|
![]() |
#1 | ||
Extreme scratch builder
Datum registracije: Mar 2007
|
Projekt "mum" (56k upozorenje)
Pozdrav! hehe, evomenejope ![]() evo reko da započnem 3 projekt, da možemo diskutirat, dok ja završavam izradu drugog. zasad samo ideje i skice... mum –adjective
dakle značenje imena je poprilično straight4ward ![]() Problem s G5 kejsom je što je akustičan, sve one silne rupice napred propuštaju zvuk diskova van. baaaaaad. Zato sam se odlučio za drvo, i probao ubaciti nešto inovativnh ideja pa ćemo zajedno doć do nečeg dobrog i guesss.. Na dizajn su utjecali i G5 i Woody pa je ovo nekakav mix tih dvaju projekata... Evo i nekih grubih skechup skica: ![]() ![]() ![]() Znači hlađenje bi išlo odozdo prema gore, što bi mi omogućilo totalno "začepljenu" prednjicu = ne izlaze zvukovi u mom smjeru. Također obratite pažnju na zadnjoj slici na "kavez za diskove" ili ti plavo na slici koji bi bio tunel zatvoren sa sve 4 strane (drvo) znači imao bi 2 sloja drva koji bi blokirali diskove - taj tunel i vanjsku konstrukciju. to mi se čini dobro s aspekta tišine. Nadalje od materijala ću koristiti pleksi i aluminij. Ne privlači me "drveni" look kompa (osim ako nije u svrhu uklapanja u namještaj kao woody) pa ću pokušati sakriti drvo s vanjske strane koliko je to moguće. Veselim se konstruktivnim prijedlozima. Aj bok!
Tko trči, ne hoda. Zadnje izmijenjeno od: plastisha. 19.01.2008. u 16:44. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Lijepo. Za diskove OK da su izolirano, ali je moj prijedlog da ne napravis cvrstu vezu disk-drvo. Ima mnogo nacina da se smanje vibracije diska od vjesanja .... Neki dan sam malo cistil staru kramu i ima u cd/dvd romovima jako mekane gumice koje mogu koristiti na puno mjesta gdje treba smanjiti vibracije.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Extreme scratch builder
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
po meni, nema potrebe za za toliko ventova, a kad se već radi od nule, može se krenut sa 140mm ventovima, ja radim slično nešto, možeš pogledat, u sigu je link, na prvoj strani su skice otprilike ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Extreme scratch builder
|
plan je imat ih na 5 v = maximalna tišina, ali i mali protok, zato ulaz i izlaz, da podeblja protok ![]()
Tko trči, ne hoda. Zadnje izmijenjeno od: plastisha. 16.01.2008. u 17:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
hehe dobro sam prognoziro na proslom projektu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
slozio bi se sa renesisom u vezi sa 140mm sve te 120-tice ti rade protok ko 2...mozda 3 venta od 140mm sto se tice troskova... ako vec radis takav projekt onda stisni zube, budi musko i izguraj do kraja ![]() osim toga, zamisli situaciju... 5 120mm ventova i kroz godinu dvije odlaze jednom po jednom lezajevi sto manje sto vecih ventova tim bolje ![]() good luck btw |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Extreme scratch builder
|
projekt je opet low budget ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Tu se slazemo. Uvijek je bolje imati vise vent na min obrtajima nego neke vrtirepe. Osobno imam ukupno 6 vent, GT 120 na grafi, nexuse 2x120 i 2x92 i na napajanju. Ovih 5 se vrte na 420-450 o/min i stvarno su tihi.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Extreme scratch builder
|
![]() toto parole!!!!! negodavaspitam.... al prije svega: još jednom velim cilj mi je napravit štotišu mašinu moguće... što mislite jeli bi ovo pomoglo: znaći ovo je taj tunel za hdd, bojim se da mi se ne bude čulo jer je otvor drito van gore, ![]() pa sam onda kemijal to zatvorit i sprovest mu gan unutra na stranu.. ![]() znači onda bi ga ovaj vent na stranu bacal drito ispred drugog venta koji baca gore...
![]() |
#13 |
Premium
|
iskreno... mislim da je nepotrebno praviti zaseban zracni tunel samo za hard diskove ta druga solucija mi je puno bolja... ja bi za njih napravio nekakvu kutiju u kojoj ce biti, sa jedne strane jedan vent za upuh a sa druge strane par rupica da vruci zrak moze izaci iz kutije. btw... dobra brada ![]() kolko je uzgajas vec? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Extreme scratch builder
|
Citiraj:
![]() što se tiče brade ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
kuzim da je velika kutija. al kazem ti, zatvori to kolko god je moguce i ostavi par rupica unutar kucista i to sa strane od radnog mjesta. diskovi se niti griju tako jako da im treba neko posebno hladenje niti im smeta previse veca temperatura |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Ex-Gastarbajter
|
ako već radiš perverzije s tim tunelom, onda napravi par pregrada sa spužvama, tako da nema direktni prolaz, nego da se mora vrtit simo tamo ![]() jesi me skužio ili da bacim kakvu skicu? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Extreme scratch builder
|
mislite na ovu spiku? ![]() Znači došli smo do toga da ću raditi zatvoreni tunel što znači da ima 2 drvene pregrade sa svake strane osim ulaza. čini mi se da mi neće stati a da je dovoljno rjetko. ![]() jel sam dobro svatio na kaj mislite?
![]() |
#21 |
Ex-Gastarbajter
|
da, taj princip, otprilike, treba sredit da se ne smanjuje površina presjeka, a da opet ima cim vise bounceova u spužvu da malo uništi ![]() ako ti se da, možeš se s time igrat... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Extreme scratch builder
|
a kaj velite na ovo? zavoj za 180. ![]() tako imam sa 5 strana duplo drvo, a s jedne strane jednostruko i upuh/ispuh koji su okrenuti od usera prema kraju-suprotnoj strani kucista... edit: e da, ovu sam stranicu maknul da vidite unutra ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
osvrt za bradu...zamisli ko sve zivu u njoj nakon tri godine samo podstucavanja hehe ![]() hmm siguran si da trebas takav oklop za hardove? neznam kakav ces princip spajanja te kutije imati, no koliko te posla ceka svaki puta kada pozelis promjeniti/zamjeniti/popraviti hard? mozda da razmislis o tri (koliko god) male, zvucno izolirane, a dobro prozracene kutije, koje ce tvoriti jednu veliku kutiju za hardove, ali ce biti neovisne jedna o drugoj? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
A mora li taj tunel sajati bas tako? Zasto ga nebis polegnuo i stavi napajanje u njega? (Kao Antec P182) po meni to je idealna pozicija za diskove (najmajese cuju jer su na dnu kucista i prema tome najudaljeniji od tebe) napajanje mozei i nemoras staviti u tunel ali ja bi stavio.
![]() |
#25 | ||
Extreme scratch builder
|
Citiraj:
zašto bi dodatno kompicirao sa još 3 kutije? rekao sam da je ovo i konstrukcijski element, učvrščuje unutarnju kutiju jer spaja gornju i donju stranicu. time spajam 2 elementa u jedno i gubim jedan element. Citiraj:
komp mi stoji na stolu, i samim tim što su diskovi "dole" mi niš ne znači. evo i skice protoka i širenja zvuka.... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
možda ti sad ulijećem ko budala iz žita, ali ovaj 120mm na gornjem kavezu diskova mislim da je možda čak i kontraproduktivan. ta taj umjesto na bok kaveza staviš na vrh kaveza (da gleda prema gore)? ovako donji 120mm prima već malo ugrijani zrak sa cpu area, pa preko toplih diskova i tjera na napajanje. mislim ako već radiš na principu topli-zrak-se-diže, zakaj onda ne bi i iz tog kaveza sve skupa bacao prema gore? naravno imho ![]() p.s. brada rula, a po slici bi rekao da znaš nekad i soad staviti u pleyer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Extreme scratch builder
|
ako pogledaš 3. sliku u prvom postu, vidićeš da je tako bio orginalno zamišljeno. no bojim se rupe koja vodi ravno van s diskova sa zvučnog aspekta. mislim da neće vuć lagano zagrijani zrak s proca jer mu ova druga 12 ica koja je bliže daje fresh supply. ista stvar i s ispuhom, nece taj zrak doc do napajanja jer je između njega i napajanja još jedna 12 koja baca van.... edit: soad je ok ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Moderator
|
ma kakav zvučni aspekt, stavi 120mm na 50rpm ili neki fanduct koji staviš na gornji dio kejsa da "gleda" prema kraju kejsa ![]() ne znam, nisam pametan niti pohađam institut za munje i gromove pa da mogu predvidjet točno airflow. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Extreme scratch builder
|
Citiraj:
![]() Pa ne mogu ni ja sa sigurnošću, al evo jasnija slika kak ga ja doživljavam po nekim fizičkim zakonima kojih sam svjestan (lol imo sam 2 iz fizike na faxu) ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
kužim ja tvoju filozofiju, ne moraš ti sad trošit vrijeme na crtanje ![]() neka ti je, ostavi ga ovako neće sigurno bit loše. daj sam počni gradit više ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|