|
|||||||||||
|
|
#1531 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Ja bih ti to rekao ovako. Sve ovisi koliko su "teške" te virtualke te može li se zamijeniti nešto sa konteNJerima, možda bi te zadovoljila ploča ( ili čak cijeli minipc ) sa N150 procesorom, a rješenja se mogu naći za između 100 i 200 euronja. Da, ovaj i7 je jači, ali pričamo o 11 godina staroj arhitekturi i drastično većoj potrošnji struje. Ne znam jel ti uz ovaj combo dolazi kućište i napajanje, jer i to diže cijenu. Sent from my SM-G991B using Tapatalk
|
|
|
|
#1532 | |
|
Yare Yare Daze
Datum registracije: Jan 2014
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#1534 |
|
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Fractal kućište može proć za tu namjenu, dapače...ostalo je overkill, pogotovo potrošnja Vjerojatno najbolja varijanta je već predloženi N100 ili N150 u manje zahtjevnoj varijanti, ili neka polovna avoton ili denverton ploča u ambicioznijoj varijanti Zadnje izmijenjeno od: segregator. 20.08.2025. u 22:45. |
|
|
|
|
|
#1535 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
IMHO ti je to besmisleno koristiti za NAS. Za nekakav virtualizacijski home lab za povremeno eksperimentiranje može proći, ali za nešto što će 24/7 vrtiti par kontejnera i VMova bih radije gledao Tiny, NUC ili one kineske N100 i slične strojeve, ne nešto što će vući 300 eura struje godišnje. Za usporedbu to je 140W procesor, dok je i7-8700T kojeg koristim u Proxmox Tinyu 35W procesor, a po performansama bolji. |
|
|
|
|
|
#1536 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
ima netko preporuku za pcie sas kontroler koji bi bio plug nad pray u proxmox? soft raid. tnx |
|
|
|
|
|
#1537 | |
|
Registered User
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Rade vec 2 godine bez problema u proxmoxu i omv-u, a cak su mi i visak sad. Imam i manju verziju, s jednim portom, ovi veci imaju po 2. |
|
|
|
|
|
|
#1538 |
|
Premium
|
E to bi trebako biti to. Imam 3.78TB dell SAS ssdove na lageru pa da se iskoriste. Hvala ![]() Zadnje izmijenjeno od: strikoo. 11.10.2025. u 06:39. |
|
|
|
|
|
#1539 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#1540 |
|
White Rabbit
|
SAS kontroleri obicno podrzavaju SAS i SATA diskove tak da bi trebalo sljakat. |
|
|
|
|
|
#1541 |
|
Premium
|
Rade te LSI (Avago, Broadcom) kartice bez problema, u pravilu dolaze sa RAID (IR) firmwareom pa ih treba preflashati u HBA (IT), lako je naći na netu procedure i potrebne fajlove. Samo napomena, ako je za SAS diskove onda treba drugi tip kabela, ne može se SATA kabel uštekati u SAS disk radi onih dodatnih pinova koje SAS ima, nije razdvojen konektor kao na SATA nego je u komadu. This : https://www.aliexpress.us/item/3256806296496668.html |
|
|
|
|
|
#1542 |
|
Registered User
|
Moje su vec dosle flashane u IT modeu,. Najbolje kontaktirati prodavaca ako ne pise u opisu ili odraditi sam kako si naveo 😁 |
|
|
|
|
|
#1544 |
|
Premium
|
Odlicno, kuzim sto trazim. Hvala ![]() |
|
|
|
|
|
#1545 |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Pozdrav svima! Gledam da umirovim jedan stariji 2U server koji mi dnevno cica ~ 4 kWh, nisam siguran da li da idem na nekaj tipa synology sa 2 diska: DS225+: 2-bay NAS with Intel Celeron J4125, 2GB RAM, 2.5GbE + 1GbE ports, max 6GB RAM. (sad sam čitao da mi ne odgovara jer nema virtualizaciju) DS725+: 2-bay NAS with AMD Ryzen R1600, 4GB ECC RAM, 2.5GbE port, M.2 NVMe slots, expandable to 32GB RAM and 7 drives. ~560€ bez diskovi, dodatnog ram, m2 itd. U osnovi mi trebaju 2 diska od 4 TB u RAID1, imam nekakav media server koji mi još neke servise drži gore kaj se vrti pa ne mora biti u osnovi nekaj full jako iako bi bilo dobro imati lufta za još jednu virtualku ako zatreba. Bilo bi zgodno da može backup OS-ova 3 kompa u kući odraditi i možda i laptopa. Dalje ne znam za kaj bi mi pametnije služio. Koje su preporuke? Ići sa gotovim synology ili ima neki stroj NAS OS koji je jednostavan i stabilan? Budžet nemam neki zacrtan... jedan od zahtjeva je i energetski da se malo rasteretim od tog 2U rack stroja gledam novo uzeti na R1 ![]() Sve sugestije su dobro došle, hvala ![]() |
|
|
|
|
|
#1547 |
|
Premium
|
Synology je dobar iz dva razloga, jednostavan je za korištenje i form factor je jako kompaktan. Sve drugo ide na stranu uradi-sam NASa gdje uzmeš neku DTX ploču (mini-ITX sa dva PCIe slota, stane u skoro svako mini-ITX kućište), staviš neki i5/i7/Ryzen sa 32GB RAMa ili više, neko malo ITX kućište, instaliraš OS koji ti odgovara, sa dva PCIe slota imaš opciju 2.5G/10G kartice i disk kontrolera ili grafičke ako ćeš raditi hardversko transkodiranje ili procesiranje koje traži GPU. OpenMediaVault je odličan što se jednostavnosti tiče, TrueNAS je moćniji i kompliciraniji, a sa Debianom (Arch, Ubuntu, ..) imaš neograničene mogućnosti konfiguracije i prilagodbi ali je daleko od Synology jednostavnosti. Ako hoćeš da ti NAS bude i virtualizacija staviš Proxmox i vrtiš sve u njemu, jedan VM ili LXC ti bude za NAS, drugi za Docker, a ostale sustave dodaješ kako ti odgovara. Za setup ima hrpetina Youtube videa, homelab setupi su postali dosta popularni zadnjih godina, pogotovo sa pojavom besplatnog Proxmoxa, TrueNASa i sličnih rješenja. Osobno Synology koristim na poslu radi gore navedenih razloga, a doma sam ih se riješio svih i ne namjeravam im se vraćati, jednostavno premalo mi nude za cijenu koju koštaju. XPenology mi nema smisla, ako koristitim svoj hardver onda imam i puno boljih rješenja od Synology OSa. Ali i tu je dobar community i podrška, netko voli tu jednostavnost što Synology nudi ili inače koristi njihov hardver pa je XPenology dosta dobra opcija za po doma. Vrtio sam ga u 918+ izdanju na J3455 ploči i radio je bez problema, ali sam kasnije taj setup zamijenio OMVom za jedan NAS/Docker i Debianom za drugi NAS i nije mi palo na pamet vraćati se na Xpenology. |
|
|
|
|
|
#1548 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Xpenology ima smisla jer dobivaš Synology jednostavnost sa mašinom koja ti odgovara. Cijena ti na kraju bude slična kao da kupuješ Synology, ali hardware je puno jači. Sebi sam složio prije cca 2 godine: Asrock B660M ITX ploču Intel i3 13100T 32GB ram Jonsbo N2 case Ima kompaktnost, jačinu i Synology software. Nije bilo jeftino, ali ne bi bilo ni da sam kupovao 923+ ili neki 1522+ ili slično. |
|
|
|
|
|
#1549 |
|
Premium
|
Slažem se, ako hoćeš jednostavnost Synology OSa, a ne želiš preplatiti osrednji hardver onda je XPenology OK. Za sve drugo postoje puno bolja rješenja. |
|
|
|
|
|
#1550 |
|
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
S obzirom da abb i m365 backup rjesavaju gro problema na poslu za smb poslovnog svijeta Synology su mi no-brainer. Za podoma reko bi slaganac sa OS-om po zelji, ak ides nakaradno ko ja da imas doma segmentiranu mrezu, TruNAS i LCX kontenjeri mogu imat svaki svoj network stack i gpupasstrough. VeeamAgent Free backupira kompove na razini imagea na dnevnoj bazi bez greske, a mos i virtualke nastancat gore. Sent from my 2201116SG using Tapatalk
|
|
|
#1551 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Iskustva s Veeam backupom preko mreže? Windows klijent, SMB share na linux NASu. Na lokalnom diskuje bilo dosad, nakon nekog vremena počeo je dosta trošiti prostora, a compact tog imagea je dosta trošio prostora i vremena. Pa sam sad malo skeptičan kako bi to radilo preko mreže... |
|
|
|
|
|
#1552 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Nemam prigovora, nisam imao dosad nikakvih problema. Backupiram 3 Windows klijenta na glavnu Linux kantu na taj nacin vec 2 godine. |
|
|
|
|
|
|
#1553 |
|
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Tim više ak se nakupi i nekih viškova komponenti / starih kanti pa ga složiš i za Đ. Do prije koji tjedan sam ga vrtio na starom SFF ThinkCenteru sa Sandy Bridgeom i3kom i 4 GB RAM, bez prigovora na performasne. + migracija na drugu Xpenology ili Synology makinu je skroz easy. |
|
|
|
|
|
#1554 | |
|
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Sent from my 2201116SG using Tapatalk