|
![]() |
#1501 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
ja imam jednu ladicu punu 1TB diskova s kojima neznam šta ću. imam jedan (1) pc-nas sa 6 takvih diskova unutra ali nisam ga upalio x godina. presitno je. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1502 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2017
|
Citiraj:
zato sam i mislia uposlit stare maticne sa starim diskovima u jedan cluster sa zajednickim poolom. i onda mi iskoci jedan yt video sa solidigm ssd od 112TB u jednom komadu... dva takva u raid1 spojit na mini pc sa 2x 10gbe i po novom 2x64gb ddr5 sodimm i eto ti bolesne makinje s hrpom prostora, hrpom rama i mizernom potrosnjom... jos ako je neki amd sa 16/32 core/thread, di ces bolje... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1503 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() Jedino moraš paziti da ne pišeš više od 48TB odjednom jer nakon toga uspori jer je QLC ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1504 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
NAS DIY - samogradnja, oprema, operativni sustavi, pitanja,...
Prednost hrpe malih diskova je brzi rebuild. Mana dva diska je mogučnost krepavanja drugog disk za vrijeme rebuilda. Hrpu diskova (ako nisu SMR) staviš u ZFS RAID-Z3 polje i uživaj ![]() Ne bi išao na više računala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1505 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
ako se ima 2.5" diskova onda bi ovo u kućište stavio (naravno da ti treba 6 sata priključaka)
![]() |
#1506 | ||
Premium
|
Citiraj:
ili bi ti virova stavit 100-200TB podataka na jednu kartu... Citiraj:
samo bi volia nekako iskoristit te diskove, a da ne stoje bezveze... meni nije problem broj racunala, u uvjetima gdje bi se koristili nije problem cak ni struja, medjutim postoji problem ako triba investirat neku ozbiljnu lovu u nekolicinu sata-pcie adatpera ili hba-ova jer tada math isn't mathing i bolje je lovu ulozit u jedan/dva veca diska... sad pogledaj cijene tih ladica, i shvatit ces da mozes kupit jedan 2.5" od 5TB od wd ili seagate i problem rijesen... za cijenu te ladice... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1507 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nije neka lova. Ta 6x ladica sa slike je 50+€ na Aliju. Adapter 6x pcie-sata ti je 20+ €. U jednoj kanti takav 6x adapter radi već godinu i nešto s 6 diskova, 2x SATA SSD, + 4x HDD. Samo treba uzeti onaj pcie-sata s hladnjakom i točno tim chipsetom. Najveći problem u cijeloj priči ti je u kakvo kućište ćeš staviti hrpicu diskova :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1508 | |
Premium
|
Citiraj:
50€ za te ladice je precjenjeno... sto se tice "kucista"... njega ne mora nuzno ni bit... kad smo na poslu bacali stara kucista, onda sam poskida iz njih sve limove za hdd... tako da imam dva takva cage-a koji primaju barem 6 komada diskova svaki... ako bas nadjem neko kuciste koje je prazno, moga bi pop-zakovicama iste unutra ucvrstit... bice ovo pravi franken-build ako se odlucim na neki nacin sve te ludosti pospojit... upravo mi je palo napamet da postoji rjesenje koje bi bilo jednako frankenstein po pitanju kako vise racunala spojit u jedan pool... truenas omogucava da se putem mreze i iscsi-a sustavu pool prikaze kao fizicki disk. teoretski mogu imat vise truenas sustava, koji bi se onda glavnom prikazali kao pojedinacni diskovi i onda ih iskoristit za jedan master pool. pretpostavljam da bi sve skupa bilo jako limitirano brzinom mreznih kartica, ali bi prijavilo taj ukupni kapacitet... npr. tri node-a, 5+1(z1) svaki, i onda ukupno 15TB s redundancijom na 3 pca i 18 diskova... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1509 |
Premium
|
Ovisi kakve stare diskove imaš viška, znaš i sam da to što planiraš nije neko super pouzdano rješenje. Ak su po 1TB ja se ne bih zafrkavao. Previše posla za tako mali kapacitet i još diskovi koji su tko zna što prošli ![]() Provrti malo smart full test i par žešćih (npr. badblocks r/w) pa vidi koliko će ih preživiti prije nego kreneš dalje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1510 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
![]() Ti bi se igrao a ne znaš čega ![]() ![]() Osim toga koliko bi ti platio šest ladica? Danas će u njima biti hrpa mali diskova, sutra će to biti 6x4TB SSD… sretno s traženjem SATA ladica kada SATA bude odavno zaboravljen a ti na isti način dođeš do takvih SSDova |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1511 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Ciganski pristup/hardware trazi ista takva rjesenja. Tako da po-ma-lo sa ozbiljnim/smislenim prijelozima... I ja bi fiat punto ide 2sec do 100, da ne trosi puno, bude pouzdan,svaki Meho da ga popravi sa nekim polovnim djelovima iz svoje arhive. Ostalo je preskupo! Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1512 | |||
Premium
|
Citiraj:
sve diskove, pa i nove provrtim kroz badblocks. neke reklamacije sam ima upravo na taj mot, doslovce 2-3 dana nakon kupovine. prilozia screenshotove, pogovora nije bilo... realno, cak i to ne znaci puno, jer od hrpe seagate koje sam dosad vec provrtia (isto 1TB) masa njih je krepala i prozujala upravo zato jer su poceli radit 24/7, a za to nisu bili namjenjeni. Citiraj:
danas su i 1TB od 2.5" SMR. i da bude jasno, nisi falia, ovo je igra kako najbolje iskoristit hrpu, u danasnje vrime, prakticki neiskoristivih diskova... i zato je name of the game, sto manje investirat i sto vise iskoristit postojece resurse... a nakon nekog vrimena hoce li ti bit bitno sto je sata postojala? koliko floppyja danas koristis? koliko dvd-a? dok god je maticnih, dok god imas zalihu sata kabela, moces spojit disk, prebacit ako ima sta podataka s njega, i prec na nove generacije tehnologija... Citiraj:
i zato... cluster postojeceg hardware-a je ono sto ce ic u testiranje za prvu ruku... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#1513 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Tužno al istinito, većina tih 1TB (i manji) ako nisu načeti (badblock / badsectors) će preživit još štošta, veći i noviji puno brže / lakše idu uprdec. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1514 |
Premium
|
Ma kakvi clusteri... Svojedobno sam dobio desetak vanjskih USB-SATA kućišta s 1-2 TB diskovima koji su služili za backup, neki sa samo par radnih sati, mix HDD i SSD. Bilo šteta za baciti pa je složen jedan takav projektić koji je u međuvremenu rasformiran, ali radio je čisto ok, čak sam i OMV digao gore da bude klik-klik sučelje ![]() 3D print 6x2.5" u 5.25" slot ![]() Dolje case ima standardno 4x3.5, tu su isto isprintani 2x2.5" u 3.5" adapteri. Naprijed 2x P12 PWM +1 otraga, ali je nešto slabo vuklo pa se nabrzinu napravila rupa ubodnom pilom i mrežica za prašinu ![]() Da ovim mališanima ne bi bilo dosadno, gore i dolje su bili po jedan 3.5" WD Red. Nemam sve fotke jer nije više u pogonu, hw se mijenjao s AMD na intela, ali ukupno 6 diskova na adapteru je bilo + 6 na MBO konektorima. Boot s m.2 nvme. To je bilo onako budget rješenje od ostataka hardvera doma - mATX ploča i ne preveliko kućište. Onako odoka, u taj case bi išlo 10x 3.5" SATA sigurno s još jednim kavezom naprijed. Samo se moliš poslije da ne crkne neki disk jer ima posla za to raskopati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1515 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
A kada ponovno digneš node morat ćeš rebuildati cijelo polje jer će biti u degraded stanju. I tako svaki puta kada neki node zašteka. Ako mene pitaš to je jako loša ideja. Kupi ladicu sa 6 diskova ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1516 | |
Premium
|
Citiraj:
manji cirkus, raid0 s tri diska... ako imas npr. los kabel i sad odjednom jedan od diskova zeza... hoces rec da kad prominis kabel nece skuzit da je sad sve ok vec je bit jednokratno, ako ikad ima gresku sve pada u vodu??? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1517 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Zgodna stvar za montirati 6 diskova u malo prostora. Ima i verzija za manje i više : https://www.aliexpress.com/item/1005008805745141.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#1518 |
#erase startup-config
|
Da, tako rade RAID polja. Zato serverski hardware ima malo ozbiljnije riješeno kabeliranje, kontrolere i sl. da se to ne događa. Ako ti se to dogodi na RAID0 polju ode sve u krasan klinac. Probaj panjavi kako je prošlo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1519 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() sad cu definitivno provat moze li se polje spasit ako se naknadno pojavi nedostajuci dio raid polja.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1520 |
#erase startup-config
|
Ako nije RAID0 polje onda se može ali ne gine ti rebuild. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1521 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Moja iskustva sa Linuxovim mdadm i hardverskim LSI/Avago/Broadcom RAID karticama su da ako nešto ispadne iz RAID polja pa se vrati mora ići cijela rebuild procedura, što je i logično, ako imaš neki AWOL disk nemaš mu razloga vjerovati da je ispravan i konzistentan kad se vrati. Također, ispad dijela RAID polja je po defaultu katastrofalan događaj i nije baš nešto što bi se trebalo tolerirati kao eto događa se. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|