|
![]() |
#391 | |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
A kako i dali taj detektor prekida 0 uopce radi u kucama ili stanovima koje nemaju uzemljenje? Iz sabirnice za PE od instalacija u kuci pa u njega? Mislim iz te sabirnice je HEP vec povezao 0 i PE prije osiguraca tj. poslje pancera.
![]() |
#394 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisu sitnice, ta sklopka je potencijalno opasna po zivot jer kontrolirano pusta F koji se nadje na 0 prema PE i ako ti je slucajno PE u kvaru ili slabije odvodi a nemas vise ni spoja PE sa 0 prema HEP-u kad je 0 "dignuta" van kuce u slucaju da se kupas i drzis tus ili drzis neko metano posudje na stednjaku koje diras rukom a imas model stf-nfp-1801 koji da bi uopce radio mora biti uparen sa fid 300-500mA, takva struja koju taj element pusta na fid preko PE da bi isti iskocio moze te ubit. Unutra je kalem + zastitni kondezator 310v. Ja osobno ni mrtav to nebi stavio u svoje instalacije. Bolje da krepaju svi uredjaji nego netko od ukucana ostane invalid. Nema nacina da se zna dali je taj elemenat ispravan ili ne. Nema nacina da se isti testira dok je neaktivan osim da sam "dizes" na mjesecnoj bazi dolaznu 0 u razvodnoj kutiji. ![]() Nema ga niti je dozvoljen za trziste €u. Prenaponska zastita tipa 2 ( varistori ) bi trebala biti dovoljna da zastiti uredjaje u kuci kod "dizanja 0" van iste a vise vjerujem i Sinotimerima sa Alija nego ovome iz RS. U sutini kombinacija prenaponske zastite + STVP‑936 ili SVP-916 bi trebala spasiti sve uredjaje u kuci. https://www.amazon.de/-/en/Fafeicyco...10&sr=8-2&th=1 https://www.amazon.de/-/en/SVP-916-V...9975918&sr=8-2 STVP‑936 je posebno zanimljiv jer se moze manualno podesavati pre i pod napon, recimo sve ispod 200v i iznad 250v automatski iskljucuje sve 3 F. Dakle ako se na bilo kojoj F pojavi devijacija usljed "dizanja 0" - sve se iskljucuje.
![]() |
![]() |
#395 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Jel mogu ja od hepa trazit da mi prebaci 3x20A na 1x50A i bi li jednog dana u slucaju elektricnog vozila se mogao vratiti na 3f Imam trofaznu koju ne koristim zapravo jer su svi uredjaji monofazni, a nemam uopce fidovku u ormaricu nema mjesta za trofaznu, ali bi za monofaznu bilo kad bi se izvadili limitatori, a trofazna vidim moze bit problem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Uređaji jesu monofazni ali se rasporede na 3 faze. Mislim da ti je pametnije ostati na 3f priključku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Osjetljivost FID sklopke: 30 mA: Standardne FID sklopke za domaćinstva obično imaju prag curenja struje od 30 mA, što pruža učinkovitu zaštitu od strujnih udara. 100 mA: Industrijske FID sklopke često imaju viši prag curenja struje od 100 mA ili više, što može biti prikladno za specifične industrijske primjene gdje je potrebna zaštita od strujnih udara, ali s manjom osjetljivošću na male varijacije. Brzina FID sklopke: Brzina reakcije: Različite FID sklopke imaju različite brzine reakcije. Brže sklopke pružaju bolju zaštitu od strujnih udara, ali mogu uzrokovati više lažnih alarma. Selektivnost FID sklopke: Selektivne FID sklopke (tip S): Ove sklopke imaju ugrađenu odgodu reakcije za nekoliko milisekundi kako bi omogućile drugoj FID sklopki u sustavu da reagira prva. Ova odgoda pomaže smanjiti učestalost lažnih alarma u složenijim sustavima. Ove norme i standardi su dio europskih propisa koji osiguravaju sigurnost električnih instalacija i uređaja. U Hrvatskoj se primjenjuju iste norme i standardi kao i u ostatku Europe, tako da je vaša električna instalacija u skladu s tim pravilima.
he,he Zadnje izmijenjeno od: zlatko. 19.02.2025. u 21:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Premium
|
Evo koristan video i test na zivo o ispadanju 0 prije stana/kuce od strane HEP-a recimo... Testirao je sa STVP-932 a ima jos noviji model STVP-936. Spajano je direktno sa "pancera" na to. Ovaj sistem mi se vise svidja jer ne baca nista prisiljeno na PE da bi fidovka okinula a moguce je stavit izmedju "pancera" i tog cuda sklopku na 0 i onda se po volji sa sklopkom testira sam uredjaj kao sto se povremeno testira fidovka.
![]() |
#399 | |
AMD Hammer
|
Citiraj:
Ako je instalacija dobra i s odvojenim N i PE tj. ako može ić RCD onda plati majstora da ti stavi veći ormarić s osiguračima. Dovod kao i dosad kroz limitatore pa u RCD i onda dalje. Ako ti je kupus od instalacije,preporučam da ne siluješ RCD pošto/poto. Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Premium
|
A neman pojma, vjerojatno je losa situacija hahah. Meni je ono bilo 1x20A i to je bilo neupotrebljivo i nakon borbe i ofc veza, ispalo je da ja imam pravo na 3x20A da su 2x20A samo iskljucili mrtvo ladno, pa sam zva hep dosli, stavili dva nova limitatora i vozi misko. Ali fidovku nemam, dijete malo imam i necake, i volio bi da to bude sve sigurnije. Zvao sam ljude da stave trofaznu fidovku, nikome se to neda bas radit cini mi se Jedino sam dobio ponudu, vjerojatno prikonekestvari za 1500 eura novi veci ormaric, sta mi je iskreno malo previse, pogotovo jer u ormaricu imam na jedan osigurac 33 uticnice, a za 5 prostorija imam odvojen osigurac za svaku za rasvjetu za svaku uticnice, pa racunam da bi se dale te rasvjete spojit na jedan osigurac, pogotov sad sa ledicama. Što se tiče odvojeni N i PE, neznam sta je PE(zemlja?), a jos manje znam jel odvojeno. Mislim da je stara struja bila okej, nakon renovacije nestrucni je to petlja po tome, ali fidovke nikad nije bilo, dok kat povise u rodjaka ima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Žicaj u HEP da ti zamjene brojilo - nova brojila u sebi imaju limitator tako da bi ti mogli maknuti ove postojece limitatore. Onda ti za trofaznu fidovku treba jos jedno mjesto, a to ces se vec nekako snaci... |
![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Premium
|
Da, brojilo mi ima oznaku 03 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Imam to novo digitalno brojilo, vjerojatno nema "pancere" u kutiji do njega, pa me zanima što kad prekoračiš jačinu priključka? Dal nešto isključi, pa moraš čekati da samo uključi, ili zvati hepoFce pošto je ormarić zaključan?
![]() |
#404 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#406 |
Premium
|
![]() |
#407 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() Drugim riječima stanovi u zgradi imaju trofazne instalacije do razvodne kutije ali je spojena samo jedna faza ![]() ![]() Inače ne vidim kako bi detekcija prekida nule funkcionirala u nulovanju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Imas zelenu tipku vani na vratima ormara. Kada predes programirani limit, izbaci van, resetiras s zelenom tipkom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
Što veliš za ovaj TOMZN-ov model ? Za njega navode da se može postaviti u asinkroni mod rada tako da zaštita svake faze radi neovisno pa ako jedne od njih ispadne ili ima na sebi pod/pre napon ne prekida ostale. Postoji i model Ruskog proizvođača ( RBUZ D6-63 ). On mi djeluje najkvalitetnije ali se ne može nabaviti / naručiti kod nas. Osim asinkronog moda rada ima i mogućnost odabira prioritetne faze. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Premium
|
Citiraj:
nego koje je to borjilo, jel to ovo? https://www.novilist.hr/wp-content/u...020-scaled.jpg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
To riz - ovo je jedna od opcija, ima negdje u temi koje isto masovno stavljaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Premium
|
Nema asinkronog moda rada. Gedao sam ga ali prema specifikacijama a niti sam nasao na youtube ikakav test da u slucanju "dizanja 0" - iskljuci sve faze. Mozda ih i iskljuci po osnovi pre/pod napona ali opet je nepoznanica u kojem vremenu, ne znam. Volio bih naci neki test uzivo. Citiraj:
Mozda prvo stavit STVP-932/6 pa pre/pod funkciju staviti na OFF ( moze se ) ili over staviti na 300V a under na 150V pa onda izlaze na TOMZN TOVPD3 koji podesis finije cca 210-255V + asinkroni mod rada pa ako okine 0 onda ce STVP-932/6 reagirat i iskljucit sve a ako ispadne koja F prije obadva njih, ce sve jedno opet STVP-932/6 reagirat osim ako je na STVP-932/6 podeseno OFF za pre/pod e tak tada i u tom slucaju STVP-932/6 miruje a TOMZN TOVPD3 pusta F koje rade i dalje ako je u asinkronu modu rada ispala bilo koja F od strane HEP-a ili ako neka F dozivi pre/pod napon - ostale 2 F ce ostati ukljucene za razliku od STVP-932/6 koji u tom scenariju iskljucuje sve 3 F.
![]() |
![]() |
#415 | |
AMD Hammer
|
Citiraj:
Ja dođem,pogledam detaljno,odem kupit materijal i vracam se ujutro,rasturim sve i presložim. Često zatečeno stanje ne dozvoljava da se napravi čudo i da izgleda estetski za medalju ali sama činjenica da svaki potrošač dobije svoj osigurač i da sve nule i zemlje spojiš ponovno u pravu sabirnicu kako treba su velika stvar. Evo primjer,nije izgledno najljepša ali bolje nije moglo. ![]() ![]() ![]() Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
![]() Pa jel može drugačije, odnosno smije bit spojeno??? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi
Skoro 5000€ samo za el. instalacije u novom stanu. OK, vukao sam optiku, SFTP, UPS struju i običnu struju do sve tri sobe. Trebalo je pola hodnika pošlicati za to jer će tamo stajati zidni rack s mrežnom opremom pa je to poduplalo cijenu. Strop nisam mogao spuštati jer je i ovako prenizak. Pomirio sam se s cifrom jer znam da čovjek dobro radi pa bi bar za te novce trebao imati sve kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|