Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.02.2025., 15:03   #391
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Kod nas je u podzemnom kabelu između stupa i pancera, prije brojila došlo do nečega da se na nulu spojila druga faza, tako da smo imali 380v u utičnicama.
Glazbena linija je baš lijepo rasvijetlila.
Dosta toga je pokrepavalo od uređaja, sve uredno Hep obeštetio
I to sam doživio. Liku je u kući sve crklo. Svaka sijalica,svi punjači i svi uređaji što su bili uključeni. Mislim da ništa nije ostalo živo. Preko osiguranja je ispunio štetu i sve su mu platili ovi iz hepa.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2025., 15:36   #392
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
A kako i dali taj detektor prekida 0 uopce radi u kucama ili stanovima koje nemaju uzemljenje? Iz sabirnice za PE od instalacija u kuci pa u njega? Mislim iz te sabirnice je HEP vec povezao 0 i PE prije osiguraca tj. poslje pancera.
Staro 19.02.2025., 09:33   #393
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
@silver_tip .... nemoj gledati na sitnice ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2025., 15:40   #394
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Proizvodi EI-Niš i košta 25€. Strujić mi je to ugradio u razvodnu kutiju. Spaja se između nule i uzemljenja.
Znaci da imas fidovku u rasponu 300-500mA? Inace postoji i verzija za fidovke 30mA i zove se stf-nfp-1802 i nema je za kupiti u maloprodaji u RS nego se mora naruciti direktno kod proizvodjaca. Model koji si ti ugradio je onda predpostavljam stf-nfp-1801?
Citiraj:
Autor Nbdy32 Pregled postova
@silver_tip .... nemoj gledati na sitnice ...
Nisu sitnice, ta sklopka je potencijalno opasna po zivot jer kontrolirano pusta F koji se nadje na 0 prema PE i ako ti je slucajno PE u kvaru ili slabije odvodi a nemas vise ni spoja PE sa 0 prema HEP-u kad je 0 "dignuta" van kuce u slucaju da se kupas i drzis tus ili drzis neko metano posudje na stednjaku koje diras rukom a imas model stf-nfp-1801 koji da bi uopce radio mora biti uparen sa fid 300-500mA, takva struja koju taj element pusta na fid preko PE da bi isti iskocio moze te ubit.

Unutra je kalem + zastitni kondezator 310v. Ja osobno ni mrtav to nebi stavio u svoje instalacije. Bolje da krepaju svi uredjaji nego netko od ukucana ostane invalid.

Nema nacina da se zna dali je taj elemenat ispravan ili ne.
Nema nacina da se isti testira dok je neaktivan osim da sam "dizes" na mjesecnoj bazi dolaznu 0 u razvodnoj kutiji.
Nema ga niti je dozvoljen za trziste €u.

Prenaponska zastita tipa 2 ( varistori ) bi trebala biti dovoljna da zastiti uredjaje u kuci kod "dizanja 0" van iste a vise vjerujem i Sinotimerima sa Alija nego ovome iz RS. U sutini kombinacija prenaponske zastite + STVP‑936 ili SVP-916 bi trebala spasiti sve uredjaje u kuci.

https://www.amazon.de/-/en/Fafeicyco...10&sr=8-2&th=1

https://www.amazon.de/-/en/SVP-916-V...9975918&sr=8-2

STVP‑936 je posebno zanimljiv jer se moze manualno podesavati pre i pod napon, recimo sve ispod 200v i iznad 250v automatski iskljucuje sve 3 F. Dakle ako se na bilo kojoj F pojavi devijacija usljed "dizanja 0" - sve se iskljucuje.
Staro 19.02.2025., 17:47   #395
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Jel mogu ja od hepa trazit da mi prebaci 3x20A na 1x50A i bi li jednog dana u slucaju elektricnog vozila se mogao vratiti na 3f

Imam trofaznu koju ne koristim zapravo jer su svi uredjaji monofazni, a nemam uopce fidovku u ormaricu nema mjesta za trofaznu, ali bi za monofaznu bilo kad bi se izvadili limitatori, a trofazna vidim moze bit problem
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2025., 19:41   #396
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uređaji jesu monofazni ali se rasporede na 3 faze.
Mislim da ti je pametnije ostati na 3f priključku.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2025., 21:37   #397
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Osjetljivost FID sklopke:
30 mA: Standardne FID sklopke za domaćinstva obično imaju prag curenja struje od 30 mA, što pruža učinkovitu zaštitu od strujnih udara.

100 mA: Industrijske FID sklopke često imaju viši prag curenja struje od 100 mA ili više, što može biti prikladno za specifične industrijske primjene gdje je potrebna zaštita od strujnih udara, ali s manjom osjetljivošću na male varijacije.

Brzina FID sklopke:
Brzina reakcije: Različite FID sklopke imaju različite brzine reakcije. Brže sklopke pružaju bolju zaštitu od strujnih udara, ali mogu uzrokovati više lažnih alarma.

Selektivnost FID sklopke:
Selektivne FID sklopke (tip S): Ove sklopke imaju ugrađenu odgodu reakcije za nekoliko milisekundi kako bi omogućile drugoj FID sklopki u sustavu da reagira prva. Ova odgoda pomaže smanjiti učestalost lažnih alarma u složenijim sustavima.

Ove norme i standardi su dio europskih propisa koji osiguravaju sigurnost električnih instalacija i uređaja. U Hrvatskoj se primjenjuju iste norme i standardi kao i u ostatku Europe, tako da je vaša električna instalacija u skladu s tim pravilima.

Zadnje izmijenjeno od: zlatko. 19.02.2025. u 21:55.
zlatko je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2025., 23:11   #398
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Evo koristan video i test na zivo o ispadanju 0 prije stana/kuce od strane HEP-a recimo... Testirao je sa STVP-932 a ima jos noviji model STVP-936. Spajano je direktno sa "pancera" na to.
Ovaj sistem mi se vise svidja jer ne baca nista prisiljeno na PE da bi fidovka okinula a moguce je stavit izmedju "pancera" i tog cuda sklopku na 0 i onda se po volji sa sklopkom testira sam uredjaj kao sto se povremeno testira fidovka.
Staro 20.02.2025., 10:46   #399
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Jel mogu ja od hepa trazit da mi prebaci 3x20A na 1x50A i bi li jednog dana u slucaju elektricnog vozila se mogao vratiti na 3f

Imam trofaznu koju ne koristim zapravo jer su svi uredjaji monofazni, a nemam uopce fidovku u ormaricu nema mjesta za trofaznu, ali bi za monofaznu bilo kad bi se izvadili limitatori, a trofazna vidim moze bit problem
Možeš ali je da ne kažem glupo ali vjerojatno besplatno po pitanju HEP-a za downgrade. 3x20A je da napomenem trofazni priključak od 13,8kW. 1x50A ide pak u sferu monofaznog priključka jer je to onda 11,5kW. To da napraviš,trebaš izjavu ispitivača tj. atest instalacije te potvrdu o ispravnosti instalacije jer se mijenja faznost a u tom slučaju to HEP zahtjeva. Da se ne mijenja faznost,ne bi trebalo. Kad to ne daj Bože napraviš,povratak na 3 faze onda plaćaš povećanjem snage koju si praktički "bacio" downgradeom na 11,5kW i to 2 i kusur kW po 230€ cca za se vratit na 13,8kW i opet izjava ispitivača/atest i potvrda o ispravnosti instalacije jer opet mijenjaš faznost. Ukratko,batali to.
Ako je instalacija dobra i s odvojenim N i PE tj. ako može ić RCD onda plati majstora da ti stavi veći ormarić s osiguračima. Dovod kao i dosad kroz limitatore pa u RCD i onda dalje. Ako ti je kupus od instalacije,preporučam da ne siluješ RCD pošto/poto.

Staro 20.02.2025., 15:33   #400
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

A neman pojma, vjerojatno je losa situacija hahah. Meni je ono bilo 1x20A i to je bilo neupotrebljivo i nakon borbe i ofc veza, ispalo je da ja imam pravo na 3x20A da su 2x20A samo iskljucili mrtvo ladno, pa sam zva hep dosli, stavili dva nova limitatora i vozi misko.

Ali fidovku nemam, dijete malo imam i necake, i volio bi da to bude sve sigurnije. Zvao sam ljude da stave trofaznu fidovku, nikome se to neda bas radit cini mi se Jedino sam dobio ponudu, vjerojatno prikonekestvari za 1500 eura novi veci ormaric, sta mi je iskreno malo previse, pogotovo jer u ormaricu imam na jedan osigurac 33 uticnice, a za 5 prostorija imam odvojen osigurac za svaku za rasvjetu za svaku uticnice, pa racunam da bi se dale te rasvjete spojit na jedan osigurac, pogotov sad sa ledicama.

Što se tiče odvojeni N i PE, neznam sta je PE(zemlja?), a jos manje znam jel odvojeno. Mislim da je stara struja bila okej, nakon renovacije nestrucni je to petlja po tome, ali fidovke nikad nije bilo, dok kat povise u rodjaka ima...
Staro 20.02.2025., 15:49   #401
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Žicaj u HEP da ti zamjene brojilo - nova brojila u sebi imaju limitator tako da bi ti mogli maknuti ove postojece limitatore. Onda ti za trofaznu fidovku treba jos jedno mjesto, a to ces se vec nekako snaci...
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2025., 16:44   #402
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Da, brojilo mi ima oznaku 03 imam shellya kojeg mogu maknit imam osigurac/zicu koja se ne koristi niti ce se koristit, ima jos nekih stvari tako da bi onda trebalo bit dobro! A rekli su nesto do kraja godine da idu nova brojila svima,
Staro 20.02.2025., 17:33   #403
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Imam to novo digitalno brojilo, vjerojatno nema "pancere" u kutiji do njega, pa me zanima što kad prekoračiš jačinu priključka? Dal nešto isključi, pa moraš čekati da samo uključi, ili zvati hepoFce pošto je ormarić zaključan?
Staro 20.02.2025., 17:38   #404
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Citiraj:
A neman pojma, vjerojatno je losa situacija hahah. Meni je ono bilo 1x20A i to je bilo neupotrebljivo i nakon borbe i ofc veza, ispalo je da ja imam pravo na 3x20A da su 2x20A samo iskljucili mrtvo ladno, pa sam zva hep dosli, stavili dva nova limitatora i vozi misko.

Ali fidovku nemam, dijete malo imam i necake, i volio bi da to bude sve sigurnije. Zvao sam ljude da stave trofaznu fidovku, nikome se to neda bas radit cini mi se Jedino sam dobio ponudu, vjerojatno prikonekestvari za 1500 eura novi veci ormaric, sta mi je iskreno malo previse, pogotovo jer u ormaricu imam na jedan osigurac 33 uticnice, a za 5 prostorija imam odvojen osigurac za svaku za rasvjetu za svaku uticnice, pa racunam da bi se dale te rasvjete spojit na jedan osigurac, pogotov sad sa ledicama.

Što se tiče odvojeni N i PE, neznam sta je PE(zemlja?), a jos manje znam jel odvojeno. Mislim da je stara struja bila okej, nakon renovacije nestrucni je to petlja po tome, ali fidovke nikad nije bilo, dok kat povise u rodjaka ima...
"pogotovo jer u ormaricu imam na jedan osigurac 33 uticnice" jel to dobro napisano ili???
Staro 20.02.2025., 17:52   #405
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Vrlo, i jos svitlo u wcu, led traka u kuhinji i napa su tu također sa te 33 uticnice(15 dupla uticnica i po jedna u wcu, jednom i drugom balkonu) . Vec smo spominjali to ovde
Staro 20.02.2025., 18:07   #406
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Citiraj:
Vrlo, i jos svitlo u wcu, led traka u kuhinji i napa su tu također sa te 33 uticnice(15 dupla uticnica i po jedna u wcu, jednom i drugom balkonu) . Vec smo spominjali to ovde
A joooj, al dobro...
Staro 20.02.2025., 18:52   #407
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Znaci da imas fidovku u rasponu 300-500mA? Inace postoji i verzija za fidovke 30mA i zove se stf-nfp-1802 i nema je za kupiti u maloprodaji u RS nego se mora naruciti direktno kod proizvodjaca. Model koji si ti ugradio je onda predpostavljam stf-nfp-1801?
Zanimljiva stvar se jučer dogodila. Strujić je došao sve montirati kad su zidari završili i na dvije faze nema struje. Nema i nema. Mislio je da su štemeri nešto zeznuli ali sve je OK. Ide tražiti pancere, uru, kadli… na uri u stubištu piše “enofazni števec”

Drugim riječima stanovi u zgradi imaju trofazne instalacije do razvodne kutije ali je spojena samo jedna faza Tako da detekcija nule nije stavljena.

Inače ne vidim kako bi detekcija prekida nule funkcionirala u nulovanju.
Staro 20.02.2025., 20:05   #408
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Imam to novo digitalno brojilo, vjerojatno nema "pancere" u kutiji do njega, pa me zanima što kad prekoračiš jačinu priključka? Dal nešto isključi, pa moraš čekati da samo uključi, ili zvati hepoFce pošto je ormarić zaključan?
Imas zelenu tipku vani na vratima ormara. Kada predes programirani limit, izbaci van, resetiras s zelenom tipkom.

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2025., 08:25   #409
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

1500eu za onaj ormarić od 30tak eu, i npr 20 osigurača od po 5 eura, i koji sat posla?

Pa to nije ponuda, to je iznuda
Staro 21.02.2025., 08:38   #410
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova

Evo koristan video i test na zivo o ispadanju 0 prije stana/kuce od strane HEP-a recimo... Testirao je sa STVP-932 a ima jos noviji model STVP-936. Spajano je direktno sa "pancera" na to.
Ovaj sistem mi se vise svidja jer ne baca nista prisiljeno na PE da bi fidovka okinula a moguce je stavit izmedju "pancera" i tog cuda sklopku na 0 i onda se po volji sa sklopkom testira sam uredjaj kao sto se povremeno testira fidovka.
Ne nalazim info da li Sino ima mogućnost odabira sinkronog / asinkronog rada.
Što veliš za ovaj TOMZN-ov model ?

Za njega navode da se može postaviti u asinkroni mod rada tako da zaštita svake faze radi neovisno pa ako jedne od njih ispadne ili ima na sebi pod/pre napon ne prekida ostale.

Postoji i model Ruskog proizvođača ( RBUZ D6-63 ).
On mi djeluje najkvalitetnije ali se ne može nabaviti / naručiti kod nas. Osim asinkronog moda rada ima i mogućnost odabira prioritetne faze.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2025., 15:10   #411
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
1500eu za onaj ormarić od 30tak eu, i npr 20 osigurača od po 5 eura, i koji sat posla?

Pa to nije ponuda, to je iznuda
A reka je nesto da mora štemat pa obradit nakon da to lici kako triba bla bla

nego koje je to borjilo, jel to ovo? https://www.novilist.hr/wp-content/u...020-scaled.jpg
Staro 21.02.2025., 15:31   #412
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
To riz - ovo je jedna od opcija, ima negdje u temi koje isto masovno stavljaju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2025., 18:34   #413
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Ne nalazim info da li Sino ima mogućnost odabira sinkronog / asinkronog rada.
Nema asinkronog moda rada.
Citiraj:
Što veliš za TOMZN-ov model ?
Gedao sam ga ali prema specifikacijama a niti sam nasao na youtube ikakav test da u slucanju "dizanja 0" - iskljuci sve faze. Mozda ih i iskljuci po osnovi pre/pod napona ali opet je nepoznanica u kojem vremenu, ne znam. Volio bih naci neki test uzivo.
Citiraj:
Za njega navode da se može postaviti u asinkroni mod rada tako da zaštita svake faze radi neovisno pa ako jedne od njih ispadne ili ima na sebi pod/pre napon ne prekida ostale.
Da ali ako ti ispada 0 onda asinkroni mod rada nista ne znaci jer sve F su u banani.

Mozda prvo stavit STVP-932/6 pa pre/pod funkciju staviti na OFF ( moze se ) ili over staviti na 300V a under na 150V pa onda izlaze na TOMZN TOVPD3 koji podesis finije cca 210-255V + asinkroni mod rada pa ako okine 0 onda ce STVP-932/6 reagirat i iskljucit sve a ako ispadne koja F prije obadva njih, ce sve jedno opet STVP-932/6 reagirat osim ako je na STVP-932/6 podeseno OFF za pre/pod e tak tada i u tom slucaju STVP-932/6 miruje a TOMZN TOVPD3 pusta F koje rade i dalje ako je u asinkronu modu rada ispala bilo koja F od strane HEP-a ili ako neka F dozivi pre/pod napon - ostale 2 F ce ostati ukljucene za razliku od STVP-932/6 koji u tom scenariju iskljucuje sve 3 F.
Staro 21.02.2025., 18:57   #414
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Tnx,

Onda ću za sad dok još imam 1f uzeti TOMZN pa kasnije kad dođe 3f testirati kako se ponaša u slučaju prekida nule i po potrebi dodati dodatnu zaštitu.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2025., 09:10   #415
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Citiraj:

Koliko vidim,imaš kupus od instalacije. 1500e je previše za zamjenu ploče,ja uzimam plafon 400 s materijalom ako je opsežan zahvat ako se kopa i produžuju kablovi što je čest slučaj. Inače,sama zamjena meni uzme od 9 pa nekad i do 3 popodne,nije to baš 30e ormaric i 20x5e za osigurace i par sati posla. Tko to odradi dobro za par sati i da odradi kako treba taj je za nobelovu nagradu a tko odradi ofrlje za isto vrijeme,vjv ti je napravio gore nego je zatekao.
Ja dođem,pogledam detaljno,odem kupit materijal i vracam se ujutro,rasturim sve i presložim. Često zatečeno stanje ne dozvoljava da se napravi čudo i da izgleda estetski za medalju ali sama činjenica da svaki potrošač dobije svoj osigurač i da sve nule i zemlje spojiš ponovno u pravu sabirnicu kako treba su velika stvar. Evo primjer,nije izgledno najljepša ali bolje nije moglo.

Staro 22.02.2025., 11:29   #416
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
.....Često zatečeno stanje ne dozvoljava da se napravi čudo i da izgleda estetski za medalju ali sama činjenica da svaki potrošač dobije svoj osigurač i da sve nule i zemlje spojiš ponovno u pravu sabirnicu kako treba su velika stvar.....

Pa jel može drugačije, odnosno smije bit spojeno???
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2025., 12:52   #417
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Ok ti se s tim baviš i moraš naplatiti. Ja sam to sebi slažem za navedene cifre
Staro 22.02.2025., 13:02   #418
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova

Pa jel može drugačije, odnosno smije bit spojeno???

Iznenadio bi se kakav sve kupus od instalcija postoji u starim stanovima i u kucama
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2025., 13:35   #419
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

A i novim kad je 90% dobrih elektricara islo u inozemstvo
Staro 22.02.2025., 16:49   #420
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi

Skoro 5000€ samo za el. instalacije u novom stanu.

OK, vukao sam optiku, SFTP, UPS struju i običnu struju do sve tri sobe. Trebalo je pola hodnika pošlicati za to jer će tamo stajati zidni rack s mrežnom opremom pa je to poduplalo cijenu. Strop nisam mogao spuštati jer je i ovako prenizak.

Pomirio sam se s cifrom jer znam da čovjek dobro radi pa bi bar za te novce trebao imati sve kako treba.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na