|
|||||||||||
|
|
#82531 |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Baš gledam svoj manual Recommended viscosity (SAE): SAE 0W-20 is filled into your vehicle at manufacturing, and the best choice for good fuel economy and good starting in cold weather. If SAE 0W-20 oil is not available, SAE 5W-30 oil may be used. However, it should be replaced with SAE 0W-20 at the next oil change. If you use SAE 10W-30 or a higher viscosity engine oil in extremely low temperatures, the engine may become difficult to start, so SAE 0W-20 or 5W-30 engine oil is recommended. ![]() Na forumima pak javljaju ljudi da stavljaju 0W16 jer je bolje za moderne benzince i hibride
|
|
|
#82532 | |
|
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
A ovlaštene ću samo koristiti da mi rade ponude tako da znam kaj bi trebalo prema kilometrima i godinama raditi. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#82533 | |
|
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Ono što sam htio reći je da tvoj prvotni navod ne znači apsolutno ništa. Nit si napisao model gume, niti DOT, niti definirao je li to prva isporuka gume. Tebi je super, to je bitno. Iduće sezone zamijeni te gume za bilo koju drugu marku u istoj klasi i imat ćeš isti a-ha efekt. ![]()
|
|
|
|
#82534 |
|
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
C3 spec, low SAPS.
|
|
|
#82535 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Skinuo sam 7god stare Conti PremiumContact sa sepeta i stavio Goodyear Compact 2 budući da se PremiumContact više ne proizvodi ispod 16” Vozio sam po vrućem asfaltu i po kiši. Ne primjećujem wow efekt osim što je guma očekivano mekša (PC je bila tvrda od prvog dana). Štoviše sa starom gumom kao da se volan jače vraćao u centar nego s novom gumom. |
|
|
|
|
|
#82536 |
|
Pod naletima kopita zla
|
"Winter" is coming ![]() Za citrača (R14) idem na hankok i to će biti ok. To je cirka 6k km godišnje. To nemam kaj razmišljati. 175/65R14 - HANKOOK H750 Kinergy 4s 2 175/65R14 82T DOTxx24 / 57,57 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/hankook-...82t-94910.html Za škodu (R16) ne znam ići na relativno provjerereni continental. Imao sam prvu seriju tih all season contact na cliu i bile su ok po mokrom i suhom ali na snijegu baš i ne. Doduše snijega i nema. Cirka 15k km 205/55/R16 - CONTINENTAL AllSeasonContact 2 205/55R16 94V XL EVc r-f - 112,14 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/continen...l-evc-r-f.html ili MICHELIN CrossClimate 3 205/55R16 94V XL 126,00 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/michelin...16-94v-xl.html Za mazgo (R19) ista dilema. Ili možda cross climate 2 za čehinju i mazgo? Cirka 13k km 225/55/R19 - CONTINENTAL AllSeasonContact 2 225/50R19 100V XL EVc 194,48 € po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/continen...0v-xl-evc.html ili MICHELIN CrossClimate 3 225/50R19 100V XL 230,44 eura po gumi https://www.gumax.hr/crob2c/michelin...9-100v-xl.html |
|
|
|
|
|
#82537 | |
|
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Primjerice u Škodu Rapid 1.6 TDI stavljam isključivo Castrol 5w30 LL, vw 507.00. Ulje je za CR motor i dugi interval izmjene 30k km, a ja ga mjenjam jednom godišnje na 15k km. Sad je na 277k km.
|
|
|
|
#82538 | |
|
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Ajd još jednom pročitaj kaj sam napisao. "Meni je Twingo došao sa Mišelin Primacy 4 i nakon jedne sezone sam ih maknuo s auta i stavio Kumho" Znači da prevedem - auto je došao iz tvornica sa Mišelin Primacy 4 i nakon jedne sezone ilitiga jednog ljeta sam ih maknuo jer su bile apsolutna katastrofa po kiši i auto je klizao na sve strane. Vidi vraga, na zimskim Conticama se nije klizao, na Kumho koje sam stavio se nije klizao...jednostavno taj Primacy 4 na Twingu ne funkcionira....dal je do zadnjeg pogona i hrpe momenta ili neznam ti čega, ali nisu dobra kombinacija. Jel jasnije? |
|
|
|
|
|
|
#82539 |
|
#erase startup-config
|
Automobili
Ima već dugo da sam pričao s čovjekom iz Shella koji radi s motornim uljima (test, analize, QC…). Rekao mi je da specifikacije proizvođača znače da je mješavina aditiva kompatibilna s motorima koji zahtjevaju te specke da aditivi iz ulja ne unište brtve na motoru tipa gumice ventila, semeringe i sl. Pitao sam ga da li oni imaju PAO ili ester baze. Rekao je da je Shell Ultra 5W40 sintetizirano iz prirodnog plina pa je to sintetsko ulje mineralne baze i time visoko kompatibilno s motorima. Od onda stavljam taj Shell u sepet. Sa ELFom su mi zveckali ventili na praktički novom autu. Također je rekao da tvornička ulja nisu ista. Imaju više ZDDPa da bolje zaštite motor od habanja za vrijeme razrade. Zato ih nije dobro prerano ispustiti. |
|
|
|
|
|
#82540 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Ja sam razmisljao staviti CONTINENTAL AllSeasonContact na svoj bolid ![]() Po testovima je vrhunska guma ali kad sam malo poceo kopati, od ekipe koja je stavljala vec conti all season na Suvag vozila sam cuo da vec nakon 2 sezone dosta padne kvaliteta pa sam ih odjebo.....cisto da znas. Napravi si racunicu koliko se vozis i koliko ocekujes da ti izdrzi. Meni to nije stimalo jer su mi zimske conti bile 20 eura skuplje.... Uglavnom ako jos hoces ustediti prodaj tog citraca i skodu i imas taman za zimski set ![]() |
|
|
|
|
|
#82541 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
#82543 | |
|
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
Jednostavno nema zime i nema smisla previše zimska guma. Ove all season bi morale uredno držati to nešto sitno slinave ceste. Nije do uštede nego do optimalne kupnje. To ti je ono kad daš pare, a da ne kupiš sranje. Ali ok jasno mi je da to tebi nije poznato. Ipak si kupio korejskog kadeta. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#82544 | |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
- dulje traju - po snijegu su bolje od konkurencije - po kisi su dosta losije I zbog tih kisnih rezultata nekako isto vise sada naginjem Bridgestone Turanzi, Pirelli SF3 ili Continentalkama... jel netko mozda imao slicne nedoumice? |
|
|
|
|
|
|
#82545 |
|
#erase startup-config
|
Imao sam te nedoumice i odlučio zadržati ljetni/zimski set odvojeno. Kako god okrenem imam neki kompromis sa univerzalkama. |
|
|
|
|
|
#82546 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
svi ih imamo ja sam prakticki izbacio snijeg iz jednadzbe. U zadnjih 10 godina nisam vozio 5 dana po snijegu. Ako se ide na dva seta, uzmemo primarno kisu (i ponesto hladnije vrijeme) i opet na testovima isplivaju zimulje kao bolje (npr Blizzak ili TS-870). A cak sam imao ideje ljetne+all-season umjesto ljetne+zimske |
|
|
|
|
|
#82547 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Ima li netko kakav kontakt u KMAG-u? Otišla mi getriba, Kia ne priznaje garanciju, cijena popravka je 4200e, 4 dana šaljem mailove i zove i nitko ništa ne odgovara niti poduzima pa se pripremam za sljedeći pravni korak. Hvala!
|
|
|
#82548 | |
|
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#82549 |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
|
|
|
|
|
|
#82550 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Iskreno, cisto sumnjam da ce ti miselinke biti trajnije, jednostavno ti tezina Suvaga ubije te gume, tj smanji im trajnost. Tako da sam sada na dva seta guma, conti zimske i conti ljetne. Na kraju krajeva mislim da bi s obzirom na nedostatak snjega i leda, cak furao ljetne cijele godine da sam u rvackoj. Ovdje nesmijem jer ce mi ako dodje do bilo kakvog sranja kasko i obavezno odjebati policu. Ono sto me fascinira zapravo je i sama promjena guma, kako sada imam samo jedan set felgi, mijenjam gume i to veselje me dodje 60 eura u Zegeju. Ono jebote 450 kuna po starom samo za promjenu, lebac ti jebem. To sam zapravo htio izbjeci sa kupnjom all season guma ali ono nije mi neka usteda ako vec nakon 2-3 sezone moram kupovati nove gume. Ovako mi s obzirom da su premium gume i ljetne i zimske traju sigurno 5-6 godina jer ne radim puno kilometara.... |
|
|
|
|
|
|
#82551 |
|
Pod naletima kopita zla
|
A kaj misliš da te u RH ne bi jebali iz kaska da napraviš sranje zimi sa ljetnim gumama? A gospodine pa ne piše nigdje da ste imali lance znate ovaj ne znamo mi ništa. Nije to ništa drugačije od centralne turske u kojoj živiš. ![]() p.s škoda je došla sa continentalkama ali ok eco govno koje su dobile grbu nakon pol godine kaj sam ih vozio. Tada su imale gdinu i pol. Boga pitaj gdje je bivši vlasnik nasjeo. |
|
|
|
|
|
#82553 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Sto se tice centralne turske, ruke ti se osusile, babe te nesrecom zvale . Eto ti sad si dobio svoje ![]() @spawn Na mazgi sam radio par tisuca km po zimi sa zimskim, s obzirom da je isto bila premium guma mijenjao sam ih nakon puno vise od 6 godina, sram me reci koliko. A sto se tice all season svake godine im rapidno pada kvaliteta tako da je i pitanje da li izdrze 3 godine a da ne pricam o svojstvim tijekom druge i trece godine. Takva je barem situacija na Suvovima s obzirom na tezinu. Mislim da bi duze trajale ne ostalim ne suv autima. Tako da sam ja nakraju izvagao situaciju i otkanto all season. Zadnje izmijenjeno od: Master_Hrc. 31.07.2025. u 11:46. |
|
|
|
|
|
|
#82554 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
|
|
|
|
|
|
#82555 | |
|
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
Ideja je i onako nako tri godine djorati gume na vozilima koja se voze tj. škodo i mazgo, a citrač..bude bila dobra all season makar 5-6 godina. Em je auto lagan, ne vozi se puno i ne razvijam neke brzinje s njim. Da. bridgestone izgledaju stvarno solidno. |
|
|
|
|
|
|
#82557 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
|
|
|
#82558 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
uzmeš HAK člansku karticu, koja košta 50 eura godišnje, i koja ti pokriva 2 x izmjene seta gume godišnje. |
|
|
|
|
|
|
#82560 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|