Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.07.2025., 16:15   #82141
Šole
Premium
Moj komp

Šole's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Uzeo sam za probu nekakav paket za bezvodno pranje auta i jučer odradio pranje.
Stvar je na bazi carnauba voska. Pošpricaš, obrišeš krpom od mikrofibre i kad prođeš cijeli auto, prođeš čistom krpom i stvar gotova. Odvoji prljavštinu i navodno ne grebe lak.

Odradio sam to u garaži pod neonskim svjetlima pa nisam bio siguran kako će ispasti, ali zadovoljan sam.

Prvi minus je što nigdje ne kažu da ne treba manijakalno špricati i natopiti auto, tako da sam potrošio pola jedne boce (kaže da se s jednom bocom može odraditi 6-8 pranja).
Drugi minus je što nema šanse da operem tu krpu od mikrofibre .
Masna je kao da sam je provukao kroz friške čvarke. Vjerojatno je puno istih stvari pod različitim imenima na tržištu. Eto, mogu preporučitic, stvar funkcionira. Trebalo mi je oko 45 minuta da operem auto (vele 30).
Ako ti je drag auto nemoj to vise nikad koristiti. Mozes i sam zakljuciti zasto, vidi se na petoj sekundi videa, iako nije to sad odmah od tebe, ali nemoj ga ti unistavati
Šole je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 16:41   #82142
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Skandinavci imaju stalno oblačno vrijeme pa tamo to dobro dođe i dobro se vidi. Mi imamo puno sunčanih dana pa se pozicije niti ne kuže kada su upaljene. Prije lampe nisu bile LED pa stalno upaljene ne bi dugo trajale.

Ja sam od malih nogu naučen da palim svjetla kada je oblačno ili kada vozim u sjeni npr. vijadukt, šuma…
Uvijek imam upaljena svjetla na autu. Ne vidim problem sa zaruljama.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 17:04   #82143
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Šole Pregled postova
Ako ti je drag auto nemoj to vise nikad koristiti. Mozes i sam zakljuciti zasto, vidi se na petoj sekundi videa, iako nije to sad odmah od tebe, ali nemoj ga ti unistavati
Ima tragova od automatske praonice. Gdje god da ga odvezem na ručno, ne mogu kontrolirati s kakvim krpama rade, a u garaži ga ne mogu/ne smijem sam prati.

Oprao sam ga normalno prije par dana i pao je pljusak od 10 minuta, skroz dovoljno da ga zasere, a da nije prljav. Ide prvo pod vodu ubuduće, pa onda lagano ovime. Ne planiram ga prati na suho samo ovime.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 17:37   #82144
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Skandinavci imaju stalno oblačno vrijeme pa tamo to dobro dođe i dobro se vidi. Mi imamo puno sunčanih dana pa se pozicije niti ne kuže kada su upaljene. Prije lampe nisu bile LED pa stalno upaljene ne bi dugo trajale.

Ja sam od malih nogu naučen da palim svjetla kada je oblačno ili kada vozim u sjeni npr. vijadukt, šuma…
Skandinavija je velika, ima suncanijih i oblacnijih regija pa i jednim i drugim prodaju iste aute - sa istim DRL-om. Ni kod nas nije bas isto zivis li na Korculi ili u Gorskom Kotaru, isti auto ti se nudi, a vremenski uvjeti kroz godinu budu dijametralno suprotni. Dvije male crvene ledice koje ce svijetliti valjda vjecno.

Pitam se imaju li Englezi skandinavski DRL? Ivane? :)
Staro 08.07.2025., 17:57   #82145
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Kakav DRL, ovdje ni svjetla nisu obavezna po mraku

Citiraj:
You must use headlights when visibility is seriously reduced", with ‘seriously reduced’ defined as when you are able to see less than 100m in front of you.
Šala naravno, ali količina auti bez upaljenih svjetala je ogromna. I s ugašenim svjetlima, rasvjeta je takva da ćeš vidjeti idiota. Magle nema, kiša nikad ne pada tako jako da ne vidiš, a brzine su male, tako da nije neki problem

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 18:53   #82146
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:

Svjetla su mi uvijek upaljena, ne gledam jel ljeto ili zima.

Znam samo da me se bolje vidi na cesti.

Ovo sa DRL-om je suludo. Mislio sam da je problem samo kod nas, al bit će u cijeloj Europi debosi voze tako.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 19:35   #82147
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Svjetla su mi uvijek upaljena, ne gledam jel ljeto ili zima.

Znam samo da me se bolje vidi na cesti.
Tebe se možda bolje vidi na cesti ali zbog tvojih svjetala auto koji ti dolazi u susret slabije vidi pješaka koji po danu prelazi cestu između vas ;)
Staro 08.07.2025., 19:42   #82148
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Meni se na Megane-u automatski pale svijetla čim upalim auto. Žarulje ne prde često kako sam mislio (pogotovo jer francuzi navodno imaju lošu elektroniku). Jedino kad sam gunđao zbog cijene je kad mi je 3-e stop svjetlo krepalo pa je njega trebalo mijenjat (LED naravno).
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 19:52   #82149
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Palio sam svjetla cijelu godinu na proslom pezou, kupovao nightbreakere i prdile su svako 6 mjeseci. Sa nalemljenim termistorom su durale malko duze, ali opet... Nisam imao DRL na njemu pa su kratka bila jedina opcija (ne racunam onu tinjalicu od pozicije).

Mase na konektorima straznjih lampi su bile blago otopljene, francuska klasika jel. Ne znas da je tako dok ne prdne cijeli kluster/lampa a onda imas mrtvu poziciju, stop i rikverc svjetlo.

Mislim da sam jedno 10ak parova zarulja promjenio u 6 godina :D
Staro 08.07.2025., 21:34   #82150
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Najtbrejkeri, koja prevara. Dok su osram classic (original) jedine žarulje koje idu na moje aute
Staro 08.07.2025., 22:04   #82151
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
Najtbrejkeri, koja prevara. Dok su osram classic (original) jedine žarulje koje idu na moje aute

zašto prevara? počeo sam ih koristiti davno na fiat bravi koja je imala katastrofalne farove, nightbreaker su mi uz philips blue vision jedine kolko tolko osvjetljavale cestu
ostala mi je navika kupovati i kasnije iako su auti poslije imali ok farove
Ivan357 je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 22:14   #82152
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Meni su se pokazali isto kao najoptimalniji, osim po kisi al to sam i ocekivao i prihvacao. Takodjer, morao sam izvuci maks iz tog fara i ostale zarulje su mi jednostavno bile neuvjerljive.

Prevara su na francuzima :D ali vidim na drugim autima te H7 zarulje znaju duze durati.

Rezerva su mi bile neke osram obicne, ali svega par puta sam bio prisiljen koristiti ih (i bolje).
Staro 08.07.2025., 22:28   #82153
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Ako ste zadovoljni, ok.

Po meni uloženo dobiveno. Ispravni i dobri
Staro 08.07.2025., 22:30   #82154
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Ako ste zadovoljni, ok.

Po meni uloženo dobiveno. Jako su skupi bili i kratko trajali naspram classic osrama. Ispravni i dobri farovi rade pravu razliku.
Staro 08.07.2025., 22:35   #82155
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Tebe se možda bolje vidi na cesti ali zbog tvojih svjetala auto koji ti dolazi u susret slabije vidi pješaka koji po danu prelazi cestu između vas ;)
Ma sumnjam da mu to toliko smeta. Pa nemam upaljena duga 😅
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 22:58   #82156
Psycho
Master Of Disaster
Moj komp

Psycho's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Autor Daten Pregled postova
Jel kod nas postoje kazne za nedržanje sigurnosnog razmaka na autoputu?

Jučer popodne išao za jug, bila je gužva do Bosiljeva, svi se nagurali u lijevu traku koja je vozila od 100-130kmh.

Nevjerojatno mi je da se svi voze na guzici jedan drugome, vozi se 120 kmh, a drže razmak 20-30m, i manje.

Onda se nađe ekipa u bijesnim vozilima koji ne mogu tako voziti 120 kmh u lijevoj traci nego se nabijaju na guzicu da mu se makneš makar je ispred kolona u lijevoj traci.

Čim probam napraviti razmak 50m od auta ispred šta bi trebala biti nekakva distanca za sigurno zaustavljanje vozila kad se vozi 120kmh nabijaju se na guzicu na par metara.

nije bilo 100-130kmh, nego 90-100. mene osobno zivciraju ljudi koji voze do ogranicenja i onda misle da imaju pravo uzurpirati lijevu PRETICAJNU traku.

znam da svi vozimo po guzvama i da nam fali jedna, ako ne dvije trake od ZG do Bosiljeva. Ali ako ne pretices u tom trenutku i imas mogucnosti skrenuti u desnu traku nakon svog preticanja, bio bi jako zahvalan da prepustis mene da vozim kako ja ocu i sam odgovaram za posljedice toga. pogotovo kad mi na nekim dijelovima autoceste jos imaju znak 80kmh ogranicenja od prije 4 mjeseca kad je HAC radio neko odrzavanje i zaboravili maknuti znak
Staro 08.07.2025., 23:18   #82157
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Deset godina su bila tvornička svjetla u zadnjim farovima na Cliu. Kasnije su aftermarket pozicije/štopovi pregarali dva puta godišnje.

To mi je išlo na živce pa sam kupio Philips Ultinon P21/5 sa 12god garancije. Već sedam godina veselo svijetle u zadnjim farovima i prolaze tehnički iako strogo gledano ne bi trebali.

https://youtu.be/DWvIaY82Un8
Staro 08.07.2025., 23:29   #82158
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ako postoje zadnji farovi jel postoje prednje stopke?
Staro Jučer, 05:49   #82159
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Tebe se možda bolje vidi na cesti ali zbog tvojih svjetala auto koji ti dolazi u susret slabije vidi pješaka koji po danu prelazi cestu između vas
Ako ima neka visinska razlika, da ali to su rijetki slučajevi. Ako su poravnati i ako ima upaljena kratka nema razloga da se pješak slabije vidi.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:57   #82160
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Nightbreaker, philips blue vision i slične žarulje ne da bi zakonom zabranio nego farove porazbijat. Takve žarulje stavljaju na aute oni kojima su svjetla i leće u farovima u banani. I onda to svijetli svigdje samo ne po cesti. Ako ide prema tebi zasljepi te, kad pada kiša odbija se od mokrog asfalta, ako je iza tebe osvijetli ti kabinu.
Te žarulje nisu rješenje. Kupite si nove farove.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:00   #82161
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Nightbreaker, philips blue vision i slične žarulje ne da bi zakonom zabranio nego farove porazbijat. Takve žarulje stavljaju na aute oni kojima su svjetla i leće u farovima u banani. I onda to svijetli svigdje samo ne po cesti. Ako ide prema tebi zasljepi te, kad pada kiša odbija se od mokrog asfalta, ako je iza tebe osvijetli ti kabinu.
ili ovi sto led stavljaju u prednje farove. oci mi izgore
Staro Jučer, 12:01   #82162
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

sorry, double post slucajno
Staro Jučer, 12:02   #82163
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Pa nije baš, nightbreaker je i dalje halogenka i far je homologiran da ga "trpi". One LED china sranja podržavam kaj se tiče razbijanja i slanja na izvanredni tehnički i rušenje na svakoj mogućoj sitnici ikad.

BTW provjerite si rok trajanja prve pomoći i tlak rezervnog kotača

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:29   #82164
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Citiraj:
ne baš, kao što je Mario napisao to je i dalje homologoriana žarulja, identičnih dimenzija i sa žarnom niti na pravom mjestu, ako je ispravno ugrađena nema šanse da baca svjetlost okolo

pisao sam ranije, fiat bravo/brava, loše konstruirani farovi, staklo bez oštećenja, reflektor kao novi, a osvjetljenje ceste nikakvo, pa ti sad meni reci kakve nove farove da si kupim? iste takve?
ekipa je znala stavljat farove sa lećom od maree, ne znam kolko je to bilo legalno i koliko je bilo bolje osvjetljenje

Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Pa nije baš, nightbreaker je i dalje halogenka i far je homologiran da ga "trpi". One LED china sranja podržavam kaj se tiče razbijanja i slanja na izvanredni tehnički i rušenje na svakoj mogućoj sitnici ikad.

slažem se za nehomologirane led žarulje da treba strože kontrolirat (zabranjene već jesu)
Ivan357 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:39   #82165
Zeryx
Premium
Moj komp

Zeryx's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova

sta su poceli i zbog tog pisat kazne il rusit na tehnickom?
Zeryx je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:40   #82166
GreenLife
Čika Zeljeni
Moj komp

GreenLife's Avatar

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Nije stvar do žarulje (govorim o ovim legitimnim , jel) nego do fara ili krivo montirane žarulje (uvjerio se prošle godine kod frendice). Kaže kako je još rekla svom mehaničaru da pogleda što je s farovima jer su joj redovno blicali kad je vozila po mraku. Naravno, frajer uzeo pare ali pogledao nije. Ja uhvatio auto, usmjerio prema zidu i imao što vidjet - suvozačeva strana udarala skroz prema gore.
Pogledao ležište - vidio žarulja krivo okrenuta. Okrenuo kako spada i gle vraga - sve ok.
Usto joj još namjestio visinu snopa jer joj je bilo previsoko namješten kada je el.motorić postavljen na 0

Kad pričamo o dnevnom svjetlu, i ovdje u Njemačkoj nije bolja situacija jer imaš idiota koji i dalje voze sa dnevnim svjetlima po mraku ili po lošoj vidljivosti kad je npr. kiša ili snijeg. Džaba blicanja ili gašenja-paljenja svjetla - debili ne kuže.
Kod mene se npr. svjetla pale automatski kad pada kiša, a to mogu i isključit u opcijama.
DRL je već bio u "skandinavskom" modu kad sam kupio auto.
Staro Jučer, 12:47   #82167
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Problem je kaj se skandinavnski mode nemre upalit na nekim autima...nova Insignia je jedan od njih....veli servis ništa od toga.
@amdejac - kod tebe je isto iza zgaseno?

Blaženi VAG i prtljanje po svim mogucim opcijama
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:12   #82168
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Ako ide prema tebi zasljepi te, kad pada kiša odbija se od mokrog asfalta.
Jer led far ne radi odbljesak od mokrog asfalta, ne, samo je odbljesak jos malo gori, bijeliji i bolniji jer je fokusiraniji. Led/laser/matrix moderni far sa sporom ili losom automatikom je nesto najgore sto moram trpiti na cesti. Jbga svjetle odlicno, priznajem, nikad nisam ovako lijepo nocu putovao. Samo eto bole oci malo vise nego kad mi u susret dolazi baba sa kineskim led H7icama.
Staro Jučer, 13:41   #82169
Xiaomi
Premium

Datum registracije: May 2018
Citiraj:
Autor Ivan357 Pregled postova
ekipa je znala stavljat farove sa lećom od maree, ne znam kolko je to bilo legalno i koliko je bilo bolje osvjetljenje
S halogenkama je svjetlilo loše, s xenonom dobro. Slično kao na puntu 2. Halogenke = svijeća.
Xiaomi je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:08   #82170
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:

Nisi u pravu. Ima to puno ljudi samo ih ne primjećuješ jer su im farovi ispravni. Neki auti su imali te žarulje u prvoj ugradnji (Honda Civic npr.)

Imam Philips BlueVision od prvog dana a to je od 2008. godine a imao sam ih i na starom autu. Vuku 55W kao i obične žarulje a niti ne svjetle jače. Luxmetar pokazuje istu jačinu svjetla. A i meni se čini da ne bacaju išta dulje.

Razlika je u temperaturi svjetla. Jasnije se vidi nego za običnim žutima.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na