|
![]() |
#4711 | ||
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Citiraj:
![]() Ja sam neke najjeftinije koje sam mogo nać uzeo i služe i dan danas više nego dobro, par takvih i miran si zauvijek vjerojatno. https://www.aliexpress.com/item/1005002835576248.html Citiraj:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4712 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4714 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Jedan "golden oldie" kojem je vraćen stari sjaj - Asusov GeForce256 SDR (5ns SGRAM): ![]() ![]() ![]() ![]() Što se tiče SSD-a na staroj krami, apsolutno podržavam ![]() Za Windows XP[NTFS] ima nekoliko registry optimizacija koje smanjuju wear & tear, plus što treba particije odraditi na novijem sustavu radi offseta. Ali stvar radi savršeno i za ono što se korisiti trim nije problematika. Sa Win 98 bi stvar trebala biti još bezazlenija jer FAT manje drlja po disku. Zadnje izmijenjeno od: stef. 19.07.2021. u 12:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4715 |
Premium
|
E kad vidim ovu pastu/žvaku/jogurt kefir i abc sir gore na prvoj slici bude mi muka, obično sve šta nema bar donekle sivu nijansu znači patnju sa ciscenjem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4717 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nedavno sam eksperimentirao čišćenje starih komponenti brake cleanerom. Jedan jako zapečeni CPU heatsink se očistio doslovno samo pod mlazom iz kantice. Siva termalna pasta tvrda bila kao kamen. Vjerojatno stock ono što dolazi. Na ostatku konfe (PCB) nisam to koristio jer nisam našao točan sastav (Textar), a čini mi se da bi moglo biti i acetona unutra. NB heatsink isto se fino očistio, to sredstvo izgleda otapa bolje nego izopropanol. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4718 |
Premium
|
@ Stef: Ma ovo kaj mi stavljamo je dobro u svim bojama, ali tvornicki "namazi" kolko sam skuzio cim svjetlije to strašnije, po mom iskustvu vode žuta i nekakve narancasto/crvenkaste nijanse, to je u rangu sa gumom i plastikom... I crna, jedan heatsink koji sam nedavno skidao da potvrdim 100% koji je socket ploča je bio tako zaljepljen da to nisu bile istine, procesor je izašao van zakeljen na HS a ona rucica je ostala i dalje u zatvorenom položaju. Čak sumnjam da se radilo o nekakvom termalnom ljepilu jer je prilikom skidanja više ličilo na neki oblik gume nego na ikakvu pastu. Btw dobar tip za pasivce i tu pastu ![]() @ c-shadow: Ja sam vec dosta cuo po yt o tome brake cleaneru, koliko košta kantica ? Da uzmem ak nije skupo za ove tvrdokorne situacije kad su stvari tak skeljene da pomišljam da ih hitim kroz prozor, veca im je sansa da prežive break cleaner onda nego let ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4719 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
@Alien Kantica ti je cca 15-20kn u bilo kojem dućanu autodijelova. Probaj naći neki na kojemu piše sastav. Ali pazi na štampu, radije isprobaj na nečemu što ti nije šteta. Vrlo brzo ishlapi i za razliku od IPA kao da ostane neki oštri miris neko vrijeme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4720 |
Premium
|
Najs, to je full povoljno u odnosu na IPA. Definitivno budem isprobao, imam 1-2 "mrtvaca/expendable" ploče sa integruišama koje obicno imaju ispod te ogavne žvake, a sigurno su več punoljetne tako da ce bit dobri testni subjekti ![]() Btw Stef kad spominješ Ceramique 2 kakve su temp sa tim ? Vidim da nije pasta skupa a skužio sam da moram preci na "vece" sprice jer ove male prebrzo odlaze pa je u izboru sa mx-2, za stare konfe to bi po meni trebale biti predobre paste. Ili još bolje koja je najpovoljnija kanta/tuba paste pa da sam miran godinu dana, idealno bi bilo velicine tube od kaladonta a da je solidna i naravno ne pre skupa hahaha |
![]() |
![]() |
![]() |
#4721 |
Premium
|
Znam da je svojedobno bila minimalna razlika između Ceramique i AS5. Temperature su normalne. Stavio sam je na GeForce 6600GT s kineskim "Zalmanom". Kartica je hladna ko špricer. Ali uglavnom koristim za chipsete na matičnim pločama i stare grafe. I da, uzeo sam najveću špricu od 25g. Uzeo sam je kod UK sellera prije Brexita: https://www.ebay.de/itm/121177965993 Zadnje izmijenjeno od: stef. 19.07.2021. u 15:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4722 |
Premium
|
Hm da, i meni se tak nekako cini. Ali ipak mislim da cu uzeti MX-2 cisto iz razloga što koliko vidim po nabavi Ceramique max sajz je 25g 79 kuna a 65g MX-2 165 kuna, to mi se ipak cini bolja prilika i veca tuba haha |
![]() |
![]() |
![]() |
#4723 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Bigger is better ? (sindrom) Svaka asocijacija je namjerna ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4725 |
Premium
|
Pa jel ti znas kako u mojim rukama na mojih 198 i 110kg izgleda sprica od 4g ? Kao igracka, ne mogu sa tim manipulirati normalno ![]() Edit: Stef nisam ni ja, slucajno sad vidio. Je da drži koliko vidim samo Protis ali bar pastu nemreju zaje... Valjda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4726 |
Moderator
|
Pa naravno, samo pozitivno / ostani negativan ![]() I sad ti budi pametan: pozitivan / negativan / lud / zbunjen(oga) ... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4727 |
Guest
|
Čini se da je ipak DDR, najvjerojatnije Sapphire. 32MB, sa TV Out. Međutim, kad sam malo bolje pogledao grafičku, shvatio sam da je jedan od mosfeta skuren ... ili barem tako izgleda? ![]() ![]() ![]() ![]() Inače, kartica je testirana (nedavno, u stvari) i prošla je više matičnih - poslužila je za isprobavanje sistema na prodaju i nije bilo nikakvih problema. Iako priznajem, nisam testirao Direct3D & OpenGL... ![]() |
![]() |
![]() |
#4728 | ||
Premium
Datum registracije: Mar 2021
|
Citiraj:
Citiraj:
Taj bi Arapima prodao pijesak a Eskimima snijeg ![]() Imam na Xp-u 120 Gb SSD Patriot Blast za benchmarkanje grafika, i performanse su identične onima na 80 Gb Hdd-u. Samo podizanje sustava, 10 sec pojede POST je na razini 15 sec vs 20 sec. Dalje, rashodovani Hdd-i od 500 Gb sa 2.000-10.000 sati, znači ekvivalent godine dana rada, u neograničenim količinama su po 10 kn komad. Polovni SSD 120 Gb ako je 100 kn, razlika je 50x u cijeni po Tb. Uvijek su postojale "brije" gdje je nova tehnologija svemirski brod. Jedna sa bradom, citat kolege prije 20+ godina; "Šta da radim sa Klamathom od 2.500 kn, kada mi za svaki ozbiljniji proračun treba Deschutes od 4.500 kn". (a razlika u performansama na istom clocku je bila ispod 5%) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4729 |
Guest
|
Vidim da sam svojom jučerašnjom raspravom otvorio Pandorinu kutiju... ![]() Iskreno mi je žao što sam se uopće dotaknuo teme modernog hardvera, upravo se zato i bavim isključivo retro temama. Uostalom ponavljam - sve što sam spomenuo je ionako bilo teoretski, "kad i ako..." pa se (da budem iskren) čak malo i nadam da od svega toga ne bude bilo ništa, i da ostane Q6600 jer sa njime bar znam na čemu sam. Dobra mašina, koja lagano može komparirati i današnjim strojevima ![]() |
![]() |
![]() |
#4730 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Hm...los SSD? SATA AHCI u BIOS-u ukljucen? Klon ili nova instalacija? Nekaj drugo? Imaj na umu i da SSD ak je fakat star da se moze usporit. Daj to malo testiraj...Kad sam radio u servisu dolazila nam je hrpa ljudi sa starim kantama da ih ubrzamo i SSD je bio od Boga dan spas koji je nama zivce sacuvao jer rad na tim starim kantama (najcesce lapovi) je bio da si prerezem zile. Dakle nije bio jedan vec par stotina kanti koja je nakon Upgrejda radila puuuno bolje (Windows 7 32bit je jos stavljen najcesce gore ak se dalo i komp je dobio jos 1-2 godine zivota). Dakle hrpa ljudi je izjavila da vide razliku na nezahtjevnim radnjama. U zahtjevne stvari necu ni ulazit. Ne mozes mi reci da se stvari na HDD-u koji ima vrijeme pristupa daleko vece od onog na SSD-u odvijaju jednako brzo. Nit je u teoriji niti u praksi tocno. Treba vidjet zbog cega je to tako ili je to tvoj osjecaj - daj specke konfe , koji SSD, dal je nov/rabljen , testiraj Crystaldiskmarkom, napisi sto si optimirao da pripases komp SSD-u. Covjece dok se sjetim vremena kad sam imao single-platter Seagate zbog brzine kao i piknuo SLC USB Stick (hebiga to je bilo kad je 120GB SSD kosto skoro 1000kn) neki koji je imao deklarirane brzine od preko 100MB/s - stavio OS gore i razblejio cobu kad sma vidio koliko brze sve radi i koliko je komp bio responzivniji...mislim da sam tad imao Athlon 3000...znam samo da je MBO imala neku prvu generaciju USB 3.0 implementacije koja je bila bugovita ko vrag. I od tad sam uvijek SSD koristio za OS. Trenutacno si mogu priustiti 2x1TB SSD-a u mom Y520 i NEMA SANSE da se vracam na klasicne diskove. Kad se nakon ovog vratim na ista sa klasicnim HDD-om dode mi da se propucam, kad me neko pita sta da uradi da komp radi brze za klasicne stvari - ak ne zeli SSD - ne diram komp. Danas su SSD-i ULTRA jeftini i zbilja ne vidim razloga zasto nebi barem mali SSD bio u kompu bar za OS. Ak se nema love nije nist lose koristiti hibridni sustav - mali SSD za OS a veliki 7200rpm HDD za podatke. A kaj se tice pouzdanosti - U mom starom Aceru stari Mushkin 240GB i dalje sljaka bezprijekorno. Sandisk neki cunga lunga 250GB koji koristim kao vanjski disk (dakle cesti read/write) - vec 3 godine radi bez greske. Kad sam radio jos u servisu RMA na "krepo mi disk" se prepolovio od kad smo poceli ljudima ugradivat SSD-ove. Da - i SSD se naravno pokvari al u puno manjem postotku nego klasicni HDD-ovi. Tak da ![]() P.S.- a usporedivat SSD i HDD po GB/cijeni ti je isto ko usporedivat Ferrari, Mercedes i staru stojku i reci - to je sve isto, svaki ima ionak 4 kotaca a stojka je najjeftinija. Zisku? Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 20.07.2021. u 08:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4731 |
Premium
|
Pa forum je tu da se raspravljamo i debatiramo, nismo u crkvi da je jedan pop i da svi klimamo glavama i ponavljamo ono kaj on veli. A hw koji je u našem posjedu je nama samima na raspolaganju da sa njim radimo što hočemo i kako hocemo. Netko ce reci da je bogohulno oc-ati stvari, netko ce reci da je suludo koristiti SSD umjesto mehanike ili kartice u DOS konfama umjesto diskova, a netko ce reci da je bogohulno ono sto ja radim sa svojim nabrijanim i ultra time nekorektnim konfama. I to je sasvim u redu ![]() ![]() Ali nažalost, a potvrditi ce ti i ostali da c2d procesori, cak i quadovi, su lagano na zalazu i možda je ta konfa sad dobra ali uz šlamperaj i glad današnjeg weba za 2 godine surfanje ce ti postati problem na toj konfi, i vjerovatno ces morati ipak u neki upgrade bar kakav takav. Ali neka te to ne brine, sto modernije to dosadnije za prckanje po mom iskustvu, ja kad sam uzeo novu konfu sam bio sav vesel kako se bude igrao sa klokanjem ali sam vrlo brzo skuzio da je AMD napravio tako dobar posao sa "auto-ocom" da kaj god radim rucno oc zavrsim unutar margine greške ili 1-2% ispod onoga kaj sustav radi automatikom ![]() Tako da have no fear od novog techa, u odnosu na stari hw kompliciran je kao lego kockice, popikaš i vozi, sve uglavnom radi samo na tebi je da sloziš os i drivere (čak niti to u slucaju w10, on si ih sam skine kad ga spojis na net). @ 512bit.net: Btw imas tih diskova za 10 kuna ili link na oglas ? Ili doma na lageru, dam ti ja 100 kuna odma za 10x500Gb ispravnih mehanika kakve si naveo, nije da ih trebam ali za tu lovu to je jebena prilika ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Alien_200581. 20.07.2021. u 09:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4732 | |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Nisam ni ja htio sa sedmice na desetku pa sam prešao. Čovjek ti nudi lijepi upgrade hardvera, odradi to sad jer ćeš morati prije ili kasnije. To je neminovno koliko god bio sentimentalan prema starom stroju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4733 |
Moderator
|
Još jedan glas da odradiš taj magic korak na novi hw kad ti se već nudi. Usput stavi i novu ssd vradžbinu 😀 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4734 |
Premium
|
Servisirao sam nekoliko kartica iz perioda 1999-2001. (zamjena paste, podmazivanje ventilatora) pa sam ujedno izvrtio par testova, reda radi. Kartice: ![]() Test sistem:
OS: Windows XP SP2 Nvidia driver: Detonator 45.23 PowerVR driver: 2.00.20.0516 3DMark 2000 (1024x768@16-bit):
3DMark 2001SE (1024x768@32-bit):
Nažalost, nemam GeForce2 GTS. To je kartica koja bi performansama trebala biti najbliže Kyro-u II. Zadnje izmijenjeno od: stef. 20.07.2021. u 12:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4735 |
Premium
|
Baš su lijepe i shiny sada ![]() Btw taman sam nedavno slušao/gledao malo detaljnije videe o Kyro karticama, šteta da nisu preživjeli kao kompanija koliko sam skužio imali su neke jako zanimljive ideje i koncepte kod proizvodnje na koje su dizali karticama performanse... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4736 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Vezano uz bench test, dobio sam score od oko 8,600 u 3DMark 2000. Asus P4B, uz P4 @2.6GHz, 512MB SD-RAMa (PC-133) & Windows Millennium. Kartica je clockana, ali (kao što sam kasnije shvatio) sam OC ne utječe - ili ima minimalni utjecaj na bench testu. Razlika +/- 100 200ak bodova. Samo za usporedbu, ista kartica je na Coppermine-u 900 i Tualatinu 1,133 imala čak 1,600 bodova manje. Jedva sam ga uspio navući na 7,000 što govori i ukazuje na važnost bržeg procesora. |
|
![]() |
![]() |
#4739 |
Guest
|
Zanimljivo... Tražio sam GF2 Ti izdanje, ali jedino što sam dobivao su bile grafe po duplo većim cijenama ![]() Još bi te pitao da li se želiš mijenjati, ali vidjevši razliku između tvojeg i mojeg bench testa, rekao bi da se ne isplati. I da, "default" postavke. 1024x768, 16-bit. Kažem, oko 8,600 (i nešto sitno) na P4, odnosno 6,995-7,010 na Tualatinu. Kako je GTS overklokana, možeš oduzeti 100-200 bodova od tih rezultata, ali i dalje dobivaš zanimljive brojke, gotovo pa identične ovima od tvoje GF2 Ti Koji driver koristiš? Ja sam si skinuo originalni Asus driver, prilagođen V7700 seriji, i koristim Asusov Smart Doctor za OC. Edit Da, imao sam pravo... Marginalno bolja ali više-manje u istoj kategoriji ![]() Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 20.07.2021. u 13:00. |
![]() |
![]() |
#4740 |
Premium
|
Kyro je bio brz zato što je imao HSR, mislim da se tako zvao. Hidden surfaces removal, sjećam se toga jer sam u to vrijeme bio 1. srednje ![]() Inače u to vrijeme sam imao Voodoo3 i snove o Geforceu2 koje starci naravno nisu htjeli ispuniti ![]() To su onda kasnije i nvidia i ati implementirali u svojim novijim grafama |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|