|
![]() |
#1 |
Guest
Datum registracije: Nov 2009
|
Ideja za hlađenje (water TEC)
Pozdrav narode. Imam ideju za hlađenje procesora. Sinula mi je pred nekoliko mjeseci u tikvi, i sad mi se non stop vrti u glavi. Pa da je podijelim s vama, pa vi ocijenite je li ima smisla ili ne. Dakle, pretpostavljam da svi znate nešto o faznom hlađenju ili Peltierovom bloku, no za one koji ne znaju, radi se o malom bloku kojem se jedna strana zagrije kad mu dodate struju, a druga samim tim, ohladi. Ako uspijete ohladiti vruću stranu, ova hladna ide ispod nule. Drugim riječima, ako možete, recimo s nekim vodenim hlađenjem ohladiti vruću stranu Peltierovog bloka, a hladnu prisloniti na vaš procesor, temperatura bilo kojeg današnjeg procesora bi u idle modu bila ispod nule. Razlika je otprilike 50 C, sa peltierom i bez njega. Dakle, s obzirom da se nedavno pojavio H50 cooler od Corsaira, moja ideja je jednostavno spojiti Peltierov blok na njega. Uz neke modifikacije, naravno. Ne mora biti H50 naravno, ali sama ideja i izvedba H50 mi odgovaraju. Kao prvo, postoji problem struje i postoji problem kondenzacije. Što se tiče struje, trebalo bi imati dva napajanja ili jedno ali jako. 20A na 12V railu bi trebalo biti dovoljno. Ja nisam matematičar, samo prosječan overclocker, pa prepuštam nekom drugom da izračuna konkretne brojke. Treba izračunati koliko watti topline može H50 ohladiti. I zatim na njega staviti odgovarajući Peltier. Nismo ništa dobili ako H50 ne može ohladiti vruću stranu, tako da Peltier mora biti slabiji, ali opet, koliko točno, prepuštam nekom drugom. Druga stvar, čini mi se idealno da unutar kućišta H50, vodeni blok bude prislonjen na vruću stranu Peltiera, a hladna strana Peltiera da hladi bakrenu bazu koja ide na procesor. Time zadržavamo kondenzaciju unutar kućišta H50, pa nije potrebno inzulirati procesor, odnosno to je fool proof, dakle, bilo koji korisnik bi to mogao koristiti, bez puno muke. Slična riješenja već postoje, dakle postoji puno vodom hlađenih peltiera, no sve to skupa je poprilicno komplicirano izvedeno, odbija potencijalne korisnike i dosad nije zaživjelo. Cooler Master je napravio zrakom hlađeni Peltier V10, ali svi znamo da je to poprilicno traljavo izvedeno. Surfao sam malo po netu i na ovom linku se mogu vidjeti konkretni rezultati sličnog sistema u radu. S obzirom da je cijena H50 poprilično niska u odnosu na neka druga vodena hlađenja, a sam peltierov blok u maloprodaji košta 10 USD, vjerujem da bi netko mogao napraviti odlično hlađenje za male novce, koje bi kupio veći segment tržišta, i koje bi bilo tu za 24/7 rad. Eto , to je to od mene. Sami procijenite ima li ideja smisla, i bi li bilo pametno nekom proizvođaču hlađenja ponuditi ovu ideju. Meni je osobno samo stalo da dobijem jedan primjerak ovog hlađenja i mounting kitove. edit: idle ![]() load ![]() Ako smatrate da ideja ima smisla, možda bi se nekako dala izračunati potrebna matematika, napraviti grafovi i sve to skupa prezentirati nekoj firmi tipa corsair... Zadnje izmijenjeno od: Gorstak. 06.12.2009. u 06:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
i + moja ideja da se procesori povezuju optičkm sabirnicama..gdje bi nam bio kraj.. Ideja je na mjestu,a do koje temp se zagrijava to čudo? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Doomster
Datum registracije: Mar 2008
|
Prvo, rekao bih da miješaš pojmove. TEC i fazno hlađenje su dvije potpuno različite stvari. TEC je skraćenica od thermoelectric cooling, a fazno hlađenje funkcionira pomoću kompresora koje nalazimo u frižiderima, klimama... Drugo, da bi postigao ikakvo efektivno hlađenje pomoću Peltiera treba ti puno jače vodeno od H50, jer da bi se postigle zadovoljavajuće temperature treba ti Peltier prilično velike snage (govorimo o nekih 200-300 W) što nas dovodi to toga da bi takav 24/7 sistem žderao puno previše kW/h. Treće, i da prisloniš hladnu stranu na bakreni blok prije procesora i dalje bi trebalo obaviti poštenu izolaciju oko procesora. I četvrto, kad si već spomenuo fazna hlađenja, ona su puno efektivnija od TEC-a za 24/7 upotrebu. Kod dobrog faznog temperature će stalno biti ispod 0 °C, i u idleu i loadu.
Zadnje izmijenjeno od: Thorax. 06.12.2009. u 11:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Par puta je bilo rijeci na forumu o peltier-ima, serchaj malo. IMO neisplativo uz danasnje proceve sa manjim grijanjem i danasnjim odlicnim zracnim hladnjacima...
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Pošteni peltier ćeš i masno platit, a onda vodeno na to, cifra se popne jako jako brzo ![]() Radije za cijenu peltiera uzmeš još jedan radijator za vodeni sustav, uz pretpostavku da si mislio sa peltom imat već jedan i temperature će ti bit dovoljno niske da možeš komotno 4.5GHz iz nehalema izvuć. Naravno, to će ovisiti i o procu i tvojim sposobnostima OC-a.
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Bilo je već gro pokušaja i ''ideja'' da se proc hladi peltierom a on zrakom ili vodom pa je ipak na kraju rezime bio - neisplativo
![]() |
#7 | ||
Guest
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Doomster
Datum registracije: Mar 2008
|
A hebiga, ako želiš dobro hlađenje to košta i teško je i bučno relativno. Nisu kompresori lagani ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Guest
|
hmm, naletjeh na OCZ Cryo-Z phase change jedinicu...68 decibela pri radu...ovo je link na test sa i7 920 procesorom....temp u loadu je bila izmedju -9 C i plus 9 C, oc-an na 4.5 ghz a u 3d mark vantageu je ostvario cpu skor od skoro 60 k.....zanimljivo kako po forumima ljudi govore kako ta wattaza (120 Watti, cini mi se) nije dovoljna za ohladiti pošteni quad procesor, ali meni izgleda da radi poprilicno pristojno, samo što je dozlaboga bučan. I ne samo to, već je OCZ samo dao primjerke na reviewe, a nije isporučivao..nešto sam načuo o Mach II GT faznom, pa idem malo prosurfati. Ako nađem nešto pametno, javim se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Adriaaaaaan....
Datum registracije: Jun 2006
|
Hm..isprobano, imam ti ja doma pelt od 350W i 2x100W, prefiše zafrkancije ti ima s tim, treba ti dobra izolacija, niska vanjska temperatura, superjako napajanje ili dva (jedno za konfu drugo za pelt), ako koristiš dva napajanja jedno moraš uništit da bi ga prilagodio da se pali skupa s matičnom pločom, vrlo lako polomiš peltier (keramika), trebaju ti backplateovi jer ne možeš staviti peltier drito na procesor i tako, ako slažeš za stalnu upotrebu onda to moraš jako dobro složit, ako misliš samo klokat onda ti je dovoljno dobro vodeno i niska vanjska temp ili idi na fazno(imaš dosta gotovih rješenja) ili LN2...i tak. ![]() ![]()
![]() |
#13 |
super user
Datum registracije: Dec 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|