Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.08.2009., 15:52   #1
.Scorpion.
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2007
(riješeno) Procesor - velike oscilacije temperatura u par sekundi

Imam pokrenut Everest i SpeedFan za kontrolu temperature, a procesor radi bez opterecenja na 40°C. Kad pokrenem igru temperatura unutar pola minute do minutu skoci na 70°C i tada se oglasi alarm iz BIOS-a postavljen na 70°C. Stisnem ALT+TAB da se vratim na desktop i gledam temperature u spomenutim programima, unutar par sekundi vrate se na 40°C. Ponovo stisnem ALT+TAB i vratim se u igru da bi nakon mozda 30 sekundi opet pocelo tuliti zbog previsoke temperature. Pogadjate, vratim se na desktop i temperature sa 70°C za par sekundi padaju na 40°C. Je li tko imao slican problem?
.Scorpion. je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2009., 17:07   #2
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Pa nije CPU pećnica da mu treba 10 min da se zagrije
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.08.2009., 17:23   #3
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Potpis...A mozda malo i senzori lazu pa eto ti problema...

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2009., 17:53   #4
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor .Scorpion. Pregled postova
Imam pokrenut Everest i SpeedFan za kontrolu temperature, a procesor radi bez opterecenja na 40°C. Kad pokrenem igru temperatura unutar pola minute do minutu skoci na 70°C i tada se oglasi alarm iz BIOS-a postavljen na 70°C. Stisnem ALT+TAB da se vratim na desktop i gledam temperature u spomenutim programima, unutar par sekundi vrate se na 40°C. Ponovo stisnem ALT+TAB i vratim se u igru da bi nakon mozda 30 sekundi opet pocelo tuliti zbog previsoke temperature. Pogadjate, vratim se na desktop i temperature sa 70°C za par sekundi padaju na 40°C. Je li tko imao slican problem?

Kakav kuler imaš?, stavi prst na njega i reci kakav je kad se oglasi alarm od biosa!
danc00 je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2009., 17:56   #5
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
-mozda ti i cooler nije dobro nalega na povrsinu cpu-a
-provjeri pastu
-provjeravaj temp sa vise pouzdanih programa...
Staro 06.08.2009., 17:59   #6
.Scorpion.
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova

Procesor se ne moze u 4 sekunde ohladiti za 30 stupnjeva celzijusevih. To bi valjda trebao znati. Isto se odnosi i na zagrijavanje.

Citiraj:
Autor Sn4k3 Pregled postova
-mozda ti i cooler nije dobro nalega na povrsinu cpu-a
-provjeri pastu
-provjeravaj temp sa vise pouzdanih programa...
Kontrolirao sam s dva navedena programa, pokazuju iste vrijednosti.
Na stranim forumimam sam naisao na "skakanje" temperatura, slicno kao kod mene, spominju mogucnosti nalijeganja procesora i pastu... no, sve je radilo bez greske do nedavno tako da mi je malo cudno da bi odjednom temperature "divljale" samo tako, bilo je rijeci i o mogucoj gresci na senzoru...

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 06.08.2009. u 21:33.
Staro 06.08.2009., 18:51   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Procesor se ne moze u 4 sekunde ohladiti za 30 stupnjeva celzijusevih. To bi valjda trebao znati. Isto se odnosi i na zagrijavanje.
moze oboje. U prvom slucaju dobar heatpipe cooler moze odvuci temperaturu s jezgri na heatsink bez problema u par sekundi ako je opterecenje proslo. No za ovo drugo je potrebno potpuno suprotno, ocajan cooler ili zapravo potpuni nedostatak istog.
Kako jedno drugo ponistava ostaje nam samo los primjerak procesora ili sjebani senzor na ploci. Ja pucam na plocu, kako i ne bi kad vidim da je GB
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2009., 14:29   #8
.Scorpion.
Premium
Moj komp

Proslo je mjesec i pol otkad sam se ovdje pozalio na problem s procesorom. Vidim da je dijelomicno razlog spomenutom problemu bila i ljetna sparina i visoke temperature, svakodnevno preko 30°C pa se i procesor grijao vise od uobicajenog. Ali to nije bio primarni razlog. Evo sto je bilo u pitanju...
Neki dan sam skinuo hladnjak i procesor i vidim da je paste bilo previse (stavio sam previse kad sam nesto mijenjao). To sam ovaj put uklonio i nanio novi sloj i to samo trecinu one male tube (sprice) u kojoj dodje pasta i to razmazao karticom po procesoru koliko sam bolje i ravnomjernije mogao. Temperatura procesora je pala i sad je bez opterecenja (ovisi koliko racunalo radi) 30-33°C, prije je bilo 38-41°C, a kad se optereti onda je razlika i primjetno veca (naravno, u korist nize temperature).

Eto, ako netko ima slican problem se visokim temperaturama procesora, neka proba vidjeti s pastom.

Napomena: kad sam skinuo pastu (koje je ocito bilo previse) i vratio takav procesor natrag u kuciste da isprobam, temp. su bile nize nego s tom pastom koja je bila na procesoru. Dakle, vodite racuna koliko paste stavljate na procesor.

Zadnje izmijenjeno od: .Scorpion.. 21.09.2009. u 14:30. Razlog: ..
Staro 21.09.2009., 14:43   #9
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
...To sam ovaj put uklonio i nanio novi sloj i to samo trecinu one male tube (sprice) u kojoj dodje pasta .....
Ako je tako kao sto si napisao i to je bar 3x previse. Dovoljno ti je paste velicine zrna rize. Ima vise nacina za nanosit pastu, a evo par najpopularnijih:
- Kap (velicine zrna rize) na sredinu proca i pritiskom coolera ce se rasirit
- Razmazivanje kred.karticom ili nekakvom plasticnom lopaticom
- Prstom od najlonske rukavice ili folije
- Meni najdrazi - Zalman bocica sa malim kistom, kao za pituranje noktiju

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno