PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Procesor - velike oscilacije temperatura u par sekundi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=155280)

.Scorpion. 06.08.2009. 15:52

(riješeno) Procesor - velike oscilacije temperatura u par sekundi

Imam pokrenut Everest i SpeedFan za kontrolu temperature, a procesor radi bez opterecenja na 40°C. Kad pokrenem igru temperatura unutar pola minute do minutu skoci na 70°C i tada se oglasi alarm iz BIOS-a postavljen na 70°C. Stisnem ALT+TAB da se vratim na desktop i gledam temperature u spomenutim programima, unutar par sekundi vrate se na 40°C. Ponovo stisnem ALT+TAB i vratim se u igru da bi nakon mozda 30 sekundi opet pocelo tuliti zbog previsoke temperature. Pogadjate, vratim se na desktop i temperature sa 70°C za par sekundi padaju na 40°C. Je li tko imao slican problem?

FitzTN 06.08.2009. 17:07

Pa nije CPU pećnica da mu treba 10 min da se zagrije :D

mislav_os 06.08.2009. 17:23

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 1400716)

Potpis...A mozda malo i senzori lazu pa eto ti problema...

danc00 06.08.2009. 17:53

Citiraj:

Autor .Scorpion. (Post 1400648)
Imam pokrenut Everest i SpeedFan za kontrolu temperature, a procesor radi bez opterecenja na 40°C. Kad pokrenem igru temperatura unutar pola minute do minutu skoci na 70°C i tada se oglasi alarm iz BIOS-a postavljen na 70°C. Stisnem ALT+TAB da se vratim na desktop i gledam temperature u spomenutim programima, unutar par sekundi vrate se na 40°C. Ponovo stisnem ALT+TAB i vratim se u igru da bi nakon mozda 30 sekundi opet pocelo tuliti zbog previsoke temperature. Pogadjate, vratim se na desktop i temperature sa 70°C za par sekundi padaju na 40°C. Je li tko imao slican problem?

Kakav kuler imaš?, stavi prst na njega i reci kakav je kad se oglasi alarm od biosa!

Sn4k3 06.08.2009. 17:56

-mozda ti i cooler nije dobro nalega na povrsinu cpu-a
-provjeri pastu
-provjeravaj temp sa vise pouzdanih programa...

.Scorpion. 06.08.2009. 17:59

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 1400716)

Procesor se ne moze u 4 sekunde ohladiti za 30 stupnjeva celzijusevih. To bi valjda trebao znati. Isto se odnosi i na zagrijavanje.

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 1400745)
-mozda ti i cooler nije dobro nalega na povrsinu cpu-a
-provjeri pastu
-provjeravaj temp sa vise pouzdanih programa...

Kontrolirao sam s dva navedena programa, pokazuju iste vrijednosti.
Na stranim forumimam sam naisao na "skakanje" temperatura, slicno kao kod mene, spominju mogucnosti nalijeganja procesora i pastu... no, sve je radilo bez greske do nedavno tako da mi je malo cudno da bi odjednom temperature "divljale" samo tako, bilo je rijeci i o mogucoj gresci na senzoru...

greg SE 06.08.2009. 18:51

Citiraj:

Autor .Scorpion. (Post 1400749)
Procesor se ne moze u 4 sekunde ohladiti za 30 stupnjeva celzijusevih. To bi valjda trebao znati. Isto se odnosi i na zagrijavanje.

moze oboje. U prvom slucaju dobar heatpipe cooler moze odvuci temperaturu s jezgri na heatsink bez problema u par sekundi ako je opterecenje proslo. No za ovo drugo je potrebno potpuno suprotno, ocajan cooler ili zapravo potpuni nedostatak istog.
Kako jedno drugo ponistava ostaje nam samo los primjerak procesora ili sjebani senzor na ploci. Ja pucam na plocu, kako i ne bi kad vidim da je GB :D

.Scorpion. 21.09.2009. 14:29

Proslo je mjesec i pol otkad sam se ovdje pozalio na problem s procesorom. Vidim da je dijelomicno razlog spomenutom problemu bila i ljetna sparina i visoke temperature, svakodnevno preko 30°C pa se i procesor grijao vise od uobicajenog. Ali to nije bio primarni razlog. Evo sto je bilo u pitanju...
Neki dan sam skinuo hladnjak i procesor i vidim da je paste bilo previse (stavio sam previse kad sam nesto mijenjao). To sam ovaj put uklonio i nanio novi sloj i to samo trecinu one male tube (sprice) u kojoj dodje pasta i to razmazao karticom po procesoru koliko sam bolje i ravnomjernije mogao. Temperatura procesora je pala i sad je bez opterecenja (ovisi koliko racunalo radi) 30-33°C, prije je bilo 38-41°C, a kad se optereti onda je razlika i primjetno veca (naravno, u korist nize temperature).

Eto, ako netko ima slican problem se visokim temperaturama procesora, neka proba vidjeti s pastom.

Napomena: kad sam skinuo pastu (koje je ocito bilo previse) i vratio takav procesor natrag u kuciste da isprobam, temp. su bile nize nego s tom pastom koja je bila na procesoru. Dakle, vodite racuna koliko paste stavljate na procesor.

nino 21.09.2009. 14:43

Citiraj:

Autor .Scorpion. (Post 1436756)
...To sam ovaj put uklonio i nanio novi sloj i to samo trecinu one male tube (sprice) u kojoj dodje pasta .....

Ako je tako kao sto si napisao i to je bar 3x previse. Dovoljno ti je paste velicine zrna rize. Ima vise nacina za nanosit pastu, a evo par najpopularnijih:
- Kap (velicine zrna rize) na sredinu proca i pritiskom coolera ce se rasirit
- Razmazivanje kred.karticom ili nekakvom plasticnom lopaticom
- Prstom od najlonske rukavice ili folije
- Meni najdrazi - Zalman bocica sa malim kistom, kao za pituranje noktiju :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:58.