|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2007
|
WLAN - kako povezati pristupne točke?
Pozdrav! Planiram sa frendovima izgraditi WLAN mrežu koja bi kasnije imala pretenzije povezati dobar dio grada i ljudi koji bi se željeli pridružiti. Ono što me muči je kako povezati 5-6 pristupnih točaka dosta udaljenih i često otpički nevidljivih jedna drugoj, zasigurno ne postoji optička vidljivost između krajnjih toačaka. ![]() Raspolažem nekim znanjem, ali nedovoljnim, pa ću ovdje iznijeti svoje razmišljanje pa me uputite dalje molim vas! ![]() Oprema za jednu pristupnu točku: 2xAP Router Omnica Usmjerena antena Povezivanje: Omnica -> AP u AP načinu rada -> LAN ulaz Routera Usmjerena antena -> AP u Station Infrastructure načinu rada -> WAN ulaz Routera Dakle, usmjerena antena bi lovila npr neku pristupnu točku (omnicu) 500 m dalje, i onda bi preko routera i AP-a omogćio daljnje širenje signala mreže kako bi se neka usmjerena antena udaljena npr 800 metara od ove točke mogla kačiti na njezin AP. Pitanja: Da li je ovo kako sam opisao ostvariva izvedva pristupnih točaka? Je li moguće isto izvesti sa jednim AP-om manje? Imate li vi nekih prijedloga? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
prvo i osnovno ako nemas opticku vidljivost, signal ce ti biti u najboljem slucaju loš. osim ako ne hvatas neke martinele. dakle to je prvi problem za rijesiti. drugo za pocetak dok imate manju mrežu, Linksysovi u WDS modu rada su sasvim zadovoljavajući, dok ako mislite širit mrežu i vrtit preko 30 ljudi, onda će vam trebat kompovi sa mikrotikom... dakle za osnovnu pristupnu tocku dosta ti je linksys u WDS modu, sa omnicom ili nekom drugom antenom koja pokriva zadano podrucje. a moze i sa dvije sektorice... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Ne znam da li je 15-20 ljudi još uvijek mala mreža ili se smatra pod većom? Također, imamo već nešto opreme, par omnica, par usmjerenih, Planetovih AP-ova i Planetovih routera pa molim te reci bi li ovakve pristupne točke kakve sam gore opisao bile ostvarive? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex-Gastarbajter
|
bile bi, samo nisam radio sa planetovom opremom, pa ne znam sto i kako se moze postimati... cca 5-6 ljudi po APu radi bez problema... do 10 ako nece svi istovremeno kopat po mrezi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
po meni je najbolja solucija odmah krenuti sa kompovima na kojima je MikroTik... to mislim na mjesta di će bit omnica i na koja će se ljudi kačit... upikneš u komp 2 wireless kartice, te mrežnih kartica po potrebi i imaš router i AP u jednom... ako će trebat dogradit još koju usmjerenu antenu recimo onda upikneš samo još jednu wireless karticu malo porikćeš interfejse i na konju si... nema tu puno mudrosti... a što se tiče optičke vidljivosti... ona se mora postić na jedan način ili drugi... možda preko treće točke koja ima vidljivost sa prve dvije?
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Možeš mi reći koje su prednosti korištenja MikroTika u odnosu na čisto pouzdanje u hardveraj, ruter, ap... ![]() Pošto smo već nabavili nešto opreme za početak i uhodavanje ne vjerujem da ćemo krenuti sa MikroTikom ali svaki dobar savjet je dobrodošao za kasnije! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ex-Gastarbajter
|
ruter i ap su ograniceni onime sto mogu. mikrotik moze sve, i to puno bolje nego obicni routeri i APi... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|