![]() |
WLAN - kako povezati pristupne točke?
Pozdrav!
Planiram sa frendovima izgraditi WLAN mrežu koja bi kasnije imala pretenzije povezati dobar dio grada i ljudi koji bi se željeli pridružiti. Ono što me muči je kako povezati 5-6 pristupnih točaka dosta udaljenih i često otpički nevidljivih jedna drugoj, zasigurno ne postoji optička vidljivost između krajnjih toačaka. :) Raspolažem nekim znanjem, ali nedovoljnim, pa ću ovdje iznijeti svoje razmišljanje pa me uputite dalje molim vas! :) Oprema za jednu pristupnu točku: 2xAP Router Omnica Usmjerena antena Povezivanje: Omnica -> AP u AP načinu rada -> LAN ulaz Routera Usmjerena antena -> AP u Station Infrastructure načinu rada -> WAN ulaz Routera Dakle, usmjerena antena bi lovila npr neku pristupnu točku (omnicu) 500 m dalje, i onda bi preko routera i AP-a omogćio daljnje širenje signala mreže kako bi se neka usmjerena antena udaljena npr 800 metara od ove točke mogla kačiti na njezin AP. Pitanja: Da li je ovo kako sam opisao ostvariva izvedva pristupnih točaka? Je li moguće isto izvesti sa jednim AP-om manje? Imate li vi nekih prijedloga? :) :fala: |
prvo i osnovno ako nemas opticku vidljivost, signal ce ti biti u najboljem slucaju loš. osim ako ne hvatas neke martinele. dakle to je prvi problem za rijesiti.
drugo za pocetak dok imate manju mrežu, Linksysovi u WDS modu rada su sasvim zadovoljavajući, dok ako mislite širit mrežu i vrtit preko 30 ljudi, onda će vam trebat kompovi sa mikrotikom... dakle za osnovnu pristupnu tocku dosta ti je linksys u WDS modu, sa omnicom ili nekom drugom antenom koja pokriva zadano podrucje. a moze i sa dvije sektorice... |
Citiraj:
Ne znam da li je 15-20 ljudi još uvijek mala mreža ili se smatra pod većom? Također, imamo već nešto opreme, par omnica, par usmjerenih, Planetovih AP-ova i Planetovih routera pa molim te reci bi li ovakve pristupne točke kakve sam gore opisao bile ostvarive? :chears: |
bile bi, samo nisam radio sa planetovom opremom, pa ne znam sto i kako se moze postimati...
cca 5-6 ljudi po APu radi bez problema... do 10 ako nece svi istovremeno kopat po mrezi... |
po meni je najbolja solucija odmah krenuti sa kompovima na kojima je MikroTik... to mislim na mjesta di će bit omnica i na koja će se ljudi kačit... upikneš u komp 2 wireless kartice, te mrežnih kartica po potrebi i imaš router i AP u jednom... ako će trebat dogradit još koju usmjerenu antenu recimo onda upikneš samo još jednu wireless karticu malo porikćeš interfejse i na konju si... nema tu puno mudrosti...
a što se tiče optičke vidljivosti... ona se mora postić na jedan način ili drugi... možda preko treće točke koja ima vidljivost sa prve dvije? |
Možeš mi reći koje su prednosti korištenja MikroTika u odnosu na čisto pouzdanje u hardveraj, ruter, ap... :)
Pošto smo već nabavili nešto opreme za početak i uhodavanje ne vjerujem da ćemo krenuti sa MikroTikom ali svaki dobar savjet je dobrodošao za kasnije! :) |
ruter i ap su ograniceni onime sto mogu. mikrotik moze sve, i to puno bolje nego obicni routeri i APi...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:45. |