| 
                |||||||||||
| 		

| 
		#1 | 
| 

Registered User 

Datum registracije: Feb 2021 

| 

Popravak 2.5" Hard Diska - Zamjena PCB-a

Pozdrav, Trebao bih pomoć ukoliko je moguće išta napraviti. Prijatelj mi je dao laptop za koji kaže da se ugasio sam od sebe i ne radi više, tj nema slike, za njega pišem u drugu temu, mogu li izvaditi podatke sa hard diska. Međutim nije baš ispalo tako jednostavno. HDD ne radi, i sada, ono što se desi kada ga uštekam u PC, nekad ga prepozna nekad ne, na početku izbaci samo da je tamo sa dodanim slovom, međutim ne mogu ga aktivirati. Poslije je odustao i od toga, uopće ne zavrti. Ono što sam uspio dobaviti je druga elektronika, PCB identične revizije. Samom zamjenom HDD sada zavrti i nekada se isto pokaže u Partition Manageru, ali samo jedan dio kapaciteta cca 100gb. I sve je očitano pod bad sectors. Sada, koliko sam uspio naći, ulogu igra i firmware chip i sam softver. Moguće li je kako odraditi da se oživi dovoljno dugo za prekopirati par gigabajta slika? Prilažem slike HDD-a. Znači montirani na njemu je ispravan novi PCB. Na žalost HDD je otvarao njegov brat prije mene i ne znam što je radio s njime i dal je što oštetio.  | 
| 
		 | 

| 
| 		

| 
		#2 | 
| 

tiki 

Datum registracije: Sep 2007 

| 

Ako je otvarao s gornje strane i došao do ploča onda ili baciti u smeće ili u neku firmu koja se bavi povratom podataka, ali ako su podaci jako bitni.  | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
|
| 

Oglas

| 

| 
| 		

| 
		#3 | 
| 

Registered User 

| 

|
| 
		 | 

| 
| 		

| 
		#5 | |
| 

Premium 

Datum registracije: Nov 2004 

| 

Citiraj: 

Sigurno je nesto prasine uslo u disk. A pitanje je da li je i koliko jos ostetio ploce ako je cackao po ruci od glava. 

Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.  | 
|
| 
		 | 

| 
| 		

| 
		#7 | 
| 

Premium 

Datum registracije: Dec 2014 

| 

Kod situacija da se hdd ne vidi u biosu prvo je potrebno skinuti elektroniku i očistiti kontakte prema samom disku , najbolji primjer prljavih kontakata je gore slika 3 u gornjem desnom uglu. Gumica za bisanje s pokazala najboljom za čišćenje kontakata bez da se ošteti štampa ili kontakti. Ako je neispravna elektronika a bitni su podaci onda je možeš mjenjati s istom rev. i preseljenjem EEPROM sa starog diska u kojem su zapisani podaci o tabelama ,veličini i particijama tvog hdd-a, Osim u nekim verzijama elektronike gdje je moguća direktna zamjena pločica ili se stvari zapisuju u glavni chip. https://www.hddzone.com/hdd_pcb_bios...hip_nvram.html Otvaranje samog diska je za situacije kade se oštete mehanizmi unutar diska.  | 
| 
		 | 

| 
| 		

| 
		#8 | 
| 

Premium 

Datum registracije: Oct 2008 

| 

Otvaranje samog diska je potrebno kad se mjenjaju glave, a takvo nešto 99% ljudi ne može izvesti u kućnoj radinosti i svaki pokušaj će uništiti glave ili ostrugati ploče pa će i recovery u specijaliziranim labovima postati nemoguć ili će mu cijena skočiti nekoliko puta.  | 
| 

| 

| 
| 		

| 
		#9 | ||
| 

Registered User 

| 

Citiraj: 

Vratio sam HDD frendu, on je u Zagrebu i tamo će vjerojatno nositi u Infolab i platiti ako uspiju što izvući. Ty Citiraj: 

Našao sam na internetu dosta fail modela ovakvih diskova, čak i drugom frendu koji ima tu negdje više manje isti model je prestao raditi. Kontakte sam očistio, nije pomoglo, a ovo za prebacivanje EEPROM-a nisam našao za ovaj. Znam da se može odraditi premještanjem samog čipa na novu elektronuku. Ali kako sam napisao, HDD je u rukama prijatelja i vjerojatno nosi u taj Infolab ako već nije. Svakako malo se isprepadao nakon ove situacije pa je počeo držati dodatni backup podataka. Ty Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.03.2021. u 16:13. Razlog: spojeni postovi  | 
||
| 
		 | 

| 
| 		

| 
		#10 | 
| 

Pajcek 

Datum registracije: Jun 2012 

| 

znaš staru narodnu, postoje ljudi koji rade backup i oni koji će radit backup ![]()  | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
|
| 

Oglas

| 

| 
![]()  | 

|