|
![]() |
#1321 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Pustio sad još jednom OCCT CPU + RAM pa nek odradi još par sati.
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 19.12.2024. u 07:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Noob pitanje: da li je moguće na Win 10 IoT LTSC promijenit keyboard sa US na HR (ili Standard)? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1324 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Odi u Language settings -> dodaj Croatian pod 'Language' -> ako hoces makni US ili sto vec imas podeseno kao default. Onda pod 'Region' podesis sve na Croatia. Onda imas jos Administrative language settings -> tamo isto stavi 'Croatian' i morat ces reboot napravit... Sve u svemu, moze se bez problema...
![]() |
![]() |
#1325 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Samo dodatak, kad si ih instalirao pitao te zelis li dodati drugi layout za tipkovnicu - tamo nudi puno vise jezika ukljucujuci i hr. Mozda pomogne za sljedeci put.
![]() |
![]() |
#1327 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Ali tko zna, možda je baš sam iGPU odapeo. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1328 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Danas frendu na novi AM4 APU komp instalirao LTSC IOT. Instalacija bila gotova za 5 minuta, malo sam podešavao i instalirao osnove potrebne aplikacije dok je windows update žvakao kao što ja žvačem govedinu. Nakon 45 minuta vidim da završava i stavim update & shutdown. Vratim se za sat vremena, palim komp, provjerim windows update, kadli opet skida i instalira isti update. OK, ništa novo, već viđeno. Pričekam ga da napravi, kada je ponudio restart prihvatim. Nakon restarta vidim da sam zaboravio disk D mountati (ne kapiram zašto nije u stanju to odraditi sam, ali eto) i, šta, vidim da jedini account više nije u administrators ![]() Imam neki ISO za te prilike, bootam u to, dodam jedan admin account (sigurnost na prvom mjestu, nema šta) i onda vratim taj user account u administrators grupu. Baš teška lakrdija. Ne znam kako bi prosječan korisnik riješio takav problem.
![]() |
#1329 |
49%winner
|
Unazad mjesec dana sam valjda 5 puta instalirao LTSC IOT, zadnjeg bas prosli tjedan. Uopce ne kuzim sto si napravio i kako si uspio pokvariti nakovanj ![]() Glede updejta nakon instalacije, ima jedan update kojem treba neobjasnjivo dugo da se skine i instalira, uvijek zapne na ~70% kod instalacije. Pustim ga pol sata dok ne ponudi restart i nema naknadnih updejtova. U pravilu gasim da mi skida drivere preko WU-a osim u nekim iznimnim situacijama (upalim opciju, skinem driver, ugasim opciju). Tako da mozda nemamo bas isti slucaj. S userima se nisam igrao osim to sto kod setupa napisem ime usera, klasika. Taj user je i admin, evo bas provjeravam, jos je sve oke na ovom proslotjednom setupu.
![]() |
![]() |
#1330 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
A jeli taj D disk bio formatiran? Jerbo ako je s nekog drugog kompa onda imaš potencijalni niz problema s domenama/ permissions/file ownership konfliktima/ostacima prijašnjih instalacija i/ili Bitlocker particija pa windowsi pomisle da si neki bad actor pa se uključe svakojake account lockout policies i downgrejdanje admina u standard usera. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1331 |
Premium
|
Točno sam radio kako sam napisao, da se nije dogodilo to sa accountom ne bih imao što za komentirati. To da par puta isti update instalira, pa to nije ništa novo niti vrijedno komentiranja. Pustim ga da napravi do kraja i onda restart. Ne može biti više po pravilima. Nikakvo gašenje na silu, niti pad napona, niti pad interneta, ništa nije palo osim mojeg entuzijazma. Što tiče D diska, to je particija na novom, praznom disku koji sam podijelio na dvije particije. Jedna za OS, druga za podatke. Ništa što nisam radio sto puta do sada. Bitcocker nije uključen, da je bio tek bi onda bilo sranje. Jedino ukopčano u komp je bio moj ventoy stick. Ako stvarno naprave downgrade accounta zbog sigurnosnih razloga ali dopuste da se napravi novi admin account bootanjem u taj priručni image, onda stvarno mogu kazati da je to upravo jeba*ka sigurnost u pitanju. Blokiram ti admina ali eto napravi si novi, nije problem. Moguće da zaštita počiva na ideji da bude BIOS zaključan i bootanje zaštićeno lozinkom. Ono što je možda windows detektirao, a toga stvarno ima koliko hoćeš, je moja indignacija i poljuljano povjerenje u predmetni softwerski proizvod, gdje sav moj polet proizlazi iz činjenice da to instaliram nekome drugome. Ubuduće budem ljudima preporučio da si zovu popa da im blagoslivlja računalo jer druge pomoći tu nema. Blagoslov i povremeni i pravovremeni egzorcizam.
![]() |
#1332 |
49%winner
|
Ono sto sam primjetio je da D particija ne bude automatski mountana ako je NISI formatirao u win installeru. Ostane kao unallocated space i treba je formatirati kroz disk manager. Al nekako mislim da nije to problem kod tebe. Radim takav setup stalo, jedan disk na dvije particije i onda D disk samo formatiram u installeru da ne moram poslije u winsima. Sve bootam sa ventoya.
![]() |
![]() |
#1333 |
Premium
|
Ja formatiram particiju u instaleru i redovito mi je ne mounta. Kažem, ne volim ja njih, ne vole oni mene i možeš ga je*at. Sada sam upgrejdao nekoliko ljudi s novim računalima i mislim da sada slijedi mir neko vrijeme i ne bude turbulentnih instalacija. EDIT: eh, bit će da je taj D ipak moja greška, pošto napravim novu particiju ali ne kliknem format. Vjerojatno će to biti.
![]() |
#1334 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
U onaj čuveni Unattended install se može dodati / postaviti kakve particije želiš ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1335 |
Premium
|
Imam ja xml nego volim particije ipak ručno odabrati. Bude svakakvih situacija i ne bih da se nešto zamislim pa da napravim sranje. Iako mogao bih odvojeni xml napraviti sa autoformatiranjem, u ventoy se lako odabere pravi file. Ali, kako rekoh, mislim da ne budem sada neko vrijeme to više instalirao. Slažem još jedan komp za vikend i onda sam windows free do daljnjeg.
![]() |
#1336 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Haha, "windows free" treba stavit u potpis / beđ ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
49%winner
|
![]() |
![]() |
#1338 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Lako za to, misterija nestalog admina ostaje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1340 |
Premium
|
Nije tolika misterija, našao sam na internetima da se i drugima događalo. Tako sam na vrlom microsoft community/forumu našao kako VIP professionals upućuju unesrećene da, nakon što izgube admina, da odu fino u netplwiz da si fino, na account koji nije admin, dodaju admina dodavanjem svog non admin accounta u admin grupu korisnika, nešto što po definiciji zahtijeva admin rights. How yes no.ž https://answers.microsoft.com/en-us/...3-59346f00b908 Ovo za office je klasičan epic win, umjetno uvođenje restrikcija samo zato jer im se može. Razmišlja li itko o posljedicama mijenjanja zahtijeva za kupljen software? Jok.
![]() |
#1341 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Imam kući dual boot Linux Mint i Windows 10. Win 10 instalacija je stara cca 5 ili 6 godina i jedino za čega se koristi je da djeca odigraju Fifu / Roblox na njoj. Od neki dan win10 više ne radi, prilikom boota dobijem blue screen of death, s porukom "Your device run into a problem and needs to restart. ...blabla... Stop code: BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO Pokušao sve opcije koje je taj screen nakon restarta nudio, uključujući restore, ali ne radi. Restore mi se čini da nikada ne napravi kako spada, jer mi nekako ekstra brzo završi. Zadnji restore point je od četvrtka kada je nešto sam OS ažurirao... Ima li pomoći? Ne da mi se raditi ponovnu instalaciju windowsa. Linux radi normalno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1342 |
Premium
|
BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO zvuči kao da bi mogao biti vezan za registry. Ako restore ne radi i ako nemaš neki backup, onda vjerojatno nemaš baš previše opcija. Eventualno da probaš startup repair napraviti. Vjerojatno puno jednostavnije tu Fifu/Roblox prebaciti na linux.
![]() |
#1344 |
Premium
|
Ako se koristi samo za te dvije igre prst u uho i reinstall windoza (pa stavi odma IOT verziju gore). Instalacija Windoza sa USB sticka ti je nekih 15-ak minuta, povezes na net sam nek povuce sve drivere i kad odrosta instaliraj igre i tak daj klincima nek se igraju. Max 1 sat utrosenog vremena i miran si opet par godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1345 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Ah... Klinci toliko žele svoje račune da su voljni naučiti instalirati windowse samo da im proradi. ![]() Neda mi se jer moram tražiti kako lokalne račune raditi, što poisključivati sve na windowsima, kako dual boot ponovno upogoniti (pošto pretpostavljam da će windowsi pregaziti sve bez pitanja)... Baš je lijepo ova instalacija radila, ako se ne varam od 2019. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako je UEFI boot onda ne brini. Ako je - morat ces restore gruba napravit (ak do toga dode sibni postu u Linux temu mislim da sam vec postao negdje detaljan postupak). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1348 |
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Ili tutni zaseban disk u komp pa na njega digni Windowse da nemaš posla sa dual bootovima. Kod bootanja digni boot menu i izaberi drive i piči. Pa nek po tom driveu klinci rovaju kolko oće Sam ih nauči da linux install ne zgaze slučajno nakon 68 reinstalacija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1349 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Samo nemoj Virtualbox koristit, uzasno je spor...
![]() |
![]() |
#1350 | |
Premium
|
Citiraj:
Mozda jer covjek preferira Linux a Windows je gore samo radi klinaca? Ili mu se tolko svidio da je nadisao fazu virtualki? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|