Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.02.2007., 22:44   #1
zoranpop
Premium

Datum registracije: Dec 2006
S-video kabel, problem

PC i TV sam ranije imao povezan sa S-video kabelom dužine 5 m i sve je radilo OK.
Zbog preinaka u stanu S-video kabel koji je prije bio u jednom komadu sada imam u tri ukupne dužine 15 m: 10 m u zidu (završava sa ženskim S-video ulazima, te po 2 kabela od po 2,5 m od zida do TV i od zida do PC.
Dobivena slika na TV je jadna. Istina u boji, međutim sa jakim treperenjem (poput okomitih valova).
Izmjerio sam otpor u kabelu, iznosi 16 Omh, pa pretpostavljam da je u tome problem (originalni komad od 2 m ima otpor od 1 Omh).

Kabel koji sam provukao kroz zid kupljen je u Chipoteci (oznaka Cable 524/10) sa pozlaćenim konektorima, koje sam morao ukloniti radi ugradnje utičnica na zidu, tako da su sada svi međuspojevi od običnog lima (prvo sam pokušao naći kabel od 15 m da ne moram raditi nikakve međuspojeve ali nije išlo).

Pitanje:
1. Da li ispravno zaključujem da su smetnje rezultat otpora u kabelu?
2. Koliki bi presjek žica u kabelu trebao biti da ne dolazi do smetnji?
3. Gdje se da nabaviti takav kabel (Rijeka i okolica, Zagreb)
4. Koliki je utjecaj 2 međuspoja (nisam ih uspio izbjeći jer nisam pronašao kabel od 15 m u jednom komadu)
zoranpop je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 07:49   #2
axe counter
Premium

axe counter's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
hmm ovo mi je poznato, odnosno ijmao sam slične "komplikacije" prije par g pa izu osobnog iskustva:
-vjerojatno imas problem zbog dužine kabela
-za međuspojeve nisam siguran koliko su bitni

ja sam osbno precvikao S-video kabel i kupio malo deblji kabel za zvučnike (cca15-20m) a zatim sve to lijepo spojio, izolirao i dobio boju zbog koje sam se i zezao
axe counter je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.03.2007., 08:37   #3
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Dužina kabla nije bitna, ako je isti kvalitetan, tj. malo deblji, po mogućnosti oklopljen i s pozlaćenim konektorima. Veće probleme predstavlja loš spoj, pogotovo ako se kombinira više materijala...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 13:08   #4
zoranpop
Premium

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Dužina kabla nije bitna, ako je isti kvalitetan, tj. malo deblji, po mogućnosti oklopljen i s pozlaćenim konektorima. Veće probleme predstavlja loš spoj, pogotovo ako se kombinira više materijala...
Rješenje Axe Countera bi značilo da se ostavim ćoravog posla (15 m razdaljine ne mogu smanjiti), pa ću pokušati riješiti problem po savjetu Domy_os-a.

Zato još jedno pitanje, gdje bih mogao nabaviti takav kabel a da ima 15 metara.
U Chipoteci u Rijeci su mi rekli da je maksimalna dužina ovih kabela 10 m i da sigurno neću naći duži.
Staro 01.03.2007., 15:16   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Možda i nađeš, ali će biti jako skup... Možda da probaš pomoću kompozitnog kabla?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 01.03.2007., 17:10   #6
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
"koje sam morao ukloniti radi ugradnje utičnica na zidu"

kakve utičnice si ugradio?
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2007., 17:22   #7
axe counter
Premium

axe counter's Avatar

Citiraj:
Autor zoranpop Pregled postova
Rješenje Axe Countera bi značilo da se ostavim ćoravog posla (15 m razdaljine ne mogu smanjiti), pa ću pokušati riješiti problem po savjetu Domy_os-a.

Zato još jedno pitanje, gdje bih mogao nabaviti takav kabel a da ima 15 metara.
U Chipoteci u Rijeci su mi rekli da je maksimalna dužina ovih kabela 10 m i da sigurno neću naći duži.

nije mi bas jasno...sumnjam da ti je problem spojiti i izolirati par žica (estetski to nekako sakriješ) ako je to problem?!?

ja nisam (bar u Ri) našao tako dugačak kabel

a što se tiče duljine i otpora znam da sam u to vrijeme s nvidijinih stranica u opisu svog problema pročitao da zbog dužine kabela MOŽE doći do problema u prikazu boje
Staro 02.03.2007., 11:26   #8
zoranpop
Premium

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
"koje sam morao ukloniti radi ugradnje utičnica na zidu"

kakve utičnice si ugradio?
Kabel sam završio sa ženskim S-video konektorima koje sam montirao na telefonske utičnice na zidu. Sve izgleda kao da je originalno kupljeno u trgovini.

Poznanik ima prijatelja koji se bavi postavljanjem mreža, pa će idući tjedan vidjeti koliko bi me koštalo da mi taj prijatelj izradi 15 m kabela, s time što bih ga kupio tek kada vidimo da veza funkcionira. Javiti ću rezultat.

Axe counteru:
Za tvoje rješenje sam pitao savjet u Chipoteci, rečeno mi je da bi to dalo lošije rezultate nego originalni S-video kabel ??? Slično sam našao i na linku http://www.forum.hr/archive/index.php/t-44118.html.
Koliku razdaljinu si ti savladao, i kako si spojio kabel i konektore (ako spojeve na konektoru gledaš kao 1, 2, 3 i 4. od krajnjeg lijevo u pravcu kazaljke na satu). Na koje brojeve si spajao mase ili je to svejedno?
Staro 02.03.2007., 13:16   #9
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Kvalitetni "koaksijalac" i pozlaćeni chinchevi.
Nije s-video ali bi slika trebala biti bolja nego s-video te dužine.
I čas posla za napraviti :-)

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 13:24   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Raspored kontakata:

4 PIN MINI-DIN FEMALE at the peripheral. (ženski k. na uređaju)
Pin Name Description Level Impedance
1 GND Ground (Y)
2 GND Ground (C)
3 Y Intensity (Luminance) 1.0 Vpp 75 Ω
4 C Color (Chrominance) 1.0 Vpp 75 Ω

Predlažem da taj kabel u zidu zamjeniš sa dva koaksijalca 75 ohm i spojiš po priloženim kontaktima (npr. živi kraj na 3 širm na 1). Pravo rješenje bi bila nabavka kabela koji ima dva para vodiča i deklariranu impedanciju 75 ohm. Međutim, kod nas je takav kabel teško ili nikako dobavljiv. Sa kvalitetnim kabelom (čitaj i odgovarajuće impedancije) i ok izvedenim spojevima pri dužinama do 20 M nema vidljive degradacije signala (slike).
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.03.2007., 15:52   #11
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Koaksijalac i činčevi baš ne idu zajedno... Ili sam ja nešto propustio?

Staro 02.03.2007., 16:25   #12
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Idu zajedno. Tako sam frendu na cca 20m spojio komp s TV-om i slika je bila bez gubitaka.
Costa je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 18:11   #13
zoranpop
Premium

Citiraj:
Autor Costa Pregled postova
Idu zajedno. Tako sam frendu na cca 20m spojio komp s TV-om i slika je bila bez gubitaka.
Isprobao sam sa audio kabelom. Spojio sam prema uputi Nikky-a, no ništa. Uopće ne dobivam sliku.
Staro 02.03.2007., 20:53   #14
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
možda si pomiješao pinove na konektorima ogledalski.

btw, audio i koaksijalni kabel nisu isti.

probaj sa koaksijalnim kabelom. antenskim.
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 21:22   #15
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Ili sam ja nešto propustio?
Jesi

Može se koristiti za prvu ruku i audio chinch vulgaris, ja imam doma jedan od 10m i radi čist ok.
Makar-kvalitetan koaksijalac i pozlaćeni chinchevi (ima ih u chipoteci) bi bili najbolja kombinacija...

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2007., 21:24   #16
axe counter
Premium

axe counter's Avatar

Citiraj:
Kabel sam završio sa ženskim S-video konektorima koje sam montirao na telefonske utičnice na zidu. Sve izgleda kao da je originalno kupljeno u trgovini.

Poznanik ima prijatelja koji se bavi postavljanjem mreža, pa će idući tjedan vidjeti koliko bi me koštalo da mi taj prijatelj izradi 15 m kabela, s time što bih ga kupio tek kada vidimo da veza funkcionira. Javiti ću rezultat.

Axe counteru:
Za tvoje rješenje sam pitao savjet u Chipoteci, rečeno mi je da bi to dalo lošije rezultate nego originalni S-video kabel ??? Slično sam našao i na linku http://www.forum.hr/archive/index.php/t-44118.html.
Koliku razdaljinu si ti savladao, i kako si spojio kabel i konektore (ako spojeve na konektoru gledaš kao 1, 2, 3 i 4. od krajnjeg lijevo u pravcu kazaljke na satu). Na koje brojeve si spajao mase ili je to svejedno?
ja sa stvarno ne kužim u kablovanje, ohme i sl.; išao sam bauštelski
-znači s-vhs kabel (koji je bio dug 1-2 m) sam precvikao na 2 dijela
-zatim sam skinuo izolaciju i dosao do onih tankih žica (čini mi se da su 2 )
-skinuo izolaciju i sa njih
-u svakoj toj žici su još po dva "voda" (središnja deblja žica i tanke oko nje)
-svaki vod odvojio i svaki od njih povezao sa kabelom za zvučnike
-na drugoj strani-dijelu s-vhs kabela spojio na isti način

kabel je bio dugo oko 15 m

načina spajanja i broja žica u s-vhs kabelu se stvarno ne sjećam ali znam da je to bio "posao" od 10-tak min
Staro 03.03.2007., 10:07   #17
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Jesi

Može se koristiti za prvu ruku i audio chinch vulgaris, ja imam doma jedan od 10m i radi čist ok.
Makar-kvalitetan koaksijalac i pozlaćeni chinchevi (ima ih u chipoteci) bi bili najbolja kombinacija...
Kako misliš spojit RCA/činč konektor na koaksijalni kabal, a da to lijepo izgleda? Na koaksijalni idu N/F-male konektori... Možda jedino one tanje koaksijalce...

Staro 03.03.2007., 12:31   #18
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
21646 Bandridge VL6616 S-video kabel, 15m
21647 Bandridge VL6619 S-video kabel, 20m

to je u ve-milu, ali ne pise cijena i kao dobavljiv je po narudzbi u roku od 1-2 dana.

Takav od 10m kosta 100kn u istoj trgovini.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2007., 16:40   #19
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Kako misliš spojit RCA/činč konektor na koaksijalni kabal, a da to lijepo izgleda? Na koaksijalni idu N/F-male konektori... Možda jedino one tanje koaksijalce...
Evo ti primjera par:
http://img.epinions.com/images/opti/...resized200.jpg
http://www.plasma.com/acousticresear...ages/ms271.jpg
Costa je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2007., 21:44   #20
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Jako dobro, to još nisam vidio kod nas za kupit...

Staro 04.03.2007., 13:46   #21
zoranpop
Premium

Thumbs up

Hvala svima na pomoći !!!

Nakon priličnog eksperimentiranja, na kraju se ispostavilo da je jedan ženski s-video konektor loše prihvaćao muški.
Nakon njegove zamjene, slika se je neuporedivo poboljšala, ostalo je neznatno treperenje.
Nakon nabave 15 m s-video kabela, postojeća tri zamijeniti ću sa jednim i eliminitati međuspojeve, pa se nadam da ću time riješiti i ovo malo treperenje.

Axe counteru i Mymoon - kod mene definitivno nije funkcionirao spoj na audio kabel (kabel je prilično tanak pa je možda u tome bila kvaka). Ispravno sam spojio konektore na oba kraja, prema uputi Nikkya,
Staro 05.03.2007., 12:30   #22
Spužva
Registered User

Spužva's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Hvala svima na pomoći !!!

Nakon priličnog eksperimentiranja, na kraju se ispostavilo da je jedan ženski s-video konektor loše prihvaćao muški.
Nakon njegove zamjene, slika se je neuporedivo poboljšala, ostalo je neznatno treperenje.
Nakon nabave 15 m s-video kabela, postojeća tri zamijeniti ću sa jednim i eliminitati međuspojeve, pa se nadam da ću time riješiti i ovo malo treperenje.
napravio sam nekoliko svideo kabela, pa mislim da ti jedino riješenje RG59 tanki (imaš ga u chipoteci) jer je on impedancije 75ohma koliko i treba biti.
sve ostale kombinacije ce rezultirati lošom slikom/smetnjama. i nije na odmet uzeti malo kvalitetnije konektore
Spužva je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2007., 15:50   #23
zoranpop
Premium

Citiraj:
Autor Spužva Pregled postova
napravio sam nekoliko svideo kabela, pa mislim da ti jedino riješenje RG59 tanki (imaš ga u chipoteci) jer je on impedancije 75ohma koliko i treba biti.
sve ostale kombinacije ce rezultirati lošom slikom/smetnjama. i nije na odmet uzeti malo kvalitetnije konektore
Ne razumijem kako si to spojio na jedan kabel.
Da bih spojio S-video konektore moram na kabelu imati 4 žice, ili dva koaksijalna kabela.

Drugo pitanje, ako je koaksijalni kabel kvalitetniji (cijena tankog u Chipoteci 1,5 kn/m) zašto se koriste originalni s-video kablovi koji koštaju osjetno više po m2. (Usput, za izradu 15 m kabel sa dva pozlaćena s-konektora trebao bih platiti 220 kn).
Staro 06.03.2007., 10:38   #24
Spužva
Registered User

Spužva's Avatar

Citiraj:
Ne razumijem kako si to spojio na jedan kabel.
nisam spojio na jedan kabel, nego sam koristio (i koristim) RG59 tanki. za svhs idu dva za komponentni tri takova kabela.

Da bih spojio S-video konektore moram na kabelu imati 4 žice, ili dva koaksijalna kabela.

dolaze u obzir samo koaksijalni (asimetricni) kabeli impedancije 75 ohma. prema tome mozes vuci i antenski kabel ako imas mjesta.

Drugo pitanje, ako je koaksijalni kabel kvalitetniji (cijena tankog u Chipoteci 1,5 kn/m)

nije, nego 5,80kn/m. ponavljam jos jednom: RG59 tanki (tasker, ima ga u vise boja)

zašto se koriste originalni s-video kablovi koji koštaju osjetno više po m2.

zato sto uvijek ima ljudi koji ne znaju napraviti kabel.

(Usput, za izradu 15 m kabel sa dva pozlaćena s-konektora trebao bih platiti 220 kn).

ovako: treba ti 30x5,80kn za kabel + 2 metalna svideo konektora po 13kn komad. to ti je ravno 200kn.

[/quote]
Staro 06.03.2007., 16:09   #25
zoranpop
Premium

Citiraj:
Autor Spužva Pregled postova
[/quote]

Hvala Spužva,

opisani mehanizam isti je kako je ranije naveo Nikky.

U odnosu na cijenu kabela oba smo u pravu:
- cijena tankog RG59 u Chipoteci je 1,54 kn,
- cijena tankog RG59 od Taskera je 5,80 kn (nešto je tanji od ovog jefitinijeg, trenutno ga u Rijeci imaju samo u zelenoj boji).

Nadam se da je razlika u kvaliteti u skladu sa cijenama??
Staro 07.03.2007., 15:36   #26
Spužva
Registered User

Spužva's Avatar

Hvala Spužva,

opisani mehanizam isti je kako je ranije naveo Nikky.

U odnosu na cijenu kabela oba smo u pravu:
- cijena tankog RG59 u Chipoteci je 1,54 kn,
- cijena tankog RG59 od Taskera je 5,80 kn (nešto je tanji od ovog jefitinijeg, trenutno ga u Rijeci imaju samo u zelenoj boji).

Nadam se da je razlika u kvaliteti u skladu sa cijenama??[/quote]

kolko ja vidim, u chipoteci imas samo tasker rg59 tanki. nema drugoga
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke