|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
S-video kabel, problem
PC i TV sam ranije imao povezan sa S-video kabelom dužine 5 m i sve je radilo OK. Zbog preinaka u stanu S-video kabel koji je prije bio u jednom komadu sada imam u tri ukupne dužine 15 m: 10 m u zidu (završava sa ženskim S-video ulazima, te po 2 kabela od po 2,5 m od zida do TV i od zida do PC. Dobivena slika na TV je jadna. Istina u boji, međutim sa jakim treperenjem (poput okomitih valova). Izmjerio sam otpor u kabelu, iznosi 16 Omh, pa pretpostavljam da je u tome problem (originalni komad od 2 m ima otpor od 1 Omh). Kabel koji sam provukao kroz zid kupljen je u Chipoteci (oznaka Cable 524/10) sa pozlaćenim konektorima, koje sam morao ukloniti radi ugradnje utičnica na zidu, tako da su sada svi međuspojevi od običnog lima (prvo sam pokušao naći kabel od 15 m da ne moram raditi nikakve međuspojeve ali nije išlo). Pitanje: 1. Da li ispravno zaključujem da su smetnje rezultat otpora u kabelu? 2. Koliki bi presjek žica u kabelu trebao biti da ne dolazi do smetnji? 3. Gdje se da nabaviti takav kabel (Rijeka i okolica, Zagreb) 4. Koliki je utjecaj 2 međuspoja (nisam ih uspio izbjeći jer nisam pronašao kabel od 15 m u jednom komadu) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
hmm ovo mi je poznato, odnosno ijmao sam slične "komplikacije" prije par g pa izu osobnog iskustva: -vjerojatno imas problem zbog dužine kabela -za međuspojeve nisam siguran koliko su bitni ja sam osbno precvikao S-video kabel i kupio malo deblji kabel za zvučnike (cca15-20m) a zatim sve to lijepo spojio, izolirao i dobio boju zbog koje sam se i zezao |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Dužina kabla nije bitna, ako je isti kvalitetan, tj. malo deblji, po mogućnosti oklopljen i s pozlaćenim konektorima. Veće probleme predstavlja loš spoj, pogotovo ako se kombinira više materijala...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Zato još jedno pitanje, gdje bih mogao nabaviti takav kabel a da ima 15 metara. U Chipoteci u Rijeci su mi rekli da je maksimalna dužina ovih kabela 10 m i da sigurno neću naći duži. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
|
Možda i nađeš, ali će biti jako skup... Možda da probaš pomoću kompozitnog kabla?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
nije mi bas jasno...sumnjam da ti je problem spojiti i izolirati par žica (estetski to nekako sakriješ) ako je to problem?!? ja nisam (bar u Ri) našao tako dugačak kabel a što se tiče duljine i otpora znam da sam u to vrijeme s nvidijinih stranica u opisu svog problema pročitao da zbog dužine kabela MOŽE doći do problema u prikazu boje |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Poznanik ima prijatelja koji se bavi postavljanjem mreža, pa će idući tjedan vidjeti koliko bi me koštalo da mi taj prijatelj izradi 15 m kabela, s time što bih ga kupio tek kada vidimo da veza funkcionira. Javiti ću rezultat. Axe counteru: Za tvoje rješenje sam pitao savjet u Chipoteci, rečeno mi je da bi to dalo lošije rezultate nego originalni S-video kabel ??? Slično sam našao i na linku http://www.forum.hr/archive/index.php/t-44118.html. Koliku razdaljinu si ti savladao, i kako si spojio kabel i konektore (ako spojeve na konektoru gledaš kao 1, 2, 3 i 4. od krajnjeg lijevo u pravcu kazaljke na satu). Na koje brojeve si spajao mase ili je to svejedno? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Kvalitetni "koaksijalac" i pozlaćeni chinchevi. Nije s-video ali bi slika trebala biti bolja nego s-video te dužine. I čas posla za napraviti :-)
![]() |
#10 | |||||||||||||||||||||||||
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Raspored kontakata: ![]() 4 PIN MINI-DIN FEMALE at the peripheral. (ženski k. na uređaju)
Predlažem da taj kabel u zidu zamjeniš sa dva koaksijalca 75 ohm i spojiš po priloženim kontaktima (npr. živi kraj na 3 širm na 1). Pravo rješenje bi bila nabavka kabela koji ima dva para vodiča i deklariranu impedanciju 75 ohm. Međutim, kod nas je takav kabel teško ili nikako dobavljiv. Sa kvalitetnim kabelom (čitaj i odgovarajuće impedancije) i ok izvedenim spojevima pri dužinama do 20 M nema vidljive degradacije signala (slike). |
|||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
|
Koaksijalac i činčevi baš ne idu zajedno... Ili sam ja nešto propustio? ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
Idu zajedno. Tako sam frendu na cca 20m spojio komp s TV-om i slika je bila bez gubitaka.
![]() |
#13 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() -znači s-vhs kabel (koji je bio dug 1-2 m) sam precvikao na 2 dijela -zatim sam skinuo izolaciju i dosao do onih tankih žica (čini mi se da su 2 ) -skinuo izolaciju i sa njih -u svakoj toj žici su još po dva "voda" (središnja deblja žica i tanke oko nje) -svaki vod odvojio i svaki od njih povezao sa kabelom za zvučnike -na drugoj strani-dijelu s-vhs kabela spojio na isti način kabel je bio dugo oko 15 m načina spajanja i broja žica u s-vhs kabelu se stvarno ne sjećam ali znam da je to bio "posao" od 10-tak min |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
|
Kako misliš spojit RCA/činč konektor na koaksijalni kabal, a da to lijepo izgleda? Na koaksijalni idu N/F-male konektori... Možda jedino one tanje koaksijalce...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
21646 Bandridge VL6616 S-video kabel, 15m 21647 Bandridge VL6619 S-video kabel, 20m to je u ve-milu, ali ne pise cijena i kao dobavljiv je po narudzbi u roku od 1-2 dana. Takav od 10m kosta 100kn u istoj trgovini. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
http://img.epinions.com/images/opti/...resized200.jpg http://www.plasma.com/acousticresear...ages/ms271.jpg
![]() |
![]() |
#20 |
EMP moderator
|
Jako dobro, to još nisam vidio kod nas za kupit...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
![]() Hvala svima na pomoći !!! Nakon priličnog eksperimentiranja, na kraju se ispostavilo da je jedan ženski s-video konektor loše prihvaćao muški. Nakon njegove zamjene, slika se je neuporedivo poboljšala, ostalo je neznatno treperenje. Nakon nabave 15 m s-video kabela, postojeća tri zamijeniti ću sa jednim i eliminitati međuspojeve, pa se nadam da ću time riješiti i ovo malo treperenje. Axe counteru i Mymoon - kod mene definitivno nije funkcionirao spoj na audio kabel (kabel je prilično tanak pa je možda u tome bila kvaka). Ispravno sam spojio konektore na oba kraja, prema uputi Nikkya, ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
sve ostale kombinacije ce rezultirati lošom slikom/smetnjama. i nije na odmet uzeti malo kvalitetnije konektore |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Da bih spojio S-video konektore moram na kabelu imati 4 žice, ili dva koaksijalna kabela. Drugo pitanje, ako je koaksijalni kabel kvalitetniji (cijena tankog u Chipoteci 1,5 kn/m) zašto se koriste originalni s-video kablovi koji koštaju osjetno više po m2. (Usput, za izradu 15 m kabel sa dva pozlaćena s-konektora trebao bih platiti 220 kn). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Registered User
|
nisam spojio na jedan kabel, nego sam koristio (i koristim) RG59 tanki. za svhs idu dva za komponentni tri takova kabela. Da bih spojio S-video konektore moram na kabelu imati 4 žice, ili dva koaksijalna kabela. dolaze u obzir samo koaksijalni (asimetricni) kabeli impedancije 75 ohma. prema tome mozes vuci i antenski kabel ako imas mjesta. Drugo pitanje, ako je koaksijalni kabel kvalitetniji (cijena tankog u Chipoteci 1,5 kn/m) nije, nego 5,80kn/m. ponavljam jos jednom: RG59 tanki (tasker, ima ga u vise boja) zašto se koriste originalni s-video kablovi koji koštaju osjetno više po m2. zato sto uvijek ima ljudi koji ne znaju napraviti kabel. (Usput, za izradu 15 m kabel sa dva pozlaćena s-konektora trebao bih platiti 220 kn). ovako: treba ti 30x5,80kn za kabel + 2 metalna svideo konektora po 13kn komad. to ti je ravno 200kn. [/quote] |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
[/quote] Hvala Spužva, opisani mehanizam isti je kako je ranije naveo Nikky. U odnosu na cijenu kabela oba smo u pravu: - cijena tankog RG59 u Chipoteci je 1,54 kn, - cijena tankog RG59 od Taskera je 5,80 kn (nešto je tanji od ovog jefitinijeg, trenutno ga u Rijeci imaju samo u zelenoj boji). Nadam se da je razlika u kvaliteti u skladu sa cijenama?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Registered User
|
Hvala Spužva, opisani mehanizam isti je kako je ranije naveo Nikky. U odnosu na cijenu kabela oba smo u pravu: - cijena tankog RG59 u Chipoteci je 1,54 kn, - cijena tankog RG59 od Taskera je 5,80 kn (nešto je tanji od ovog jefitinijeg, trenutno ga u Rijeci imaju samo u zelenoj boji). Nadam se da je razlika u kvaliteti u skladu sa cijenama??[/quote] kolko ja vidim, u chipoteci imas samo tasker rg59 tanki. nema drugoga |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|