|
![]() |
#571 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Imaš 450mm verziju tog racka ![]() Mene je struja izašla 4.4k€ u stanu od 60ak m2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#572 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Ma taj kabel od 4mm2 bi ti bio vjerojatno dovoljan za sve sobe, a taj 2 dodatna su samo bonus, tako da.... nema potrebe za štemanjem i provlačenje novih kabela, IMO. Malo razmisliš šta će se gore uštekavati pa ćeš vjerojatno i sam doć do istog zaključka |
![]() |
![]() |
![]() |
#573 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Kakvo je mišljenje oko prekidača i utičnica marke TEM? To mi je došlo na ponudi od električara. Osobno to malo što sam dosad mijenjao po stanu nisam baš koristio tu marku, za po doma sam kupovao lokalno dostupni Legrand i Bticino. S TEMom imam samo jedno iskustvo i to loše... Od TEMa sam zatekao kad sam kupio stan onaj modularni kupaonski prekidač (svjetlo, vent, bojler) i tu mi je neslavno dvaput izgorio prekidač od bojlera (stalno je upaljen) nakon ne tako puno vremena, iako je nazivna vrijednost bila u amperaži dovoljno velika. Riješeno oba puta zamjenom samo tog modula, ali iz tog primjer nisu mi baš djelovali kvalitetno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ja sam stavio TEM na dvije lokacije i zasada nemam zamjerki. Elektricari isto generalno svi OK. Vimar se mekse preklapa, ali i kosta "nesto" vise ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#578 |
Ex-Gastarbajter
|
Ima TEM i fensi drvene / staklene / metalne pokrove, ali onda vise nije jeftin ^^ Imaju ti i plasticne i metalne nosace modula, mogu se sarafiti i kukicama i sarafima. vece kutije (4M / 7M) su uvijek samo vijak... |
![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Samo izbjegavaj TEM Ekonomik seriju, svi prekidači su mi popucali, a prihvati u utičnicama drže toliko da skoro ciglu izvadiš iz zida. Skroz loše...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
tiki
|
Da, treba gledati isključivo modularni program. https://www.tem.hr/klasicne-sklopke/ Čim se hvale spajanjem bez vijaka, bjež od toga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi
I meni je strujić stavio TEM modularne. Friško je, bumo vidli ![]() I u svim sobama mi je stavio izmjenične da se skoro sva svjetla svjetla mogu paliti i gasiti na dva mjesta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#582 |
Premium
|
E sad ste me zeznuli... Ekonomik mi je po dizajnu prihvatljiv. Di da nađem takve zaobljene prekidače s velikom površinom tipke i da se šarafi sve unutra? Ovakve konkavne (udubljene) površine kako su na ovoj Logiq seriji na slici ne mogu smisliti. Kakvu primjedbu imate na TEM patent bez šarafljenja žica? Slagao sam doma one spomenute francuske legrand, to je komplicirano do boli i isto tako bez šarafljenja. Prste ubio stiskajuće te njihove patente ![]() Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 25.04.2025. u 16:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vidi Vimar modul(arne), ima raznih boja .... Dobro se drže u međuokvir a on se šarafi u kutiju, izvana ukrasna maska. Ako nisu šta mijenjali, šarafi se spoj / žica ... Jedan od primjera, prije cca 30 god. sa njima složio onaj blok za kupaonicu .... prije koju god. promjenio samo 1 od svjetla (mehanika, najviše u upotrebi). Koji god sistem uzmeš, svakako uzmi viška / rezerve za naknadnu zamjenu. EDIT: Sad potražio kutiju toga šta sam mijenjao > https://www.ellabo.hr/idea-prekidac-...ikator-svjetlo ništa fancy, IDEA serija, sa predviđenim mjestom za tinjalicu / Led, namjerno sam sve stavljao sa tinjalicom "da se vidi" iz daleka kad je nešto upaljeno i sa odg. "znakom". Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.04.2025. u 23:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
2017. sam upalio bojler i više ga nisam gasio a TEM prekidač drži. U svojoj kući i gdje god radim nekome sve je TEM i nikad problema. Spoj bez vijaka ti je nešto kso rasprava dal u razvodnu kutiju metnut WAGO ili uplest žile. To bez vijaka jedino za prekidače za rasvjetu. Gdje ima više teteta ne preporučam ta ubadanja žica. Ili pod vijak ili ništa. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#585 | ||
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Moderator
|
Normalno da za jače potrošače kao bojler, infra grijalica i sl. treba gledati specs prekidača, 2300W / 230V = 10A, na to dodaj laganje / marketing / potencijalno problematično prekidanje jačeg tereta ... pa ispadne da treba (poželjno je) 16 - 20A prekidač. Dodatno se može, ovisno kako je instalacija vučena i spajana, ako se prekida samo faza spojiti oba kontakta / prekidača u paralelu i time produžiti vijek .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#589 | |
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
Tipka moze biti i 2M sirine (puna sirina, kao "obicni" prekidaci). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#590 | |
tiki
|
Citiraj:
I za modularni sistem imaš za odabrati više izgleda: https://www.calameo.com/read/0002621...a475bc2?page=6 Kod mene je Soft, ako te zanima kako izgleda na zidovima mogu ti uslikati |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Planiram odvojiti prizemlje kuće u dvije cjeline tako da bi mogle funkcionirati kao zasebni stanovi. U stepeništu mi je glavni razvodni ormar sa svim osiguračima za prizemlje pa bi htio napraviti još dva ormara na ulazu u svaki "stan". Onda bi od glavnog ormara povukao glavni vod do svakog stana, a dalje prespojio postojeće žice na osigurače novih razvodnih ormara. Glavni ormar gdje su plombirani limitatori bi ostao na istom mjestu. Slika stanja koje želim dobiti https://imgur.com/a/sLFstGB Trebaju li kakve dozvole za to? Mislio sam da ne treba ali negdje čitam da bi trebale dozvole i projekt za takve podhvate. https://agenti.hr/koliko-kosta-odvajanje-struje-u-kuci/ Mislio sam čak i sam odraditi taj dio posla jer sve postojeće žice idu kroz bužire i teoretski samo trebam ubaciti ormar između postojećeg puta kojim idu žice do glavnog razvodnog ormara. Raspitat ću se i kod majstora koliko bi to koštalo, ali to me košta i vremena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
daki.. kako misliš plaćati račun za struju? Ako ćeš staviti i brojila na svaki stan (kontrolno, pomoćno ) i plaćati svako svoj dio.. ili jedan plaća cijeli račun, pa kontrolna brojila ne trebaju...Ostalo sve možeš sam napraviti.
![]() |
#593 |
Premium
Datum registracije: May 2009
|
Pozdravsad sam našao pravu temu.Trebao bi dopeljat struju u vanjski objekt išao bi s zračnim kablom i tu sam zapeo.Kakav kabel trebam i koje debljine?di to kupit?i one kuke kaj ga drže,uglavnom sav pribor.Taj isti kabel bi bio spojen kod mene na ormarić u stanu,jedan dio bi išao u bužir po stanu i onda bi nastavio zrakom,nadam se da je jasno pitanje |
![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Struja bi još uvijek ostala na jednom glavnom brojilu, tj plaćao bi se jedan račun za struju. Za svaki svaki stan bi ugradio kontrolna brojila tek toliko da se zna koliko svaki stan sudjeluje u ukupnoj potrošnji. Ali planiram ugraditi solarne panele pa očekujem da troška za struju neće ni biti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#595 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
2. Monofazna ili trofazna instalacija? Uglavnom trebas CBT-c kabel. https://hr.elmarkstore.eu/cbt-c-cate...ange%5D=0%3B13 Nadalje, obicna sajla po mogucnosti sa PVC oblogom i španer/natezac po volji. https://www.pevex.hr/pribor-za-vezan...paner-m-8x70mm Sajlu dobro zategnuti ali kabl kada stavljas na sajlu ne zatezati kao i sajlu nego onako dovoljno ravno i cvrsto ali ostaviti ipak malo "lufta" svakih pola metra jer ako pada ledena kisa onda ce sajla svakako malo potonuti prema dolje tako da kabl mora malo "disati" na toj sajli. Ja sam svoj pricvrstio obicnim vezicama ali debljim malo jer ove tanje odu nakon 2-3 godine ali nije mi neki problem svakih 4/5 godina promjenit vezice... Evo sad poslje zime sam gledao nakon 4 godine jos nisu krte i ne pucaju vezice. Mozes i neke ovjesne obujmice upotrijebiti ali to samo dodaje na tezini cijele sajle i onda kada se led formira na sajli, ista se vise deformira a cilj je da ima sto manje razvlacenja tj. "potonuca" prema dolje pa u suradnji sa nekim jacim zimskim vjetrom cijela ta duzina igra i plese pa je moguce da kabl nastrada, dakle sto laksa konstrukcija treba biti.
![]() |
![]() |
#597 |
Moderator
|
Postoje gotovi, zovu se samonosivi kabeli, obično su malo debljeg presjeka, npr. 4x10mm2 ili 4x16mm2 za ovo šta tebi treba. Gledaj da su vodiči bakreni kako nebi trebao one Al - Cu spojnice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#598 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
CBT-c kabel sam ti preporucio samo zato jer se on da postaviti u kanalice po kuci, teze nego normalni ali ide lagano + kada izadje kroz zid stana direktno iz te kanalice, ide odmah na sajlu tako da ne treba ni kutija vani nikakva no ako je problem visina i nemas kako pricvrstiti isti na sajlu zbog visine ima i tu rijesenja. PVC rebrasti buzir najmanjeg moguceg promjera se prvo veze za sajlu i onda sve to bacis dolje sa odlazne tocke i pustas CBT-c kabel u buzir, kada je prosao onda se drugi kraj dize gore i nateze sajla. U svakom slucaju ako te muci visina tj. stan je puno vislji od objekta gdje ide struja i nemos poslje visinski doci do same sajle onda svakako instalaciju dovest na vanjski zid pa nastaviti sa SKS kabelom. Bice osjetno skuplje ali dugorcno si miran i ne moras mislit o buziru i vezicama. Meni je sve na ~3m visine i 7m duljine pa sam izabrao jeftiniju opciju, kabel sam po sebi je dobar a vezice mogu ak mi je dosadno mjenjat svake 2-3 godine...
![]() |
![]() |
#599 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Bakreni samonosivi su bili a i danas ih još ima u dimenzijama 2x6mm,4x6mm ili 4x10mm u verziji s bakrenim vodićima i oni stari su jako kvalitetni bili,pravi bakar,rukom se može uvrnut,divota. To ako možeš negdje naći bilo bi super. SKS je isto super ali je za tvoj slučaj 16mm aluminij i žile su u snopu ali mogu se odvojiti. Zato se i zove SKS (samonosivi kabelski snop) ali moraš onda nabavljat i ovjesnu opremu osim kuka i natezača te s obje strane nekakvu kutiju za prijelaz s SKS-a na bakar. Treba povesti računa da prijelaze radiš kako treba jer se u spoju aluminij i bakar ne trpe. Sad dal to izvest s DPZ spojkama,Dalis spojnicama ili AL-Cu čahurama gdje su materijali galvanski odvojeni al opet trebaš kliješta ili prešu pa se i tu stvar komplicira... Improvizacija nekog random kabela i naknadno dodavanje sajle nije neka sreća... Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Premium
|
Koliko mogu bakrenoj tel. parici smetati kabeli od struje ako prolaze blizu? Pretpostavljam dosta? Situacija je slijedeća: Stari stan, nažalost samo ADSL dostupan. Želim pomaknuti kabel od tel. parice koji naravno izlazi na pola zida u hodniku ![]() Kad se već struja radi iznova, dogovorim sa strujićem gdje će biti nova kutija za opremu. To je 2m dalje, ne bi trebao biti problem naštukati paricu u kutiji u zidu. Kasnije sam skužio da je strujić predvidio cca 6m putanju s time da će bužir s paricom ići zadnjih 2m uz hrpu bužira od struje ![]() Razmišljam da li da interveniram i zovem ga natrag da drugu putanju odabere. Može se tamo kuda sam ja planirao, ali njemu je valjda ovako bilo logično da ne mora puno prošlicati nego u jedan široki kanal ubaci sve bužire ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|