|
|||||||||||
|
|
#79261 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ok, drugo pitanje bi bilo kako i zasto bi zuti auto zna ili trebao znati da sivi auto smije skrenuti ulijevo ispred zutog auta? Otkad trebamo gledati znakove u tudjoj traci, je li to isto po autoskoli (ovo ozbiljno pitam, ne sjecam se)?
|
|
|
|
#79262 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...tni/314286.htm Clanak 24. Znakovi izričitih naredbi imaju oblik kruga, osim znakova B01 (raskrižje s cestom s prednošću prolaska) i B02 (obvezno zaustavljanje). Meni su u auto-skoli objasnili da su obrnuti trokut i stop drukcijeg oblika bas iz razloga da ih se moze prepoznati i sa straznje strane kako bi ja, kao vozac, znao u koji znak gleda onaj drugi vozac preko puta mene... I onda ja prema tome mogu predvidjeti situaciju i prilagoditi voznju...
|
|
|
|
#79263 |
|
49%winner
|
Ok, cesto i ja tako "gatam" prema tudjim znakovima za svoje dobro, ali nisam znao zasto to radim. Problem mi jedino predstavlja kada su ti znakovi prekriveni sa suprotne strane recimo znakom za zabranjen smjer (jednosmjerna ulica). Znaci ja vidim da mi je zabranjen smjer, ali je nekad tesko skuziti je li iza njega stop ili nema nista ili vire krakovi trokuta... Bilo bi lakse kad nam ne bi stackali znakove jedan na drugi
|
|
|
|
#79264 | ||||
|
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Ima u Dugom Selu isti takav znak tj takvo križanje, i za divno čudo ekipa zna polaziti križanjem. Jednostavno za one koji su na sporednoj cesti vrijedi pravilo desne strane. Citiraj:
Ne postoji ''dinamični'' i ''statični'' slučaj. Odnosno, probaj to predstaviti na sudu, nema šanse da to prođe. Ta dva znaka su iste važnosti i te dvije ceste su iste važnosti, dakle ako nekom sječeš putanju moraš ga propustiti. Citiraj:
Da, to je onak prva stvar koju te nauče i razlog zašto su specifičnog oblika.
|
|
|
|
#79265 | ||
|
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
edit: gledanje tuđih znakova i rješava situaciju odozgor.. recimo ti si na stopu.. pogledaš preko puta ono trokut.. prvo ide wtf upitnik iznad glave.. zatim calzpsov potez a to je ostani živ.. ulazis u raskrižje i gledaš tko je dinamičan a tko više statičan u ulasku.. lijevo skrećeš kad možeš da ne prijesečeš onog koji ide pravac jer jbg, hrvatski sudovi, onaj je u hdzu, tko to zna.. the end Zadnje izmijenjeno od: John Creasy. 01.04.2025. u 01:46. |
||
|
|
|
|
|
#79266 | |
|
49%winner
|
Citiraj:
![]() Evo jednog zanimljivog križanja gdje nema oznaka za glavnu cestu ni stopa/trokuta, a svejedno kada skrecem lijevo ovi iz lijeve ulice koji imaju dupli stop me cesto torpediraju ili prozuje ispred mene, turisti najcesce. Teorija ce reci ako iz ove pozicije skrecem desno na Liznjansku, mogu samo proci bez stajanja, ali praksa je da najcesce i ja i ovi lijevo do mene na tom krizanju napravimo full stop i onda pomalo krenemo po pravilima, ako ih se obje strane sjecaju. Mi to znamo, turisti i ne bas. https://maps.app.goo.gl/KKK2Tv1uRC1LNore9?g_st=ac I jos jedno mjesto gdje gledam tudje znakove iako imam prednost (tu se mijenjalo stanje i ljudi voze po navici dan danas, vidljivo na starom street viewu). Problem su i ljudi koji dolaze sa lijeve strane koji su naviknuli da glavna ulica ide ravno i onda oni cesto samo prozuje i meni sijeku traku dok pratim glavnu cestu i skrecem lijevo. To je mislim jedini primjer glavne ceste gdje imam prednost i usporavam skoro do kraja i virim iza zavoja nailazi li netko. Sacuvaj zivu glavu, jel https://maps.app.goo.gl/ajh6NL2D26av6nqj7?g_st=ac
|
|
|
|
|
#79267 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
A i ne možeš me prozivati za pravopisnu netočnost i onda takvu salatu od teksta sastaviti, bez velikih slova, bez pravilnog razmaka, 2 točke umjesto jedna (ili tri), prijesečeš itd. Živim na sjeveru Hrvatske, tako da se pravospisna netočnost uvukla u dijalekt i to rezultira i netočnim pisanjem na ovakvim oblicima komunikacije. Kada treba sastaviti nešto kvalitetnije, uzmem si više vremena, no ruku na srce, ne znam kada sam morao nešto sastaviti "službenije" a da sam to pisao na Hrvatskom. NHF. |
|
|
|
|
|
|
#79268 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2015
|
Citiraj:
Uvijek su mi smiješne ove grammar nazi rasprave. Ali mi je vrhunac kad se netko ide opravdati, pa napiše hrvatski velikim slovom. Nije to utjecaj nikakvog dijalekta, ili čega god već, nego bazična nepismenost. I zašto ne bi na forumu pisao ispravno? No, dosta s izlaženjem izvan teme. Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#79269 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Također kad ti neko napiše izvini, pitaš ga na koju stranu da se izvinem...kad nas se kaže ispričavam se ili oprosti edit; ali da budem u temi Mini ![]() Bio mjesec dana kod električara i ništa, ne može skužiti gdje gubi struju. Pokupili ga bez naplate. U međuvremenu izgubio volju i kupio si novi Kia Picanto. Kupio ga telefonski nikad sjeo u njega, skroz sam popizdio ha ha sad me malo strah da li uopće stanem za volan ![]() I onda dan nakon uplate zove me zet kod kojeg je mini da su rukom povukli neki kabel iza akumulatora, i da je nakon toga auto palio...moguće da tu gubi struju, budu to vidjeli tj. da li je samo neki kontakt u pitanju ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. 01.04.2025. u 10:38. |
|
|
|
|
|
#79270 |
|
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Je li netko radio reparaciju DSG na VW? Kaze majstor da je skuzio negdje ulje i da nije nista hitno samo kaze ![]() Motor 2.0 TDI |
|
|
|
|
|
#79271 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Koji DSG? |
|
|
|
|
|
#79272 | |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Ima ga i u Zagrebu kada se spustiš s Borčeca odnosno Ponikvi. |
|
|
|
|
|
|
#79273 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Dakle, ja koji vozim zuto/zeleni auto, dolazim do znaka STOP i stajem jer moram stati i zaustaviti auto... Istovremeno, ovaj sivi je vec uletio i proletio kroz krizanje dok sam se ja zaustavljao i nikom nista... A ja mu necu smetati dok je u krizanju jer nisam budalaca... ![]() Ukratko - u dinamicnom slucaju, sansa da ce se pogoditi u krizanju je doslovno nula, ukoliko aute voze razumna ljudska bica koja prate znakove i ponasaju se u skladu sa njima... Usudio bih se reci da u dinamickom slucaju uopce ne mozes gledati kao da se radi o cestama iste vaznosti, jer je jedan auto usao u krizanje i tu vrijede skroz druga pravila onda... U staticnom slucaju mozemo pricati o tim cestama iste vaznosti... I onda vrijedi sve kako smo se vec ranije dogovorili...
|
|
|
|
#79274 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2017
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#79275 | |
|
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() Kažeš da nema oznaka za glavnu cestu ni stopa/trokuta. E majstore moj, ima, samo treba mislit glavom - postoji vertikalna signalizacija aka znakovi, semafori, te horizontalna signalizacija, aka oznake na cesti, kao i u tvom primjeru - imaš poprečnu oznaku kolnika, u tvom slučaju isprekidanu, što ti dođe isto kao i obrnuti trokut - dakle dolazak do ceste s prednošću prolaska - dakle dužan si stati i propustiti vozila na cesti u koju se želiš uključiti. Ovi lijevo imaju nepregledniju situaciju zbog tog zida, a i koliko se da vidjet, to je neki izlaz s parkinga, pa je tu postavljena puna linija na horizontalnoj signalizaciji ceste - dakle imaju stop i na cesti i instaliran znak stop uz to drvo za svaki slučaj. Dakle, isto kao i oni, i ti moraš stat i propustit vozila na ližnjanskoj, a pošto si ti njima desno, i imaš isprekidanu liniju dolje, ideš ti pa 'turisti' iz te lijeve ulice koji imaju eksplicitno naglašen stop i vertikalno i horizontalno.
|
|
|
|
#79277 | |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sad sam se spustio do svojeg križenja. Sporedna cesta ima punu poprečnu a glavna isprekidanu… Ako je to tako čemu onda služe obrnuti trokut i STOP iscrtani na asfaltu ako poprečne crte (puna i isprekidana) imaju isto značenje?? |
|
|
|
|
|
|
#79279 |
|
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Da li ima negdje u Zagrebu beskontaktna automatska praonica? Ovako nesto slicno: https://youtube.com/shorts/c6Rz1L-yA...BYuwMnmg0hZWQD
|
|
|
#79280 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Meni je posve jasno što ti želiš reči, no stvar je takva da to ne funkcionira na sudu. Samo sam to htio reči. Kad se pogode dva takva gleda se isključivo tko ima prednost prema zakonu. A mi možemo sad iznosit teorije koliko hoćemo, pa i tu da je takvo križanje posve neispravno označeno jer uopče nema smisla. Recimo zato mi ovdje fali onaj sjevernoameričanski 3way ili 4way stop koji tamo savršeno funkcionira. Da ne kažem kako tamo kad krepaju semafori nema sranja jer znaš da se u tom slučaju primjenjuje 4way stop. A ne kao kod nas krepa semafor i onda ovi sa sporedne ceste će proć kroz to križanje nikad ![]()
|
|
|
|
#79281 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Nijesam siguran da ima ali ako i ima mogu ti reći da je to dreq.
|
|
|
|
#79282 | |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
Garantiram da u 98% slučajeva bi ti svirali ili bi ti morao čekati jer ste oboje na cesti sporednoj cesti. Nema tu nikakve veze što je na jednoj strani stop a drugoj trokut. Gledaju se zakon i pravila prometa, a ne telepatija .Tj. hoću reći - nisi u pravu ![]() |
|
|
|
|
|
|
#79283 | |
|
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
(1) Natpisi na kolniku daju sudionicima u prometu potrebne obavijesti. (2) Natpisi na kolniku mogu biti izvedeni i kao umetnuti prometni znakovi. (3) Radi bolje percepcije vozača natpisi i simboli se izvode izduženo u smjeru kretanja vozila ovisno o dopuštenoj brzini." To je najjednostavnije objašnjenje na tvoje pitanje, pogotovo prve 4 riječi trećeg stavka u članku ![]() Ma sprdam te za vozačku, ali činjenica je da u onak, 3/4 autoškola to ne pojašnjavaju kandidatima, ko da je ta horizontalna signalizacija et tek tak tu na cesti da nešto piše, a ne sa istom svrhom postojanja kao i vertikalna tj znakovi, koji su nerijetko skriveni uz neko drvo ili zidić....
|
|
|
|
#79285 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Ako je glavna cesta (ona s pravom prolaska) prazna, i ostajemo samo na sivom i zuto/zelenom autu... Onda jednostavno ne postoji sansa da ce doci do sudara ako sivi uleti u krizanje i skrene lijevo (nije duzan zaustaviti se), u istom trenutku ovaj zuti/zeleni ce stajati na STOP znaku, vidjet budalu, zakljucit - a sta se ja tu imam gurat i pricekat ce dok ovaj proleti... Dakle, ne postoji uopce mogucnost sudara... Primjena aksioma #1 - ostani ziv kako znas i umijes i aksioma #2 - pokusaj ne ozlijedit drugog sudionica u prometu, osim ako se ne kosi sa #1... Kuzim ja da ti gledas to sa pravne strane, no vozaci su ljudska bica i kad si 2 metra pod zemljom, malo ti znace pravila... Dakle, gledaj psihologiju vozaca i situaciju... Ako su pak obojica primorana stati, onda se moze promatrati kao da imas dva znaka STOP, po jedan sa svake strane, a onda se zna kako se postupa dalje... Postoji i treca opcija, a to je da obojica postuju aksiom #1, tako da ce obojica stati... I onda opet primjenjujemo ovo drugo, 'staticno' rjesenje... ![]()
|
|
|
|
#79286 |
|
Premium
|
|
|
|
#79287 | |
|
49%winner
|
Citiraj:
![]()
|
|
|
|
|
#79288 |
|
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
A kaj onda reć za ovo raskrižje di od 4 strane samo 1 ima STOP, ostale nemaju ništa, srećom je ultra malo prometa pa su škakljive situacije rijetke. https://maps.app.goo.gl/6CNMrJUx95Co9Ku98 Zadnji mjesec dana me fasciniralo da ovi koji dolaze na slici s desne puste mene koji dolazism kontra strane, tj da uopce percipiraju pravilo desne i da ta cesta nema STOP, makar bi bilo logično jer je to totalno nebitna cesta i izlaz iz garaže |
|
|
|
|
|
#79289 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Otiso si a sarmu probo nisi. Na to me podsjetilo ovo sa polozio nisi ![]() Uostalom da se ja nadjem na ovoj strani stopa i moram ici ravno, a na suprotnoj cesti lik skrece ljevo, da ziher bih produzio ravno, not. Isto tako da produzim ravno i lik me pogodi cisto sumnjam da bi polismen na prvu rekao da frende ti si u pravu a imas stop znak. Ali dobro bitno da bi to na sudu palo, ekipa vec trci po rvackim sudovima za dozu pravde i pravice ![]() |
|
|
|
|
|
#79290 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Vozi se 20km/h, ako i tolko... I nema nikoga, jer se tamo nemres probit do Slavonske/Zagrebacke/Ljubljanske...
|
|
![]() |
|
|