|
![]() |
#79321 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Dakle, ja koji vozim zuto/zeleni auto, dolazim do znaka STOP i stajem jer moram stati i zaustaviti auto... Istovremeno, ovaj sivi je vec uletio i proletio kroz krizanje dok sam se ja zaustavljao i nikom nista... A ja mu necu smetati dok je u krizanju jer nisam budalaca... ![]() Ukratko - u dinamicnom slucaju, sansa da ce se pogoditi u krizanju je doslovno nula, ukoliko aute voze razumna ljudska bica koja prate znakove i ponasaju se u skladu sa njima... Usudio bih se reci da u dinamickom slucaju uopce ne mozes gledati kao da se radi o cestama iste vaznosti, jer je jedan auto usao u krizanje i tu vrijede skroz druga pravila onda... U staticnom slucaju mozemo pricati o tim cestama iste vaznosti... I onda vrijedi sve kako smo se vec ranije dogovorili...
![]() |
![]() |
#79322 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2017
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79323 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() Kažeš da nema oznaka za glavnu cestu ni stopa/trokuta. E majstore moj, ima, samo treba mislit glavom - postoji vertikalna signalizacija aka znakovi, semafori, te horizontalna signalizacija, aka oznake na cesti, kao i u tvom primjeru - imaš poprečnu oznaku kolnika, u tvom slučaju isprekidanu, što ti dođe isto kao i obrnuti trokut - dakle dolazak do ceste s prednošću prolaska - dakle dužan si stati i propustiti vozila na cesti u koju se želiš uključiti. Ovi lijevo imaju nepregledniju situaciju zbog tog zida, a i koliko se da vidjet, to je neki izlaz s parkinga, pa je tu postavljena puna linija na horizontalnoj signalizaciji ceste - dakle imaju stop i na cesti i instaliran znak stop uz to drvo za svaki slučaj. Dakle, isto kao i oni, i ti moraš stat i propustit vozila na ližnjanskoj, a pošto si ti njima desno, i imaš isprekidanu liniju dolje, ideš ti pa 'turisti' iz te lijeve ulice koji imaju eksplicitno naglašen stop i vertikalno i horizontalno. ![]()
![]() |
![]() |
#79325 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sad sam se spustio do svojeg križenja. Sporedna cesta ima punu poprečnu a glavna isprekidanu… Ako je to tako čemu onda služe obrnuti trokut i STOP iscrtani na asfaltu ako poprečne crte (puna i isprekidana) imaju isto značenje?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79327 |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Da li ima negdje u Zagrebu beskontaktna automatska praonica? Ovako nesto slicno: https://youtube.com/shorts/c6Rz1L-yA...BYuwMnmg0hZWQD
![]() |
#79328 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Meni je posve jasno što ti želiš reči, no stvar je takva da to ne funkcionira na sudu. Samo sam to htio reči. Kad se pogode dva takva gleda se isključivo tko ima prednost prema zakonu. A mi možemo sad iznosit teorije koliko hoćemo, pa i tu da je takvo križanje posve neispravno označeno jer uopče nema smisla. Recimo zato mi ovdje fali onaj sjevernoameričanski 3way ili 4way stop koji tamo savršeno funkcionira. Da ne kažem kako tamo kad krepaju semafori nema sranja jer znaš da se u tom slučaju primjenjuje 4way stop. A ne kao kod nas krepa semafor i onda ovi sa sporedne ceste će proć kroz to križanje nikad ![]()
![]() |
![]() |
#79329 | |
Moderator
|
Citiraj:
Nijesam siguran da ima ali ako i ima mogu ti reći da je to dreq.
![]() |
![]() |
#79330 | |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
Garantiram da u 98% slučajeva bi ti svirali ili bi ti morao čekati jer ste oboje na cesti sporednoj cesti. Nema tu nikakve veze što je na jednoj strani stop a drugoj trokut. Gledaju se zakon i pravila prometa, a ne telepatija ![]() Tj. hoću reći - nisi u pravu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79331 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
(1) Natpisi na kolniku daju sudionicima u prometu potrebne obavijesti. (2) Natpisi na kolniku mogu biti izvedeni i kao umetnuti prometni znakovi. (3) Radi bolje percepcije vozača natpisi i simboli se izvode izduženo u smjeru kretanja vozila ovisno o dopuštenoj brzini." To je najjednostavnije objašnjenje na tvoje pitanje, pogotovo prve 4 riječi trećeg stavka u članku ![]() Ma sprdam te za vozačku, ali činjenica je da u onak, 3/4 autoškola to ne pojašnjavaju kandidatima, ko da je ta horizontalna signalizacija et tek tak tu na cesti da nešto piše, a ne sa istom svrhom postojanja kao i vertikalna tj znakovi, koji su nerijetko skriveni uz neko drvo ili zidić....
![]() |
![]() |
#79333 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Ako je glavna cesta (ona s pravom prolaska) prazna, i ostajemo samo na sivom i zuto/zelenom autu... Onda jednostavno ne postoji sansa da ce doci do sudara ako sivi uleti u krizanje i skrene lijevo (nije duzan zaustaviti se), u istom trenutku ovaj zuti/zeleni ce stajati na STOP znaku, vidjet budalu, zakljucit - a sta se ja tu imam gurat i pricekat ce dok ovaj proleti... Dakle, ne postoji uopce mogucnost sudara... Primjena aksioma #1 - ostani ziv kako znas i umijes i aksioma #2 - pokusaj ne ozlijedit drugog sudionica u prometu, osim ako se ne kosi sa #1... Kuzim ja da ti gledas to sa pravne strane, no vozaci su ljudska bica i kad si 2 metra pod zemljom, malo ti znace pravila... Dakle, gledaj psihologiju vozaca i situaciju... Ako su pak obojica primorana stati, onda se moze promatrati kao da imas dva znaka STOP, po jedan sa svake strane, a onda se zna kako se postupa dalje... Postoji i treca opcija, a to je da obojica postuju aksiom #1, tako da ce obojica stati... I onda opet primjenjujemo ovo drugo, 'staticno' rjesenje... ![]()
![]() |
![]() |
#79334 |
Premium
|
![]() |
#79335 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#79336 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
A kaj onda reć za ovo raskrižje di od 4 strane samo 1 ima STOP, ostale nemaju ništa, srećom je ultra malo prometa pa su škakljive situacije rijetke. https://maps.app.goo.gl/6CNMrJUx95Co9Ku98 Zadnji mjesec dana me fasciniralo da ovi koji dolaze na slici s desne puste mene koji dolazism kontra strane, tj da uopce percipiraju pravilo desne i da ta cesta nema STOP, makar bi bilo logično jer je to totalno nebitna cesta i izlaz iz garaže |
![]() |
![]() |
![]() |
#79337 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Otiso si a sarmu probo nisi. Na to me podsjetilo ovo sa polozio nisi ![]() ![]() Uostalom da se ja nadjem na ovoj strani stopa i moram ici ravno, a na suprotnoj cesti lik skrece ljevo, da ziher bih produzio ravno, not. Isto tako da produzim ravno i lik me pogodi cisto sumnjam da bi polismen na prvu rekao da frende ti si u pravu a imas stop znak. Ali dobro bitno da bi to na sudu palo, ekipa vec trci po rvackim sudovima za dozu pravde i pravice ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79338 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#79339 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Nema potrebe. Kad se takvi kao ti pičkaraju iza tastature po forumima, ja napravim više stotina tisuća km bez ijedne nesreće. Tak da, nemaš brige. Nije da je to mjerenje ćune ili nešto, ali je statistika, nešto mjerljivo. A nije da ne radim privatno 30-40k godišnje i 2 puta više službeno. I tako zadnjih 12 godina, bez iznimke. Na kraju dana, teorija je jedno, praksa drugo, svakodnevno to vidim. I da budemo na čisto, ako imam znak stop, stati ću, makar i propustio ovoga koji nema prednost, sjećam se još iz autoškole, da često dođe do toga, što nije problem, pogotovo ako ne kočiš promet. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 02.04.2025. u 09:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79340 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Tak i ja, svaki dan za volanom po ZG i nema frke, makar ne znam više hrpu znakova i da idem sutra polagati pao bi ko kruška. Kad dođem na križanje gdje je takav znak i sl. usporim i uvijek netko nekoga propusti jer isto uspore ili stanu...jer očito nikome niš nije previše jasno bez semafora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79341 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#79343 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Onda sami neznaju jer sam sad prošao krug od 200m oko te lokacije i te oznake na podu i vertikalna signalizacija nisu u syncu |
![]() |
![]() |
![]() |
#79346 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Paa, za mene si napravio dobru stvar. Meni nikada nisu rekli u autoškoli za te crte ispred raskrižja niti na brojnim druženjima kojegdje a vozim 25+ godina… čovjek se uči dok je živ. Da li je itko pao pismeni vozački jer nije znao za punu/isprekidanu crtu na raskrižju? Da li je itko imao to pitanje? Iako meni to nema puno smisla jer ajde ti sad vidi podnonim kutem s ne znam koje udaljenosti dok ideš 40-50km/h da li je crta puna ili isprekidana pogotovo u mraku, kada padne kiša, snijeg ili ti ide sunce u oči… ili ako je isprekidana od trošenja jer se vozi po njoj a trebala bi biti puna. Po meni to može biti samo pomoćni znak nikako primarni s zakonskom težinom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79348 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Evo..nije ti daleko. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79349 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
![]() |
#79350 | |||
Moderator
|
Citiraj:
![]() Ali fakat, AGS Špansko rastureno, HercMat isto tak, Szabwash na Ciboni zna bit ok a na aveniji isto tak ako sve radi kak treba. Time da bi aveniju izbjegavao kad je velika gužva a vani vruće jer ekipa (da si ubrza rad) našprica aute kemijom za pretpranje a ne skine je na vrijeme pa se sasuši na autu ![]() Citiraj:
Ovo ovdje je recimo bezkontaktna automatska praona https://www.google.com/maps/@49.2342...oASAFQAw%3D%3D Citiraj:
![]()
''Of all the things I've lost I miss my mind the most'' Mark Twain Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 02.04.2025. u 17:21. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|