|
![]() |
#361 | |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A zo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
U novim stanovima ili novogradjene kuce koje imaju uzemljenje po PS-u - da no ako imas kucu u nizu u ulici gdje svaka druga ili treca kuca nije uzemljena kao samostalna nego je klasicno nulovana, 30mA kao glavna FID sklopka skoro nema sanse proci. Bilo kakvo curenje struje kod prvog susjeda koji ima samo nulovanu kucu moze izbacivati tvoju sklopku ako je i tvoja kuca samo nulovana. Znaci sve ovisi o situaciji. Na svojoj starijoj kuci ( ne zivi se u njoj ) nemam uzemljenje, desni susjed ima, ljevi je kao i ja samo nulovan. Napravio sam si jedan izvod na supi za monofazni cirkular, krenio sa FID-om od 30mA i sve OK, testirao kratak spoj na liniji dok je radio cirkular, FID uredno izbacuje. Kad je jednom izbacilo dok sam rezao gledam sta je i nista mi jasno nije... dignem FID i opet izbaci nakon pola sata. Skuzim da cujem cirkular od ljevog susjeda, pricekam da on ugasi svoj/zavrsi i opet krenem rezati i sve OK. Aj reko mozda je slucajno.. nakon nekih mjesec dana ljepo vrijeme reko idem rezati i opet se isto dogodi, ljep dan reze i susjed i onda skuzim da kad njegov cirkular radi da meni FID izbacuje na sto sam i odmah prvi puta sumnjao. E sad zasto se to dogadja? Moj FID je postavljen po PS-u za situaciju gdje nema uzemljenja u kuci, uzemljenje od te moje cirkular linije se spaja na nulu prije FID-a, medjutim kako susjed isto nema uzemljenje ( a nema ni fid nikakav nigdje da bi zbacivalo ) ocito da njegov cirkular pusta neki otpadni napon na nulu koja ide prema prvoj trafostanici ili prvom susjedu koji ima uzemljenje. Posto ga ja isto nemam taj otpadni napon dolazi na moju nulu i moja FID-ovka izbacuje jer misli da je to sa mojeg cirkulara/linije. Stavim FID 100mA i bolje je ali se opet desavalo ponekad, stavim 2P 25A/300mA i sada je OK, ni jednom moja sklopka nije izbacila dok on koristi svoj cirkular. Takodjer sam testirao kratak spoj dok radi njegov cirkular i moj na produznom prije FID-a sam pustio fazu na nulu i na masu linije i moj FID uredno izbaci no s obzirom da ova od 300mA ima vecu toleranciju, sam dodatno napravio uzemljenje samog cirkulara jer i onako rezem uvijek na vise-manje istom mjestu pa sam ukopao uzemljenje za cirkular s kojim ga fizicki povezem prije rezanja. Dakle ja sa FID-om 30mA ili 100mA bilo da stavim kao glavni FID za kucu ili samo za kupatilo, nemam sanse staviti zbog situacije kod susjeda. Desni susjed ima uzemljenje i ima FID-ovku samo za kucu jednu, kupatilo nema svoju no ne znam kakav FID tocno ima ali kad sam ga pitao jel izbacilo koji puta kada sam ja rezao ili moj ljevi susjed - veli nije - pa predpostavljam da je radi toga sto ima svoje vlastito uzemljenje.
![]() |
#364 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
30mA FIDovka 3.14zdi po grmljavini i na skoro sve jer voli rano okinuti. To je tek frustracije. Ja bi radije jaču FIDovku s detekcijom prekida nule nego da mi je nula nezaštićena jer sam vidio što može biti kada se odspoji nula. Izgori ti kuća. |
![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Uzemljenje kuće i okolnih kuća nema veze sa radom FID zaštitne sklopke . Princip je valjda svima poznat, svaka razlika struje kroz fazu i nulu veća od 30mA izbacuje sklopku imali vi uzemljenje ili ne. Dakle mjeri se razlika (diferencija) a kad se u kući desi da se taj mali dio od max. 30mA npr. na grijaču bojlera , veš mašini , šporetu i sl. preko vodovodnih instalacija ( i plastičnih cjevi) uputi (dakle ne mora to biti propisno uzemljenje) umjesto SVA struja sa faze na nulu sklopka izbaci. To znači da kod normalno instalirane kuće (bez nulovanja iza FID sklopke) problemi susjeda su samo njegovi problemi a ne i vaši. |
![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Da, gadno je kad u 3f sistemu padne nula pa međufazni napon dođe na instalaciju. Taj detektor prekida je odličan i najavili su 30mA verziju ali izgleda da je razvoj zapeo. Čitao sam komentare da je "nemoguće" dizajnirati takav sklop koji bi radio sa 30mA fid a da je greškom ne okida kad zagrmi. Trenutno imam jednofazni priključak ali planiram zatražiti 3f i ukopavanje privodnog kabela. Nabavio sam Schneiderovu 30mA fidovku A-tipa i osigurače u RO rasporedio po fazama ( trenutno prebrikano na jednu ). Planiram ubaciti i prenaponsku zaštitu i onaj Kineski relej sa odgodom uključenja - dobro dođe kad struja dolazi na refule pa uređaji po kući prave light show. Možda se i ja odlučim na dvije fid-ovke, jednu 300mA kao glavna i 30mA samo za kupatilo. Informatičku opremu svakako držim na online ups-u. Stvari u racku + od ups-a do svakog radnog stola povučeno napajanje za bitne stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#367 | |
#erase startup-config
|
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi
Citiraj:
![]() Ti i tvoj susjed ste u paralelnom spoju bez galvanske izolacije. Sve prijelazne pojave u strujnom krugu itekako osjeća tvoja aparatura doma pogotovo ako je prekidač susjedovog trošila na nuli umjesto na fazi a to je lako zahvaljujući simetriji schuko utičnice (zato francuzi imaju onaj pin za uzemljenje). Osim toga kada drvo padne na nadzemni vod ili bager zakači podzemni pa ti pošalje napon po nuli i izazove havariju i tebi i susjedu onda ćeš se pitati zašto FIDovka nije odreagirala ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Premium
|
FID sklopka reagira na stanje IZA nje tj. na kućnu instalaciju a ne na vanjski dovod. Da je bitno uzemljenje i njega bi stavili na FID ali pošto je to nebitno ima samo nulu i faze. Ako se desi da preko vanjskog djela dolaska struje na kuću imaš ikakvu štetu jednostavno tražiš od HEP-a nadoknadu štete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Premium
|
Citiraj:
Kuca je nulovana, instalacija IZA FID-a ima 3 zice ali masa te instalacije se spaja na nulu prije FID-a jer nema uzemljenja/mase na samoj kuci. Kada "susjedova nula" sa nekim otpadnim naponom dodje do moje nule prije FID-a, automatski taj otpadni napon ide i u masu IZA FID-a i onda imas "lazni proboj faze" na masu te promjenu potencijala i FID-ovka reagira kako vec i treba reagirati. Dakle FID-ovka postavljena u kuci BEZ uzemljenja ali sa tri zice u cijeloj instalaciji kuce, ce stititi istu sasvim OK i po PS-u. Svaki dolaz izvana neke otpadne struje ili proboj susjedove faze na nulu znaci da ta struja ulazi na masu u toj mojoj kuci bez uzemljenja jer su sve mase spojene na nulu prije FID-a i onda su njegovi problemi i moji. Da je moja kuca uzemljena ( kao drugi susjed ) onda takav proboj neke otpadne struje tj. proboj susjedove faze na nulu znaci da taj isti proboj dolazi samo do FID-a ali ne ide na moju masu jer su sve moje mase na uzemljenju! Ako nema proboja faze na masu nema ni promjene potencijala i onda susjedovi problemi nisu moji ![]()
![]() |
![]() |
#370 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#371 |
Premium
|
Prvo, u kuci se ne zivi. Beckup kuca recimo, gradjeno 1966 godine. Drugo, instalacije su sasvim ok, ima 3 zice ali sam HEP takve kuce nuluje na satu i da sad idem pravit uzemljenje to mora biti sa papirom od ovlastenog elektricara da je instalacija i novo uzemljenje ok i onda u hep da naprave izmjenu na satu koji je pecatiran. Nadalje, od 16 kuca u ulici sve su gradjenje u vremenu 1954-1967/8. Ima 4-5 koje su adaptirane a za 3 znam da su mjenjane komplet instalacije i dodano uzemljenje, ostale su uredjene manje-vise ali nije se mjenjala instalacija. Negdje prije sam kod komsinice prikljucivao stednjak, ima 3F prikljucak na kuci i kod stednjaka u uticnici 5 zica ( 3f + 1n + 1 masa ) a u spajzu ima uticnicu sa 2 zice, nema mase uopce, rasvjeta joj nema masu uopce nigdje na kuci. Tako se nekad radilo.... Zadnje 2 koje su se malo uredjivale, dosla je nova stiropor fasada, krov novi crijep, pvc stolarija a struja ostala kako i je. Dodo sam covjeku jos 4 uticnice u kuci tj. razvukao mu instalaciju i objasnio da nema uzemljenja na kuci tj. da je nulovan na satu. Reko da ti ubacim FID-ovku negdje gdje je kriticno, recimo prema kupatilu itd... ne treba, tako je bilo i u kuci gdje smo zivjeli prije. Evo sad se sjetio nema ni 2 tjedna isto isao u komsiluk spajat novi salter za kupatilo, onaj sa 3 prekidaca jer stari izgorio. Rastavim a "brike" neke od zice za telefon one stare ja mislim da to nema ni kvadrat. U rupi 9 zica , po bojama sve uredno. 3 su dolazne a 6 vodi u kupatilo. Skinem osigurac za kupatilo jos mi jedna zica svijetli i ajd napipam i taj drugi osigurac i sad ok, sve 3 dolazne mrtve. Sve maknem, raspletem i ocistim zagoreno i rasirim zice i reko idem vratiti osigurace da vidim 100% sta je sta. Dolazne 3: Crna je faza, plava je nula, sarena zuto zelena faza 2!! Odlazne 6 kom prema kupatilu: 2x Crna je faza, 2x plava nula i 2x sarena zuto zelena su mase ![]() ![]() A u PM i ko je spajao jer dolaz ima samo F i N a u kupatilu bojler posebno a uticnice posebno i sve ima 3 zice kako i treba. Idem instrumentom po kuci i na svim uticnicama kao i jednoj razvodnoj kutiji koju sam rastavio N i masa su u kratkom spoju, dakle nulovan je na satu. Nista, spojim mu crne na crne posebno ( + ona "sarena crna" ) i sve plave i sarene zajedno tj. rasporedim mu po prekidacima ![]() Naravno da bi rasvjeta radila, vanjski prekidac za uticnice stalno mora biti ON a to svjetlo ima poseban prekidac u kupatilu jer je xy mestar uzeo F i N sa uticnica i razvukao za rasvjetu. Kazem mu ja to, veli on da da ok je to, tako je bilo i prije!
trebaš seedbox? Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 15.02.2025. u 17:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
NHF ali mislim da ne znaš kako radi FIDovka. Ona okida na promjenu magnetskog toka koji se dogodi ako faza nađe alternativnu masu. Ako odspojiš nulu ona neće reagirati. I uzemljenje nema nikakve veze s time. Kako misliš spojiti uzemljenje na FIDovku?? FID se ne spaja na uzemljenje. Sretno s potraživanjem štete od HEPa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Premium
|
Medo, malo logike.. Bilo curenje struje sa faze ili sa nule prema bilo kojoj vrsti uzemljenja dolazi do razlike struje koju mjeri FID pa normalno i isključi. Napisao sam što se tiče FID da ona i NEMA priključak na uzemljenje jer je to nebitno za rad FID sklopke ..pa pročitaj ponovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Btw daj nek mi neko objasni kako susjedova struja može teći s nule prije fidovke, kroz fidovku i kud onda? fid ti može bacit ukoliko struja koja je ušla kroz fid nije ista onoj struji koja je izišla iz fid. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Logike? Mi smo pričali o gubitku mase a ti ne znam o čemu. Ja ti pokušavam objasniti da FID neće pasti ako odspojiš nulu a ti o uzemljenju… |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#376 | |
Premium
|
Ma ne bjezi, sve OK. Ta situacija je bila ima sad skoro 3 godine.., na tu istu instalaciju poslje FID-ovke jos je sada dodatno video-nadzor, struja supe itd.. Citiraj:
Sada su razne mogucnosti i scenariji koji se mogu dogoditi. Nemas uzemljenje ali imas instalaciju u kuci sa masom i sve te mase se nuluju na satu na 0 no ako imas FID sklopku onda se sve te mase "nuluju na FID 0 ulaz" Dakle bilo koja struja koja dodje na ulaz FID 0 takodjer ode i na sve mase u kuci i FID izbaci kako i treba da izbaci. To je samo jedna mogucnost/scenarij. Ako imas uzemljenje i tih 120v dodje na FID 0 ulaz , nebi se trebalo dogoditi nista ako ni jedna masa nije nigdje nulovana. Inace ja sam na zivo testirao malo to kada sam postavio FID-ovku onda sam razvukao produzni iz faze kuce prije FID-ovke i fazu kratko naslonio na 0 prije FID-a. Zgorio mi osigurac u ormaricu a FID nije ni mrdnio, e kad sam tu fazu naslonio na masu ili 0 iza FID-a, kresnila je momentalno.
![]() |
![]() |
#377 |
#erase startup-config
|
Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi
Rekao bih da je zbog toga. A drugi susjed ti okine fidovku vjerojatno u trenutku kada ugasi cirkular. Kada ugasiš elektromotor u njemu ostane poprilično naboja u njegovoj zavojnici. U kratkom spoju to može generirati ogromne napone. Tako radi npr. bobina na autu. Kućište elektromotora je uzemljeno. EM polja se induciraju na kućištu motora i odvode na uzemljenje. Ako je uzemljenje nulovano onda će taj inducirani EM izboj iz motora doći na susjedovu nulu a samim time i na tvoju nulu. FIDovki se to neće svidjeti jer će na nuli dobiti nešto što nije dobila na fazi… |
![]() |
![]() |
![]() |
#378 | |
Premium
|
Citiraj:
A gore si reko da bilo koja struja koja dode na ulaz nule od fid, također ode i na sve mase u kući i da fid izbaci kako i treba da izbaci... Dok si tu fazu naslonio na nulu poslije fid, izbacila je fid jer postoji razlika u struji koja je ušla i izišla iz fid. Znači kroz faze nije ušla, ali kroz nulu je izašla. Ja i dalje ne kužim kako struja može teć kroz nulu tvoje fidovke u tvoju kuću. Ne znam. Onda je HEP kriv, nisu uzemljili trafo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#379 | |
Premium
|
Citiraj:
Otpadna struja ili bilo koja struja koja po 0 izvana dodje DO ulaza 0 NA FID-ovku, takodjer ode i na sve MASE tj. na sve zuto-zelene zice IZA FID-a jer ako kuca NEMA uzemljenje onda nema ni MASE niti zuto-zelene zice prije FID-a. Imas samo F i N koji direktno idu na FID a da bi FID radio u kuci BEZ uzemljenja sve mase ( treca zica ) moras "nulovat na ulaz 0 FID" sklopke. Sve je ispravno, HEP nije kriv ![]()
![]() |
![]() |
#380 |
Premium
|
Ok,po tvom, struja ce preko nule doc na zutozelenu prije fid i tako ce doc na kuciste tvog potrosaca? I sta onda, cekat ce da te zdrma? Procito sam nekoliko puta stasi napisao,ali da te podsjetim i sam si reko da s nekog tamo osiguraca kad fazu kratko spojis s nulom prije fid, ona ne izbaci,zasto? Jer struja nije prosla kroz fid. Kako onda tvoja fid izbacuje zbog navedene situacije ako struja ne prolazi kroz nju. Fid djeluje na diferencijal ulazne i izlazne struje. Tebi fid ne baca zbog susjeda nego ti je negdje nesto nulovano poslije fid. U starim kucama su nekad nulovali ne samo u gro,vec u svakoj razvodnoj,uticnici a cak i lampi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#381 | |
Premium
|
Citiraj:
Ono sto znam da FID sklopka mjeri ulaznu te izlaznu struju i ako se pojavi disbalans izmedju ulaza i izlaza - ona reagira. E sad, to sto ponekad curi struja od susjeda je ocito neki manji napon, nedovoljan da bi zgorio osigurac prije FID-a ali dovoljan da osetljivija FID sklopka okine. U pravilu kada sam samo na tren dotaknio N sa F PRIJE FID-a ona je trebala izbaciti jer je tako zamisljena da radi u kuci koja je nulovana na satu i gdje svi PE idu na N prije FID-a ali posto sam prije testirao sa mjesalicom u radu, nisam htio riskirati da ista rokne kod tog testa pa nista nije radilo u mrezi iza FID-a. Znaci mjesalica je radila dok sam testirao proboj F na N ili PE iza FID-a jer to su mi bile poznate vode i ta situacija je moguca dok rezem sa cirkularom, proboj F na N a prije FID-a i na iza PE automatski sa N prije FID-a mi je bio nepoznati teritorij tako da sam mjesalicu maknio iz mreze iza FID-a. U pravilu dovod F na PE iza FID-a ili dovod F na N prije FID-a nema nikakve razlike jer i onako F sa PE iza FID-a zavrsi na N prije FID-a i jedina razlika u testu je bila da nista nije radilo iza FID-a kada sam kratko spojio F i N prije FID-a. Izgorio samo 16A osigurac. Meni se tu namece samo jedno moguce pitanje. Dali FID sklopka treba reagirat ako recimo sa tavana F i N dodju u kratki spoj ili preko N u tavanu dodje F iz vana a iza FID-a nista ne radi, znaci ni jedan potrosac nije aktivan? Mislim sama FID je zamisljena da dok ti nesto radi od potrosaca ako dodje do curenja struje na N ili PE ista to skuzi i okine ali sta ako nista ne radi iza nje a neki F se pojavi na N prije nje pa tako ode i na sve PE iza nje a nista ne radi trenutno?
![]() |
![]() |
#382 |
Premium
|
Sve sto se dogada prije fidovke, curenja struje,kurslusi,fidovka nece reagirat. A svako curenje struje nakon fidovke,fidovka ce reagirat. I kad napravis kurslus faze i nule koji su pod fidovkom, ona nece reagirat iz razloga jer je struja koja je dosla kroz fazu jednaka struji koja je izisla na nulu. U tom slucaju izbacuje osigurac. Mene samo zanima kako ti nisi skurio pancer kad si vec tolko testiro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#383 |
Premium
|
Pancir je 35A a sve sto sam testirao je islo preko 16A, palo mi je to na pamet ![]() Nisam ja drzao ne znam 1 sekundu F na N itd... ovlas onako predjes tek toliko da zaiskri posteno ![]() Dobro, na toj starijoj kuci pancir nije ni pecatiran tak da nije problem ni to zamjenit ali evo 3 godine i za sada problema nije bilo, osim toga ukopao sam si u zemlju 4m duzine kvadratne cijevi 40x40mm na nekih 50-60cm dubine i navario jedan komad od pola metra da viri van zemlje, to spojim sa konstrukcijom cirkulara te ujedno i motora jer je sam motor vec tvornicki u spoju sa konstrukcijom. Dakle imam zemlju, imam FID-ovku i mislim da su vece sanse da si cviknem prst/e neg da me zdrma struja dok rezuckam drva.
![]() |
#384 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Evo kako situacija s dvije kuće sa nulovanom instalacijom na istoj javnoj mreži može utjecati na FID sklopku: Zajednička javna mreža: Ako su dvije kuće spojene na istu javnu mrežu, moguće je da dijele isti neutralni vodič u distribucijskom sustavu. Ovo može povećati šanse za interferenciju i varijacije u struji koje mogu uzrokovati ispadanje FID sklopke. Promjene opterećenja: Kada susjed koristi veće potrošače, to može uzrokovati promjene u opterećenju na zajedničkim neutralnim vodičima. Promjene u struji mogu uzrokovati privremenu neravnotežu između struje koja ulazi u sustav i struje koja izlazi, što FID sklopka može detektirati kao curenje struje. Evo, možda pomogne.
![]() |
#385 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Znaš li gdje je kupio taj Detektor prekida nultog voda?
![]() |
#386 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nabavio preko grane ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Premium
|
Ili https://mar-mir.hr koji bi to trebao imati ![]()
![]() |
#388 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Uh,svega ste nabacali... 230V dovest na nulu za testirat je čist kratki spoj,osigurač mora izgoriti,pasti ili šta već. Hep namjerno ništa ne nuluje,moguće je jedino kad se je radio davno prikljucak kao kod mnogih npr. kod monofaznog sata da prema kući ide npr. smeđa faza,plava nula i ako nekome treba,još jedna nula u žutozelenu i onda imaš u kući jednu fazu i dvije nule,uzemljenje nemaš. I sam sam u tom poslu i svega vidim po zamjenama brojila ali uvijek spojim kako je i bilo tj. kako sam nasao. Pogotovo kad ste s bandere a zračna mreža pogotovo nema uzemljenje. Bez odvojenog uzemljenja u instalaciji treba prije fida uzest nulu i dati je na sve žutozelene po kući i eto nulovanja. To je nekad bio standard i dan i danas radi ako ima nule. Ako je nema,fid nece pasti i onda je belaj. Zato bih preporucio detektor prekida nule ili jos bolje u vrt neki bubanj ves masine,bakrenog uzeta i napravis svoje. Te anomalije kod komsije nisu neki bauk jer nisu velike i izgube se u mrezi i prema naprijed i prema nazad,nije to da ide samo kod tebe i ubija ovo/ono i to da samo kod tebe otrese a naokolo nigdje. Najcesce sta sam vidio je komsijin bojler kad pocne ludovat,prazni se neka manja struja greske pa trese i komsije na slavinama i sl,pecka kod tusiranja bla bla. Uglavnom,ili detektor ili samostalno uzemljenje. Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Kod nas je u podzemnom kabelu između stupa i pancera, prije brojila došlo do nečega da se na nulu spojila druga faza, tako da smo imali 380v u utičnicama. Glazbena linija je baš lijepo rasvijetlila. Dosta toga je pokrepavalo od uređaja, sve uredno Hep obeštetio
![]() |
#390 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
|
|