|
![]() |
#271 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Pa znam to, mislim nisi jedini od kojeg sam to cuo za dalmaciju. Pa ako imas mjesta za pilat ta drva i spremat zar vi dolje namate mogucnost nazvat lokalnu sumariju? Dobar dan, pisao bih visemetricu 10/20 kubika, das OIB i to je to... To je pravo svakog gradjanina u RH i to stoji i u zakonu i u pravilniku HS-a da za potrebe kucanstva imas pravo na samoizradu ili pisanje vismetrice. Mislim, pa to rade ti sverceri sto vam preprodaju drva, sta mislite odakle sva ta drva po oglasnicima? Ako je 20% neki OPG ili j.d.o.o koji licitira kod sumarije za neki plac jer imaju svakodnevno licitacije za njih a 80% su obicni ljudi koji na svoj OIB uzmu vismetricu, naprave drva i onda vama preprodaju po tih 80€.
![]() |
#272 |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Imam zeta koji radi u šumariji 25 godina i kaže da oni to ne mogu nabaviti. Nitko od ostalih radnika ne nabavlja tako da nije do njega. Stvar je prijevoza, ne žele voziti. Brat je nabavio prije koju godinu 30ak kubika u balvanima drugim 6m, dok je rješio prijevoz opet je bio na ovih 80€. |
![]() |
![]() |
![]() |
#273 | ||
Premium
|
Citiraj:
svi koji rade u nekoj od lokalnih ili sredisnjih sumarija imaju doslovce pravo kao radnici HS-a + svi lugari pisat za sebe visemetricu ( takozvani Tal / Raspodjela ) ukljucujuci i blaganicu na blagajni koja naplacuje sumske proizvode. Imaju doslovce to napismeno u svojim internim pravilima HS-a koje doduse nes nac na internetu. Samoizrada za gradjanstvo: ZOŠ clanak 50. stavak 3. https://www.zakon.hr/z/294/Zakon-o-%C5%A1umama ![]() To je od ove godine, dakle uzelio se malo sume i otisao te napravio sveukupno 12m2 za zelju tj. jedna tura sto bi se reklo jer za vise nije bilo potrebe. ####### Kupnja za gradjanstvo: Prodaja na blagajni – maloprodaja, samoizrada / nacrt za 2025 godinu sve isto kao od ove godine. Clanak 3: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/Ma...entityId=28538 Citiraj:
![]() To je iz 2023 godine, isto mi nije trebalo vise jer sam imao stare zalihe... iz 10m3 dobijes sigurnih 14,5m2 a ponekad i 15m2 ako mestar dobro natovari. Voze oni iz HS-a ali su skuplji nego privatnici. Privatnik za 10m3 do 40km trazi 100€, za 20m3 150€. Od 40km do 55km je 300€ za 20m3 a 200€ za 10m3. Preko 55km ide dogovor. Dakle konkretno 14,5m2 Graba je mene izaslo 29,09€ po m2. Ocito za sumarije u Dalmaciji vaze neka druga pravila a ne na razini ostatka drzave i onda vas sverceri deru li ga deru.... ili mjenjaj zeta ![]()
![]() |
![]() |
#274 | ||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Možemo se složiti da usporedba efikasnosti bilo kakve varijante toplinske pumpe s konvencionalnim grijanjem ispada kao i usporedba električnih auta s ovima na tekuća goriva (namjernu neću reći fosilna, nabili ih fosili). Ako EV nema dobru aerodinamiku koju poboljšavaju na svakakve glupe načine, od skrivenih kvaka, pretjeranog spuštanja zadnjeg kraja, zatvorenih felgi, čak i uklanjanja brisača i retrovizora, onda troši previše struje. Analogno tome, ako na kuću ne staviš gro izolacije, trostruke PVC prozore, okreneš što više na jug, NE ISPLATI SE jer opet troši previše struje. Pogotovo se ne isplati u startu kada moraš izvaliti po 15-20k eura. E sad, kad bi sve gore navedeno primijenili i na ICE aute odnosno konvencionalne metode grijanja, ušteda bi bila debelo u korist tekućih goriva i onda agenda ne bi imala smisla. ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Trebao bi savjet vas iskusnjara. Trenutno u kuci od ukupno 220 kvadrata na dvije etaze imamo centralno na drva i svega 14 radijatora + podno u dva kupatila (sve skupa staro 18 godina). Kuca ima 14cm izolaciju (kad smo prije 10 godina radili preko fonda morali smo tu debljinu staviti). Takoder imamo i 10kW solarnu elektranu. E sad, iz prvenstveno zdravstvenih, a onda starosnih razloga treba nam alternativa, stoga bi se prebacili na dizalicu topline. Jedino sto mi je jasno je da mi treba visokotemperaturna, ali koliko kW? Da li postojece radijatore ostaviti ili uzeti plocaste? Jesu plocasti radijatori uopce namjenjeni za visokotemperaturne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
E sada, koliko ti se isplati uzimati i nove radijatore i DT, to ti sam najolje znaš, a i ovo bi bilo dobro da ti izračuna netko ko zna što radi, a ne ovako da mi preko foruma pucamo napamet. ![]() @Silver: Servis za DT je puno skuplji od onoga za klime koliko sam čuo. A eto ja računam da ako 100injak m2 grijem 900-1200€ (samo grijanje) mi je super. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Premium
|
Citiraj:
On ima centralno i taj hibridni sustav DT sa 80€ potrosene struje mjesecno za 60-tak kvadrata. Taman da imas 3 takva sustava bi bilo napamet bubam 240€ ali imas solarnu elektranu pa to bi svakako smanjilo ratu struje a da ne moras skoro nista kopati po postojecem centralnom i radijatorima.
![]() |
![]() |
#278 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Uzimam tako već godinama, cijena je već par godina ista u šumariji(šumarijama oko mene), uzima dosta članova moje šire familije i frendova, uvijek ima ekipa s motorkom za to srezat u furke, i daleko je najjeftinija opcija grijanja. Da ima posla ima, ali cjenovno je neusporedivo s plinom i dizalicama topline, ali kad se na ljeto pripreme drva i spreme, najveća muka je ubacit ta 3,4 drva u peć svakih nekoliko sati. 16h mi je rekord između loženja da se nije ugasila vatra dok sam bio odsutan ![]() Kod staraca kad su nakon 25+ godina promjenili peć od centralnog, i stavili neko mislim da je buderusovo čudo di stane 'pol metra' drva odjednom unutra, potrebno je 3-4 loženja u 24h za održavat 24-25 stupnjeva unutar svih 200m2 kuće, a može održavati temp 18 u kući preko 24h između loženja. Da je daleko komfornije imat plinsko grijanje ili dizalicu, naravno da je, ali cijena ugradnje+cijena održavanja, ispadaju minimalno jedno desetljeće grijanja na drva. Ako uračunam i razliku u cijeni mjesečne potrošnje jednog i drugog, dolazimo do toga da je taj komfor brutalno skup. No opet mogu razumit ekipu koja ima daleko veća primanja od prosjeka i ne žele fizičku aktivnost u vidu pripreme drva svake godine ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Premium
|
Citiraj:
Zgrada ima 45 stanova, mislim da nam je plin dosao 1997/8 u zgradu i svi su odmah presli na plin jer i nije bio skup u odnosu na drva toliko mada pojedini stanari zadrzali su bar jedan sporet ili pec na drva pa tako i moji roditelji. Danas moja mama lozi sporet u kuhinji/blagavaoni a sto fali pusti plin da dogrije i ima jos jedan lik u zgradi koji lozi drva i to je to, niko vise. Treba to nosit na 4-5 kat ![]() Nemaju svi niti dvoriste za klade ili 20m2 drva, dosta starog stanovnistva zivi samo bilo u kucama ili stanovima i kada dizalice topline budu priustive sto cijenom a sto sa iskoristivosti kao plin danas naravno da ce ljudi preci masovnije na to, nema dimnjaka i zezancije okolo toga i sigurnije je. Ovo sto @SaleFFS ima i taj trosak od 80€ ali i da je i 100€ mjesecno i da zivim u stanu kao on bogami i grijao bi se kao on, kakav plin ili drva? Taj hibridni sustav sto covjek ima je super i da sam u njegovoj kozi/situaciji nebi nista drugacije razmisljao. Sto se tice rekreacije i zdravlja to mogu svako vece ici setat 5-10km ili trckarat, i onako to radim sad zimi kada nema bas nesto posla.
![]() |
![]() |
#280 |
Varilnik
Datum registracije: Jan 2008
|
Samo da se nadovežem za svoj setup. Dobio sam jučer račun za 11. mjesec gdje smo dosta više grijali nego u 10. tj. stalno je bilo upaljeno, i račun je skočio sa 80 na 97 eura. Račun za 9. mjesec iznosio je 47 eura kada uopće nismo palili grijanje tako da ispada da se grijem za 50-ak eura mjesečno. Ne znam za drva i ostalo ali ovo je meni super. Vjerojatno će biti još nekih hladnijih perioda ali sumnjam da ću potrošiti duplo više. |
![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Nemojte gledati potrošnju struje u €, gledajte u kW i to na cijelu sezonu. To je jedino pravilo jer od 1.10-1.3 (ili do 31.3, nisam 100%) ako potoršite ukupno više od 3000kW (što je stvarno ništa, trebali su staviti barem duplo IMHO), struja vam je 50% skuplja. @Silthrax: Može malo detalja molim te, može li se lova tražiti retroaktivno (ili čak i za budućnost tipa napravit ću fasadu i kupit DT za 5 mjeseci?) i gdje se uopće traži? EDIT: Išao malo izgulgati, evo link zainteresiranima. Ako sam dobro skužio ovo sve je APP i mora se riješiti prije obnove, te sve treba izgleda čekati i čekati....pa kome se uvjetno rečeno žuri i ne želi obnavljat godinama, ovo baš i ne igra... ![]() A i čuo sam da izvođači čim im spomeneš to, napucaju cijene gdje se gubi dio tih sredstava, no to je sve rekla-kazala.... Ispravite me ako sam krivo shvatio. Zadnje izmijenjeno od: Disco. 13.12.2024. u 06:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#286 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Eto tute za nas koji se na struju grijemo. Čisto za info, meni je ukupna potrošnja za prošli mjesec taman nekih 500kW. Tri klime 0/24 na 22-23 kako koji dan, 70m2 stan, fasada trula termo žbuka iz 75-e i stavio sam PVC stolariju s trostrukim staklima. Vjerujem da je računica i za toplinsku pumpu slična. Koliko vidim (ima na računu zadnjih 12mj po kilowatima), taman se provlačim sa 2800-2900kW za razdoblje 01.10.-31.03. Topla voda je na plin pa to spašava.
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 13.12.2024. u 06:24. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
E sad ovako za npr stolariju ti dođe isto išao preko fonda ili ne jer ti je cijena ista i dođe ti super. Dok npr za fasadu većina ti radi bez računa pa kao uštediš za PDV i teže je nači neke majstore koji zele ići preko računa ali sve se da. I opet ako i uračunaš PDV sa 60% subvencije si daleko u plusu. I npr. ista stvar ti je sa dizalicom topline svejedno je moraš uzeti sa PDV-om ako želiš garanciju na nju. Da sam primjetio da netko diže cijene radi fonda nije istina jedino se neki ne žele bakčati sa računima draže im je ići na crno. Meni je fond odobrio 55k eura energetske obnove i ispadne da ću ja morati financirati samo 22k eura za dizalicu topline sa podnim grijanjem, izolaciju poda (stirpor, glazura), izolaciju stropa (stiropor), fasada (14 cm stiropor) i troslojno staklo. Što ispadne ekstra. Natječaji su svake dvi godine i nije da je nešto komplicirano. Pa bi preporučio ljudima ako su planirali neke takve radove da se probaju organizirati prema fondu jer velike su uštede. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Ili jesi ili nisi
|
Ove monoblokove je pizdarija za ugradit. Brat mi je LG Therma V 16kW 3f platio 4.500€. Kvaliteta takva kakva je, unutarnji displej se pokvario nakon manje od godine dana. Ali da grije, grije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
![]() Da, monoblokovi su jednostavniji za ugradnju može i vodoinstalater ugradit |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk
![]() |
![]() |
#295 |
Propali Amigaš
|
16kW ti nije dovoljno? Meni većina online kalkulatora kaže da je to dosta za 200m2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Ili jesi ili nisi
|
Citiraj:
Sa 16kW se može grijati i više od 300 kvadrata ako su jako dobro izolirani. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Možda sam se krivo izrazio,mislio sam pod veća snaga(naravno cijena)ali i puno veća potrošnja(isplativost)za slabije izoliran prostor di se po meni polako gubi smisao plin struja drva...ako se gleda ušteda!!(Struja dizalica) Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk
Život je samo san na putu prema smrti! Zadnje izmijenjeno od: Badboy. 13.12.2024. u 13:36. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |