|
![]() |
#241 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Bio sam u jednom novom stanu u Zagrebu gdje je polaz od 55°C prema radijatorima jedva održavao temperaturu dok vani još nije bilo toliko hladno, a ima dosta izolacije, PVC stolarija itd. Kako on grije s tako niskim polazom, baš me zanima.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Onda nešto ne štima. Meni centralno na plin radi sa polazom od 42 do 50 stupnjeva i zagrije cijelu kuću od 150 m2 na 25 stupnjeva bez frke na -10 Kuća je starogradnja , stiropor 10 cm, PVC, novi krov sa izolacijom Poslano sa mog |
![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
To je (skoro) konstantno grijanje, ne on/off, od 6:00 do ponoći. Temperatura prostorije je 22° ili 23°, ne znam točno. U njega je kuća stara desetak god, cigla 30cm, stiropor 10. Dvije etaže. Regulator grijanja Seltron WDC 20. Radijatore je uvijek dobro predimenzionirati ako prostor dozvoljava. |
![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Varilnik
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() silver_tip Zvao maloprije majstora i on kaže da je tlak ok jer je to jako mali sustav sa malo vode i da je njegov radni tlak dok je grijanje u funkciji od 1,2 do 1,5 bara. Meni je trnutno oko 1,35 bara dok radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
EMP moderator
|
Hvala, dobro se vidi. Iza ovog Frigosan poklopca je sigurno neka "pamet" slična onoj u unutarnjoj jedinici klime, da se bar mogu vidjeti neki podaci od toga, čisto da prelistam specs. Vidim da imaš i temp senzor na bakrenoj liquid cijevi, tko zna što se tu još krije. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Izmjenjivač topline 100€ na aliexpress, recimo da je pumpa još toliko, dobro se vidi koliko su ove "prave" dizalice u stvari precijenjene |
![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Jako mali? Pa imas 5 radijatora a kod mene su 4 s time da su moja 2 veca od tvojeg najveceg koliko vidim sa slika a druga 2 su ko tvoji najveci. Tvoji izmjenjivač topline "grije vanjska" jedinica, moj plinski plamenik. Sve ostalo u tvojem sustavu kao i mojem kao i u vecini ljudi na centralnom je cista klasika. Ako tlak padne ispod 1 bara kod mene sustav staje, kod tebe sta ce biti - vidjet ces sam. @domy_os Klasican Osjetnik temperature koji salje u tu Figosan "elektroniku" informaciju kako da modulira vanjsku jedinicu tipa dali izmjenjivac topline treba vise ili manje zagrijati. To imas apsolutno u svakom kombi bojleru. Njegov sistem je hibrid, nista specijalno koliko mislis osim elektronike koja dopusta da putem WiFi neke parametre mjenjas a danas imas i takve kombi bojlere i to vec poduze... Zgodno jer nema atesta plinskog dimnjaka, nema uopce dimnjaka jel... nema placanja 2 x godisnje dimnjacara koji mi samo ispusti vodu iz inox dimnjaka a dimnjak se cakli od cistoce, cak ni cetku ne nosi gore na tavan. Nema placanja majstora koji ispituje plinsku instalaciju do trosila + HEP kada mjenja sat od plina iskljuci i pecatira dovod trosila koji nemaju potvrdu o ispravnosti koju isto treba platiti. Zgodno jer nema opasnosti od CO2 trovanja ako dodje do neke havarije bojlera ili ti ptica uleti u dimnjak ko meni, srecom skuzio odmah. Da imam ministarsku placu/mirovinu sutra bi to njegovo uveo kod sebe jer je ovaj njegov hibrid zbilja zgodan pa nek trosi godisnje i 2000€ struje jer moze mi se i komocija je nenadjebiva u odnosu na plinsko centralno. Tu u slavoniji za nekih prosjecnih 100 kvadrata to mora biti rata struje nekih prosjecnih 250€ x 6/7 mjeseci. Tko to moze placat - super. S tehnicke strane i komocije ja sam impresioniran ovim hibridim sustavom mada imam zamjerke na centralni dio jer nema odzraka i nema odvoda sa sigurnosnog ventila ali OK to i sam znam stavit + naravno neki beckup grijanja bi morao biti jer nema struje = cvokotanje pod dekom.
![]() |
![]() |
#248 |
EMP moderator
|
Slažem se, to stoji negdje u špajzi, ako dobro vidim, bilo bi dobro spojiti neki odvod u kanister, a za backup grijanja može uzeti kao ja mali benzinski agregat pa na balkon. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Ekipa, planiram u kući imati podno na struju preko dizalice topline, a trenutno u stanu imam plin i imam bežični termostat koji mogu staviti bilo gdje u kući i ako ga stavim npr. u dnevni boravak i podesim na 22C, grijat će sve prostorije u stanu dok u boravku ne dođe do tih 22C i onda će se ugasiti. Postoji li neka vrsta grijanja preko dizalice gdje se svaka prostorija može za sebe grijati tj. npr. ako je u boravku trenutno temp 22C i toliko je namješteno neće se grijati, ali ako je u dječjoj sobi 20C ona će se grijati ili nešto slično?
![]() |
#250 | |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Nadalje, ako imaš odvojene elektroventile za svaku od tih prostorija onda možeš namjestiti da se pali/gasi neovisno o drugim prostorijama. Sami način paljenja/gašenja (bežični termostat, fiskni termostat, itd.) je nebitan. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Propali Amigaš
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Mirko, a ne Harry
|
Prvi put čujem za to, vjerojatno zato što i nije baš isplativo. Znači može se napraviti da svaka prostorija prati svoju temperaturu i posebno se pali ako je potrebno, ali je vjerojatno cijena paprena. Pitam iz razloga jer bih u prostoriju gdje je dnevni + kuhinja stavio kamin i s time se dodatno grijao na drva (jer je jeftinije naravno) što znači da bi dnevni + kuhinja uvijek bili topliji kad kamin radi pa ne bi imalo smisla da radi i podno preko dizalice, ali bi bilo dobro da radi u sobama koje kamin neće zagrijati.
![]() |
#254 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
@Mirkopoter - obicno se napravi centralni razvodnik na katu i svaka prostorija ima svoj krug(ove). Onda mozes staviti termostat u svaku prostoriju i elektroventil na svaki taj krug i svaki individualno podesavati. https://pravimajstor.hr/razvodnik-podnog-grijanja (link samo za sliku vidjeti, nisam citao tekst) |
![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Kamin ti nije za grijanje nego samo za lijepo vidjeti. Za grijanje ti treba peć jer kada ona ne radi, isijavaju toplinu keramičke (ili od već čega jesu) ploče na njoj. Zato ih i zovu trajnožareće peći. Kod kamina tih ploča nema pa moraš stalno stavljati drva da bi ti prostorija ostala ugrijana.
![]() |
#256 |
Ili jesi ili nisi
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#257 | ||
Mirko, a ne Harry
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Drva skuplja od struje?
![]() |
![]() |
#258 |
Propali Amigaš
|
Naravno...jer ako nisi negdje di je stalno -20, dizalica topline troši samo trećinu struje koliko bi trošio klasični električni grijač. Na ovom linku su usporedbe cijene, iako nisu skroz relevantne jer nisu za naše tržište, ali ipak daje nekakvu ideju koliko što košta: https://extension.okstate.edu/fact-s...to-apples.html Zadnje izmijenjeno od: segregator. 11.12.2024. u 10:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ja sam pokrenuo dizalicu s podnim grijanjem i PTV u devetom mjesecu. Dvije etaze po 60m2, Samobor, 15cm stiropora. Kalkulacija za 10ti i 11ti mjesec kaze, ako se uzme u obzir COP=3, dizalica jeftinija od loz ulja (0,85€/l), drva (70€ po metru) i plina (0,05439€/kWh). |
![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Kamin je nekima vjeroatno americki kamin tj fireplace. A ovdje se to odnosi na kalijevu peć koju u PŽ i okolici, a vjerujem i drugdje, zovemo kamin. Evo računa za kuću s DT, 14kW Mitsubishi Ecodan. Novogradnja iz 2022, 15cm stiropor cca 130m2, Okolica OS s dvoje ljudi u kućanstvu. Racun iz travnja od 340€ je razlika za razdoblje prosinac - ozujak, znaci prosjek cca 144€/mjesec ukupna potrosnja kućanstva. Nakon travnja sam prešao na samo očitanje tako da su ti racuni "u bocu". Podno grijanje ispod parketa + "lojtre" u svakoj kupaoni. Nakon skoro 2 godine života s DT, glavni minus je buka, glasna je jako + Vibracije se prenose u kuću. Vibracije su postale podnošljive kad su mi ugradili orginal gumene stopice za vanjsku jedinicu, do tad su bile neke podloške zatiplane u betonske nosače, koje naravno ku... nisu skužile jer je šraf dira drito nogice DT. Idući korak je naručiti "sound blanket" za kompresor pa da vidimo koliko će pomoći. Također bi trebalo dodati neku flex cijev između vanske jedinice i voda od rashladnog plina jer se tako prenose vibracije na samu kuću do unutarnje jedinice koja je u garaži. Naravno izvođač koji je to radi ne vidi nikakav problem s instalacijom a nitko drugi se ne želi popravljati za drugima. A od svega što na kraju napravim/popravim sam iza "majstora", rediti preinake na "refrigerant line" (fali mi hrvatski pojam) mi ne pada napamet... Računi https://ibb.co/DMTGYZC Edit: Sto IMG tag ne radi? Edit 2: Poslikam poslje potrosnju s same DT |
![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Premium
|
Jedino ako ih kupujete po trgovackim centrima ili kod lokalnih svercera. Drva u samoizradi, znaci moras neka oboriti ili su vec oborena na zemlji pa izradjujes na metrice. 10m2 = 138,88€ HS-u + prijevoz do kuce u najgorem mogucem slucaju firma da ti vozi je 10€ po m2 = 238,88€ / 10m2 = 23,88€ i drva u dvoristu. Ako ides platit rezanje tj. ne rezes ih sam to je jos 50€ i onda imas 28,88€ po m2 = izrezana drva. Ako nisi u stanju cijepati i spremit u supu indijanskih lokalaca ima koji ce to odraditi za 7-10€ po m2 pa imas 38,88€ i drva slozena u supi/garazi. Opcija 2: Narucis od HS klade 20m3 od kojih dobijes 29/30m2 = ~960€ Ako vozi HS sa istovarom gdje vec zelis. U mojem slucaju 856€ jer je vozio privatnik. Znaci prosjek ( sa prijevozom ) je 908€ za 20m3. Klade valja izrezati na metrice pa iskalati. Indijanski lokalci rezu iz klada na metrice za 5€ po m2 + kalanje traktorskim cjepacem dodje 5€ po m2 = 1208€ za 20m3/30m2 + 150€ rezanje na 25/30cm + 300€ cijepanje i slaganje u supu = 1658€ za 30m2 = 55,26€ i drva slozena u supi/garazi. No opcija 2 je zbilja na gotovs.., narucis i gledas kako drugi rade. Ja si radim sve sam, netko odmah motorkom reze na 25/30cm iz klada pa cijepa, dakle nema rezanja na metrice te kalanja pa i taj sistem da platis je max 15€ po m2 = 450€+908€/30m2 = 45,26€ i sa golim spremanjem u supu opet nije preko 50€ za m2. Konkretno ako ih radim u sumi prva klasa cjepanice me izdaje cca 25€ m2 slozeno u dvoristu jer nekad povedem nadnicara i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim. Ako sam narucio klade to je ~30€ m2 i slozeno u dvoristu 30m2 metrica i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim. Covjek je dobro rekao, kamin je ono sto vidis u Americkim filmovima tj. ono kroz sta se djed maraz spusta kada dostavlja poklone ![]() To sto nasi trgovci trajnozarece peci bilo od gusa ili kombinacija celicnog lima i samotnih ploca nazivaju kaminima ne znaci da one to i jesu.
![]() |
#266 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Ja ne kužim ovu foru da je plin skuplji od DT?! Pa što je to moguće? Pričamo o gradskom plinu, a ne kada imate rezervar u dvorištu pa vam Ina dođe to napunit... Nisam pratio iskreno jer nemam uopće mogućnost plina, nije nam proveden u ulici. To bi trebao reći netko tko je prešao sa plina na DT ili ima oboje. I kažeš Silver puno ti je zezanja oko plina zbog tih servisa? DT se servisira besplatno, kao i klime. ![]() E sada zamisli kako je ekipi koja se grije na drva, vjerujem da oni imaju najviše posla, neovisno o cijeni. Drva su def najjeftinija, ali ima najviše posla oko njih. Ja sam se grijao na ložu i to je bilo brutalno skupo, ali je uz 1 godišnje čišćenje peći bilo samo 1 klik po sezoni i sve radi, skoro kao struja. Onda sam uzeo peć na pelete i cijena hop 40% dole po sezoni, ali sada svaka 3-7 dana puniš peć sa peletima, čistiš ložište i još jedan odjeljak gdje pada pepeo koji je BTW na peletima super fin i sitan, kao brašno. Dimnjak bude baš ful prljav od tog pepela i tu se ima što čistiti. Isto tako je tu svjećica tj žarač koji pali pelet i traje max 2 sezone plus svake godine servis.... nije sve tako lijepo kako djeluje na papiru. ![]() E da, isto tako moraš imat suhi prostor za pelete gdje ćeš ih smjestit i kupuješ ih na tone jer moja peć zdrobi 12 vreća u tih 3-7 dana, ovisno o vanjskoj temp. E da, i snaga peleta nije ni blizu loži. Loža postigne temp doma u roku od 30min dok peletima treba vj i do 1:30h. Loža ubija i po snazi i po novčaniku. ![]() Inače apropos zona što priča mirkopoter, kaže heatmaster da to pak ne valja nikako, da to samo jaše DT, da je bolje da stalno radi polagano nego da se pali gasi jer to navodno jako skraćuje vijek stroja. I navodno to sa zonama rijetko radi kako treba. Da je riječ o radijatorima, rekao bih ti da staviš na njih termo glave i tako reguliraš, ali pretpostavljam da postoji nešto i za podno što vj ide na razdjelnik u ormarić. Ovo sve sa heatmaster YT kanala, e sada drži li to vodu....pa logika mi kaže da drži. Fun Fact: Kada su mi propišali auto odzračnici u kotlovnici, tlak je pao na 1b i sve je i dalje radilo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |||
Premium
|
Citiraj:
pa jos 1-2 racunala + tv mora bit u djecjoj sobi ili se zove pucka pravobraniteljica + pranje vesa na dnevnoj bazi + kuhanje za 4 a ne 2 i sve te razne dragosti zivota sa 2-3 djece jer ako je samo vas dvoje, prakticki zivite ko penzioneri. Vidi se po racunu od struje za 5-ti mjesec, samo 38€. Ugasio grijanje a klima jos nije trebala, u 6-tom je vec klima lagano krenula? ![]() Kako god bilo vas 2 ili 4 potrosnja je OK ali ipak je to gradjeno novo i brdo stiropora, taj svoj sustav da premjestis u neku susjedovu kucu sa 5cm stiroporom sto se vecinom stavljalo ili u neku koja nema stiropor - to bi bila cuda od potrosnje. Misli se dali je plin u kWh skuplji od struje u kWh. Nije, debelo i visetruko je jeftiniji. 1kWh plina je 0,050€ 1kWh struje je 0,135€ ( Bijeli VT + NT ) Tu je stvar sada iskoristivosti i pretvorbe tog 1kWh energije. Citiraj:
redoviti servis 1x godisnje i tako 3 godine no eto nije puno, 20€ uzme da ocisti i ispita spojeve/tlak. Citiraj:
![]() Ako gledam zboj troska drva 16m2 + plina to je 480€ drva + 282€ plina na godisnjoj razini, 1-12 mjesec. Znaci u 761€ godisnje ulazi grijanje, kupanje, kuhanje + topla voda za sudoper tj. ~64€ mjesecno. Za sve ovo gore nabrojano ja mislim da 761€ godisnje zbilja nije puno + struje godisnje platim ~450€ i imam 1 klimu. @ShebY je u novogradnji i dobro izloranoj kuci, kvadratura slicna i struja mu je 1.316€ a meni zbroj svega je 1.301€. Moja kuca je izolirana sa 5cm ali samo sa 1,5 strane, bocna juzna i dio zadnje do nusprostorija a prednja i sjeverna do susjeda nije. Da se prebacim na DT ko @ShebY nema sanse da se "izvucem" sa 1.301€ godisnje bez prvo opseznih ulaganja u izolaciju kuce.
![]() |
![]() |
#268 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Sve to stoji, zato sam i nabrojao sve parametre. Što još realnije pokazuje koliko je od ukupne potrošnje DT jer nas je samo dvoje. I sto jako puno ljudi zaboravlja, đaba i 30cm na zidovima ako krov nema nista ili jako malo, a još temelji. Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Ili jesi ili nisi
|
@silver, kod mene su metrice 80€. Kad ih se ispili na 50cm i iscjepa, te naravno osuši za dogodine onda kubik takvih ima između 450 i 500kg. Ta težina puta 3.7kW koliko je kaloričnost po kilogramu pa puta iskoristivost kotla (kod drva to ide maximalno na 90% ito uz vrhunske kotlove, najčešće ipak svega 70%... Na kraju meni a i ljudima oko pelet ispada jeftinije... Dok su drva bila 40-50€ to mi je bilo ok, duplo od toga ne namjeravam plaćati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Apropo kamina (pravih kamina) - ja imam varijantu kamina koja je spojena na sustav centralnog grijanja skupa sa dizalicom topline trenutno (a prije nje sa peći na pelet, a prije toga sa plinskom peći, a prije toga sa peći na naftu ![]() Dakle, u kaminu su cijevi kroz koje ide voda koja se zagrijava i koja onda grije vodu u puferu (točnije, po nekakvoj novoj teminologiji, "volumizer"). Ako se dobro i konstantno loži ima koristi od njega, tako da kamin ne mora biti striktno estetska stvar ili nešto što grije samo prostor oko sebe. No, da se razumijemo, to mi nije u kući gdje živim nego u radnom prostoru (ugostiteljski objekat). Tko nije spreman svaki dan čistiti kamin i oko kamina ne bih mu preporučio takav izvor grijanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|