Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.12.2024., 21:32   #241
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Guglaj Hitachi Yutaki S80
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Imaš i LG Terma V, visokotemperaturna varijanta.

Također Daikin Altherma R HT.

Ove stvari su dobre gdje se prelazi sa drugih izvora energije (kruta goriva, plin, itd.) na dizalice topline ali ostaje stara infrastruktura (cijevi, radijatori, itd.)
Pričam o njegovom slučaju s klimom, znam da postoje visokotemperaturne DT.

Citiraj:
Autor goran1985 Pregled postova
Brat mi ima LG Therma V, monoblock, 16kW čini mi se, 3f. Drži je na 50° iako bi mogla niže, inače su mu polazi u radijatore od 35° do 45° kad su vani debeli minusi, dakle jako dobro izolirana kuća.
Bio sam u jednom novom stanu u Zagrebu gdje je polaz od 55°C prema radijatorima jedva održavao temperaturu dok vani još nije bilo toliko hladno, a ima dosta izolacije, PVC stolarija itd. Kako on grije s tako niskim polazom, baš me zanima.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 23:42   #242
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Onda nešto ne štima. Meni centralno na plin radi sa polazom od 42 do 50 stupnjeva i zagrije cijelu kuću od 150 m2 na 25 stupnjeva bez frke na -10

Kuća je starogradnja , stiropor 10 cm, PVC, novi krov sa izolacijom

Poslano sa mog
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2024., 00:07   #243
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
. Kako on grije s tako niskim polazom, baš me zanima.
To je (skoro) konstantno grijanje, ne on/off, od 6:00 do ponoći. Temperatura prostorije je 22° ili 23°, ne znam točno. U njega je kuća stara desetak god, cigla 30cm, stiropor 10. Dvije etaže. Regulator grijanja Seltron WDC 20.

Radijatore je uvijek dobro predimenzionirati ako prostor dozvoljava.
goran1985 je online   Reply With Quote
Staro 10.12.2024., 09:28   #244
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Sumnjam da ide toliko visoko, zrak iz mojih jedinica je max 43°C, voda ne može biti baš 30°C toplija.

Sve me zanima, otvori ormarić koliko možeš pa poslikaj detaljno svaku komponentu i kuda idu cijevi.

Onda imaš MELCloud, nisam na to mislio. Kod mene mora biti 24.5°C kako bi u prostoriji bilo 25-26°C, ali opet osjećaj ugode nikakav kad je vjetar okolo. Dok sam se grijao na podno, bez problema ga stavim na 22-23°C i puno je ugodnije od puhanja klimom na 24-25°C.
Ne znam koliko će ti ovo pomoći ali dosta je tjesno pa ne mogu baš iz dobrog kuta slikati.

silver_tip

Zvao maloprije majstora i on kaže da je tlak ok jer je to jako mali sustav sa malo vode i da je njegov radni tlak dok je grijanje u funkciji od 1,2 do 1,5 bara. Meni je trnutno oko 1,35 bara dok radi.
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2024., 11:11   #245
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Hvala, dobro se vidi. Iza ovog Frigosan poklopca je sigurno neka "pamet" slična onoj u unutarnjoj jedinici klime, da se bar mogu vidjeti neki podaci od toga, čisto da prelistam specs. Vidim da imaš i temp senzor na bakrenoj liquid cijevi, tko zna što se tu još krije.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 10.12.2024., 11:13   #246
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Hvala, dobro se vidi. Iza ovog Frigosan poklopca je sigurno neka "pamet" slična onoj u unutarnjoj jedinici klime, da se bar mogu vidjeti neki podaci od toga, čisto da prelistam specs. Vidim da imaš i temp senzor na bakrenoj liquid cijevi, tko zna što se tu još krije.
Izmjenjivač topline 100€ na aliexpress, recimo da je pumpa još toliko, dobro se vidi koliko su ove "prave" dizalice u stvari precijenjene
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2024., 14:29   #247
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor SaleFFS Pregled postova
on kaže da je tlak ok jer je to jako mali sustav sa malo vode i da je njegov radni tlak dok je grijanje u funkciji od 1,2 do 1,5 bara.
Osobno mislim da tvoj majstor iz ne znam kojeg razloga malo pjeva borbene. Ako za taj sustav imas negdje napismeno na bilo kakavom papiru da je njegov radni tlak 1,2 do 1,5 bara onda OK, ako nemas vracamo se na "majstora".

Jako mali? Pa imas 5 radijatora a kod mene su 4 s time da su moja 2 veca od tvojeg najveceg koliko vidim sa slika a druga 2 su ko tvoji najveci. Tvoji izmjenjivač topline "grije vanjska" jedinica, moj plinski plamenik. Sve ostalo u tvojem sustavu kao i mojem kao i u vecini ljudi na centralnom je cista klasika. Ako tlak padne ispod 1 bara kod mene sustav staje, kod tebe sta ce biti - vidjet ces sam.

@domy_os

Klasican Osjetnik temperature koji salje u tu Figosan "elektroniku" informaciju kako da modulira vanjsku jedinicu tipa dali izmjenjivac topline treba vise ili manje zagrijati. To imas apsolutno u svakom kombi bojleru. Njegov sistem je hibrid, nista specijalno koliko mislis osim elektronike koja dopusta da putem WiFi neke parametre mjenjas a danas imas i takve kombi bojlere i to vec poduze...

Zgodno jer nema atesta plinskog dimnjaka, nema uopce dimnjaka jel... nema placanja 2 x godisnje dimnjacara koji mi samo ispusti vodu iz inox dimnjaka a dimnjak se cakli od cistoce, cak ni cetku ne nosi gore na tavan. Nema placanja majstora koji ispituje plinsku instalaciju do trosila + HEP kada mjenja sat od plina iskljuci i pecatira dovod trosila koji nemaju potvrdu o ispravnosti koju isto treba platiti. Zgodno jer nema opasnosti od CO2 trovanja ako dodje do neke havarije bojlera ili ti ptica uleti u dimnjak ko meni, srecom skuzio odmah.

Da imam ministarsku placu/mirovinu sutra bi to njegovo uveo kod sebe jer je ovaj njegov hibrid zbilja zgodan pa nek trosi godisnje i 2000€ struje jer moze mi se i komocija je nenadjebiva u odnosu na plinsko centralno. Tu u slavoniji za nekih prosjecnih 100 kvadrata to mora biti rata struje nekih prosjecnih 250€ x 6/7 mjeseci.

Tko to moze placat - super. S tehnicke strane i komocije ja sam impresioniran ovim hibridim sustavom mada imam zamjerke na centralni dio jer nema odzraka i nema odvoda sa sigurnosnog ventila ali OK to i sam znam stavit + naravno neki beckup grijanja bi morao biti jer nema struje = cvokotanje pod dekom.
Staro 10.12.2024., 17:04   #248
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Slažem se, to stoji negdje u špajzi, ako dobro vidim, bilo bi dobro spojiti neki odvod u kanister, a za backup grijanja može uzeti kao ja mali benzinski agregat pa na balkon. To mi služi kad je toplije, a za hladnije dane drva.

Staro 10.12.2024., 23:12   #249
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Ekipa, planiram u kući imati podno na struju preko dizalice topline, a trenutno u stanu imam plin i imam bežični termostat koji mogu staviti bilo gdje u kući i ako ga stavim npr. u dnevni boravak i podesim na 22C, grijat će sve prostorije u stanu dok u boravku ne dođe do tih 22C i onda će se ugasiti.

Postoji li neka vrsta grijanja preko dizalice gdje se svaka prostorija može za sebe grijati tj. npr. ako je u boravku trenutno temp 22C i toliko je namješteno neće se grijati, ali ako je u dječjoj sobi 20C ona će se grijati ili nešto slično?
Staro 11.12.2024., 07:37   #250
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Ekipa, planiram u kući imati podno na struju preko dizalice topline, a trenutno u stanu imam plin i imam bežični termostat koji mogu staviti bilo gdje u kući i ako ga stavim npr. u dnevni boravak i podesim na 22C, grijat će sve prostorije u stanu dok u boravku ne dođe do tih 22C i onda će se ugasiti.

Postoji li neka vrsta grijanja preko dizalice gdje se svaka prostorija može za sebe grijati tj. npr. ako je u boravku trenutno temp 22C i toliko je namješteno neće se grijati, ali ako je u dječjoj sobi 20C ona će se grijati ili nešto slično?
Je li električno podno grijanje ili je klasično (topla voda) ? "Podno na struju preko dizalice topline" baš ne ide.
Nadalje, ako imaš odvojene elektroventile za svaku od tih prostorija onda možeš namjestiti da se pali/gasi neovisno o drugim prostorijama. Sami način paljenja/gašenja (bežični termostat, fiskni termostat, itd.) je nebitan.
Staro 11.12.2024., 08:30   #251
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Ne znam što je električno podno grijanje

Mislio sam na klasično (topla voda), ali preko dizalice.
Staro 11.12.2024., 09:17   #252
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Ne znam što je električno podno grijanje
https://frigoprom.hr/grijanje/elektra
Staro 11.12.2024., 09:25   #253
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Prvi put čujem za to, vjerojatno zato što i nije baš isplativo.

Znači može se napraviti da svaka prostorija prati svoju temperaturu i posebno se pali ako je potrebno, ali je vjerojatno cijena paprena.

Pitam iz razloga jer bih u prostoriju gdje je dnevni + kuhinja stavio kamin i s time se dodatno grijao na drva (jer je jeftinije naravno) što znači da bi dnevni + kuhinja uvijek bili topliji kad kamin radi pa ne bi imalo smisla da radi i podno preko dizalice, ali bi bilo dobro da radi u sobama koje kamin neće zagrijati.
Staro 11.12.2024., 09:29   #254
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
@Mirkopoter - obicno se napravi centralni razvodnik na katu i svaka prostorija ima svoj krug(ove).
Onda mozes staviti termostat u svaku prostoriju i elektroventil na svaki taj krug i svaki individualno podesavati.

https://pravimajstor.hr/razvodnik-podnog-grijanja (link samo za sliku vidjeti, nisam citao tekst)

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 09:31   #255
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kamin ti nije za grijanje nego samo za lijepo vidjeti. Za grijanje ti treba peć jer kada ona ne radi, isijavaju toplinu keramičke (ili od već čega jesu) ploče na njoj. Zato ih i zovu trajnožareće peći.
Kod kamina tih ploča nema pa moraš stalno stavljati drva da bi ti prostorija ostala ugrijana.
Staro 11.12.2024., 09:52   #256
goran1985
Ili jesi ili nisi

Citiraj:
i
jer je jeftinije naravno)
Malo morgen, ako nemaš svoju šumu. U svakom drugom slučaju su u rangu lože, skuplja čak i od peleta što je nonsens a da ne govorimo od struje koju potroši DT.
Staro 11.12.2024., 10:13   #257
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
@Mirkopoter - obicno se napravi centralni razvodnik na katu i svaka prostorija ima svoj krug(ove).
Onda mozes staviti termostat u svaku prostoriju i elektroventil na svaki taj krug i svaki individualno podesavati.

https://pravimajstor.hr/razvodnik-podnog-grijanja (link samo za sliku vidjeti, nisam citao tekst)
Okej, super, znači izvedivo je

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Kamin ti nije za grijanje nego samo za lijepo vidjeti. Za grijanje ti treba peć jer kada ona ne radi, isijavaju toplinu keramičke (ili od već čega jesu) ploče na njoj. Zato ih i zovu trajnožareće peći.
Kod kamina tih ploča nema pa moraš stalno stavljati drva da bi ti prostorija ostala ugrijana.
Ma dobro, kamin/peć, mislio sam na opciju koja je bolja za grijanje, estetika nije bitna.

Citiraj:
Autor goran1985 Pregled postova
Malo morgen, ako nemaš svoju šumu. U svakom drugom slučaju su u rangu lože, skuplja čak i od peleta što je nonsens a da ne govorimo od struje koju potroši DT.
Drva skuplja od struje?
Staro 11.12.2024., 10:25   #258
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Drva skuplja od struje?
Naravno...jer ako nisi negdje di je stalno -20, dizalica
topline troši samo trećinu struje koliko bi trošio klasični
električni grijač. Na ovom linku su usporedbe cijene, iako
nisu skroz relevantne jer nisu za naše tržište, ali ipak daje
nekakvu ideju koliko što košta:

https://extension.okstate.edu/fact-s...to-apples.html

Zadnje izmijenjeno od: segregator. 11.12.2024. u 10:31.
Staro 11.12.2024., 11:14   #259
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Ha mislim, svakako bi stavio neku peć za neka izvanredna stanja, ali ako je tako onda koristiti samo dizalicu i tjt.
Staro 11.12.2024., 11:29   #260
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ja sam pokrenuo dizalicu s podnim grijanjem i PTV u devetom mjesecu. Dvije etaze po 60m2, Samobor, 15cm stiropora.

Kalkulacija za 10ti i 11ti mjesec kaze, ako se uzme u obzir COP=3, dizalica jeftinija od loz ulja (0,85€/l), drva (70€ po metru) i plina (0,05439€/kWh).

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 11:38   #261
JoZ@
Premium
Moj komp

JoZ@'s Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Kamin ti nije za grijanje nego samo za lijepo vidjeti.

kaje po tebi kamin?
JoZ@ je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 11:48   #262
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor JoZ@ Pregled postova

kaje po tebi kamin?
Grijanje, al za bogatune
Staro 11.12.2024., 12:56   #263
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Može kamin lijepi grijati, samo ima posla oko pripreme, loženja, nošenja drva, ili za veći prostor opcija da je spojen na centralno
Staro 11.12.2024., 13:06   #264
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kamin je nekima vjeroatno americki kamin tj fireplace.
A ovdje se to odnosi na kalijevu peć koju u PŽ i okolici, a vjerujem i drugdje, zovemo kamin.

Evo računa za kuću s DT, 14kW Mitsubishi Ecodan.
Novogradnja iz 2022, 15cm stiropor cca 130m2, Okolica OS s dvoje ljudi u kućanstvu.
Racun iz travnja od 340€ je razlika za razdoblje prosinac - ozujak, znaci prosjek cca 144€/mjesec ukupna potrosnja kućanstva.
Nakon travnja sam prešao na samo očitanje tako da su ti racuni "u bocu".
Podno grijanje ispod parketa + "lojtre" u svakoj kupaoni.
Nakon skoro 2 godine života s DT, glavni minus je buka, glasna je jako + Vibracije se prenose u kuću.
Vibracije su postale podnošljive kad su mi ugradili orginal gumene stopice za vanjsku jedinicu, do tad su bile neke podloške zatiplane u betonske nosače, koje naravno ku... nisu skužile jer je šraf dira drito nogice DT.
Idući korak je naručiti "sound blanket" za kompresor pa da vidimo koliko će pomoći.
Također bi trebalo dodati neku flex cijev između vanske jedinice i voda od rashladnog plina jer se tako prenose vibracije na samu kuću do unutarnje jedinice koja je u garaži.
Naravno izvođač koji je to radi ne vidi nikakav problem s instalacijom a nitko drugi se ne želi popravljati za drugima.

A od svega što na kraju napravim/popravim sam iza "majstora", rediti preinake na "refrigerant line" (fali mi hrvatski pojam) mi ne pada napamet...

Računi https://ibb.co/DMTGYZC

Edit: Sto IMG tag ne radi?

Edit 2: Poslikam poslje potrosnju s same DT

ShebY je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 13:29   #265
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
drva (70€ po metru)
Jedino ako ih kupujete po trgovackim centrima ili kod lokalnih svercera.

Drva u samoizradi, znaci moras neka oboriti ili su vec oborena na zemlji pa izradjujes na metrice.
10m2 = 138,88€ HS-u + prijevoz do kuce u najgorem mogucem slucaju firma da ti vozi je 10€ po m2 = 238,88€ / 10m2 = 23,88€ i drva u dvoristu.
Ako ides platit rezanje tj. ne rezes ih sam to je jos 50€ i onda imas 28,88€ po m2 = izrezana drva. Ako nisi u stanju cijepati i spremit u supu indijanskih lokalaca
ima koji ce to odraditi za 7-10€ po m2 pa imas 38,88€ i drva slozena u supi/garazi.

Opcija 2:
Narucis od HS klade 20m3 od kojih dobijes 29/30m2 = ~960€ Ako vozi HS sa istovarom gdje vec zelis. U mojem slucaju 856€ jer je vozio privatnik.
Znaci prosjek ( sa prijevozom ) je 908€ za 20m3. Klade valja izrezati na metrice pa iskalati. Indijanski lokalci rezu iz klada na metrice za 5€ po m2 + kalanje traktorskim cjepacem
dodje 5€ po m2 = 1208€ za 20m3/30m2 + 150€ rezanje na 25/30cm + 300€ cijepanje i slaganje u supu = 1658€ za 30m2 = 55,26€ i drva slozena u supi/garazi.

No opcija 2 je zbilja na gotovs.., narucis i gledas kako drugi rade. Ja si radim sve sam, netko odmah motorkom reze na 25/30cm iz klada pa cijepa, dakle nema rezanja na metrice
te kalanja pa i taj sistem da platis je max 15€ po m2 = 450€+908€/30m2 = 45,26€ i sa golim spremanjem u supu opet nije preko 50€ za m2.

Konkretno ako ih radim u sumi prva klasa cjepanice me izdaje cca 25€ m2 slozeno u dvoristu jer nekad povedem nadnicara i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim.
Ako sam narucio klade to je ~30€ m2 i slozeno u dvoristu 30m2 metrica i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim.
Citiraj:
Autor JoZ@ Pregled postova

kaje po tebi kamin?
Covjek je dobro rekao, kamin je ono sto vidis u Americkim filmovima tj. ono kroz sta se djed maraz spusta kada dostavlja poklone
To sto nasi trgovci trajnozarece peci bilo od gusa ili kombinacija celicnog lima i samotnih ploca nazivaju kaminima ne znaci da one to i jesu.
Staro 11.12.2024., 13:48   #266
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ja ne kužim ovu foru da je plin skuplji od DT?! Pa što je to moguće? Pričamo o gradskom plinu, a ne kada imate rezervar u dvorištu pa vam Ina dođe to napunit...
Nisam pratio iskreno jer nemam uopće mogućnost plina, nije nam proveden u ulici.
To bi trebao reći netko tko je prešao sa plina na DT ili ima oboje.

I kažeš Silver puno ti je zezanja oko plina zbog tih servisa?
DT se servisira besplatno, kao i klime.

E sada zamisli kako je ekipi koja se grije na drva, vjerujem da oni imaju najviše posla, neovisno o cijeni.
Drva su def najjeftinija, ali ima najviše posla oko njih.

Ja sam se grijao na ložu i to je bilo brutalno skupo, ali je uz 1 godišnje čišćenje peći bilo samo 1 klik po sezoni i sve radi, skoro kao struja.
Onda sam uzeo peć na pelete i cijena hop 40% dole po sezoni, ali sada svaka 3-7 dana puniš peć sa peletima, čistiš ložište i još jedan odjeljak gdje pada pepeo koji je BTW na peletima super fin i sitan, kao brašno. Dimnjak bude baš ful prljav od tog pepela i tu se ima što čistiti. Isto tako je tu svjećica tj žarač koji pali pelet i traje max 2 sezone plus svake godine servis.... nije sve tako lijepo kako djeluje na papiru.
E da, isto tako moraš imat suhi prostor za pelete gdje ćeš ih smjestit i kupuješ ih na tone jer moja peć zdrobi 12 vreća u tih 3-7 dana, ovisno o vanjskoj temp.
E da, i snaga peleta nije ni blizu loži. Loža postigne temp doma u roku od 30min dok peletima treba vj i do 1:30h. Loža ubija i po snazi i po novčaniku.

Inače apropos zona što priča mirkopoter, kaže heatmaster da to pak ne valja nikako, da to samo jaše DT, da je bolje da stalno radi polagano nego da se pali gasi jer to navodno jako skraćuje vijek stroja. I navodno to sa zonama rijetko radi kako treba. Da je riječ o radijatorima, rekao bih ti da staviš na njih termo glave i tako reguliraš, ali pretpostavljam da postoji nešto i za podno što vj ide na razdjelnik u ormarić. Ovo sve sa heatmaster YT kanala, e sada drži li to vodu....pa logika mi kaže da drži.

Fun Fact: Kada su mi propišali auto odzračnici u kotlovnici, tlak je pao na 1b i sve je i dalje radilo.
Staro 11.12.2024., 15:09   #267
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor ShebY Pregled postova
Novogradnja iz 2022, 15cm stiropor cca 130m2, Okolica OS s dvoje ljudi u kućanstvu. / prosjek cca 144€/mjesec ukupna potrosnja kućanstva.
Nakon travnja sam prešao na samo očitanje tako da su ti racuni "u bocu".
Ako sam dobro shvatio vas je samo dvoje u tih 130m2? Ako je tako cekaj samo dok dobijete 2 djece po mogucnosti 1 zensko obavezno i kada krene kupanje 2x na dan
pa jos 1-2 racunala + tv mora bit u djecjoj sobi ili se zove pucka pravobraniteljica + pranje vesa na dnevnoj bazi + kuhanje za 4 a ne 2 i sve te razne dragosti zivota sa 2-3
djece jer ako je samo vas dvoje, prakticki zivite ko penzioneri. Vidi se po racunu od struje za 5-ti mjesec, samo 38€. Ugasio grijanje a klima jos nije trebala, u 6-tom je vec
klima lagano krenula?
Kako god bilo vas 2 ili 4 potrosnja je OK ali ipak je to gradjeno novo i brdo stiropora, taj svoj sustav da premjestis u neku susjedovu kucu sa 5cm stiroporom sto se vecinom stavljalo
ili u neku koja nema stiropor - to bi bila cuda od potrosnje.

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Ja ne kužim ovu foru da je plin skuplji od DT?! Pa što je to moguće?
Misli se dali je plin u kWh skuplji od struje u kWh. Nije, debelo i visetruko je jeftiniji.
1kWh plina je 0,050€
1kWh struje je 0,135€ ( Bijeli VT + NT )
Tu je stvar sada iskoristivosti i pretvorbe tog 1kWh energije.

Citiraj:
I kažeš Silver puno ti je zezanja oko plina zbog tih servisa?
DT se servisira besplatno, kao i klime.
Pa imam klimu u garanciji i nisam primjetio da mi majstor ne uzme 20€ za redoviti servis i izda uredno racun. Znaci klima je u garanciji ali moram platiti
redoviti servis 1x godisnje i tako 3 godine no eto nije puno, 20€ uzme da ocisti i ispita spojeve/tlak.
Citiraj:
E sada zamisli kako je ekipi koja se grije na drva, vjerujem da oni imaju najviše posla, neovisno o cijeni.
Ja sam u obje te ekipe Plin + drva. Istina, ima tu posla i naradim se no nas je u kuci 4-5 i grije se cca 120m2. No relativno "jeftino se grijemo"
Ako gledam zboj troska drva 16m2 + plina to je 480€ drva + 282€ plina na godisnjoj razini, 1-12 mjesec.
Znaci u 761€ godisnje ulazi grijanje, kupanje, kuhanje + topla voda za sudoper tj. ~64€ mjesecno.

Za sve ovo gore nabrojano ja mislim da 761€ godisnje zbilja nije puno + struje godisnje platim ~450€ i imam 1 klimu.
@ShebY je u novogradnji i dobro izloranoj kuci, kvadratura slicna i struja mu je 1.316€ a meni zbroj svega je 1.301€.
Moja kuca je izolirana sa 5cm ali samo sa 1,5 strane, bocna juzna i dio zadnje do nusprostorija a prednja i sjeverna do susjeda nije.

Da se prebacim na DT ko @ShebY nema sanse da se "izvucem" sa 1.301€ godisnje bez prvo opseznih ulaganja u izolaciju kuce.
Staro 11.12.2024., 15:21   #268
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sve to stoji, zato sam i nabrojao sve parametre.
Što još realnije pokazuje koliko je od ukupne potrošnje DT jer nas je samo dvoje.
I sto jako puno ljudi zaboravlja, đaba i 30cm na zidovima ako krov nema nista ili jako malo, a još temelji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ShebY je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 15:25   #269
goran1985
Ili jesi ili nisi

@silver, kod mene su metrice 80€. Kad ih se ispili na 50cm i iscjepa, te naravno osuši za dogodine onda kubik takvih ima između 450 i 500kg. Ta težina puta 3.7kW koliko je kaloričnost po kilogramu pa puta iskoristivost kotla (kod drva to ide maximalno na 90% ito uz vrhunske kotlove, najčešće ipak svega 70%... Na kraju meni a i ljudima oko pelet ispada jeftinije...
Dok su drva bila 40-50€ to mi je bilo ok, duplo od toga ne namjeravam plaćati.
Staro 11.12.2024., 15:44   #270
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Apropo kamina (pravih kamina) - ja imam varijantu kamina koja je spojena na sustav centralnog grijanja skupa sa dizalicom topline trenutno (a prije nje sa peći na pelet, a prije toga sa plinskom peći, a prije toga sa peći na naftu ).
Dakle, u kaminu su cijevi kroz koje ide voda koja se zagrijava i koja onda grije vodu u puferu (točnije, po nekakvoj novoj teminologiji, "volumizer"). Ako se dobro i konstantno loži ima koristi od njega, tako da kamin ne mora biti striktno estetska stvar ili nešto što grije samo prostor oko sebe.
No, da se razumijemo, to mi nije u kući gdje živim nego u radnom prostoru (ugostiteljski objekat). Tko nije spreman svaki dan čistiti kamin i oko kamina ne bih mu preporučio takav izvor grijanja.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na