Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.12.2024., 15:48   #271
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor goran1985 Pregled postova
@silver, kod mene su metrice 80€.
Pa znam to, mislim nisi jedini od kojeg sam to cuo za dalmaciju. Pa ako imas mjesta za pilat ta drva i spremat zar vi dolje namate mogucnost nazvat lokalnu sumariju?
Dobar dan, pisao bih visemetricu 10/20 kubika, das OIB i to je to...
To je pravo svakog gradjanina u RH i to stoji i u zakonu i u pravilniku HS-a da za potrebe kucanstva imas pravo na samoizradu ili pisanje vismetrice.

Mislim, pa to rade ti sverceri sto vam preprodaju drva, sta mislite odakle sva ta drva po oglasnicima? Ako je 20% neki OPG ili j.d.o.o koji licitira kod sumarije za neki plac jer imaju svakodnevno licitacije za njih a 80% su obicni ljudi koji na svoj OIB uzmu vismetricu, naprave drva i onda vama preprodaju po tih 80€.
Staro 11.12.2024., 15:56   #272
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Imam zeta koji radi u šumariji 25 godina i kaže da oni to ne mogu nabaviti. Nitko od ostalih radnika ne nabavlja tako da nije do njega. Stvar je prijevoza, ne žele voziti.

Brat je nabavio prije koju godinu 30ak kubika u balvanima drugim 6m, dok je rješio prijevoz opet je bio na ovih 80€.
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 17:45   #273
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Imam zeta koji radi u šumariji 25 godina i kaže da oni to ne mogu nabaviti. Nitko od ostalih radnika ne nabavlja tako da nije do njega. Stvar je prijevoza, ne žele voziti.
Vi kao da zivite u nekoj drugoj drzavi. Kod nas u slavoniji trokut Slavonski Brod - Osijek -Bjelovar a i okolo Karlovca i Slunja ( znam jer sam 11 godina radio tamo )
svi koji rade u nekoj od lokalnih ili sredisnjih sumarija imaju doslovce pravo kao radnici HS-a + svi lugari pisat za sebe visemetricu ( takozvani Tal / Raspodjela ) ukljucujuci
i blaganicu na blagajni koja naplacuje sumske proizvode. Imaju doslovce to napismeno u svojim internim pravilima HS-a koje doduse nes nac na internetu.

Samoizrada za gradjanstvo:

ZOŠ clanak 50. stavak 3.
https://www.zakon.hr/z/294/Zakon-o-%C5%A1umama

To je od ove godine, dakle uzelio se malo sume i otisao te napravio sveukupno 12m2 za zelju tj. jedna tura sto bi se reklo jer za vise nije bilo potrebe.

#######

Kupnja za gradjanstvo: Prodaja na blagajni – maloprodaja, samoizrada / nacrt za 2025 godinu sve isto kao od ove godine. Clanak 3:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/Ma...entityId=28538
Citiraj:
Prodaja drvnih sortimenata putem blagajne za potrebe pučanstva je moguća:

- do 15 m³ tehničke oblovine na prijedlog voditelja uprave šuma podružnice, a odluku o prodaji donosi Uprava Društva

- do 30 m³ ogrjeva po kućanstvu (ovisno o proizvodnji i stanju zaliha)
To boldano je visemetrica s time da daju max 20m3 po OIB-u iliti jednom kucanstvu / Racun:

To je iz 2023 godine, isto mi nije trebalo vise jer sam imao stare zalihe... iz 10m3 dobijes sigurnih 14,5m2 a ponekad i 15m2 ako mestar dobro natovari.

Voze oni iz HS-a ali su skuplji nego privatnici. Privatnik za 10m3 do 40km trazi 100€, za 20m3 150€.
Od 40km do 55km je 300€ za 20m3 a 200€ za 10m3. Preko 55km ide dogovor. Dakle konkretno 14,5m2 Graba je mene izaslo 29,09€ po m2.

Ocito za sumarije u Dalmaciji vaze neka druga pravila a ne na razini ostatka drzave i onda vas sverceri deru li ga deru.... ili mjenjaj zeta
Staro 11.12.2024., 18:05   #274
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Možemo se složiti da usporedba efikasnosti bilo kakve varijante toplinske pumpe s konvencionalnim grijanjem ispada kao i usporedba električnih auta s ovima na tekuća goriva (namjernu neću reći fosilna, nabili ih fosili).

Ako EV nema dobru aerodinamiku koju poboljšavaju na svakakve glupe načine, od skrivenih kvaka, pretjeranog spuštanja zadnjeg kraja, zatvorenih felgi, čak i uklanjanja brisača i retrovizora, onda troši previše struje.

Analogno tome, ako na kuću ne staviš gro izolacije, trostruke PVC prozore, okreneš što više na jug, NE ISPLATI SE jer opet troši previše struje. Pogotovo se ne isplati u startu kada moraš izvaliti po 15-20k eura.

E sad, kad bi sve gore navedeno primijenili i na ICE aute odnosno konvencionalne metode grijanja, ušteda bi bila debelo u korist tekućih goriva i onda agenda ne bi imala smisla. Ovako je ROI prevelik...

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Tko nije spreman svaki dan čistiti kamin i oko kamina ne bih mu preporučio takav izvor grijanja.
Da svaki dan čistim kamin odnosno peć, poludio bih, čistim jednom tjedno. Ako malo paziš, neće ni pepeo letiti okolo.

Citiraj:

Brat je nabavio prije koju godinu 30ak kubika u balvanima drugim 6m, dok je rješio prijevoz opet je bio na ovih 80€.
Da, onda si definitivno na krivoj lokaciji, kod mene hrpa ljudi uzima drva od HŠ, ispadne kikiriki, a usput se razgibaš.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 18:17   #275
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Trebao bi savjet vas iskusnjara. Trenutno u kuci od ukupno 220 kvadrata na dvije etaze imamo centralno na drva i svega 14 radijatora + podno u dva kupatila (sve skupa staro 18 godina). Kuca ima 14cm izolaciju (kad smo prije 10 godina radili preko fonda morali smo tu debljinu staviti). Takoder imamo i 10kW solarnu elektranu.

E sad, iz prvenstveno zdravstvenih, a onda starosnih razloga treba nam alternativa, stoga bi se prebacili na dizalicu topline.

Jedino sto mi je jasno je da mi treba visokotemperaturna, ali koliko kW? Da li postojece radijatore ostaviti ili uzeti plocaste? Jesu plocasti radijatori uopce namjenjeni za visokotemperaturne?
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 19:36   #276
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor vacs Pregled postova
Trebao bi savjet vas iskusnjara. Trenutno u kuci od ukupno 220 kvadrata na dvije etaze imamo centralno na drva i svega 14 radijatora + podno u dva kupatila (sve skupa staro 18 godina). Kuca ima 14cm izolaciju (kad smo prije 10 godina radili preko fonda morali smo tu debljinu staviti). Takoder imamo i 10kW solarnu elektranu.

E sad, iz prvenstveno zdravstvenih, a onda starosnih razloga treba nam alternativa, stoga bi se prebacili na dizalicu topline.

Jedino sto mi je jasno je da mi treba visokotemperaturna, ali koliko kW? Da li postojece radijatore ostaviti ili uzeti plocaste? Jesu plocasti radijatori uopce namjenjeni za visokotemperaturne?
Pločasti mogu na sve temp. Ali onda kad ih uzimaš uzmeš predimenzionirane pa ih kombiniraš sa niskotemp DT. Za tu tvoju kvadraturu ti treba nekih 14kw ili možda manje, a računaj da od 11 ili 12 kw DT traže 3 faznu struju i ogromne su vanjske jedinice, a monoblokovi (cijeli sustav je u vanjskoj jedinici) još veći.

E sada, koliko ti se isplati uzimati i nove radijatore i DT, to ti sam najolje znaš, a i ovo bi bilo dobro da ti izračuna netko ko zna što radi, a ne ovako da mi preko foruma pucamo napamet.

@Silver: Servis za DT je puno skuplji od onoga za klime koliko sam čuo.

A eto ja računam da ako 100injak m2 grijem 900-1200€ (samo grijanje) mi je super.
Staro 11.12.2024., 20:38   #277
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor vacs Pregled postova
Takoder imamo i 10kW solarnu elektranu.
Pa eto za pocetak procitaj postove od @SaleFFS unazad 1-2 stranice.
On ima centralno i taj hibridni sustav DT sa 80€ potrosene struje mjesecno za 60-tak kvadrata. Taman da imas 3 takva sustava bi bilo napamet bubam 240€ ali imas solarnu elektranu pa to bi svakako smanjilo ratu struje a da ne moras skoro nista kopati po postojecem centralnom i radijatorima.
Staro 11.12.2024., 22:46   #278
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Jedino ako ih kupujete po trgovackim centrima ili kod lokalnih svercera.

Drva u samoizradi, znaci moras neka oboriti ili su vec oborena na zemlji pa izradjujes na metrice.
10m2 = 138,88€ HS-u + prijevoz do kuce u najgorem mogucem slucaju firma da ti vozi je 10€ po m2 = 238,88€ / 10m2 = 23,88€ i drva u dvoristu.
Ako ides platit rezanje tj. ne rezes ih sam to je jos 50€ i onda imas 28,88€ po m2 = izrezana drva. Ako nisi u stanju cijepati i spremit u supu indijanskih lokalaca
ima koji ce to odraditi za 7-10€ po m2 pa imas 38,88€ i drva slozena u supi/garazi.

Opcija 2:
Narucis od HS klade 20m3 od kojih dobijes 29/30m2 = ~960€ Ako vozi HS sa istovarom gdje vec zelis. U mojem slucaju 856€ jer je vozio privatnik.
Znaci prosjek ( sa prijevozom ) je 908€ za 20m3. Klade valja izrezati na metrice pa iskalati. Indijanski lokalci rezu iz klada na metrice za 5€ po m2 + kalanje traktorskim cjepacem
dodje 5€ po m2 = 1208€ za 20m3/30m2 + 150€ rezanje na 25/30cm + 300€ cijepanje i slaganje u supu = 1658€ za 30m2 = 55,26€ i drva slozena u supi/garazi.

No opcija 2 je zbilja na gotovs.., narucis i gledas kako drugi rade. Ja si radim sve sam, netko odmah motorkom reze na 25/30cm iz klada pa cijepa, dakle nema rezanja na metrice
te kalanja pa i taj sistem da platis je max 15€ po m2 = 450€+908€/30m2 = 45,26€ i sa golim spremanjem u supu opet nije preko 50€ za m2.

Konkretno ako ih radim u sumi prva klasa cjepanice me izdaje cca 25€ m2 slozeno u dvoristu jer nekad povedem nadnicara i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim.
Ako sam narucio klade to je ~30€ m2 i slozeno u dvoristu 30m2 metrica i sam si porezem cirkularom pomalo i spremim.

Covjek je dobro rekao, kamin je ono sto vidis u Americkim filmovima tj. ono kroz sta se djed maraz spusta kada dostavlja poklone
To sto nasi trgovci trajnozarece peci bilo od gusa ili kombinacija celicnog lima i samotnih ploca nazivaju kaminima ne znaci da one to i jesu.
30€/m3 je ovdje u šumariji(ama) hrast i jasen višemetrica, što želiš od to dvoje. Prijevoz je 100-150€ po turi (10m3-sam kamion, ili 15+m3 kamion+prikolica).
Uzimam tako već godinama, cijena je već par godina ista u šumariji(šumarijama oko mene), uzima dosta članova moje šire familije i frendova, uvijek ima ekipa s motorkom za to srezat u furke, i daleko je najjeftinija opcija grijanja. Da ima posla ima, ali cjenovno je neusporedivo s plinom i dizalicama topline, ali kad se na ljeto pripreme drva i spreme, najveća muka je ubacit ta 3,4 drva u peć svakih nekoliko sati. 16h mi je rekord između loženja da se nije ugasila vatra dok sam bio odsutan.
Kod staraca kad su nakon 25+ godina promjenili peć od centralnog, i stavili neko mislim da je buderusovo čudo di stane 'pol metra' drva odjednom unutra, potrebno je 3-4 loženja u 24h za održavat 24-25 stupnjeva unutar svih 200m2 kuće, a može održavati temp 18 u kući preko 24h između loženja.

Da je daleko komfornije imat plinsko grijanje ili dizalicu, naravno da je, ali cijena ugradnje+cijena održavanja, ispadaju minimalno jedno desetljeće grijanja na drva. Ako uračunam i razliku u cijeni mjesečne potrošnje jednog i drugog, dolazimo do toga da je taj komfor brutalno skup. No opet mogu razumit ekipu koja ima daleko veća primanja od prosjeka i ne žele fizičku aktivnost u vidu pripreme drva svake godine, da ih takva cijena tog komfora ne zamara .
Staro 11.12.2024., 23:57   #279
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
dolazimo do toga da je taj komfor brutalno skup. No opet mogu razumit ekipu koja ima daleko veća primanja od prosjeka i ne žele fizičku aktivnost u vidu pripreme drva svake godine, da ih takva cijena tog komfora ne zamara .
Nije samo do toga, vremena su se promjenila. 1988 kada sam cjepao i spremao drva u podrum zgrade okolo iste je bila hrpa drugih drva koja su se isto spremala. Nije bilo plina. Drva ili "termika" ili pec na loz ulje koje se drzalo u bacvi u podrumu.

Zgrada ima 45 stanova, mislim da nam je plin dosao 1997/8 u zgradu i svi su odmah presli na plin jer i nije bio skup u odnosu na drva toliko mada pojedini stanari zadrzali su bar jedan sporet ili pec na drva pa tako i moji roditelji. Danas moja mama lozi sporet u kuhinji/blagavaoni a sto fali pusti plin da dogrije i ima jos jedan lik u zgradi koji lozi drva i to je to, niko vise.

Treba to nosit na 4-5 kat Lako je nama bilo kad je stan u prizemlju te ima doslovce 15 stepenica do vrata podruma. Dizalice topline svakako jesu buducnost ali iskoristivost je jos premala nama koji nismo navikli platiti "skupo" ali to skupo nekome nije neki trosak tako da svaka tehnologija koja omogucuje topal stan/kucu a manje posla oko toga je napredak.

Nemaju svi niti dvoriste za klade ili 20m2 drva, dosta starog stanovnistva zivi samo bilo u kucama ili stanovima i kada dizalice topline budu priustive sto cijenom a sto sa iskoristivosti kao plin danas naravno da ce ljudi preci masovnije na to, nema dimnjaka i zezancije okolo toga i sigurnije je.

Ovo sto @SaleFFS ima i taj trosak od 80€ ali i da je i 100€ mjesecno i da zivim u stanu kao on bogami i grijao bi se kao on, kakav plin ili drva? Taj hibridni sustav sto covjek ima je super i da sam u njegovoj kozi/situaciji nebi nista drugacije razmisljao.

Sto se tice rekreacije i zdravlja to mogu svako vece ici setat 5-10km ili trckarat, i onako to radim sad zimi kada nema bas nesto posla.
Staro 12.12.2024., 05:32   #280
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Samo da se nadovežem za svoj setup. Dobio sam jučer račun za 11. mjesec gdje smo dosta više grijali nego u 10. tj. stalno je bilo upaljeno, i račun je skočio sa 80 na 97 eura. Račun za 9. mjesec iznosio je 47 eura kada uopće nismo palili grijanje tako da ispada da se grijem za 50-ak eura mjesečno. Ne znam za drva i ostalo ali ovo je meni super. Vjerojatno će biti još nekih hladnijih perioda ali sumnjam da ću potrošiti duplo više.
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2024., 08:50   #281
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Dali je do sada, drzava subvencionirala kupnju dizalica topine? Koliko vidim po drugim zapadnim drzavama subvencije krecu od 20% na vise (UK/DE)
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2024., 09:46   #282
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Je vec par godina. Zadnje je bilo ove godine u trecem mjesecu, ja sam uzeo subvenciju za DT, fasadu, stolariju i izolaciju poda i stropa. Na sve je bilo 60% osim na solare di je 50%.
Silthrax je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2024., 10:02   #283
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Jel poticaji vrijede za starogradnju i novogradnju?
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2024., 10:28   #284
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Starogradnju, gleda se da se ide na poboljsanje energetske ucinkovitosti.
Staro 13.12.2024., 06:00   #285
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Nemojte gledati potrošnju struje u €, gledajte u kW i to na cijelu sezonu.
To je jedino pravilo jer od 1.10-1.3 (ili do 31.3, nisam 100%) ako potoršite ukupno više od 3000kW (što je stvarno ništa, trebali su staviti barem duplo IMHO), struja vam je 50% skuplja.

@Silthrax: Može malo detalja molim te, može li se lova tražiti retroaktivno (ili čak i za budućnost tipa napravit ću fasadu i kupit DT za 5 mjeseci?) i gdje se uopće traži?

EDIT: Išao malo izgulgati, evo link zainteresiranima.
Ako sam dobro skužio ovo sve je APP i mora se riješiti prije obnove, te sve treba izgleda čekati i čekati....pa kome se uvjetno rečeno žuri i ne želi obnavljat godinama, ovo baš i ne igra...
A i čuo sam da izvođači čim im spomeneš to, napucaju cijene gdje se gubi dio tih sredstava, no to je sve rekla-kazala....
Ispravite me ako sam krivo shvatio.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 13.12.2024. u 06:29.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 06:17   #286
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
To je jedino pravilo jer od 1.10-1.3 (ili do 31.3, nisam 100%) ako potoršite ukupno više od 3000kW (što je stvarno ništa, trebali su staviti barem duplo IMHO), struja vam je 50% skuplja.
https://udruzenjeobrtnikabujstine.hr...ils.php?id=916

Eto tute za nas koji se na struju grijemo.
Čisto za info, meni je ukupna potrošnja za prošli mjesec taman nekih 500kW.
Tri klime 0/24 na 22-23 kako koji dan, 70m2 stan, fasada trula termo žbuka iz 75-e i stavio sam PVC stolariju s trostrukim staklima.
Vjerujem da je računica i za toplinsku pumpu slična.
Koliko vidim (ima na računu zadnjih 12mj po kilowatima), taman se provlačim sa 2800-2900kW za razdoblje 01.10.-31.03.
Topla voda je na plin pa to spašava.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 13.12.2024. u 06:24.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 07:28   #287
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Bas me zanima kako ce to izgledati jer samo prosli mj. sam imao potrosnju od ravno 1000 kW (zbrojene visa i niza tarifa)... Lagano sam naebo
Staro 13.12.2024., 08:35   #288
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova

@Silthrax: Može malo detalja molim te, može li se lova tražiti retroaktivno (ili čak i za budućnost tipa napravit ću fasadu i kupit DT za 5 mjeseci?) i gdje se uopće traži?

EDIT: Išao malo izgulgati, evo link zainteresiranima.
Ako sam dobro skužio ovo sve je APP i mora se riješiti prije obnove, te sve treba izgleda čekati i čekati....pa kome se uvjetno rečeno žuri i ne želi obnavljat godinama, ovo baš i ne igra...
A i čuo sam da izvođači čim im spomeneš to, napucaju cijene gdje se gubi dio tih sredstava, no to je sve rekla-kazala....
Ispravite me ako sam krivo shvatio.
Znači moras već imati izgrađenu legalnu kuću koju ti kao energetski obnavljaš, meni se poklopilo što sam kupio kuću koju sam ionako planirao čitavu renovirati pa kad je uletila energetska obnova bilo mi je super.

E sad ovako za npr stolariju ti dođe isto išao preko fonda ili ne jer ti je cijena ista i dođe ti super. Dok npr za fasadu većina ti radi bez računa pa kao uštediš za PDV i teže je nači neke majstore koji zele ići preko računa ali sve se da. I opet ako i uračunaš PDV sa 60% subvencije si daleko u plusu. I npr. ista stvar ti je sa dizalicom topline svejedno je moraš uzeti sa PDV-om ako želiš garanciju na nju. Da sam primjetio da netko diže cijene radi fonda nije istina jedino se neki ne žele bakčati sa računima draže im je ići na crno.

Meni je fond odobrio 55k eura energetske obnove i ispadne da ću ja morati financirati samo 22k eura za dizalicu topline sa podnim grijanjem, izolaciju poda (stirpor, glazura), izolaciju stropa (stiropor), fasada (14 cm stiropor) i troslojno staklo. Što ispadne ekstra.

Natječaji su svake dvi godine i nije da je nešto komplicirano. Pa bi preporučio ljudima ako su planirali neke takve radove da se probaju organizirati prema fondu jer velike su uštede.
Staro 13.12.2024., 08:45   #289
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Super samo jos Fali plava iskaznica za fondiće i to je to.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 09:01   #290
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Pogotovo se ne isplati u startu kada moraš izvaliti po 15-20k eura.
https://www.ronis.hr/monobloc-heat-p...78452/product/
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 09:17   #291
Silthrax
Premium
Moj komp

Silthrax's Avatar

To mi je full cudna cijena, ali sama dizalica za neku standardnu kucu je od 3-5k eura za srednji rang. Ako ce se ici na neku kvalitetu ili brend cijena ide do 10k. Uz to ide dodatno i popratni materijal za kotlovnicu pa sama cijena ugradnje.
Staro 13.12.2024., 10:17   #292
goran1985
Ili jesi ili nisi

Ove monoblokove je pizdarija za ugradit.
Brat mi je LG Therma V 16kW 3f platio 4.500€. Kvaliteta takva kakva je, unutarnji displej se pokvario nakon manje od godine dana. Ali da grije, grije...
Staro 13.12.2024., 10:22   #293
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Ove monoblokove je pizdarija za ugradit.
Brat mi je LG Therma V 16kW 3f platio 4.500€. Kvaliteta takva kakva je, unutarnji displej se pokvario nakon manje od godine dana. Ali da grije, grije...
LG daje 5 godina garancije, ko ih šljivi, neka brat zove da poprave

Da, monoblokovi su jednostavniji za ugradnju može i vodoinstalater ugradit
Staro 13.12.2024., 10:51   #294
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor Silthrax Pregled postova
To mi je full cudna cijena, ali sama dizalica za neku standardnu kucu je od 3-5k eura za srednji rang. Ako ce se ici na neku kvalitetu ili brend cijena ide do 10k. Uz to ide dodatno i popratni materijal za kotlovnicu pa sama cijena ugradnje.
A i nije samo to nego i cijena dizalice jako raste sa njezinom snagom,a za manju snagu treba brutalno dobro izolirana kuća!!Ako ste u kontinentalnom dj.

Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk
Staro 13.12.2024., 10:54   #295
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Badboy Pregled postova
A i nije samo to nego i cijena dizalice jako raste sa njezinom snagom,a za manju snagu treba brutalno dobro izolirana kuća!!Ako ste u kontinentalnom dj.

16kW ti nije dovoljno? Meni većina online kalkulatora kaže da je to dosta za 200m2
Staro 13.12.2024., 13:09   #296
goran1985
Ili jesi ili nisi

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
LG daje 5 godina garancije, ko ih šljivi, neka brat zove da poprave

Da, monoblokovi su jednostavniji za ugradnju može i vodoinstalater ugradit
Popravili su ali se skoro mjesec dana čekalo. Srećom to nije jedini način grijanja.

Sa 16kW se može grijati i više od 300 kvadrata ako su jako dobro izolirani.
Staro 13.12.2024., 13:26   #297
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
16kW ti nije dovoljno? Meni većina online kalkulatora kaže da je to dosta za 200m2
Ja nemam dizalicu ugradbeni kamin i klima toshiba 5kw griju oko 100m2,kum mi ima lg thermu 11kw grije 150m2 brutalno izolirane kuće u Kerestincu
Možda sam se krivo izrazio,mislio sam pod veća snaga(naravno cijena)ali i puno veća potrošnja(isplativost)za slabije izoliran prostor di se po meni polako gubi smisao plin struja drva...ako se gleda ušteda!!(Struja dizalica)

Zadnje izmijenjeno od: Badboy. 13.12.2024. u 13:36.
Badboy je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 14:29   #298
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Bas me zanima kako ce to izgledati jer samo prosli mj. sam imao potrosnju od ravno 1000 kW (zbrojene visa i niza tarifa)... Lagano sam naebo
i feel you man tocno isto ko i ti
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 14:33   #299
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Kolko imaš u kojoj tarifi? Da ne ispadne da ti se slučajno jedna tarifa bolje isplati
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 14:54   #300
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

38% mi je u nizoj, taman na nekoj granici da mi se plavi model (makar marginalno) ne isplati

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na