|
![]() |
#211 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Varilnik
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Kako je došla zima i sad već imamo nekakvo iskustvo s radom dizalice, mogu reći koju riječ. Imamo ukupno 5 radijatora u stanu. Stan je 60m2 i bilo je dana kada je bilo -3 stupnjeva i mogu reći da grije kao ludo. Brzo se zagrije cijeli stan i lijepo ga održava toplim i ugodnim, čak nekad bude i možda pretoplo iako je stavljeno na 22 stupnja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: SaleFFS. 08.12.2024. u 09:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Užitak je konačno vidjeti nekoga tko se stvarno razumije u problematiku. Na tržištu (bilo gdje) su ostali skoro samo "prodavači" (dakle, uvaljuje robu samo da proda) i nazovi "majstori". U mom kraju ima desetak "majstora" koji odrade sve vezano za toplinsku pumpu, pa svi oni onda zovu jednog te istog tipa da ih pusti u pogon jer ovi ne znaju. Tip im hladno naplati 300-500 EUR za "puštanje u pogon", sat vremena posla. Više ništa i ne radi nego to. ![]() Samo, kad u videu kaže "čujete li kako krčka freon" imam osjećaj da zajebaje. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
"PUŠTANJE U RAD DIZALICE kom1,00 380,00€ NAPOMENA: -u cijeni nije spajanje /podešavanje wifi modula-U cijeni nisu putni troškovi" |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Kolega ima neku Fuji. Piše do 75 stupnjeva . Kupio u solarno.hr Ne znam da li to ovisi i o vanjskoj temperaturi jer mu je prva godina ali za sada grije odlično. Normalnu instalaciju plinskog centralnog je imao. Stavio je sada uz to dizalicu i može kombinirati u slučaju da ovo ne radi kako treba Poslano sa mog |
![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
SaleFFS, meni ovo tvoje izgleda kao pločasti radijator, vidim da Vogel ima te neke niskotemp pločaste, ali treba vidjeti što je to točno. Ovo je NT radijator, imaju li tvoji ventilatore? Meni ovo zapravo liči na ventilokonvektor ali ajde, nek im bude. Dakle, postoje visokotemperaturne DT i niskomtemp DT, prve griju vodu do 75 stupnjeva, puno su manje efikasne i kreću od 11kw snage, a druge griju do 55 stupnjeva vodu. Prve su obično za staru/postojeću instalaciju npr alu radijatora dok su druge za pločaste,podno i ventilokonvektore koji su izgleda po svemu najgori. Barba Heatmaster ih mrzi koliko sam primijetio. ![]() Postoje monoblock i split sistemi. Monoblock je sve u vanjskoj jedinici i pumpa i rezervar...sve. Split je samo vanjska kao od klime vani, ostatak je unutra. Kažu da je split bolji jer pol sistema nije nagurano u vanjsku jedinicu nego je fino na toplom u objetku. Monoblock je puno veća vanjska. Zadnje izmijenjeno od: Disco. 09.12.2024. u 06:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Varilnik
|
Iskreno, ne kužim se toliko u te sisteme iako znam kako dizalice funkcioniraju. Budem danas poslikao malo detaljnije kad izađe sunce ![]() Nemaju ventilatore ovi radijatori, koliko vidim klasični pločasti od Vaillanta. https://www.ikoma.hr/hr/radijatori-5...-3066-w-13661/ Bez obzira koji sustav je mi smo prezadovoljni jer grije stvarno dobro. Zadnje izmijenjeno od: SaleFFS. 09.12.2024. u 06:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Varilnik
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
El Mattador
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() Bitna je donekle i potrošnja, meni osobno sve do cca 1200€ na sezonu je OK. ![]() A da li ti je DT niskotemp ili visokotemp i koliko kw je; pretpostavljam da je nekih 6kw max s obzirom da si u Ri i da griješ 60m2? EDIT: Vidim da se napisao model klime i fakat je 6kw i ''obična'' klima...WTF? Očito i to može...nisam imao pojma. Doduše DT i je najobičnija INV klima samo grije vodu umjesto zraka. Što si na Grobniku ili kamo već kada ti je bilo -3? EDIT2: Grijač što spominjete služi kada vani bude muški minus i klima jednostavno više ne može raditi, on je svojevrsni backup i onda tada troši onoliko koliko i daje, dakle COP=0. Skužio sam recimo da meni klima u stdby troš 7w, ali kada je vani 1-0 ili niže troši 60w, izgleda da ima neki mini grijač za lakši start ili što već. Zadnje izmijenjeno od: Disco. 09.12.2024. u 08:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Varilnik
|
Saršoni, skoro Grobnik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#225 | ||
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
To sam baš nedavno razmatrao za svoju jedinicu, samo nisam stigao proučiti sve detalje. Pošto moja od 10,5 kW grije dobro samo do nekih 5°C, ideja je kod sljedeće obnove staviti podno i spojiti na postojeću vanjsku jedinicu. Možeš li malo detaljnije poslikati taj ormarić? Ovaj bakreni dio je rekuperator, tu se toplina plina prenosi na vodu? Pretpostavljam da nemaš mogućnost nekog finetuninga krivulje nego radi kako je Kinez zamislio? Kako odrađuje defrostove, ako ih je bilo?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Varilnik
|
Citiraj:
Što se tiće podešavanja mogu mu sa aplikacijom kroz dane i sate stavljati kada i na koju temp da grije ili ostaviti manual pa povećavati/smanjivati po 0.5 stupnjeva. Ja uvijek stavim na 21.5 jer smo skužili da je to dovoljno za nas pa onda održava tokom dana. Nisam pratio defrost ali nakon par minuta od kad se upali krene grijati vodu. Morati ću to malo vidjeti detaljnije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Propali Amigaš
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#232 | ||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Onda imaš MELCloud, nisam na to mislio. Kod mene mora biti 24.5°C kako bi u prostoriji bilo 25-26°C, ali opet osjećaj ugode nikakav kad je vjetar okolo. Dok sam se grijao na podno, bez problema ga stavim na 22-23°C i puno je ugodnije od puhanja klimom na 24-25°C.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
El Mattador
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Brat mi ima LG Therma V, monoblock, 16kW čini mi se, 3f. Drži je na 50° iako bi mogla niže, inače su mu polazi u radijatore od 35° do 45° kad su vani debeli minusi, dakle jako dobro izolirana kuća. Lani ju je stavio, dodao paralelno u postojeći sistem CG na drva. Nakon manje od godine dana crkla unutarnja jedinica, čekao na majstora skoro mjesec dana. Da nisu i dalje drva u stand by, bilo bi veselo. Ugradnju DT mu je majstor za nekih par sati posla naplatio 550€ lani. Inače je zadovoljan, jeftinije od drva, komocija neusporediva dakako. Ako se dobro sjećam lani u siječnju (koji nije bio nešto hladan doduše) je trošila 50ak kW dnevno, kuća ima više od 300m2. PTV grije na el. grijač i dalje, ne koristi DT za tu namjenu. Bas sad gledam, prošli tjedan je bila potrošnja od 01.12. do 07.12. 271kW. Barem tako registrira sama DT.. Zadnje izmijenjeno od: goran1985. 09.12.2024. u 15:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Stan je mali, dobra izolacija i geogfafski polozaj je takav da neces imati 2 tjedna -12 ili cak i manje preko noci a danju oko 0 ili -3 i tako 10-tak dana... Ti radijatori i termo glave su klasicni ko moji stari 12 godina, identicni su u svemu osim sto su tvoji bijeli ko sir naspram mojih koji polako zute od starosti ![]() Kod nas u slavoniji to tvoje nema sanse tj. ima ali recimo stan u zgradi do cca kvadrata kao kod tebe i da je stan u nekom sredistu tj. da je okruzen sa svih strana sa drugim stanovima koji se naravno svakodnevno griju. Taj sistem u nekoj kuci koliko god bila dobro izolirana i ako je cca prosjek 90-120 kvadrata povrsine ( sto ja recimo grijem ) ce potrositi definitivno vise struje u €urima nego plina sa kombi bojlerom bio obican ili kondezacijski. Isto tako koliko vidim sa tvoje slike, pritisak ti je ispod 1 bara a trebao bi stajati oko 1,3 do 1,5 bara kada sistem ne radi te kada ti rade svi radijatori u sistemu onda pritisak nebi trebao prelaziti 2 do 2,2 bara max jer na +2,5 bara izbacuje preko sigurnosnog ventila koji kod tebe nema spojen odvod, doslovce ce ti izbaciti u taj ormaric vodu jer nemas odvod sa sigurnosnog ventila. Manji pritisak tj. ispod 1 bara znaci da imas i vecu potrosnju, mozda i zraka nesto u sistemu. Nadopuni sistem vodom do 1,5 bara dok isti ne radi i onda odzracis svaki radijator kada sistem radi tj. da su svi radijatori u pogonu. Znaci ako i predje 2,2 bara i dalje malo po malo ispustas vodu sa xy radijatora po zelji dok se barometar ne zaustavi na 2 bara. Isto tako ako je tempreatura vode veca, veci je i pritisak u barima pa to valja raditi sa maximalnom temperaturom vode grijanja.
![]() |
![]() |
#237 |
Varilnik
|
Sve jasno, zato je i majstor rekao da mi ne treba ništa jače i da se ne treba trošiti suluda lova a da grijanje radi ok. Iz Slatine sam inače i tamo je znalo biti i po tjedan dana -20 dok sam živio. Ne znam kakve su sada zime ali slažem se da ovo ne bi bilo adekvatno za takve uvjete. Thx za info o tlaku, budem svakako bolje pogledao sutra pa lako kontaktiram majstora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Pa moze se ali u kompletnoj instalaciji u najvisljim tockama valja imati odzracnike jer se mjehurici zraka u tim tockama zadrzavaju. Kada voda cirkulira onda i ti mjehurici putuju po sistemu i kada dodju do odzracnika na radijatoru izlaze zajedno sa malom kolicinom vode iz sistema. Ja imam 6 komada ovakvih, 3 voda idu iz bojlera tj. na tri strane se ciri voda od bojlera prema radijatorima. https://www.servicecentar.com/shop/k...ski-odzracnik/ Svejedno odzracim radijatore 1x godisnje prije sezone dok su vruci i bude mir cjele zime niti pada pritisak na barometru. Ako ga odzracis hladnog bez cirkulacije vode, odzraci se samo on i onda iz neke tocke u cijevima dodje opet zrak kroz mjesec/dva.
![]() |
#240 |
El Mattador
|
Ja sam također navikao da je sistem odzračen tek kada nakon nekoliko sati rada prođem sve radijatore, prepipam cijelu površinu i odzračim šta treba odzračiti i dodam vode da dođe na cca 1.5 bar+-. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|