Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2024., 08:50   #211
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor JoZ@ Pregled postova
https://www.youtube.com/@Heatmaster-007/videos

neznam dal je ko prije stavio link na ovaj kanal
tip objašnjava o dizalicama topline i ostalim načinima grijanja
pa možda će nekom koristit
Samo mu nemojte nigdje napisat da ste inženjer biločega, alergičan je na inženjere
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2024., 08:53   #212
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor SaleFFS Pregled postova
Ako ti smeta klima za hlađenje smetat će ti i ventilokonvektori jer je to ajmo reći na isti princip (Imam mi žena to na poslu pa mora pokraj sebe staviti uljni radijator da joj ne bude zima). Kad prestane puhati odmah se osjeti ta razlika od radijatora koji cijelo vrijeme grije. Nedavno smo si ugradili Mitsubishi dizalicu i niskotemp. radijatore u stan koji smo kupili i mislim da će to biti to, samo treba dočekati zimu da vidimo kako to na kraju radi ali ono što sam vidio na testu neki dan kad je majstor puštao u pogon je i više nego dovoljno. Za tren je napravio saunu u stanu koliko grije
Da sam sebe quotam, za one koji razmišljaju uvesti dizalicu i niskotemperaturne radijatore.

Kako je došla zima i sad već imamo nekakvo iskustvo s radom dizalice, mogu reći koju riječ. Imamo ukupno 5 radijatora u stanu. Stan je 60m2 i bilo je dana kada je bilo -3 stupnjeva i mogu reći da grije kao ludo. Brzo se zagrije cijeli stan i lijepo ga održava toplim i ugodnim, čak nekad bude i možda pretoplo iako je stavljeno na 22 stupnja Nema drva, peleta, čišćenja, komplikacija... samo preko mobitela upališ, staviš si profil koji ti odgovara i piči. E sad, struja za grijanje kroz cijeli mjesec kad svaki dan radi je oko 80-ak eura mjesečno s time da nam perilica/sušilica zbog bebača radi svaki dan, perilica suđa, 2 pc-a rade po cijele dane, veliki frižider, mirkovalna...možda bude i više ako padne još koji stupanj vani ali nebi trebalo biti neke velike razlike. Sve u svemu zadovoljan investicijom!

Zadnje izmijenjeno od: SaleFFS. 08.12.2024. u 09:01.
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2024., 09:24   #213
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Samo mu nemojte nigdje napisat da ste inženjer biločega, alergičan je na inženjere

Užitak je konačno vidjeti nekoga tko se stvarno razumije u problematiku. Na tržištu (bilo gdje) su ostali skoro samo "prodavači" (dakle, uvaljuje robu samo da proda) i nazovi "majstori".
U mom kraju ima desetak "majstora" koji odrade sve vezano za toplinsku pumpu, pa svi oni onda zovu jednog te istog tipa da ih pusti u pogon jer ovi ne znaju. Tip im hladno naplati 300-500 EUR za "puštanje u pogon", sat vremena posla. Više ništa i ne radi nego to.

Samo, kad u videu kaže "čujete li kako krčka freon" imam osjećaj da zajebaje.
Staro 08.12.2024., 11:59   #214
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Užitak je konačno vidjeti nekoga tko se stvarno razumije u problematiku. Na tržištu (bilo gdje) su ostali skoro samo "prodavači" (dakle, uvaljuje robu samo da proda) i nazovi "majstori".
U mom kraju ima desetak "majstora" koji odrade sve vezano za toplinsku pumpu, pa svi oni onda zovu jednog te istog tipa da ih pusti u pogon jer ovi ne znaju. Tip im hladno naplati 300-500 EUR za "puštanje u pogon", sat vremena posla. Više ništa i ne radi nego to.

Samo, kad u videu kaže "čujete li kako krčka freon" imam osjećaj da zajebaje.
Ovako nešto?

"PUŠTANJE U RAD DIZALICE kom1,00 380,00€ NAPOMENA: -u cijeni nije spajanje /podešavanje wifi modula-U cijeni nisu putni troškovi"
Staro 08.12.2024., 17:16   #215
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Da sam sebe quotam, za one koji razmišljaju uvesti dizalicu i niskotemperaturne radijatore.

Kako je došla zima i sad već imamo nekakvo iskustvo s radom dizalice, mogu reći koju riječ. Imamo ukupno 5 radijatora u stanu. Stan je 60m2 i bilo je dana kada je bilo -3 stupnjeva i mogu reći da grije kao ludo. Brzo se zagrije cijeli stan i lijepo ga održava toplim i ugodnim, čak nekad bude i možda pretoplo iako je stavljeno na 22 stupnja Nema drva, peleta, čišćenja, komplikacija... samo preko mobitela upališ, staviš si profil koji ti odgovara i piči. E sad, struja za grijanje kroz cijeli mjesec kad svaki dan radi je oko 80-ak eura mjesečno s time da nam perilica/sušilica zbog bebača radi svaki dan, perilica suđa, 2 pc-a rade po cijele dane, veliki frižider, mirkovalna...možda bude i više ako padne još koji stupanj vani ali nebi trebalo biti neke velike razlike. Sve u svemu zadovoljan investicijom!

Dizalica topline na radijatore? Napiši molim te točne modele dizalice i radijatora da pogledam malo.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2024., 20:13   #216
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Kolika max. temp vode iz te dizalice dolazi do radijatora?
Staro 08.12.2024., 21:01   #217
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Kolika max. temp vode iz te dizalice dolazi do radijatora?
Kolega ima neku Fuji. Piše do 75 stupnjeva .

Kupio u solarno.hr

Ne znam da li to ovisi i o vanjskoj temperaturi jer mu je prva godina ali za sada grije odlično. Normalnu instalaciju plinskog centralnog je imao. Stavio je sada uz to dizalicu i može kombinirati u slučaju da ovo ne radi kako treba

Poslano sa mog
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 05:37   #218
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
SaleFFS, meni ovo tvoje izgleda kao pločasti radijator, vidim da Vogel ima te neke niskotemp pločaste, ali treba vidjeti što je to točno.

Ovo je NT radijator, imaju li tvoji ventilatore?
Meni ovo zapravo liči na ventilokonvektor ali ajde, nek im bude.

Dakle, postoje visokotemperaturne DT i niskomtemp DT, prve griju vodu do 75 stupnjeva, puno su manje efikasne i kreću od 11kw snage, a druge griju do 55 stupnjeva vodu.
Prve su obično za staru/postojeću instalaciju npr alu radijatora dok su druge za pločaste,podno i ventilokonvektore koji su izgleda po svemu najgori. Barba Heatmaster ih mrzi koliko sam primijetio.

Postoje monoblock i split sistemi. Monoblock je sve u vanjskoj jedinici i pumpa i rezervar...sve. Split je samo vanjska kao od klime vani, ostatak je unutra.
Kažu da je split bolji jer pol sistema nije nagurano u vanjsku jedinicu nego je fino na toplom u objetku.

Monoblock je puno veća vanjska.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 09.12.2024. u 06:11.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 06:01   #219
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Iskreno, ne kužim se toliko u te sisteme iako znam kako dizalice funkcioniraju. Budem danas poslikao malo detaljnije kad izađe sunce

Nemaju ventilatore ovi radijatori, koliko vidim klasični pločasti od Vaillanta.

https://www.ikoma.hr/hr/radijatori-5...-3066-w-13661/

Bez obzira koji sustav je mi smo prezadovoljni jer grije stvarno dobro.

Zadnje izmijenjeno od: SaleFFS. 09.12.2024. u 06:08.
Staro 09.12.2024., 07:02   #220
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Te visokotemp. DT onda imaju i el. grijač čim tolko mogu zgrijati vodu
Staro 09.12.2024., 07:39   #221
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Model Mitsubishija je MUZ-AP60VG što je u biti klima uređaj za grijanje, a ostatak opreme u ormariću izgleda ovako

Kakav god bio setup, kakav god majstor odobrio to ili ne nama stan grije super i struje ne troši puno.
Staro 09.12.2024., 07:45   #222
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Te visokotemp. DT onda imaju i el. grijač čim tolko mogu zgrijati vodu
Nemaju nego jednostavno troše više električne energije te time imaju manji COP. I ono "do 80°" treba uzeti sa velikom rezervom.
Staro 09.12.2024., 07:51   #223
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Citiraj:
Iskreno, ne kužim se toliko u te sisteme iako znam kako dizalice funkcioniraju. Budem danas poslikao malo detaljnije kad izađe sunce

To je najbitnije.
Bitna je donekle i potrošnja, meni osobno sve do cca 1200€ na sezonu je OK.

A da li ti je DT niskotemp ili visokotemp i koliko kw je; pretpostavljam da je nekih 6kw max s obzirom da si u Ri i da griješ 60m2?

EDIT: Vidim da se napisao model klime i fakat je 6kw i ''obična'' klima...WTF?
Očito i to može...nisam imao pojma. Doduše DT i je najobičnija INV klima samo grije vodu umjesto zraka.
Što si na Grobniku ili kamo već kada ti je bilo -3?

EDIT2: Grijač što spominjete služi kada vani bude muški minus i klima jednostavno više ne može raditi, on je svojevrsni backup i onda tada troši onoliko koliko i daje, dakle COP=0.
Skužio sam recimo da meni klima u stdby troš 7w, ali kada je vani 1-0 ili niže troši 60w, izgleda da ima neki mini grijač za lakši start ili što već.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 09.12.2024. u 08:05.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 08:13   #224
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Saršoni, skoro Grobnik Zadnjih tjedan i pol dana je znalo biti fajn hladno pa je opet stan bio i više nego dovoljno zagrijan a radila je na pola gasa. Za sada najveći račun je bio nepunih 80 eura ali za sve u stanu. Iskreno kad smo pričali sa majstorom o ugradnji moram priznati da sam bio malo skeptičan ali me on uvjeravao da je to i više nego dovoljno za takav stan koji je ujedno i jako dobro izoliran.
Staro 09.12.2024., 08:53   #225
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:

Citiraj:
Model Mitsubishija je MUZ-AP60VG što je u biti klima uređaj za grijanje, a ostatak opreme u ormariću izgleda ovako

Kakav god bio setup, kakav god majstor odobrio to ili ne nama stan grije super i struje ne troši puno.
Top, znači i to se sada može.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 09:13   #226
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Saršoni, skoro Grobnik Zadnjih tjedan i pol dana je znalo biti fajn hladno pa je opet stan bio i više nego dovoljno zagrijan a radila je na pola gasa. Za sada najveći račun je bio nepunih 80 eura ali za sve u stanu. Iskreno kad smo pričali sa majstorom o ugradnji moram priznati da sam bio malo skeptičan ali me on uvjeravao da je to i više nego dovoljno za takav stan koji je ujedno i jako dobro izoliran.
Ta klima je u osnovi zrak-zrak, kakva je onda unutrašnja jedinica za grijanje vode?
Staro 09.12.2024., 09:45   #227
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:

To sam baš nedavno razmatrao za svoju jedinicu, samo nisam stigao proučiti sve detalje. Pošto moja od 10,5 kW grije dobro samo do nekih 5°C, ideja je kod sljedeće obnove staviti podno i spojiti na postojeću vanjsku jedinicu. Možeš li malo detaljnije poslikati taj ormarić? Ovaj bakreni dio je rekuperator, tu se toplina plina prenosi na vodu? Pretpostavljam da nemaš mogućnost nekog finetuninga krivulje nego radi kako je Kinez zamislio? Kako odrađuje defrostove, ako ih je bilo?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 10:01   #228
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Taj bakreni dio bi bio plocasti izmjenjivac ako se ne varam.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 10:09   #229
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
To sam baš nedavno razmatrao za svoju jedinicu, samo nisam stigao proučiti sve detalje. Pošto moja od 10,5 kW grije dobro samo do nekih 5°C, ideja je kod sljedeće obnove staviti podno i spojiti na postojeću vanjsku jedinicu. Možeš li malo detaljnije poslikati taj ormarić? Ovaj bakreni dio je rekuperator, tu se toplina plina prenosi na vodu? Pretpostavljam da nemaš mogućnost nekog finetuninga krivulje nego radi kako je Kinez zamislio? Kako odrađuje defrostove, ako ih je bilo?
Kad dođem doma poslikam detaljnije. Koji dio te konkretno zanima.

Što se tiće podešavanja mogu mu sa aplikacijom kroz dane i sate stavljati kada i na koju temp da grije ili ostaviti manual pa povećavati/smanjivati po 0.5 stupnjeva. Ja uvijek stavim na 21.5 jer smo skužili da je to dovoljno za nas pa onda održava tokom dana. Nisam pratio defrost ali nakon par minuta od kad se upali krene grijati vodu. Morati ću to malo vidjeti detaljnije.
Staro 09.12.2024., 10:12   #230
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Ovo je jako zanimljivo.
Nisam znao da se samo kompresorom bez ikakvog el. Grijača može zagrijati voda u unutar izmjenjivača topline do 75°
Staro 09.12.2024., 10:20   #231
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Ovo je jako zanimljivo.
Nisam znao da se samo kompresorom bez ikakvog el. Grijača može zagrijati voda u unutar izmjenjivača topline do 75°
Hitachi može i do 80, ima raspon ko Freddie Mercury
Staro 09.12.2024., 12:39   #232
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Ovo je jako zanimljivo.
Sumnjam da ide toliko visoko, zrak iz mojih jedinica je max 43°C, voda ne može biti baš 30°C toplija.

Citiraj:
Kad dođem doma poslikam detaljnije. Koji dio te konkretno zanima.

Što se tiće podešavanja mogu mu sa aplikacijom kroz dane i sate stavljati kada i na koju temp da grije ili ostaviti manual pa povećavati/smanjivati po 0.5 stupnjeva. Ja uvijek stavim na 21.5 jer smo skužili da je to dovoljno za nas pa onda održava tokom dana. Nisam pratio defrost ali nakon par minuta od kad se upali krene grijati vodu. Morati ću to malo vidjeti detaljnije.
Sve me zanima, otvori ormarić koliko možeš pa poslikaj detaljno svaku komponentu i kuda idu cijevi.

Onda imaš MELCloud, nisam na to mislio. Kod mene mora biti 24.5°C kako bi u prostoriji bilo 25-26°C, ali opet osjećaj ugode nikakav kad je vjetar okolo. Dok sam se grijao na podno, bez problema ga stavim na 22-23°C i puno je ugodnije od puhanja klimom na 24-25°C.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 14:01   #233
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Sumnjam da ide toliko visoko, zrak iz mojih jedinica je max 43°C, voda ne može biti baš 30°C toplija.
Guglaj Hitachi Yutaki S80
Staro 09.12.2024., 14:48   #234
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Guglaj Hitachi Yutaki S80
Imaš i LG Terma V, visokotemperaturna varijanta.

Također Daikin Altherma R HT.

Ove stvari su dobre gdje se prelazi sa drugih izvora energije (kruta goriva, plin, itd.) na dizalice topline ali ostaje stara infrastruktura (cijevi, radijatori, itd.)
Staro 09.12.2024., 15:05   #235
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Brat mi ima LG Therma V, monoblock, 16kW čini mi se, 3f. Drži je na 50° iako bi mogla niže, inače su mu polazi u radijatore od 35° do 45° kad su vani debeli minusi, dakle jako dobro izolirana kuća.

Lani ju je stavio, dodao paralelno u postojeći sistem CG na drva. Nakon manje od godine dana crkla unutarnja jedinica, čekao na majstora skoro mjesec dana. Da nisu i dalje drva u stand by, bilo bi veselo.
Ugradnju DT mu je majstor za nekih par sati posla naplatio 550€ lani.
Inače je zadovoljan, jeftinije od drva, komocija neusporediva dakako. Ako se dobro sjećam lani u siječnju (koji nije bio nešto hladan doduše) je trošila 50ak kW dnevno, kuća ima više od 300m2. PTV grije na el. grijač i dalje, ne koristi DT za tu namjenu.

Bas sad gledam, prošli tjedan je bila potrošnja od 01.12. do 07.12. 271kW. Barem tako registrira sama DT..

Zadnje izmijenjeno od: goran1985. 09.12.2024. u 15:13.
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 15:17   #236
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Da, super je jer su okolnosti cijelog sistema jako povoljne.
Stan je mali, dobra izolacija i geogfafski polozaj je takav da neces imati 2 tjedna -12 ili cak i manje preko noci a danju
oko 0 ili -3 i tako 10-tak dana...

Ti radijatori i termo glave su klasicni ko moji stari 12 godina, identicni su u svemu osim sto su tvoji bijeli ko sir naspram mojih
koji polako zute od starosti

Kod nas u slavoniji to tvoje nema sanse tj. ima ali recimo stan u zgradi do cca kvadrata kao kod tebe i da je stan u nekom sredistu tj. da je okruzen sa svih strana sa drugim stanovima koji se naravno svakodnevno griju. Taj sistem u nekoj kuci koliko god bila dobro izolirana i ako je cca prosjek 90-120 kvadrata povrsine ( sto ja recimo grijem ) ce potrositi definitivno vise struje u €urima nego plina sa kombi bojlerom bio obican ili kondezacijski.

Isto tako koliko vidim sa tvoje slike, pritisak ti je ispod 1 bara a trebao bi stajati oko 1,3 do 1,5 bara kada sistem ne radi te kada ti rade svi radijatori u sistemu onda pritisak nebi trebao prelaziti 2 do 2,2 bara max jer na +2,5 bara izbacuje preko sigurnosnog ventila koji kod tebe nema spojen odvod, doslovce ce ti izbaciti u taj ormaric vodu jer nemas odvod sa sigurnosnog ventila.

Manji pritisak tj. ispod 1 bara znaci da imas i vecu potrosnju, mozda i zraka nesto u sistemu. Nadopuni sistem vodom do 1,5 bara dok isti ne radi i onda odzracis svaki radijator kada sistem radi tj. da su svi radijatori u pogonu. Znaci ako i predje 2,2 bara i dalje malo po malo ispustas vodu sa xy radijatora po zelji dok se barometar ne zaustavi na 2 bara. Isto tako ako je tempreatura vode veca, veci je i pritisak u barima pa to valja raditi sa maximalnom temperaturom vode grijanja.
Staro 09.12.2024., 16:50   #237
SaleFFS
Varilnik
Moj komp

SaleFFS's Avatar

Sve jasno, zato je i majstor rekao da mi ne treba ništa jače i da se ne treba trošiti suluda lova a da grijanje radi ok. Iz Slatine sam inače i tamo je znalo biti i po tjedan dana -20 dok sam živio. Ne znam kakve su sada zime ali slažem se da ovo ne bi bilo adekvatno za takve uvjete.

Thx za info o tlaku, budem svakako bolje pogledao sutra pa lako kontaktiram majstora.
Staro 09.12.2024., 18:09   #238
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Što nije da se radijatori odzračuju kad su hladni i kad ne cirkulira voda?

A što se tiče obale i kontinentalnog dijela, neusporedivi smo jbg.
Staro 09.12.2024., 18:24   #239
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Što nije da se radijatori odzračuju kad su hladni i kad ne cirkulira voda?
Pa moze se ali u kompletnoj instalaciji u najvisljim tockama valja imati odzracnike jer se mjehurici zraka u tim tockama zadrzavaju.
Kada voda cirkulira onda i ti mjehurici putuju po sistemu i kada dodju do odzracnika na radijatoru izlaze zajedno sa malom kolicinom vode iz sistema.

Ja imam 6 komada ovakvih, 3 voda idu iz bojlera tj. na tri strane se ciri voda od bojlera prema radijatorima.

https://www.servicecentar.com/shop/k...ski-odzracnik/

Svejedno odzracim radijatore 1x godisnje prije sezone dok su vruci i bude mir cjele zime niti pada pritisak na barometru.
Ako ga odzracis hladnog bez cirkulacije vode, odzraci se samo on i onda iz neke tocke u cijevima dodje opet zrak kroz mjesec/dva.
Staro 09.12.2024., 19:09   #240
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Svejedno odzracim radijatore 1x godisnje prije sezone dok su vruci i bude mir cjele zime niti pada pritisak na barometru.
Ako ga odzracis hladnog bez cirkulacije vode, odzraci se samo on i onda iz neke tocke u cijevima dodje opet zrak kroz mjesec/dva.
Ja sam također navikao da je sistem odzračen tek kada nakon nekoliko sati rada prođem sve radijatore, prepipam cijelu površinu i odzračim šta treba odzračiti i dodam vode da dođe na cca 1.5 bar+-.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na