|
![]() |
#1651 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Jedna velika prednost u odnosu na WiFi uređaje je što zigbee jednostavno radi. Sa WiFi uređajima stalno neki klinac, tuye iz peveca malo malo ispadnu s mreže, svaki taj uređaj ima neku svoju aplikaciju u kojoj ih inicijalno moraš podesiti, svaki ima neki svoj set instrukcija. Onda ako se zblesira uređaj moraš opet tražiti njegovu aplikaciju, ako ništa drugo da ga spojiš opet na wifi. Kupiš jeftino kinesko pa te forsira da ideš preko njihovih servera, ubiješ se dok pronađeš način da ga kontroliraš lokalno. Onda za 2 godine kad ti zatreba opet local key kažu ti da ti je istekao trial developer account i traže 600$ ![]() Sa prošlim routerom me zezao jedan Shelly2, sad s novim mi ispada plafonjerka u hodniku (Tuya). Imam i LED controller neki FUT*** (Tuya), isto mušićav, nekad kao da zaspi pa mu treba 5 sekundi da reagira. Promijeniš router, svi poblesave. Jedino mi Wiz E27 žarulja radi baš dobro, ona je u podnoj lampi. Čim nađem zigbee alternative za dvije plafonjerke mijenjam ih. Od wifi ostavit ću samo Sonoffe R1/R3 i par Shelly1 koji mi rade savršeno (Tasmota FW) btw. powerline-like komunikacija ne fercera za bežične prekidače/tipke, senzore, itd... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1652 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Hvala obojici na objašnjenju, izgleda da je Zigbee way to go. Stvar je u tome da recimo u dnevnoj kod ulaznih vrata imam dva prekidača koji pale svjetla iznad kamina i na suprotnom zidu između kutne klupe i kutne garniture. Kasnije sam iskoristio jednu utičnicu kod kutne klupe, umjesto nje stavio prekidač i iznad luster. Ono što bih htio je taj luster također kontrolirati prekidačem pokraj ulaznih vrata i dodati još jedan luster iznad kutne garniture, tu lako dovučem kabel preko tavana. U jednoj spavaćoj bih napravio dvosmjerni sistem bez povlačenja kabela kroz zidove i tavan tako da prekidači pokraj kreveta mogu kontrolirati i glavni luster, ne samo noćne lampe. Ako je to sa Zigbeejem izvedivo, onda super.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1653 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
To su jednostavne logike tako da nebi trebalo biti problema. Koji je sistem koji koristis? I sta imas od hardwarea? Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1654 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
https://eu.itead.cc/hr Ja koristim itead sonoff ihost, radi lokalno u mreži, uglavnom imam zigbee uređaje, neki su sonoff wifi koje iHost vidi u lokalnoj mreži te koristi lokalno. Na ihostu je docker cointaner sa apple homebridge, pa sve te uređaje zajedno sa klimama koje su google only preko plugina share na apple home. Mislim da jednako tako možte poslati i na google assistant za android usere.... prednost je šta sve radi lokalno bez internata i imate IHOST CAST dashboard za tablete/ mobitele...
![]() |
#1655 |
EMP moderator
|
Nemam sad ništa, tek trebam kupiti, ali koliko vidim, ponuda Zigbee galanterije kod nas je jako loša. Trebam promijeniti sve prekidače i utičnice jer sad imam 5-6 različitih setova. Sad sam opet na početku ili ovo što trebam ne postoji. Znači, može li se kod nas pogledati/kupiti Zigbee/Zwave smart galanterija koja: - je modularna tako da mogu kombinirati različite module unutar kutije - ima isti dizajn kompletne serije, ne da opet imam par vrsta - je bez toucha, to me posebno živcira - se neće zapaliti kad spojim 3,6 kW protočni bojler na takav prekidač/utičnicu - koristi jednu aplikaciju za sve Ako nema, onda k vragu, idem na TEM ili Aling Conel, radije se odreknem smart mogućnosti nego ovog gore.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1656 |
Registered User
|
@mann fino su to složili. Ipak nije jeftino tih +400€ dat samo za centralnu jedinicu. S druge strane bridge je povoljan ali zahtjeva internet konekciju+account koji se placa mjesecno... Opet ako radi kao sto pise i ako si zadovoljan,to je to... Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1657 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Modularnost - gledas u potpuno krivom smjeru. Ne gledaj pametne prekidace, ako i danas kupis sve od jednog proizvodjaca za 5 godina velike su sanse da to vise neces naci na trzistu, a nesto ce ti trebati i opet neces imati sve isto. Ja sam kod sebe to rijesio sa Vimar Idea programom, ima ga i bit ce ga, u pozadini toga su, ovisno o primjeni, shelly, sonoff ili tuya proizvodi. Ako nesto rikne, zamjenim i vozim dalje, a svi prekidaci i uticnice su isti i dalje. Zadnjih 10 godina je tako od kada sam stavio prvu smart stvar u kucu. Isto tako, bez obzira koji protokol se koristi(wifi, zigbee, zwave) sve radi bez interneta, u potpunosti lokalno. Isto tako sve radi i ako se moj lokalni server sjebe iz bilo kojeg razloga, u to slucaju svi prekidaci rade kao obicni prekidaci, a ne smart prekidaci. To je ono sto je po meni najbitnije kada se planira smart home |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1658 |
Registered User
|
Znaci, imas nekoliko pristupa, ovisno sto zelis/hoces/mozes itd.... Za pocetak, da li zelis da imas lokalnu kontolu ili ne? Pod lokalnu mislim da ti rade prekidaci, uticnice, zarulje neovisno o tome da li imas konekciju na internet. Ovdje takoder mislim i na automacije koje kreiras. Ovo je osnova setup-a i baza za kupovinu daljnjeg hardware-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1659 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1660 | ||
EMP moderator
|
Citiraj:
![]() https://www.vimar.com/en/int/idea-an...-13177122.html A ovdje pak nema ništa smart... https://www.vimar.com/en/int/catalog...101L214?page=1 Nije mi jasno da nemaju neki filter gdje mogu staviti Zigbee i da mi izlista sve što podržava Zigbee. Nisam očekivao ovolike komplikacije oko nečega što bi trebalo biti jednostavno. Nema druge nego pisati mail, prije bih odštemao taj komad zida nego našao što mi treba. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1661 |
Registered User
|
To sto trazis ti ne postoji.Jos. Ovo o cemu rain prica je: modularni prekidaci (najobicniji)tipa vimar/tem i na njih spojen modul za paljenje/dimmanje... Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1662 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1663 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Eto marko_st je lijepo objasnio. Ja sam kod sebe jedino prebacio sve na Vimar tipkala jer mi je to bilo zgodno/fora + nasao sam ih na njuskalu za sitnis ![]() Svako malo bacam oko na njuskalo i ako naletim na nesto od Vimar Idea programa uzimam cisto da imam doma kada mi zatreba nesto, osjetno je jeftinije nego novo u ducanu |
![]() |
![]() |
![]() |
#1664 |
EMP moderator
|
To mi ne rješava nijedan problem, a ni ne stane u kutiju, možda u razvodnu, ali s postojećim prekidačem i eventualno utičnicom nikako. Dovoljna mi je obična euro 1M utičnica bez uzemljenja i jedan 1M prekidač, zato sam htio modularno, a da ujedno bude smart. Prošao sam i Sonoff ponudu, nema ni kod njih tako nešto, a da radi na Zigbee ili Zwave protokolu. Ima samo ovakav WiFi prekidač, nešto slično koristim za rusku pumpu jer mi je razmak između pumpe i kraja crijeva 50 m. https://sonoff.tech/product/diy-smart-switches/basicr4/ Htio bih takva dva spojiti na dva lustera i onda da njih kontroliram zajedno s postojeća dva lustera na drugom kraju sobe. Ma, izgleda da je lakše povući kabele po tavanu nego naći prikladan device. EDIT: Izgleda da Oblo Living ima rješenje, valja ići u Srbiju, kod nas je slaba ponuda.
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 18.11.2024. u 18:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1665 |
Registered User
|
Imas alternativne metode ako su ti prihvatljiva neka ograničenja. Jedna od: Možes doslovno na zid zalijepiti aqara baterijski ZigBee switch tj tipkalo,a u lustere zavidaj ZigBee zarulje. Baterija ce prezivit bar 2-3god ako te to brine... Nema stemanja, nema kabela ni tavana...😂 Smarthome server mora raditi, a interneta ne treba biti za lokalnu kontrolu. Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1666 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Preskoči sonoff ako možeš, bar wifi komponente. Oblo je ok, samo je preskup. Dobavljiv i u HR, ali preskup. Pisao sam o njemu, potraži.
![]() |
#1667 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]() Vidio sam da je skup, ali nemam neko drugo rješenje, ili plati ili vuci kabele. Ne bih svuda stavljao smart program, samo za tako neke specifične slučajeve.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1668 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Ja sam iza starih prekidača na par mjesta stavio Sonoff ZBmini L2 i radi bez ikakvih problema lokalno(Home assistant i zigbee2mqtt), a u plafonjeru (za sad jednu) sam stavio Sonoff Basic R4 a na njemu je esphome i isto radi lokalno. Za ZBminiL2 sam malo produbio rupu iza prekidača, a za Basic R4 treba promjeniti prekidač (ide izmjenični prekidač i treba obratiti pažnju na spajanje). Ja sam sa Sonoffom zadovoljan, a sa Shellyem sam imao samo probeleme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1669 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Pozdrav, odmah da kazem totalni sam n00b oko ovih stvari, citam tu o zigbijima, sonosima, modulima i zaboli me glava ali valjda sam odabrao pravi topic. Imam 2 el. radijatora za grijanje stana i uz njih sam dobio termostate(za svaki, 2 komada) na kojima se moze programirati 4 "razdoblja" u danu i na koju temp. ce grijati u tim razdobljima. Ono sto me smeta/zivcira je sto je to valjda pravljeno za ljude koji rade od 7-15h a ne u smjenama, znaci ima samo jedan "profil". Ovo su ti termostati https://www.ecproducts.co.uk/product...t-908whb-3-rf/ Tocna oznaka na njima je SAS908whb-3-tr Htio bih kupiti "nesto" sto moze upravljati tim radijatorima i da se moze programirati min. 2 profila, i po mogucnosti da se moze preko mobitela paliti/gasiti, podesavati temp, uglavnom nesto kao upravljanje klimom preko wi-fi. Koje su opcije i koja bi bila najjednostavnija, ne previse skupa? Unaprijed hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#1670 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
P. S. Sad ti je prilika zbog black fridaya pa ako već kupuješ smart elektroniku sad je kupi neovisno o brandu jer svi su na nekoj promo cijeni. https://shop.netatmo.com/en-gb/energ...ler/thermostat Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1671 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Idem na duži put krajem tjedna i kasno sam se sjetio da bi možda bilo pametno staviti neki "smart home" dok me nema just in case. Ideja je staviti senzor na ulazna vrata, jedan senzor pokreta u hodnik i kameru u dnevni boravak koja snima prema hodniku. Gledao sam da uzmem i smart socket pa na njega spojim sirenu koja bi se aktivirala ako se vrata otvore i aktivira senzor pokreta. Imao sam prije xiaomi koji je radio dosta dobro, ali mi je ostao u prethodnom stanu. Sad koliko vidim ne može ih se bas kupiti ili je nedostupno. Ostala mi je jedna xiaomi kamera, koju sam planirao staviti, ali vidim da su uveli cloud service koji se placa za detekciju i pregledavanje videa, pa mi to vise nije interesantno. U kratkom pretraživanju, našao sam sve sto mi treba od Aqare i dostupno je u Linksu, ali me malo odbijaju recenzije njihove android aplikacije na playu. Sviđa mi se Aqara jer bi sljedeće ljeto mijenjao radijatore pa bi mogao i njihove ventile staviti u kombinaciji s temp. senzorima u svakoj prostoriji. Vidio sam da se Aqara može integrirati u HA, ali iskreno nisam imao previse vremena iskazivati. Pa evo, ako netko ima nešto pametno za preporučiti, da je dostupno u trgovinama u Os, bio bih jako zahvalan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1672 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Sto se tice xiaomi-a, imam par kamera, mozes staviti sdkarticu na koju snima, a imas opciju i home surveillance, kada primijeti pokret, snimi video od par sekundi, salje notifikaciju i mozes taj video pregledati. Takve kratke snimke cuva tjedan dana, jedino podesi osjetljivost na najmanje, inace reagira na musicu koja prodje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1673 | |
Premium
|
Citiraj:
Unfortunately, your installation is not yet compatible with Netatmo Energy Products |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1674 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Ja imam slični sistem kao ti ali imam baš njihove termostate. Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1676 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@Veki-os Za početak prvo probaj dobro proučiti taj termostat, radi se o Saswell SAS908XWHB-7-RF za prvi info > https://termometal.hr/sobni-termosta...proizvod-4634/ po opisu može dosta toga samo nije isprogramiran (do kraja). Imaš 2 el. radijatora i zato su 2 para, u svakom paru je Tx (nazovi display) i Rx (prijemnik) jer međusobno rade bežično na 433 MHz. Evo user manual sa RS-online.com > https://docs.rs-online.com/4aae/0900766b81585160.pdf između ostalog omogućuje 4 / 6 temperature / perioda u danu (znak broja u kućici). Prouči manual i/ili pogledaj yubito: https://www.youtube.com/watch?v=3fDNrl6nnOs https://www.youtube.com/watch?v=AxVh3YFx3Ns Vjerojatno ćeš postići sve šta trebaš kada do kraja isprogramiraš termostate, osim upravljanja preko mobitela. Za igranje preko WiFi bi kao trebalo mijenjati (kupovati / trošiti) druge termostate koji ga imaju ili ako kolege znaju za neki modul koji: - ima app za mobitel - radi na WiFi - ima 1 kanal relay kontakt 16A - pa ga spojiti u paralelu ili u prolazu sa postojećim termostatom That's all ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1677 |
Premium
|
Svaka cast na trudu i linkovima ![]() Problem je sto nema bar 2 profila, pa ako naredim temperature i vremena za tjedan kad sam prva smjena onda to naravno ne odgovara kad sam druga smjena, tako da od jeseni do kraja proljeca moram svaki vikend podesavati ponovno sto s vremenom pocne ici na zivce. Zato trazim nesto u cemu bih mogao to napraviti ali ne znam sto sve postoji i sto bi moglo to omoguciti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1678 |
Moderator
|
A čuj, zavisi koliko misliš potrošiti + naravno da treba istražiti šta omogućuje (po pitanju programiranja / mijenjanja) pojedini sistem. Ovo šta sad imaš na 433 Mhz je po meni dobro jer se dalje dobaci nego 2.4 Ghz WiFi. U principu tražiš rješenje: - sa više dnevnih programa a da u jednom danu ima više faza (temperatura) - da mu je izlaz relay 16A Gledao sam na brzinu druge / skuplje termostate i nisam našao ovo šta bi tebi trebalo, u skraćenoj varijanti, mijenjanje rasporeda grijanja u danu sa x faza + 2 ili 3 profila za lakšu promjenu kada mijenjaš smjene. Čak i da ideš slagati neki HA (Home Assistent) sistem je pitanje bili nakraju postigao šta trebaš, a vraga pitaj koliko bi to došlo. Jedina prednost HA bi bila ako bi uspio složiti pristup iz vani (potencijalni sigurnosni problem), da upališ grijanje kad kreneš doma sa posla pa te dočeka toplo. Sa postojećim sistemom jedino da postaviš da grije min. na nekih 15 °C a da onda manualno korigiraš kad si doma na višu temperaturu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1679 |
EMP moderator
|
Rješenje je kupiti još jedan termostat za drugu smjenu ili promijeniti posao, nema druge. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1680 |
Moderator
|
A vidi ovog provokatora ![]() Pomozi susjedu a ne zezati. |
![]() |
![]() |
![]() |