Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.11.2024., 08:28   #661
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Sada ste me natentali da idem vidjet baš koliko je trošio Athlon 900. Kaže TDP 50w, pa ajmo reći da je ta cijela konfa trošila kakvih 70-80W.
Danas se tolika potrošnja u igrama može ostvariti samo sa nekim APU/integrušom.

Najjače je što je marketing novi HW uvijek predstavljao kroz sve ove godine kao puno štedljiviji efikasniji i slično. Naravno da se sada može napraviti X puta više posla u zadanom vremenu, ali bome je i potrošnja otišla u nebo.

Sjećam se jer sam tada dosta DVD-ove enkodirao u Divx, da je znalo trajati po 6-10h (ovisno o duljini filma) u 2 pass-a (gordian knot, nandub, virtual dub i ostali alati ), dok danas Handbrake to riješi u prosjeku u 5 min ili manje. Napredak FTW

Inače smo tada sanjali o tome kada ćemo moći enkodirati u stvarnom vremenu (dakle ako film traje 2h i samo enkodiranje 1 pass traje toliko). Ne mogu se sada sjetiti, ali mislim da je A64 ili kasnije C2D to već mogao, a i Athlon XP je već bio opaka makina.

Nego jel ima netko ovaj rijetki Hacker sa Mafia naslovnicom iz uvodnika da ga skenira?
I zna li se da li je uopće drugačiji od ovog sa Konoko ili je samo naslovnica drugačija...vidim da unutra piše za neke rivjue da su retro ili kako već...vj iz Mafia broja...

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 06.11.2024. u 08:40.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2024., 12:26   #662
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Sada ste me natentali da idem vidjet baš koliko je trošio Athlon 900. Kaže TDP 50w, pa ajmo reći da je ta cijela konfa trošila kakvih 70-80W.
Danas se tolika potrošnja u igrama može ostvariti samo sa nekim APU/integrušom.

Najjače je što je marketing novi HW uvijek predstavljao kroz sve ove godine kao puno štedljiviji efikasniji i slično. Naravno da se sada može napraviti X puta više posla u zadanom vremenu, ali bome je i potrošnja otišla u nebo.

Sjećam se jer sam tada dosta DVD-ove enkodirao u Divx, da je znalo trajati po 6-10h (ovisno o duljini filma) u 2 pass-a (gordian knot, nandub, virtual dub i ostali alati ), dok danas Handbrake to riješi u prosjeku u 5 min ili manje. Napredak FTW

Inače smo tada sanjali o tome kada ćemo moći enkodirati u stvarnom vremenu (dakle ako film traje 2h i samo enkodiranje 1 pass traje toliko). Ne mogu se sada sjetiti, ali mislim da je A64 ili kasnije C2D to već mogao, a i Athlon XP je već bio opaka makina.

Nego jel ima netko ovaj rijetki Hacker sa Mafia naslovnicom iz uvodnika da ga skenira?
I zna li se da li je uopće drugačiji od ovog sa Konoko ili je samo naslovnica drugačija...vidim da unutra piše za neke rivjue da su retro ili kako već...vj iz Mafia broja...

Uff kako ste se raspisali A gle, evo moje mišljenje - što je štedljivije? Ryzen proc koji ima TDP 95W i odradi isti posao za 15-20 minuta ili neki stari athlon XP kojeg sam ja imao (palomino) koji ima npr. 60W i odradi posao za 3 sata? A i ne rade procesori stalno na max opterećenju za većinu poslova.

Nego, ovaj Hacker koji ima Mafia naslovnicu je baš drugi broj, samo njega su dobili isključivo pretplatnici i nikad nije završio na kisoku zbog problema s izdavačem. Rozi "Konoko" je bio sljedeći broj i znam da sam ga čekao mjesecima dok se nije pojavio, zaljubio se odmah u igru Oni koliko god bila nesavršena, nabavio je u kratkom roku i pomlatio sve što sam mogao u igri i usput poginuo jedno 200 puta Da, mene isto zanima taj broj s Mafia naslovnicom, a koji je također broj 66.
Staro 06.11.2024., 14:59   #663
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Decki jasno vam je da taj TDP ne znaci da ce procesor u max loadu tolko W trosit?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2024., 21:13   #664
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
To sve što si napisao može bit točno, ali i dalje je usporedba smiješna.
Pa, da... samo ne na nacin na koji ti mislis.

Citiraj:
Grafa od 4W i grafa od 300W, na prvoj klinac igra Quake 3 a na drugoj Fortnajt, znači rade isto, samo se sad troši više struje
O cemu ti pricas? MX je bio skart ponude, a "300W" iz graficke ces izvuci na high end ponudi kada zakucas sav GP kojeg nudi, rijetko kada u grafici.

Uostalom, low end quadro i mobilni chipovi imaju potrosnju ~30W, a apsolutno su paralelni svemir naspram bilo kakvog cipa u to vrijeme godista.

Citiraj:
Spomenuto je kao zanimljivost, jasno da su potrebe za snagom rasle kao i mogućnosti i da se GPU-i danas koriste za svašta osim za igrice. Ako si zaključio iz tih par riječi da mislim kako bi i danas gpu-i trebali trošit 4W pa da zajedno spasimo planet, dupine i spriječimo potonuće Tuvalua, onda si kako bi neki rekli promašio celi fudbal
Ne, to si ti ispisao sada ni iz cega. Kako sam ti rekao, "nostalgija" za time da je shrot chip prije 25 godina trosio 4W i usporedba sa cipovima koji danas postoje je blago receno deplasirana.

AMD 3015Ce ima TDP od 6W, i osim dvojezgrenog 1.2 GHz (2.3) procesora (sa svom internom skalamerijom, pocevsi od memorijskog kontrolera, PCIe kontrolera i tako dalje) nudi i Vega graficku karticu koja pruza oko 350 puta vise GFLOPS-a od 4W (ili ako ce ti biti lakse, ~35% manjeg TDP-a) GF2 MX.

Ako cemo to staviti u kontekst dodatnog procesora tog ljeta 2000. godine, uzmimo najslabiji Duron 600 s TDP-om od ~20W... kuzis matematiku. Ne pase ti.

Citiraj:
Nostalgija za niskim TDP-om
Kriva ti je nostalgija, u tome i jest poanta, jer (onako na brzinu) Apple Ax serija SoCeva ima priblizno isti TDP a performanse... smijesno je, da.

Citiraj:
Znaci 7-8 najjacih Ajfona.

Citiraj:
Naravno da nije. O cemu mi pricamo ovdje?

2005. godine AMD San Diego (A64, S939), single core procesor na 2.4 GHz je imao TDP malo vise od 100W. Te iste godine, imamo GeForce 6800 Ultra sa ~100W TDP-a. U 200W samo procesora i graficke kartice pricamo o dvije jezgre (SMP), slicnoj frekvenciji, redu velicine boljem IPS-u, sijasetu dodatnih SIMD instrukcija, uz GPU koji ima GP 35 puta veci.

Ugrubo - prije 20 godina si za 30 puta veci TDP-a imao 30 puta manje performanse. Danas u tih 200W naguras cetverojezgreni Core na skoro 5GHz i RTX 4060.

Ergo, non sequitur.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2024., 21:34   #665
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Pa, da... samo ne na nacin na koji ti mislis.
Meni je smiješno da je grafa trošila 4W a sada troše po 300W a rade istu stvar dok se gay-ma. Imaju drukčije sposobnosti, dakako, ali za to me bk. Valjda mi dopuštaš da si sam biram što mi je smiješno. Tehnikalije me ne interesiraju previše.

Citiraj:
O cemu ti pricas? MX je bio skart ponude, a "300W" iz graficke ces izvuci na high end ponudi kada zakucas sav GP kojeg nudi, rijetko kada u grafici.
Pa zapravo si u krivu, pogledaj si malo review-e iz tog vremena. Geforce 2 MX je u gaymingu bio na 75% tadašnjeg high enda (Geforce-a 2 GTS). Ako je to škart valjda si u pravu.
300W iz grafičke izvučem kad pokrenem 3d mark sa ovim odronom od GPU-a iz moj komp, ni po čemu specijjalnom midrange-u.

Citiraj:
Naravno da nije. O cemu mi pricamo ovdje?
Pa ja iskreno ne znam o čemu pričamo ovdje. Ja pričam o tome da je nekad gayming grafa vukla 4W, dok danas vuku po 200-300 i to je sad normalno. Tu sam ja priču prestao a ti si uletio i ušao u turbo patronizirajući mod u kojem mi naširoko objašnjavaš stvari koje su opće poznate. Kao da smo svi retardirani i čekamo tebe da nam objasniš zašto sad troše više, jer nismo u stanju shvatiti sami da za to postoje određeni objektivni razlozi nego nam ti to moraš demonstrirati. Jedino što si demonstrirao je da iz nekog razloga (valjda objektivnog, dijagnosticiranog?) moraš uletavati u ovako autistične izljeve ničega, ne znam.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2024., 23:50   #666
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Meni je smiješno da je grafa trošila 4W a sada troše po 300W a rade istu stvar dok se gay-ma. Imaju drukčije sposobnosti, dakako, ali za to me bk. Valjda mi dopuštaš da si sam biram što mi je smiješno. Tehnikalije me ne interesiraju previše.
Jasno, ne kaze se bezveze za takve da se smiju "ko lud na brasno". Pazi da ti ne prepukne slezena kada vidis da je potrebno ~100mA struje za MOS 6510 - sto ce reci maksimalno pola vata - a radi "istu" stvar kao i 300W nVidija do se "gay-ma".

Citiraj:
Pa zapravo si u krivu, pogledaj si malo review-e iz tog vremena. Geforce 2 MX je u gaymingu bio na 75% tadašnjeg high enda (Geforce-a 2 GTS). Ako je to škart valjda si u pravu.
Mogu ih pogledati, iako ih se donekle i sjecam.

Ali kuzim, ti si tip od sale, stosa, zeza, hihota i smijeha, pa je tako duplo slabija graficka (kroz vrijeme jos i gorih performansi) zapravo 75% high enda. Zasto su i izbacili MX400 niti godinu kasnije, da barem malo iskompenziraju taj nemusti cip...

Citiraj:
300W iz grafičke izvučem kad pokrenem 3d mark sa ovim odronom od GPU-a iz moj komp, ni po čemu specijjalnom midrange-u.
Cestitam, ti si moj idol. Probaj pokrenuti Quake 3 u 1024x768 i 16 bita pa vidi hoce cugnut 300W.

Citiraj:
Pa ja iskreno ne znam o čemu pričamo ovdje.
Primarno o tome da bulaznis i usporedjujes neusporedivo.

Citiraj:
Ja pričam o tome da je nekad gayming grafa vukla 4W, dok danas vuku po 200-300 i to je sad normalno.
Ne, ti imas sizofreno cepanje o tome da "graficka od 4W i 300W radi isto" (citirao sam te u prethodnom postu - i ne, ne rade) i imas "nostalgiju za niskim TDP-om graficke kartice" (citirao sam te u prethodnom postu - ne, na istom TDP-u aktualne graficke kartice pruzaju barem red velicine vece performanse; to sto ti mislis da postoji samo tvoja 300W graficka kartica je... a ono... kuzis).

Citiraj:
Tu sam ja priču prestao a ti si uletio i ušao u turbo patronizirajući mod u kojem mi naširoko objašnjavaš stvari koje su opće poznate.
Opce poznate jesu, ali ti ocito nemas opce znanje.

Citiraj:
Kao da smo svi retardirani
Ne svi, obracao sam se uglavnom tebi.

Citiraj:
i čekamo tebe da nam objasniš zašto sad troše više, jer nismo u stanju shvatiti sami da za to postoje određeni objektivni razlozi nego nam ti to moraš demonstrirati.
Ne bi bio prvi zabiljezeni put.

Citiraj:
Jedino što si demonstrirao je da iz nekog razloga (valjda objektivnog, dijagnosticiranog?) moraš uletavati u ovako autistične izljeve ničega, ne znam.
Moras malo poraditi na koheziji misli.

A ja inace volim uletiti u tako imbecilne tlapnje poput tvojih. Nista strasno, naprosto si u krivu i ne lucis stvari ispravno, sto je sasvim OK, samo poslovicno za moje ulete, uvijek uletim tamo gdje nema niti volje a ocito niti kapaciteta za savladavanjem novih spoznaja, unatoc tome sto su benevolentno i faktografski podastrte. Sto me uvijek pomalo rastuzi, ali eto, c'est la vie.

Programer
Staro 07.11.2024., 01:23   #667
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Jasno, ne kaze se bezveze za takve da se smiju "ko lud na brasno". Pazi da ti ne prepukne slezena kada vidis da je potrebno ~100mA struje za MOS 6510 - sto ce reci maksimalno pola vata - a radi "istu" stvar kao i 300W nVidija do se "gay-ma".

Priznajem da sam bio malo u brizi a i nelagodi što ti olako dijagnosticiram autizam, ali kad vidim ovakve stvari osjećam da sam bio u pravu. Jasno, ne znaš o čemu pričam, kako bi i mogao znati.

Citiraj:
Mogu ih pogledati, iako ih se donekle i sjecam.

Ali kuzim, ti si tip od sale, stosa, zeza, hihota i smijeha, pa je tako duplo slabija graficka (kroz vrijeme jos i gorih performansi) zapravo 75% high enda. Zasto su i izbacili MX400 niti godinu kasnije, da barem malo iskompenziraju taj nemusti cip...

Cestitam, ti si moj idol. Probaj pokrenuti Quake 3 u 1024x768 i 16 bita pa vidi hoce cugnut 300W.

Priznajem da sam bubnuo 75%, ali to je samo zato što znam da likove sa aspergerom takve stvari užasno živciraju.

Evo ti, ja imam tri slike koje dokazuju da sam u pravu. Ti imaš jednu pa je to onda tri puta više, znam da (jedino) takve strogo kvantitativne odnose kognitivni aparati poput tvog razlučuju. Računaj. Plus što sam linkao 1024x, onda se igralo u 800x i 1024x pa moje slikice i zbog tog kriterija imaju više smisla. Ukratko, sereš bezveze, no zbog (jednog od) urođenih problema kojih imaš, ega, to nisi u stanju priznati. Ništa novoga, idemo dalje.

Citiraj:
Primarno o tome da bulaznis i usporedjujes neusporedivo.

Sad više ne znam dal da se smijem jer mi to dođe kao ismijavanje invalida i sl. Pazi, jedno je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Drugo je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Al je to tvom mozgu neusporedivo zbog cuda jezgri, gigaflopsa i sl. pizdarija koje nikog normalnog van tvoje sobice ne zanimaju. Ti iskreno to ne možeš usporedit jer imaš profesionalni disability kojeg ne možeš stavit sa strane, čak ni ovdje.

Citiraj:
Ne, ti imas sizofreno cepanje o tome da "graficka od 4W i 300W radi isto" (citirao sam te u prethodnom postu - i ne, ne rade) i imas "nostalgiju za niskim TDP-om graficke kartice" (citirao sam te u prethodnom postu - ne, na istom TDP-u aktualne graficke kartice pruzaju barem red velicine vece performanse; to sto ti mislis da postoji samo tvoja 300W graficka kartica je... a ono... kuzis).

Pa naravno da rade istu stvar, kad gaymaš na njima onda rade istu stvar. Samo si ti, kao što je prije utvrđeno, poradi određenih mentalnih ograničenja potpuno nesposoban izvest tu apstrakciju nego trkeljaš o snazi, mogućnostima i sl. budalaštinama koje nisu uopće bitni za zamišljenu situaciju.

Citiraj:
Opce poznate jesu, ali ti ocito nemas opce znanje.

Ne svi, obracao sam se uglavnom tebi.

Ne bi bio prvi zabiljezeni put.

Ako ništa, moram ti zahvaliti što si me vratio u stara vremena interneta kad smo imali 12 godina, vrijeđali se bez straha od cenzure, ispucavali ovakve clever one linere i guštali se u tome. Jedino što smo (većina) u međuvremenu odrasli i prerasli takve pubertetske stvari. No lijepo je vidjeti ovako nekog tko je i dalje na tom stupnju razvoja, iako nije baš najbolje za tebe, možemo mi ostali bar nešto pozitivno izvuć iz tvog stanja.

Citiraj:
Moras malo poraditi na koheziji misli.

A ja inace volim uletiti u tako imbecilne tlapnje poput tvojih. Nista strasno, naprosto si u krivu i ne lucis stvari ispravno, sto je sasvim OK, samo poslovicno za moje ulete, uvijek uletim tamo gdje nema niti volje a ocito niti kapaciteta za savladavanjem novih spoznaja, unatoc tome sto su benevolentno i faktografski podastrte. Sto me uvijek pomalo rastuzi, ali eto, c'est la vie.

I dalje ti drviš po svom, no mentalni poremećaji se ne mogu isključit po volji a lijekove vidim da ne uzimaš ili ih ovu noć nisi uzeo. Gle, nemoj ti sad mislit da ja imam nešto protiv tebe i da te vrijeđam, autizam je danas česta pojava i nije neka sramota (dapače, danas je in imati i po nekoliko dijagnoza) i siguran sam da si ono što se naziva high-functioning autist, definitivno imaš svoje mjesto u društvu i dok si zatvoren u sobicu i lupaš po kodu čak bi se moglo reći da je tvoj društveni doprinos pozitivan. Problem nastaje kod ovakvih izleta u nepoznato (u komunikaciju sa živim ljudima) gdje se ne snalaziš baš najbolje i to se nažalost dobro vidi.

Znaš kako kaže Ilija u poznatom filmu, "ja sebe ne mogu da vidim sa strane, a nije lepo da budem lud a da to ne znam". Tako i ti sebe ne možeš vidjeti sa strane a ja ti ne mogu preciznije i jezgrovitije objasniti zašto je nastavak tvojeg tvrdoglavog inzistiranja na nebitnim tehničkim detaljima autizam par excellence. Sve u svemu, mislim da sam ti podario i previše vremena, vjerujem da ljude koji ovako duboko ulaze u nered tvoje psihe obično plaćaš za to. Pošto radim besplatno, odjavljujem se iz ove rasprave sa nadom da ako već tebe izliječit ne možemo, bar smo drugima pokazali sa čim imaju posla.
Staro 07.11.2024., 07:41   #668
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Priznajem da sam bubnuo 75%, ali to je samo zato što znam da likove sa aspergerom takve stvari užasno živciraju.

Evo ti, ja imam tri slike koje dokazuju da sam u pravu. Ti imaš jednu pa je to onda tri puta više, znam da (jedino) takve strogo kvantitativne odnose kognitivni aparati poput tvog razlučuju. Računaj. Plus što sam linkao 1024x, onda se igralo u 800x i 1024x pa moje slikice i zbog tog kriterija imaju više smisla. Ukratko, sereš bezveze, no zbog (jednog od) urođenih problema kojih imaš, ega, to nisi u stanju priznati. Ništa novoga, idemo dalje.
Jasno je da ogranicen lik poput tebe nije u stanju shvatiti dosta jednostavnu usporedbu. Hajde duso zasto nam ne nadjes graf u kojemu je tvoja MX kartica 100% performansi naspram Blackwella u Excelu, a trosi samo 4W, dok ovo moze imati rack sa 140kW. Boze, zaista dugo vremena nisam susreo takvu zaludjenost vlastitom gluposcu kao kod tebe.

Citiraj:
Sad više ne znam dal da se smijem jer mi to dođe kao ismijavanje invalida i sl. Pazi, jedno je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Drugo je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Al je to tvom mozgu neusporedivo zbog cuda jezgri, gigaflopsa i sl. pizdarija koje nikog normalnog van tvoje sobice ne zanimaju. Ti iskreno to ne možeš usporedit jer imaš profesionalni disability kojeg ne možeš stavit sa strane, čak ni ovdje.
Aha, ti nisi samo glup, nego si i bezobrazan. Uf. Takozvani "limited edition".

Citiraj:
Pa naravno da rade istu stvar, kad gaymaš na njima onda rade istu stvar.
Ne, ne rade, analfabetu maloumni, jer nisi shvatio moju Comodore64 usporedbu, a kako i bi, kada ne mozes shvatiti da si jednostavno ispao glup sa svojim nostalgicno niskim TDP-om, koji postoji i danas bez nostalgije. Ali tebi je mama dala novce samo za 300W karticu, sto je OK, ali mamina budalica ne shvaca da postoji svijet izvan njegovog "gay-manja" na 300W kartici. Jer ljudi to rade i na 4W TDP-u "kao i nekada", samo 10 puta bolje.

Citiraj:
Samo si ti, kao što je prije utvrđeno, poradi određenih mentalnih ograničenja potpuno nesposoban izvest tu apstrakciju nego trkeljaš o snazi, mogućnostima i sl. budalaštinama koje nisu uopće bitni za zamišljenu situaciju.
Najveca prednost ovoga je cinjenica da, iako je poslovicno beskorisno, covjek moze citirati morone poput tebe, pokusavajuci mu pomoci da procita koliko je glup, i bez obzira na beznadeznost, evo, opet cemo:

Citiraj:
Grafa od 4W i grafa od 300W, na prvoj klinac igra Quake 3 a na drugoj Fortnajt, znači rade isto, samo se sad troši više struje
Dakle, glupane, shvatjas li da na grafi od 4W klinac i danas igra Fortnajt, i to u 6 puta vecoj rezoluciji i neusporedivim grafickim detaljima? Sto cini i tvoju konkretnu usporedbu, ah, jasno, neistinitom, a tvoja ignorancija i neuvidjanje bjelodanih cinjenica te cini meni dragom i sve rijedjom grupom forumskog glupana.

Citiraj:
Ako ništa, moram ti zahvaliti što si me vratio u stara vremena interneta kad smo imali 12 godina, vrijeđali se bez straha od cenzure, ispucavali ovakve clever one linere i guštali se u tome. Jedino što smo (većina) u međuvremenu odrasli i prerasli takve pubertetske stvari. No lijepo je vidjeti ovako nekog tko je i dalje na tom stupnju razvoja, iako nije baš najbolje za tebe, možemo mi ostali bar nešto pozitivno izvuć iz tvog stanja.
Ne, mileni, to je opet tvoja nostalgicna deluzija koju moras rijesiti sa psihijatrom na sljedecoj sesiji. Ja kao i obicno glupane poput tebe pobijam cinjenicama, a ti si bezobrazan glupan pa ni na sto nisi odgovorio ali ti je jako zabavno koristiti rijeci koje ti je mama rekla da ne smijes koristiti ako zelis da ti da novac za 300W karticu koju si si jako zelio. Ne rastuzujes ti mene, ti rastuzujes svoje roditelje koji su pokusali napraviti funkcionalnog clana drustva od tebe, ali nekada je genetska lutrija i lose skolstvo neumoljivo pa dobijemo lika poput tebe.

Citiraj:
Tako i ti sebe ne možeš vidjeti sa strane a ja ti ne mogu preciznije i jezgrovitije objasniti zašto je nastavak tvojeg tvrdoglavog inzistiranja na nebitnim tehničkim detaljima autizam par excellence.
Vidi, glupane, kako da ti to objasnim... pokusat cu plasticnije, a pitaj mamu kada je opet vidis da ti da novac za novu 300W karticu, mozda ce imat vise strpljenja: na danasnjoj 4W kartici Fortnajt izgleda 10 puta bolje nego Quake3 na GF2MX srotu prije 25 godina, iako nisu usporedivi cipovi. Ja znam da je "gay-mer" glupanu poput tebe to mozebitno i nedokucivo i nemas zelju ni kapacitet za usvajanjem novih znanja, no... 4==4, Quake3<
Citiraj:
Pošto radim besplatno, odjavljujem se iz ove rasprave sa nadom da ako već tebe izliječit ne možemo, bar smo drugima pokazali sa čim imaju posla.
Pozdravi mamu. Reci joj da je ne krivimo sto je sustav zakazao pa imamo glupane poput tebe, za to je primarno kriv internet, kada si slinio nad GF2MX tada si bio glup samo u kvartu.

Programer
Staro 07.11.2024., 09:02   #669
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Diskurs je blago eskalirao ali ima i dobrih on-topic komentara.

Stoji Exy-ev komentar da je vanilla desktop gamer prije 25 godina za tada tipicni gamer workload (OpenGL, DirectX...) u GeForce 2 MX imao diskretni GPU koji za 4W odradi sve sto treba.
Nakon toga je diskretni desktop GPU feature creep, pretvaranje GPU-a u nekakav general-purpose compute, i borba za FPS-om, dovela do danasnjih pecnica.

Vanilla desktop gamer danas nema sanse naci karticu u tom rangu TDP-a.

Stoji i da je u medjuvremenu nastalo vise forkova u GPU stvarnosti, tako da imamo integrated rjesenja (na maticnoj ili u pakiranju CPU-u), laptop i smartphone/tablet GPU-ove.
U ovim zadnjim, kao sto su Mali ili Adreno, jos zivi duh GeForce 2 MX-a

Dobar primjer: http://opentouchgaming.com/

Na jednom Androidu danas Quake 3 leti bolje nego na GeForce 2 MX, i to za manje od 4W.
Apple silikon je jos dramaticniji.
Sve ovo ne vrijedi samo za GPU, nego i za CPU, kada se pogledaju danasnji ARM SoC-ovi i kada se fiksira TDP recimo jednog 486 CPU-a.

Naravno, desktop gamer ima puno visa ocekivanja od source portova boomer shootera na smartphoneu.
Ali Bubba ima pravo da je dosta modernih gejmera sasvim zadovoljno tabletom/smartphone-om, i da ima neograniceno modernih igara koje su toj klasi gejmera dovoljno dobre na ~4W.
borgy je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2024., 09:09   #670
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
Diskurs je blago eskalirao ali ima i dobrih on-topic komentara.

Stoji Exy-ev komentar da je vanilla desktop gamer prije 25 godina za tada tipicni gamer workload (OpenGL, DirectX...) u GeForce 2 MX imao diskretni GPU koji za 4W odradi sve sto treba.
Nakon toga je diskretni desktop GPU feature creep, pretvaranje GPU-a u nekakav general-purpose compute, i borba za FPS-om, dovela do danasnjih pecnica.

Vanilla desktop gamer danas nema sanse naci karticu u tom rangu TDP-a.

Stoji i da je u medjuvremenu nastalo vise forkova u GPU stvarnosti, tako da imamo integrated rjesenja (na maticnoj ili u pakiranju CPU-u), laptop i smartphone/tablet GPU-ove.
U ovim zadnjim, kao sto su Mali ili Adreno, jos zivi duh GeForce 2 MX-a

Dobar primjer: http://opentouchgaming.com/

Na jednom Androidu danas Quake 3 leti bolje nego na GeForce 2 MX, i to za manje od 4W.
Apple silikon je jos dramaticniji.
Sve ovo ne vrijedi samo za GPU, nego i za CPU, kada se pogledaju danasnji ARM SoC-ovi i kada se fiksira TDP recimo jednog 486 CPU-a.

Naravno, desktop gamer ima puno visa ocekivanja od source portova boomer shootera na smartphoneu.
Ali Bubba ima pravo da je dosta modernih gejmera sasvim zadovoljno tabletom/smartphone-om, i da ima neograniceno modernih igara koje su toj klasi gejmera dovoljno dobre na ~4W.

Kad smo kod tablet/mobitel igranja, tu igra stvarno mora biti od samog razvoja prilagođena za to. Probao sam Baldurs Gate, Tomb raider, KOTOR....užas jedan Uzmu cijelu igru, utrpaju je na android i dodaju virtualne touch kontrole koje bi trebale raditi istu stvar kao tipkovnica i miš s naglaskom na najveće moguće "trebale" Već kad naprave port neke igre za konzolu vidiš da to nije to, ali barem cijelo sučelje izmijene da donekle funkcionira s gamepadom, ali meni su prsti otpali na spomenute 3 igre nakon prvih 20 min. Možda bi bilo bolje s nekim gamepad ddoatkom za telefon, ali ovako nema šanse.

Inače, da, otišlo se u "lagani" offtopic na ovoj temi
Staro 07.11.2024., 12:27   #671
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Morpheous Pregled postova
Kad smo kod tablet/mobitel igranja, tu igra stvarno mora biti od samog razvoja prilagođena za to. Probao sam Baldurs Gate, Tomb raider, KOTOR....užas jedan
Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
A propos - u pretrpanom busu u Berlinu prije koji mjesec pored mene stoji klinac koji na Ajfonu igra neku FIFA-u. Koja je bolje izgledala od zadnje FIFA 98 i Road to World Cup 98 kojeg sam igrao. A mali igra prakticki TBS - on dotakne gdje ce (ili gdje bi, valjda) lopta trebala biti ispucana, ili igrac poslan, i onda se odradi "turn", opet sve stane i tako dalje. Ruku na srce, ja sam znao igrati RTWC na mišu u to vrijeme godista kada nam se potrgao dzojstik a AT tastatura nije voljela toliko paralelno pritisnutih tipaka, ali ovo je next level.

Programer
Staro 07.11.2024., 15:15   #672
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Decki jasno vam je da taj TDP ne znaci da ce procesor u max loadu tolko W trosit?
Znamo da vuče uvijek više od toga.
Ali sada podij prepuštam Bubi i Exyu.
Staro 07.11.2024., 15:34   #673
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Untisumpora....
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2024., 16:43   #674
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Marisol Volim

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2024., 03:08   #675
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Mene samo teoretski zanima kad se Q3 pokrene na gk od 300w, sa naravno identičnim postavkama i rezolucijom ko za tu od 4w, koliko to troši, jel 4, 300, ili puno manje od 300.

Što će reć, neka usporedba ko potrošnja goriva motora u leru koji ima 50, ili 400 konja i 2x više cilindara.

------
Drugo apropo gk, u časopisu ExtremePlay koji sam zadnje objavio me uvijek intrigirao člančić gdje se objašnjava šturo kako od geforcea napravit nekakav quadro, lemljenjem 2 otpornika, jel netko se sjeća tih manevara.
No sad sam to malo guglao i naučio da taj quadro nema nikakve veze sa gaymingom (što je tema ofc časopisa), nego je za profi dizajnerske programa, valjda 3d modeling.
Nisam 100% siguran, no ko da sam našao da (danas) postoji i softwersko rješenje umjesto lemljenja (očito hackano kasnije?) kako tu konverziju izvesti.
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2024., 09:15   #676
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
Mene samo teoretski zanima kad se Q3 pokrene na gk od 300w, sa naravno identičnim postavkama i rezolucijom ko za tu od 4w, koliko to troši, jel 4, 300, ili puno manje od 300.

Što će reć, neka usporedba ko potrošnja goriva motora u leru koji ima 50, ili 400 konja i 2x više cilindara.

Pa nije ti to neka mudrost, potrošnja se u takvim slučajevima jedva razlikuje od potrošnje u idle-u. Zahtjevi 3D scene u Q3 su smiješni u odnosu na ono što iscrtavaju nove igre.
Staro 08.11.2024., 09:49   #677
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

I en zaboravite da stare makine u idleu troše najvj skoro pa jednako kao i u full loadu tj nisu štedljive u idleu... ima li neki test ovoga jer ovo su samo neka moja razmišljanja jer se tada uopće nije pridavala pažnja potrošnji...samo zagrijavanju...
Intel je čini mi se prvi krenuo sa onim speedstep ili kako već sa pentium M-om, da u idleu spušta takt i potrošnju, a onda je AMD mislim tek sa A64 krenuo sa Cool&quiet ili kako su već nazvali tu glupost koju smo svi gasili kod OCanja.
Staro 08.11.2024., 10:11   #678
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Citiraj:
.

------
Drugo apropo gk, u časopisu ExtremePlay koji sam zadnje objavio me uvijek intrigirao člančić gdje se objašnjava šturo kako od geforcea napravit nekakav quadro, lemljenjem 2 otpornika, jel netko se sjeća tih manevara.
No sad sam to malo guglao i naučio da taj quadro nema nikakve veze sa gaymingom (što je tema ofc časopisa), nego je za profi dizajnerske programa, valjda 3d modeling.
Nisam 100% siguran, no ko da sam našao da (danas) postoji i softwersko rješenje umjesto lemljenja (očito hackano kasnije?) kako tu konverziju izvesti.

Ne znam je li ovo moguće, ali znam da sam ja na Geforce 6800 Le softverski uspio otključati još pipelineova i shadera pa sam sa 8/4 ako se dobro sjećam došao na 12/5, a max za Geforce 6800 Gt je bio oko 16/6. Otključavanjem dodatnih pipelineova sam dobivao artefakte, pa sam ostao na stabilnoj količini 12/5. Neki sretniji su mogli otključati još više. Mislim da je jačina kartice išla Geforce 6800 LE -> 6800 -> 6800 GS, 6800 GT. Memorija je bila sporija na 6800LE, ali čip se mogao dodatno overclockirati koliko je išlo, pa sam u konačnici uz cijelu tu kombinaciju dobio neke performanse unutar tog modela u stilu nekoliko FPS-a više, ali to je tada bilo znatno vrjednije jer FPS-ovi nisu bili toliko visoki kao kad danas kad imaš po 70 ili 100 FPS-a sa nekom midrange karticom na relativno visokim detaljima u modernim igrama.
Staro 08.11.2024., 10:24   #679
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Stari casopisi i clanci / Nostalgija

RivaTuner je bio software s kojim sam otključao svoju 6800LE na 12/5. Na 16/6 je povremeno bacala artefakte.

IMHO PC je tehnički gledano vjerojatno najgora platforma za igranje. Skup hardware koji nije optimiziran za gaming a software odnosno same igre bugovite i vrlo neoptimizirane.
Staro 08.11.2024., 11:29   #680
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Bilo je toga i kod radeona, otključavali su se pajpovi na 9500pro pa bi postala 9700.
Ja sam imao X800GT koja se otključavala na X800XT...ah kakva vremena, i nV i AMD su se opametili od tada i danas nema šanse više za tako nešto...besplatne performanse.
Staro 08.11.2024., 11:30   #681
borgy
kenova

borgy's Avatar

Citiraj:

Danasnja graficka tipa RTX4080/4090, koja vuce oko 300-400W, ce imati idle potrosnju preko 10-15W.
Pretpostavljam da taj base load dolazi od I/O kontrolera (zbog sirokog PCIe linka, sirokog linka na brzu memoriju) i "normalnih" termalnih gubitaka na kartici te velicine.
Sam Ada chip na tim karticama je golem i, iako uglavnom spava i scheduler ceka pravi load na niskom taktu dok je vecina logike i cache-a eksplicitno ugasena, ima odredjenu kolicinu leakage-a.
Sigurno se sve gore navedeno moze rijesiti overengineeringom, ali im se to ne isplati za gaming karticu.
Sumnjam da ce pod Quake 3 operecenjem kartica biti ucinkovita, vjerojatno ce se probuditi previse logike na previsokom taktu, iz istih razloga.

Citiraj:
Autor Miki9
Imam dosta Quadro kartica koje se modaju u drugom pravcu - iz Quadro u GeForce.
Ponekad je dovoljan firmware flash ili promjena drivera.
Razlozi za modanje su:
1. Rabljeni Quadro je jeftiniji jer zvuci dosadno (office/corporate kartica koja ide na bubanj kada firme obnove racunala), iako se zapravo radi o skrivenom GeForce TI4600 ili FX Ultra ekvivalentu, a te kartice su postale vrlo rijetke
2. Kvalitetniji ventilator i kondenzatori
Staro 08.11.2024., 17:14   #682
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
BTW: imao sam novu GF2 MX i požalio kupnju isti dan. Jedina utjeha mi je bilo što je cijena dosta brzo nakon izlaska kartice pala (mislim 1600kn -> 1000kn). To je bilo pretrzavo. Nisam se htio s tim pojaviti na LANovima.

Riješio se MXa, uzeo punokrvnu GF2 GTS i preporod kako bi Boris rekao: "Everything was blyatifull again"
Staro 08.11.2024., 19:53   #683
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Bilo je toga i kod radeona, otključavali su se pajpovi na 9500pro pa bi postala 9700.
Ja sam imao X800GT koja se otključavala na X800XT...ah kakva vremena, i nV i AMD su se opametili od tada i danas nema šanse više za tako nešto...besplatne performanse.

A tek Sapphire X800 GTO2 koja se otključavala na X850XT, nenadjebivo!
Barem dok trgovci nisu skužili zašto se luđački prodaju pa je postala skuplja od 850XT....
Mislim da je Morrowind vrtila junački.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2024., 21:44   #684
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Nemam karticu od 300W, niti imam Quake 3, ali imam RTX A5000 (230W) i Open Arenu, pa prica kaze sljedece.

U P3 stateu, kartica u idleu (samo pokrenut Cinnamon) s tri prikljucena 2k monitora trosi 17W. U principu koristim A400 za prikaz na monitorima a A5000 za GPGPU, i koliko vidim, nema razlike u tome koliko trosi bili monitori priključeni ili ne.

https://imgur.com/a/Djdz7nX

Code:
~$ sudo nvidia-smi
Fri Nov  8 21:28:27 2024       
+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 555.58.02              Driver Version: 555.58.02      CUDA Version: 12.5     |
|-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| GPU  Name                 Persistence-M | Bus-Id          Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp   Perf          Pwr:Usage/Cap |           Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|                                         |                        |               MIG M. |
|=========================================+========================+======================|
|   0  NVIDIA RTX A5000               Off |   00000000:18:00.0 Off |                  Off |
| 30%   32C    P8             18W /  230W |     747MiB /  24564MiB |      3%      Default |
|                                         |                        |                  N/A |
+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                                              |
|  GPU   GI   CI        PID   Type   Process name                              GPU Memory |
|        ID   ID                                                               Usage      |
|=========================================================================================|
|    0   N/A  N/A   1748157      G   /usr/lib/xorg/Xorg                            469MiB |
|    0   N/A  N/A   1748589      G   cinnamon                                       51MiB |
|    0   N/A  N/A   1752665      G   ...seed-version=20241108-050120.043000        202MiB |
Napravio sam dva benchmarka:
  • 2560x1440
  • Lightmap (Normal)
  • Flares On
  • Bloom On
  • Geometric Detail High
  • Texture Detail Max
  • Texture Quality 32 bit
  • Texture Filtering Trilinear
  • Anisotropy 8x

https://imgur.com/a/YdovzrY

40W
  • 640x480
  • Vertex (Low)
  • Flares Off
  • Bloom Off
  • Geometric Detail Low
  • Texture Detail Min
  • Texture Quality 16 bit
  • Texture Filtering Bilinear
  • Anisotropy Off

https://imgur.com/a/7LqlLbE

25W

Programer
Staro 08.11.2024., 22:44   #685
Chuxonja
Pajcek
Moj komp

Chuxonja's Avatar

Datum registracije: Jun 2012
Možda se to još i spusti sa limitiranim FPSom da ih ne vrti do teoretskog maximuma enginea Mada skresana reza i detalji vjeroajtno odrade većinu razlike.

CPU: i7 4790 @4.3 GHz + Scythe Ninja 3
MBO: ROG Maximus VII Ranger
RAM: 2x8GB Hyperx Fury 1866MHz
GPU: Sapphire R9 280X Toxic 3GB
ODD: Asus DRW-24B1ST
SSD: Intel 760p 256GB NVME
HDD: WD Purple 1TB
PSU: FSP Hyper 700W
CASE: Antec 1200

CPU: i5 4690k @4.5 GHz + Raijintek Themis
MBO: ASRock Z87 Pro3
RAM: 4x4GB Corsair Vengeance 1600MHz
GPU: Intel HD Graphics 4600
ODD: LG GH24NS70
SSD: Kingston HyperX Savage 240GB
PSU: Corsair TX 650W
CASE: Zalman Z3 Plus

CPU: Xeon X5675 lapped + Arctic Freezer A30
MBO: Gigabyte GA-X58A-UD7
RAM: 3x2GB Corsair XMS3 1600MHz
GPU: Gigabyte HD 5450 1024MB
SSD: Corsair Force GT 120GB
HDD1: Toshiba P300 2TB
HDD2: Hitachi DeskStar 2TB
HDD3: Hitachi DeskStar 2TB
HDD4: WD Green 2TB
HDD5: WD Red 2TB
HDD6: WD Purple 4TB
PSU: Corsair CX 600M
CASE: Chieftec Bravo

CPU: Xeon E5450 @3.0 GHz + Xigmatek Achilles
MBO: Asus P5Q SE/R
RAM: 2x2GB G.Skill 1000MHz + 2x2GB KingMax 800MHz
GPU: PoV Geforce GTX 550Ti 1024MB
FDD: Samsung SFD-321B 3.5"
ODD: LITEON iHAS124
SSD: Kingston SSDNow V300 120GB
HDD1: Maxtor DiamondMax 21 250GB
HDD2: Seagate Barracuda 7200.8 250GB
HDD3: Maxtor DiamondMax 20 80GB PATA
PSU: Fortron Blue Storm II 500W
CASE: Antec Sonata

LINK

CPU: Intel Core2Quad Q6600 @3.06 GHz + Arctic Freezer Xtreme
MBO: Abit AB9 Pro
RAM: 6GB DDR2 800MHz
GPU: Asus R7 240 2GB
SND: Creative X-Fi XtremeMusic SB0460 + 5.25 Front panel
TV: Gigabyte GT-PTV-AF-RH hybrid
ODD: LG CH10LS20
SSD: LITE-ON LCS-256L9S 256GB
HDD1: WD Green 1TB
HDD2: Seeagate Baracuda 2TB
PSU: Sharkoon Rush Power C 500W
CASE: Lian Li PC-7FNB

LINK

CPU: Athlon 64 X2 6400+ @3.3 GHz + Zalman CNPS7000C-Cu
MBO: Epox EP-AF550 Pro/G
RAM: 2x1GB OCZ Platinum 800 + 2x1GB OCZ Gold 800MHz
GPU: Sapphire HD 4850 1024MB
FDD: Alps DF354H 3.5"
ODD: LG GH22LP20
HDD: Maxtor DiamondMax 21 250GB
PSU: Levicom VP450B.BL
CASE: Xilence X1

LINK

CPU: Pentium 4 3.00E @3.5 GHz + Zalman CNPS7000B-Cu
MBO: Abit AI7
RAM: 4x1GB Kingston 400MHz
GPU: Gainward 7600GT 256MB AGP
SND: Sound Blaster Live! 5.1 SB0100
FDD1: TEAC FD-235HF 3.5"
FDD2: TEAC FD-55GFR 5.25"
ODD1: Pioneer DVD-106S Slot Loader
ODD2: Pioneer DVR-112DBK
HDD1: Seagate Barracuda 7200.9 160GB
HDD2: Seagate Barracuda 7200.7 80GB
HDD3: Hitachi DeskStar 80GB SATA
PSU: Enlight 400W
CASE: Chieftec Dragon

LINK

CPU: Athlon XP 3200+
MBO: Gigabyte GA-7N400
RAM: 2x1GB Kingston 400MHz
GPU: ATi 9800 Pro 128MB + Zalman VF700-Cu
ODD1: Aopen DVD-9632 Slot Loader
ODD2: Pioneer DVR-107D
HDD: WD 160GB
PSU: MS Platinum 400W
CASE: Chieftec Dragon

CPU: Pemtium MMX 233
MBO: Vtech VIB804DS
RAM: 2x32MB SDRAM
GPU1: ATi AIW 3D Rage Pro
GPU2: Diamond Monster II 8MB (Voodoo 2)
SND: Sound Blaster 16
FDD1: Mitsumi D359T5 3.5"
FDD2: Mitsumi D509V2 5.25"
ZIP: Iomega Z100ATAPI
ODD: Mitsumi CRMC-FX400
HDD: Seagate U4 6.4GB
PSU: DTK PTP-2008 200W
CASE: ES-COM AT case

LINK

Dobar trgovac: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Živi bili pa umrli!
Chuxonja je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2024., 00:28   #686
borgy
kenova

borgy's Avatar

Na mom laptopu (RTX 2000 Ada 55W) Quake 3 Demo 1 na Windows 10 u 1280x1024 / High Quality podigne Power Usage sa 2W na 10W.
Siguran sam samo u 10-11W max, ali nisam siguran koliki je tocno doprinos Q3-a.
Sada ne radim bas nista i power usage je opet 9W.

EDIT: OK, sada sam ispravno izveo "/timedemo 1" prije pokretanja "demo 1".
900 FPS i power usage poraste za +15W, bez obzira na baseline (ponekad 2W, ponekad 9W).

Zadnje izmijenjeno od: borgy. 09.11.2024. u 09:04.
Staro 09.11.2024., 07:30   #687
cic
Premium

cic's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
zbilja ste zaspamali temu s tom je*enom grafičkom
cic je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2024., 21:25   #688
struga987
Registered User
Moj komp

struga987's Avatar

Datum registracije: Dec 2023
Auu novi Hackerr ja već mislio tema propala, srećom pa sam bio u krivu !

Hvala za novi broj, već sam mislio ići u Nacionalnu knjižnicu tražiti dali imaju časopis Hacker, a nekako sam siguran da još uvijek negdje postoje kopirani časopisi.

Realno, siguran sam da postoje i neki digitalni zapisi iz kojih se puštaolo za tisak. Treba naći nekog tko radi pa tim izdavačkim kućama da to pogleda po arhivama, sigurno da postoji. Inače ja čak planiram sjest u auto i iz slavonije zapaliti u Zagreb po tim izdavačkim kućama to tražiti...

Evo čisto da stavim fotku naslovnice Mafija Hackera još jednom

struga987 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2024., 22:46   #689
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Teško da janus firma još posluje, domena ne radi. U sudskom registru janus press je brisan.

Sad dal eph ima što od materijala to je pitanje.
Staro 10.11.2024., 08:22   #690
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Možda netko od ekipe koja je radila časopis ima kod sebe PDF, a možda su u šumi.
A netko mora imati i papirnati broj ako je otišlo tih nekoliko komada na dostavu...

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na