|
![]() |
#3271 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3272 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3274 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Ahaaa... To nisam skuzio.... Ma meni bi indoor bio losa opcija jer sam cca 3km od 5G tornja i ne bi ga mogao loviti.... Zato sam i isao na opciju MC889 da moze biti vani za testiranje i sad je na tavanu odmah do crijepa da bude na visokome. 🙂 Sent from my OnePlus 12 using Tapatalk
![]() |
#3275 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2017
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3276 |
Premium
|
![]() |
#3277 |
Premium
|
Ovisi o uvjetima. MC889 mogu staviti na antenski stup da gleda ravno na dvije bazne Telemacha i jednu HT-a, jedna mu je na 500 metara, druga na kilometar. Sobne kombinacije mi ne igraju, Xiaomi je imao katastrofalne brzine gdje god ga postavio (u kući, na tavanu, na prozoru koji gleda otprilike prema tom smjeru ali nema optičku vidljivost), kao i sve drugo što nije bilo spojeno na Iskre koje su usmjerene na iste bazne stanice. Da, imam možda agregaciju manje, ali kapacitet kod mene je općenito tako šugav da nemam puno opcija. B818 s Iskrama je davao triput bolje brzine na Telemachu od 5G Xiaomija. Kad izmjerim brzine HT-a 0-24 idućih par tjedana, probat ću s Telemachom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3278 |
Premium
|
Zadnjih para dana sam skuzio da i kod mene gase 5G preko noci. 😒 Evo trenutno stanje.... N78 nema signala.... I tako do negdje 8 sati.... ![]() Sent from my OnePlus 12 using Tapatalk
![]() |
#3279 |
Poludrago kamenje
Datum registracije: Apr 2023
|
Gase oni i po danu bandove, posebno manja mjesta Kod mene na selu su prije B1 i B3@10MHz uvijek bili upaljeni od 7 ujutri do ponoći, sada zadnja dva tjedna jedva na kapaljku se to upali na koji sat i to uvijek na SISO i 64QAM zbog čega nemrem nategnuti velike brzine kao prije na MIMO i 256QAM 😒 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3280 |
Premium spammer
Datum registracije: Aug 2010
|
Vidim da u Telemacha nude opciju Unlimited sa prvih 6mj za 1/e pa ostalih 18mj po redovnoj cijeni. Uzeo bih tu tarifu i drzao sim u roteru, posto je Telemach na mojoj lokaciji najbolji sto se tice brzine. Vidim samo da imaju limit od 60GB dnevno pa se salje sms, a to je meni sasvim dovoljno. Ima li iko iskustva sa ovom tarifom? Probao sam tcom i a1 te oboje imaju uzasne oscilacije brzine. Pogotovo u udarnim satima (navecer, nedjelja oko 13h ... Itd) Edit: ponuda u Telemacha vrijedi jos samo danas |
![]() |
![]() |
![]() |
#3281 |
Premium
|
Imam tu tarifu za internet već dvije godine. Otkako su digli blok s 10 na 60 giga, puno bolje. Brzine ti ovise o lokaciji. Na mojoj lokaciji su jedini koji rade kako spada, na 4G s B818 dobivam 100-250 mbita u downloadu, minimalno 100 mbita u uploadu, ali kod tebe ovisi. Taman probaj 14 dana pa raskini ako ti ne štimaju brzine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3282 |
Premium spammer
|
Hvala na info. Vec sam probao svih troje u B535 i Telemach se pokazao kao najstabilniji. Iako A1 zna imat najvece brzine.. osim kad je gužva na odašiljacu. U tom slucaju jedva 2-4 mbit pa ni yt ne radi kako triba... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3283 |
Poludrago kamenje
|
Kod tih tarifa di se šalje SMS se pazite onoga da im sustav nekada ne proknjiži SMS pa zapnete na 4 Mbps i gnjavite support da to riješe što može potrajati danima Zato se mnogi miču sa tih tarifa di se šalje SMS... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3285 |
Premium
|
Nikad mi se to u dvije godine nije dogodilo. Dok su paketi bili 10 gigabajta znalo mi se dogoditi da nakon petog, šestog "nastavi" u sat sat vremena pukne veza, ali to se uvijek dalo riješiti rebootom rutera (ne bi bilo dovoljno isključiti/uključiti data konekciju). Otkako je paket 60, nije mi se događalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3286 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
![]() Ja sam bio medju onima koje zahvatio vise puta taj problem da SMS za brzinu ne prolazi i jednom 4-5 dana zapeo na 4/1 Mbps a radim od kuce, ziva ludnica s ukucanima na 4/1 Mbps ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3287 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Evo prvi test Teltonika RUTX50, samo izvađen iz kutije, sa 4 indoor antene koje su došle sa ruterom, na T-com turističkoj (Turanjska blizu Remetinca): Nije loše ![]() Jel ima netko savjet što bi trebalo podesiti na ovom ruteru za optimalnu konekciju ili je ok ovako factory default? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3288 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
![]() Malo ti agregacija, očito ti HT toranj ugasio dio bandova, oko tebe ima i B1 i B7 al pisao sam već da je HT počeo sve živo gasiti. Ovo je 5CA kada sam bio u ZG-u: ![]() Prati neko vrijeme agregacije i brzine Za najbolje rezultate kupi vanjsku usmjerenu 4x4 MIMO antenu, omnice koje dođu s routerom su jako slabe pa zato daju loš signal i SINR Cell lock radiš preko CLI-a ili SSH-a di utipkaš: HTML:
ubus call gsm.modem0 exec '{"command":"AT+QNWLOCK=\"common/4g\",1,EARFCN,PCI"}' - cell lock se ne pamti, kod svakog reboota ili ručnog restarta konekcije moraš ga ponovno lockati Ako ti se baci na 3G znači da ne lovi ili je ugašena ćelija UNLOCK radiš tako da utipkaš: HTML:
ubus call gsm.modem0 exec '{"command":"AT+QNWLOCK=\"common/4g\",0"}' MIMO info dobiješ: HTML:
ubus call gsm.modem0 exec '{"command":"AT+QNWCFG=\"lte_mimo_info\""}' ubus call gsm.modem0 exec '{"command":"AT+QNWCFG=\"nr5g_mimo_info\""}' - nr5g_mimo_info značenje Napiši koji ti je sada FW modema i RUTOS-a |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3290 |
Poludrago kamenje
|
Imaš sve najnovije ![]() Najbitniji je modem FW jer su ove godine 2-3 puta fixali neke stvari koje sam i ja prijavljivao poput lošeg signala kada toranj prebaci bandove u SISO di je modem pogrešno pokazivao smanjenje signala a naši telekomi ne smanjuju signal. Bit će još jedan update ubrzo, čeka se da fixaju signal kod Telemach 5G N28 koji sam prijavio prije kojeg tjedna al ti nisi na Telemachu pa ti to nije toliko važno. Probaj ulovit 5 agregacija sa B1 i B7 pa javi brzine, trebao bi ti preći gigabit brzinu ako power saver ne smanjuje sve na SISO i nižu modulaciju Al pošto imaš gigabitne portove na routeru, ako dobiješ gigabit na kompu, onda testiraj interno kroz router web UI speedtestom dal prelazi gigabit i koliko pa baci screenshot Testiraj prema HT Split i Omonia serverima, meni ti nekako daju najveće brzine |
![]() |
![]() |
![]() |
#3291 |
Premium
|
Evo, ona priča o HT-ovom čačkanju po frekvencijama, rezultati moje turističke u MC889A s idealnim signalom, tipičan dan. Mjerenja svakih 10 minuta. Glavni band mi povremeno postaje B3 na 10MHz i samo u tim noćnim uvjetima dobivam B1+B3+B3+B20+n78, preko dana isključivo B1+B3 (20 MHz)+B20+n78. Nije mi jasno što zapravo isključuju preko noći. Brzine su cirkus za sebe - od dnevnih maksimala downloada oko 500 i minimuma oko 100, ujutro oko sedam redovito padnemo na 5-15. Upload dnevni minimalno 100-150, noćni tridesetak. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3292 |
Premium spammer
|
Sto mi ima vise smisla: a) spojit mANT LTE 5o na Huawei B535 (CAT7) - razlog za ovu antenu: drzao bih ju s unutarnje strane prozora b) ZTE 297D (CAT12) (mozda + vanjska antena) c) band fixation ili nesto trece? trenutna brzina mi je cca 120mbps DL, cca 600m zracne linije od najblizeg odasiljaca. trenutno mi je B535 spojen sa Telemach SIM na ovaj toranj, btw nedostaje Band 7 na ovome: https://www.cellmapper.net/map?MCC=2...ialUnits=false |
![]() |
![]() |
![]() |
#3293 |
Poludrago kamenje
|
Novosti o gašenju 3G mreže kod HT-a "Obavijest! Slijedi gašenje 3G mreže na područjima: 1. Rijeka, Pula, dijelovi Istarske i Primorsko-goranske županije 2. Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Makarska, dijelovi Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Gašenje 3G mreže odvijat će se u dva intervala, od 4. do 15. studenog, prema gore navedenom redoslijedu." https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze |
![]() |
![]() |
![]() |
#3294 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2022
|
Ekipa prije svega hvala vam na svim dosadasnjim savjetima. Za svoju situaciju ne pronalazim odgovarajuci router. Na tavanu imam opticku vidljivost na bazne udaljene 1 i 3km. Prije ovih rusenja brzina na ht unlimited mjerio sam do 750 dl na samsungu i iphoneu. Kupio bi neki sa cell lockom pogotovo sad kad ht kemija sa brzinama, band lock opcionalan. Tavan nije potpuno pristupacan i nema strujnu uticnicu ali ima mjesta tako da bi isao najradije sa antenama, gledao sam mozda ovaj MC889 on koristi samo PoE? Predlozili ste ranije rutx50 i spitz, rut je dosta skup i cell lock bez sucelja mi se cini nezgrapno a spitz navodno ima probleme sa ht a koristio bi unlimited tarifu pa da ne riskiram, iako na njihovoj stranici stoji tmobile certifikat xd. Zasad mi se mc889 cini kao jedina i dobra opcija |
![]() |
![]() |
![]() |
#3295 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2017
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3296 |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
Pozdrav, pratim temu već neko vrijeme i hvala svima na doprinosu. ![]() Trenutno imam Huawei b535 sa HT turističkom tarifom i brzine jako variraju 50-180/20-50. View post on imgur.com Problem je što u zadnje vrijeme često ne mogu normalno gledati netflix/plex jer mi krene buffer pa moram raditi restart rutera nakon čega opet neko vrijeme radi ok. Nekih 500m zračne udaljenosti a imam i vidljivost sa prozora je toranj 350111. Ima bandove 1,3,20, ne znam jel to ok ili loše? Molim preporuku za neki dobar ili 5G ruter sa kojim bi dobio stabilniju vezu i bolje brzine. Ruter mi stoji do prozora i živim u stanu na prvom katu. Trenutno je ladici u tv ormariću ali nisam siguran smeta li to signalu. Nisam siguran kako funkcioniraju vanjske antene ali pretpostavljam da nije opcija jer bi morao provoditi žicu kroz fasadu? Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3297 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2022
|
Citiraj:
Na satshop finska ide po 485 eur dok ih na aliju ima za 170 eur (sa oznakom EE) i 230 eur (sa oznakom 3) al pretpostavljam treba platiti i porez. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3298 |
Dino Saur
Datum registracije: Jan 2012
|
@sanogo Ja bi kupio 4G router Huawei B818 ili 5G router MC801A. Također imao B535 i nakon što sam uzeo B818 preporodio se. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3299 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Huawei B818 je tvrdoglav i ograničen, stalno baca na tri puta udaljeniji odašiljač. Kako nema mogućnosti zaključavanja na određenu ćeliju, trebam ga restartati svako malo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3300 |
Dino Saur
Datum registracije: Jan 2012
|
Da, šteta što nema mogućnost zaključavanja ćelije. Ja ne znam ni na koju sam spojen u prosjeku su brzine 80/30. Light user sam tako da mi odgovaraju te brzine ne moram ništa restart |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|