|
|||||||||||
|
|
#54781 | ||
|
Banned
Datum registracije: Feb 2020
|
Citiraj:
Ja sam istaknuo da su bogati naftom, a potiču EV aute, što je malo nelogično, ali očito su shvatili što je budućnost. Citiraj:
Ono što kod nas bude u crnoj kronici u jednom danu, to u Norveškoj ne bude cijele godine. Toliko o tome tko je normalan ili nenormalan. |
||
|
|
|
|
|
#54782 |
|
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
|
|
|
#54784 |
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Haha. Kako trolas 😁 Nego, sto se tice velicine baterija... Pa to se lako rijesi. Stavis da je osnovna velicina baterije dostatna da stane bez problema u smart/ficu. Kad imas veci auto stavis 2-3-5 baterija i eto, problem rijesen. Samim time si smanjio tezinu same baterije i olaksao zamjenu jer ti je lakse baratat s vise manjih (laksih) baterija nego s jednom vecom i tezom. |
|
|
|
|
|
#54785 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Tehnicki je problem rijesiv. Nazalost inzenjere se rijetko nesto pita. Dakle imamo drugo pitanje, novac. Tko od takvog koncepta moze zaraditi i na koji nacin? Ako OEM vidi racunicu da ponudi zamjenu baterija, isli bi u tom smjeru. |
|
|
|
|
|
#54787 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
|
|
|
|
|
|
#54788 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Uf koja rasprava je nastala, a ja samo htio rec da za proizvest struju za punionice treba hrpa prostora ako će se struja dobivati iz obnovljivih izvora.. Imam i ja familiju u Norveškoj. Isto kupili teslu i bili su u zadnjoj isporuci koja je imala doživotno besplatno punjenje na superchargerima. Ako se dobro sjećam, ne plaćaju cestarinu, parkiranje, besplatan im je ulazak u grad i još hrpa stvari. Bosch, Shell i VW razvili novi benzin koji ispušta 20% manje CO2 Prije toga su razvili i novi, čišći dizel |
|
|
|
|
|
#54789 |
|
lijevo smetalo
Datum registracije: Jan 2014
|
Ekipa, trebao bih savjet oko prijave štete -imam kasko bez franšize, a auto je star 11 mjeseci. Netko me zakačio po prednjem braniku s lijeve strane, a prije dva tjedna sam primjetio oštećenje i na desnoj strani istog branika. Ovo prvo je vjerojatno od auta, a drugo izgleda kao da je napravljeno pedalom bicikla. Ima li šanse da to prođe pod jednu štetu budući da branik svakako mora ići na lakiranje? Također, jedna vrata mi imaju desetak tragova od idiJota koji vrata otvaraju nogom.
|
|
|
#54790 | |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
moram samo vidjeti zasto se sada to odjednom smije prodavati u DE, a do sada su ti XTL derivati bili zabranjeni za prodaju na javnim pumpama... Mislim bravo oni, ali nista novo... |
|
|
|
|
|
|
#54791 | ||
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
desnu stranu branika sam ja o zid sjebo, a lijevu je netko mene zakačio. Pošto se radi o braniku oni ga cijeloga moraju lakirat, a plastići dio je bio u jednom komadu pa su i njega mijenjali tako da su mi riješili obje strane kao jedna šteta ![]() Citiraj:
Fora je kak i VW sudjeluje u tome, a kao prebacuju sve na struju ![]() EU gura tu struju iz razloga kaj nemaju dovoljno prirodnih resusra koje mogu eksploatirati (plin, nafta) i zbog toga su ovisni o Americi, svijetu, a to im je očito veliki problem jer žele biti neovisni. Kolko vidim Amere boli k... za EV vozila Kinezi imaju svoju marku BYD sa kojom rasturaju lokalno, al oni imaju problem zagađenja radi industrije i hrpu vozila na cesti pa žele čišći zrak u gradovima i potiču kupnju električnih vozila Za sada nebi uzimao EV, al neki Toyotin hibrid bi uzeo, pošto mi je 90% vožnje grad Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 06.05.2021. u 12:48. |
||
|
|
|
|
|
#54793 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
Ali da, mene isto cudi da vise proizvodjaca ne ide u tom smjeru. Infrastruktura postoji (benzinske), auti postoje... sve imamo, samo nacin dobivanja goriva promjenit iz neceg neprihvatljivog (crpit i rafinirat naftu) u nesto prihvatljivo (etanol iz bio izvora) i svi sretni. |
|
|
|
|
|
|
#54794 |
|
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
|
|
|
#54795 | |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Chinese electric car maker Nio eyes Europe with Norway foray ![]() Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#54797 |
|
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
|
|
|
|
|
|
#54798 |
|
®
Datum registracije: Jan 2006
|
|
|
|
|
|
|
#54799 | |||
|
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Gornjim navodom pasivno potvrđuješ da je već (odavno?) počelo ono o čemu se ne razmišlja: Citiraj:
Citiraj:
Najbolje je da svi priznamo da smo egoisti i da nas na kraju krajeva ne interesira koliko smo pozitivno utjecali na okoliš, već nas zanima naša egzistencija. U slučaju naše kapitalističke okoline, zanima nas koliko ćemo novaca imati u džepu. Ni pet ni šest, neg koliko para ja imam. Tko kaže da nije tako, laže. ![]()
|
|
|
|
#54800 |
|
Banned
Datum registracije: Dec 2020
|
argument ustede na gorivu kao prednost EV auta me uvijek nasmije i to jako. |
|
|
|
|
|
#54801 | |
|
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Vidio sam i ovo za Osijek, mada to su mizerne kolicine vozila. Iskreno, ovako iz iskustva, car sharing ima jako velikih problema s profitabilnoscu. Treba dosta godina da postanes profitabilan, a onda ti slijedi trosak osvjezavanja voznog parka. Plus konstantno ces htjet rast i sirit tzv Home zonu.
|
|
|
|
#54802 | |
|
Banned
|
Citiraj:
Ono što mene osobno privlači kod EV auta je njegova jednostavnost i što ispod haube auta nema 1500 potrošnih i potencijalno kvarljivih dijelova koji crkavaju malo malo. Razno remenje, crijeva, cilindri, dizne, alternatori, filteri, svjećice, bobine, mjenjač, 150 nekih ulja, ulje kočnica, serva, motora, antifriz... i moglo bi se ovako nabrajati do prekosutra što sve može biti problematično i šta se sve mora mijenjat. Struja i doviđenja, čisto iz praktičnosti i jednostavnosti. Ove neke propovjedi o ekologiji i egoizmu je bolje ne komentirat, to je baš ono filozofiranje ![]() |
|
|
|
|
|
|
#54803 | |
|
Banned
|
Citiraj:
bas selektivno citas? cinjenica da danas moras istresti HRPETINU novaca da bi kupio neki el. auto i sa time si odmah pobio argument USTEDE na GORIVU. A onaj ko ima hrpetinu novaca za el. auto, taj ce onda i placati leasing na 3 godine i ne brinuti o nicemu, ni popravcima, ni servisima ni odrzavanju. EV aute se gura iskljucivo zbog ekologije,a ne ustede, to je valjda svima jasno. |
|
|
|
|
|
|
#54804 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Može li mi samo netko pojasniti ovaj model zamjene baterija u autu? Znači li to da bih ja teoretski mogao doći sa baterijom starom 7 godina i na 80% ukupnog kapaciteta i dobiti potpuno novu bateriju, ili što je gore, obrnuto? Kako bi se to točno hendlalo?
|
|
|
|
#54805 | ||
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Prvi (mali) servis je na 20k ili 30k km ako gledaš što proizvođač kaže. 10-15k ako vodiš računa o autu (ako je tvoj) ![]() Od 5 stvari koje mijenjaš na običnom autu, 3 su i na EV-u. Ostale dvije su dolijevanje/zamjena (motornog) ulja i filtera. Tek kod velikog servisa na cca 100k km imaš trošak zamjene stvari koje EV nema. Akumulator, amortizeri i svi ostali dijelovi ovjesa, filteri zraka, klime, sve je isto na oboje. I da, kočnice na EV-u isto trebaju ulje, EV isto ima servo, kod modela s tekućim hlađenjem baterija treba i tu tekućinu mijenjati... ![]() A svijećice, bobine, cilindri i dizne nisu nešto što crkava svako malo. EV nije ništa bitno jednostavniji (ako izuzmemo motor kao takav) Citiraj:
Ako odeš kod lokalnog mehaničara, možeš dobiti ili originalnu bateriju (ako ju je kupio od Toyote) ili refurbished (zamijenio je dotrajale članke novima). Princip je isti za sve hibride/EV-e. Našao info, za Priusa je baterija 14.000 kuna, zamjena oko 700 kn...u ovlaštenom Navodno bi baterije trebale trajati 400-500 tisuća km, garancija je mislim do 160 000.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 06.05.2021. u 19:37. |
||
|
|
|
|
|
#54806 | |
|
Banned
|
Citiraj:
https://www.autonet.hr/aktualno/elek...od-133-333-kn/ |
|
|
|
|
|
|
#54807 | |
|
Banned
|
Citiraj:
Sto cekas? |
|
|
|
|
|
|
#54808 |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Automobili
Domet 200-300 km. U 8 sati radnog vremena, po Zagrebu sam radio u prosjeku 150 km. U privatne svrhe, dovoljno za 3 puta otići na posao, iz Jankomira do Jelkovca prije stavljanja na punjač. Poslovno - punjenje svaki dan, kao mobitel Privatno - sasvim okej ako postoji punjač na poslu. Super stvar za grad, ali homo balkanicus prvo neće ni pogledati Daciu, a onda neće ni pogledati EV. Pričam danas s kolegom baš o tome, veli da nema ništa protiv EV-a, dapače, privatno bi ga uzeo jer živi u zoni gdje ima punjača, i nema EV-a pa ima prostora za punjenje. Firma nabavlja samo benzince i ne razmišlja uopće preći na hibride ili EV, iako je infrastruktura daleko naprednija nego u većini Europe. Eto, vozimo benzince do daljnjeg.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 06.05.2021. u 20:02. |
|
|
|
|
|
#54809 |
|
Banned
|
sto sam htio reci, onaj ko krpa kraj s krajem i potencijalni je kupac za tu Daciu EV, mozda ni ne bi trebao razmisljati o njoj, vec o necem jeftinom na gorivo, a razliku u cijeni moze taj auto tociti godinama. a o skupljima da ne pricam, uvijek postoji jeftinija varijanta toga ili slicnoga auta koja u potpunosti pobija argument da sa EV stedis jer ides na struju, a btw, i struja se placa i to ubrzo nece biti razlike naspram fosilnih goriva, samo cekajte. |
|
|
|
![]() |
|
|