|
![]() |
#1261 |
Banned
Datum registracije: Mar 2015
|
Dobro pa nemres se sad tu iscuđavat iz proca koji je 2.5 puta jeftiniji kak nije jaci, za to kolko je i7 skuplji slabo opravdava svoju snagu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1263 | ||
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Citiraj:
Po meni se amd zajebao što najkasnije u doba kaverija (2014?) nije nakon 32nm izbacio i neki 28nm FX sa nekim novim (npr. steamroller) jezgrama na AM3+ socketu. OK ništa posebno, ali recimo da niti jedan nije bio iznad 95w, tipa 10% bolji IPC bilo bi OK, popunili bi ponudu i amd bi bio nešto relevantniji zadnju godinu-dvije van APU-a. Kao da intel radi neke bitnije refresheve. Međutim brijem da su već tada odustali od tog cluster koncepta, jer se sa zenom počelo 2012., vjerojatno su i pare bile problem (prebacili na zen) ili nisu vidjeli neki bitan smisao/pomak u tome. Ali IMO veliki zajeb. Citiraj:
![]() Da je taj cluster koncept arhitekture došao sada sa 6/8 jezgri na 14nm u budžet procesorima bila bi vjerojatno drugačija pjesma. Jebiga uvijek prvo ide hardware pa onda softver. To je oduvijek tako, software uvijek kaska. AMD je popušio zbog toga (tj. optimizacije softvera u to doba) i što je fakat preslabe jezgre napravio (da nebi ispalo da oni nisu ništa krivi). Intel bi vjerojatno odmah ili uoči izlaska takvih zen procesora sada ili prije godinu dana odmah bumpao gore core/thread count. Nebi sigurno od 5 linija mainstream procesora 3 bile dual core (jedan hyperthreadan). Ovako amd sa zenom igra intelovu igru (skoro pa radi clonove intelovih procesora), a cluster bi vjerojatno bio hit sada (naravno u današnjem kontekstu - novi proizvodni proces, bolji performance/watt, bolji singlethread nego 32nm bulldozer ili 28nm excavator). Možda bi me čak više zanimao takav Zen, mada razumijem da bi to sada za amd bio prevelik rizik nakon promašaja 2011. godine. Bilo bi mnogo multithreada per money kao sada, IPC bolji nego sada sa takvom arhitekturom + što je singlethread manje bitan sada nego prije 4-5 godina. Ovako će konceptom vjerojatno biti "intel za siromašne", eventualno slične singlecore perfomanse, slična arhitektura i filozofija, ciljat će vjerojatno na bolji price/performance, više threadova/jezgri po novcu i sl. Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 22.01.2016. u 22:36. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1264 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
Pa ovo FX8300 govno se ni ne oznoji sa 20-tak min Primea (opcija small FTT-s, tj. maximum heat) i LC-CC-120 kulerom na 1600 okretaja, jel ovo senzor u qurcu ili moram ovaj odron vrtit satima? ![]() HW Monitor pokazuje 55C označeno gori crvenim kvadratom, a niže je Package 36C?! - Hawker pojasni kad te odbaniraju ![]() Kejs je CM Silencio 550 s 2x12cm ventovima, matična ASUS M5A97 R2.0, a napajanje Enermax Naxn 650W ![]()
![]() |
#1265 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
A vidi voltaže šargije ti ![]() Digni ga na 4,4Ghz i negdje 1,35V. Pa da vidiš kako onda kulerima počne žigat u gaćicama ![]() Ali i to je u principu to ono što i stalno pričaju Hawkeraši ( ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1266 | |
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1267 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
@Drvoje Ne znam sto se cudis, to su ti normalne temperature na FX-u. Ova gornja temperatura ti je temperatura sa kojom gledas temperaturu ukoliko ti procesor u stanju mirovanja, a ova niza temperatura, zapravo prava temperatura po kojoj se ravnas u trenutku kada procesor nesto radi ( ili drugim rijecima kada prede temperaturu od 30 stupnjeva. ) Evo primjer 4 Ghz sa istim tim coolerom, 3 sata i 10 minuta testa ![]() Link Kod mene doma na 4.7Ghz ( H100i ) ne prelazi 53 stupnja nakon 3 sata testa ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: ravkan. 26.01.2016. u 13:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1268 |
Split resist itself!
|
Obje su load temp a razlika skoro 20C, dok je CPU idle stanju temp. je ova u sredini (gornje očitanje idle je 34C, a donje idle package 15C)?! Možda se krivo "pričamo" ali meni tu nešto smrdi - nije AMD paljevina ![]() Dakle koliko ima ovo gofno senzora, ima li ih uopće, ili ima 1 fizički senzor a drugu temp. "računa" priko algoritma? - hvala
![]() |
#1269 |
Premium
|
Znam da su temperature za vrijeme "load-a" Najbolje ocitanje temperatura dobijes sa AMD overdrive. Termal margin. Ali ponavljam mozda me nisi prvi put shvatio. Ona prva temperatura sto je na tvojoj slici 54-55 stupnja - ta temperatura ti je beskorisna. Ova donja temperatura na kojoj ti prikazuje 37 stupnja to ti je prava temperatura. U loadu gledas package temp, koja u opterecenju pokazuje stvarnu vrijednost ali jednako tako kada procesor idla prikazuje neku totalnu glupost. Da znam da je to glupo napravljeno ali tako je kako je. Sam nacin kako se dolazi do te temperature, meni osobno se neda pisat, niti objasnjavat jer je zapravo totalno nebitno. Ono sto mozes napravit je primit cooler, te ces osjetit sam dali ti je chip na 55 stupnja ili 37 ![]() Da skratim pricu, ovu temperaturu CPU TEMP, ne gledaj, zaboravi na nju da uopce postoji. Package temp prati u loadu ako te zanima tvoja temperatura proca ili jednostavno skini AMD overdrive i prati termal margin koliko imas prostora do MAX temp chipa ![]() EDIT: I clockaj tog miskana, sa tim coolerom ide 4.0 bez greske ![]() Zadnje izmijenjeno od: ravkan. 26.01.2016. u 16:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1270 |
Split resist itself!
|
Ok hvala, ta "gayming" pila nije moja već od kolege koji će OC s vrimenom sam napravit ako bude potribe - jer ako šta pođe po zlu bit će drvljem i kamenjem po Drvoju ![]() Jedva je prista na AMD proc, a grafa je ona preplaćena GTX 970 - crveno/zelena "pila" - za R9 390/gtx 980 i i5 Skylake je falilo keša Aftermarket je stavljen da ne bude zivkanja liti oko visokih temp. i da šta bezbolnije baci OC bez diranja napona BTW Onda je stvarno niska load temp, nisam pipa hladnjak, konfa je već u vlasnika....
![]() |
#1271 |
Premium
|
Kod AMD-a load temp je smjesna. Ali zato ako primis hladnjak na VRM on gori :P Kazem ti meni doma moj na 4.7 pod h100i ne prelazi 47 stupnjeva da ne znam kaj igram ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1272 | ||
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Onda se AMD sjetio napraviti jedan programčić pod imenom AMD Overdrive, koji koristi jednu "novu" varijablu pod imenom Thermal Margin (tutorial). Ovo je ništa drugo nego brojka koja govori koliko je stupnjeva ostalo do maksimalne temperature tog modela CPU-a (ova brojka je različita, kod pojedinih familija AMD proceva). Znači ako ti Overdrive prikazuje npr. 70°C, to znači da je 70°C ostalo do dostizanja njegove maksimalne dozvoljene temperature. Kao što vidiš, AMD se hvali da je ovo vrlo precizna metoda kada govorimo o load temperaturama. Primjer na quad core Kaveriju u HTPC-u (stock cooler): ![]() Kada sam pokrenuo računalo, tj. dok je još bilo hladno ova brojka je bila na 70°C, a max. dozvoljena temp za A8 7600 je 71.3°C, znači tu smo negdje ![]() Nakon par minuta zagrijavanja idle temperatura se stabilizirala na ~67°C, odnosno oko 3-4°C manje od početne vrijednosti (70°C), pa dolazimo do ukupne temperature od 29-30°C, (pošto je ambijentalna 25-26°C plus ovih 3-4°C razlike) što zvuči sasvim logično. Nakon kratkotrajnog prajmanja, brojka se stabilizirala na oko 46°C, tj. "promijenila" se za 24°C od onih početnih 70°C. Uzevši u obzir da je ambijentalna temperatura bila oko 25-26°C, dodavanjem gore navedena 24°C dolazimo do konačne brojke od 49-50°C, što je relativno logična temperatura s obzirom na stock cooler i prikazani napon na jezgrama. Zašto se AMD odlučio na ovakve komplikacije prilikom mjerenja temperature na svojim procevima ... odgovor je jednako kompliciran kao i prethodno objašnjenje, zato bolje ne pitaj ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1273 |
Split resist itself!
|
Oh hvala senjor audiophile, neću ništa pitat s obzirom da ni ne znam trenutnu sobnu temp. ![]() Ravkan jel u tebe FX8320 (125W) ili FX8300 (95W), ili nešto treće npr. onaj odron 9 serije od 225W? ![]()
![]() |
#1274 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Npr. kada sam prelazio sa Haswella (i3) na Broadwell (i5) BIOS od matične je trebalo apdejtati, ali taj novi apdejt nije podržavao očitavanja temp sa novog Intelovog čipa, tj. prikazane temp su bile sa MBO te su samim time bile praktički beskorisne (Load-Idle = 12°C). Asus nije pokazao nikakav interes za rješavanjem ove problematike, pa je jedino preostala ona stara ... Snađi se druže ![]() Nakon par razmjenjenih mailova sa vlasnikom SpeedFana (g. Alfredo), čovjek je ubacio par linija koda u posebnu betu i riješen problem, tj. temperature based fan control na Broadwellu radi k'o švicarska ura ![]() Vrlo vjerojatno bi se ista stvar dala iskombinirati čak i za AMD, kada bi postojao interes afkors ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1276 |
Split resist itself!
|
Da, plačem i smijem se jedino nad ukazivanjem od 7C u idleu, a kažeš da ti je u sobi 15-16C Srićom da nisu negativne temp., svi mi ostali sa aftermarket kulerima bi morali plakat nad tvojim super moćnim "kuleršmajserom" Ja držim CPU (i5 4460) na pasivi (stock napon), probaj i ti svoga ![]()
![]() |
#1278 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Na stock frekvi od 3,3 može bez problema pasiva ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1279 | |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1281 | |
Split resist itself!
|
Ne, u loadu nevjerne Tomice (obojica) ![]() Naglasija sam stock jer je non K model, u primeu i igrama je mnogo dobar s pasivom, jedino da pokrenem usporedno Furmark i prime moglo bi bit gašenja. Citiraj:
![]() Stock se odnosilo na voltaže/taktove jer smo na AMD teritoriju, a Intel i OC = pffffffffffffff
![]() |
![]() |
#1283 |
Split resist itself!
|
Ne bi ja ni ima ovaj toranj smrti (by Hawker) da nije bilo one nesretne Višere (FX6300) Ovaj kuler nije za svaki želudac/pardon kejs i "male" matične (čitaj ako je CPU socket preblizu konektorima matične) Tvornički sleeve ventovi su odron - čuju se i na minimalcu od 1200rpm (ali na max od 1800rpm s lopaticama od 14-ice šamaraju ka veliki, temperature i tišinu..) Ža mi je ka psu šta nisam ubo golden-diamond-low leak-high clock AMD chip ![]() Na kraju izgubija živce, proda cilu platformu jer nisam moga nać povoljno rabljeni FX8xxx, tj. uletija povoljno rabljeni i5 - i eto me sad skupa sa syssom hejatam/trolam po AMD-u ![]()
![]() |
#1285 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1286 |
Split resist itself!
|
@syss Vrimena i Bartona na sck.A (462) = dizanje napona/freq mic po mic, pa svaki put nakon min. povećanja uđi u win, testiraj, prati temp. pa natrag u BIOS NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTTTTTTTTTTTT ![]() Fali mi i R9 280X (ima 2 kom. kroz "gayming" karijeru, a ne za majnanje ka ti ![]() @segragator Svaka čast, ja sam izdrža pola godine i odma u prodaju dok ne izgubi na cijeni ![]()
![]() |
#1287 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1289 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
![]() @drvoje... zlatna doba amd-a koje i sam štujem - mobilni barton, nf7, pa nf7-s 2.0 pa kasnije i an7 (što i nije bio neki specijalni upgrade, ali ajde...) s tim da nf7-s 2.0 ide u zlatnu knjigu ROCK (velikim slovima) stable ploča all the time. 939 sam preskočio jer sam bio prezazet klokanje mobilnog bartona i iščekivanja conroe-a ![]() ![]() koga zanima ostatak to su asus p5b, p5q i ova sada gigabajtica (koliko god išao protiv sebe i nahvalio gb ploču). |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|