Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.03.2011., 18:08   #5011
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Kalibracija?

Na što to točno ti želiš (uopče možeš) utjecat ? Ne kužim ?
Staro 20.03.2011., 18:44   #5012
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Imagine Pregled postova
Ako nisu počeli audisisu ugrađivat u stereopojačala , mislim da bi ti ova tema bila primjerenija za rant o audiosisi ....
Ne pušim spiku stereo pojačalo=HIFI,niti nula ekvilajzera=HIFI.
Niti onu u savršenoj reprodukciji onoga kako je autor zamislio. Koncert je HIFI, a po mjerilima hajfista, takva reprodukcija je čisto sranje, jer eto ekipa vrišti, ne stojiš u sweet spotu itd.

A opet, meni nijedni zvučnici ne mogu zamijeniti live koncert, pa čak ni snimka tog live koncerta

Smisao hajfaja bi trebalo bit uživanje u muzici, a ne obrnuto - traženje muzike u kojem možeš čut lagani udarac činelice na 3:47, a eto na drugom sustavu to ne čuješ tako dobro.

A zanimljivo je to što kad spomeneš audiosisu svi "pravi" hajfisti mole očenaš, al zato svršava od sreće što mu je u jednom elementu u pojačalu kriptonit, te je sad zvuk otvoreniji, bolje miriše, kava se brže kuha i ostale gluposti.

Napredak u analognoj tehnologiji je eto superkul i to pridonosti hajfaju, a eto bilo što digitalno je teška hereza.

P.S. slika sam stavio iz čiste zezancije, baš su me zanimale reakcije
Ali ovdje su većinom stvarno normalni ljudi.

Evo da ne ispadne da samo podjebavam, evo Monitor Audio zvucnjaka koje sam jucer konacno spojio

[/URL]
messiah je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2011., 20:36   #5013
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Citiraj:
Autor messiah Pregled postova
Evo da ne ispadne da samo podjebavam, evo Monitor Audio zvucnjaka koje sam jucer konacno spojio

[/URL]
Sad bi McG rekao da imaš stila i ukusa.

a ja bi rekao samo da si mogao i bolje potrošit novac ako te zanima muzika. A mogao si i bolje razmjestit to što imaš ako te zanima HT...pogotovo nači bolje mjesto za sub jer nema te digitalije koja bi poništila taj smještaj / napravila da ne zvuči onako kako si rekao ( kao da ti susjeda lupa metlom od strop).

Šta se tiče hifija , muzike , ekvilizacije i audisise ...ostavljam te hifistima.
Staro 20.03.2011., 21:41   #5014
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Kalibracija?

Na što to točno ti želiš (uopče možeš) utjecat ? Ne kužim ?
Pa kako se može svaki receiver automatski kalibrirani pomoću onog mikrofona što se dobije sa njim može se i ručno kalibrirati odnosno podesiti equalizer.
Mislim ja sam si podesio već kako bi odgovara ali rado bi probao i na neki drugi način pa zato pitam kako drugi to riktaju.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2011., 22:25   #5015
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
pogotovo nači bolje mjesto za sub jer nema te digitalije koja bi poništila taj smještaj / napravila da ne zvuči onako kako si rekao ( kao da ti susjeda lupa metlom od strop).

slazem se, ovo je najveca moguca glupost koju je moguce napraviti sa subom osim da se zatvori u ormar... stavi ga na lijevu stranu, izvuci ga iz te rupe bar metar ili bilo gdje na otvoreno, pa cak i iza je bolje nego gdje je sad...

btw. nikakva kalibracija ti nebude pomogla ako je sub zatvoren, niske tonove nemozes usmjeravat ko visoke...
Staro 20.03.2011., 23:14   #5016
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Citiraj:
Autor mujica¸ Pregled postova
btw. nikakva kalibracija ti nebude pomogla ako je sub zatvoren, niske tonove nemozes usmjeravat ko visoke...
Znam sve u teoriji Ali nemam ga gdje stavit, mali je stan...s lijeve strane je hodnik, a s desne prolaz prema kuhinji (i nema šanse da mi se kabel vuče po podu oko zida ako baš bude bilo bzvz, probat ću ga isfurat pored kauča s druge strane sobe...

Eventualno ga mogu izvuc malo van, ali to ću testirat kad pustim neki pošteni film. Nije mi baš ok ni da mi desni zvučnik stoji u kutu do zida, ali baš sam zato i kupovao te zvučnike jer su jedini dovoljno tanki da bi mi stali (inače bi lijevi zvučnik stajao na prolazu u hodnik...
Staro 20.03.2011., 23:55   #5017
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Chome Pregled postova
Pa kako se može svaki receiver automatski kalibrirani pomoću onog mikrofona što se dobije sa njim može se i ručno kalibrirati odnosno podesiti equalizer.
Mislim ja sam si podesio već kako bi odgovara ali rado bi probao i na neki drugi način pa zato pitam kako drugi to riktaju.

Tesko, onako kako to audiosisa odradjuje rucno ces tesko postici. Moci ces osnovnu kalibraciju kanala, velicinu zvucnika, tj. prisutnost woofera u sustavu i udaljenost.
Sta nemas onaj test tone ozezi s njime ...
Audiosisa koliko mi je poznato ne dira u tonalitete, eequalizere i sl. Kalibracija se iskljucivo bazira na podesavanje i uskladjivanje glasnoce kanala, udaljenosti zvucnika od gledatelja i njihov odziv u prostoru
... ali kalibraciju svih kanala odredjenog frekventnog podrucja ne znam kako napraviti rucno
@messiah
Da li se osjeti kod govora da zvuk dolazi odozgora posto je centar prilicno povisen ?

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom

Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 21.03.2011. u 00:03.
Ziiky je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2011., 09:53   #5018
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
@messiah
Da li se osjeti kod govora da zvuk dolazi odozgora posto je centar prilicno povisen ?
Ne vidi se na slici, ali je malo nagnut prema dolje centar. Nisam još stigao odgledati nijedan film pa ti ne mogu točno reći. Samo sam slušao muziku malo, i kako nisam nikad imao prave zvučnike, mogu reći da je ovo čista uživancija

EDIT: što se tiče ručne kalibracije, trebao bi mu SPL meter ili tako nešto, i onda bi trebao puštati referentne frekvencije s kalibracijskih diskova (vjerojatno ima na ovim AVIA i ostalim diskovima koji služe za kalibraciju ekrana).

Zadnje izmijenjeno od: messiah. 21.03.2011. u 12:16.
Staro 26.03.2011., 12:57   #5019
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Taman sam usvirao HDD i ostale komponente HTPC-a, a zena mi promjeni ime root foldera
Sad moram sve ispocetka

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Ziiky je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 01:17   #5020
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Citiraj:
Autor Chome Pregled postova

Da, resiveri se mogu kalibrirat s mikrofonom ili SPL metrom. Štoviše to je i poželjno. Ali za muziku...i dalje mi nije jasno što bih ti to kalibrirao?
Jedino što mi pada na pamet je da možeš prčkat po balansu ako ne sjediš u centru ili akoje je anti-skating u kur*u.
Sve ostalo ...takozvano "jebavanje signala"* nije baš u duhu hifija.

Slobodno me smatraj zatucanim ali za muziku , meni je puno bolji pasivni preamp nego 'receiver'.

Inače ,kad si več spomenuo pjesme i kalibraciju / resiver ...ja sam naučen da je ovo HiFi tema a trpat resivere u istu temu s pojačalima ...nedostatak odgoja i kulture. Pripazi drugi put.

*stručni audiofilski izraz za namjerno produženi put signala kroz hrpetinu nepotrebne elektronike.

Citiraj:
Audiosisa koliko mi je poznato ne dira u tonalitete, eequalizere i sl. Kalibracija se iskljucivo bazira na podesavanje i uskladjivanje glasnoce kanala, udaljenosti zvucnika od gledatelja i njihov odziv u prostoru
a kako bi sve to audisisa srihtala bez 'ekvilizacije' ?

Citiraj:
Taman sam usvirao HDD i ostale komponente HTPC-a, a zena mi promjeni ime root foldera
Sad moram sve ispocetka
Citiraj:
Playing the file from a deeply embedded folder instead of from top of directory:
Audible.
Seems to have same effect when file path name is maximum length, regardless of directory structure. Probable reason -- buffering issue, since the music playback software takes considerably longer to load the data prior to playback in these cases.
KLjIK

Staro 28.03.2011., 01:19   #5021
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ma sad već izmišljaš sa dubljim folderima

kud ode sve majkomila
syss je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 22:49   #5022
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
di su sad srale, micek i ekipa da kažu kako je kalibriranje bogohuljenje i da nema mjesta toj temi u hi-fiju....
Staro 28.03.2011., 23:07   #5023
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja sam se bas pitao di si ti, i znao sam da ce ova stranica teme izvuci i tvoj komentar.

Micek je na cruseru, uziva na egzotičnim otocima, ja sam u Zgb, pokusavam zavrsit faks, inače hvala na pitanju

Citiraj:
Sta di su usviravaju žnjore
To samo Fliko usvirava

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 23:17   #5024
Flikoman
Guest
Moj komp

Ne usviravam ja ništ.

Radim, isto faks završavam, držim se cure i teretane.

A to kaj vjerujemo u različite stvari, meni u džep ni iz njega. Ja radim kak mislim da je najbolje i koliko mogu, a vi radite jednako, samo s drugog stajališta. I tu je kraj priče.
Flikoman je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 23:29   #5025
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Činjenica je da u HIFI svijetu ima malo previse vjere

Staro 29.03.2011., 19:24   #5026
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
tech je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2011., 10:13   #5027
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Ja sam se bas pitao di si ti, i znao sam da ce ova stranica teme izvuci i tvoj komentar.
nisam ništa komentirao, već pitao gdje si i zašto ne prosvjetljuješ ekipu sa pure-fi filozofijom... zabrinuo sam se da možda nisi skužio da možda ipak kalibracija sobe i tonske kontrole služe nečemu
Staro 30.03.2011., 10:20   #5028
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

imam ih i dalje je na source direkt... smještajem i filanjem br rupa sam riješio sobu.
Staro 31.03.2011., 02:22   #5029
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
nisam ništa komentirao, već pitao gdje si i zašto ne prosvjetljuješ ekipu sa pure-fi filozofijom... zabrinuo sam se da možda nisi skužio da možda ipak kalibracija sobe i tonske kontrole služe nečemu
Izgubio sam volju, ali i dalje se ne slazem s tvojoj tvrdnjama da je entry level reciver bolji od postenog hifi entry pojačala, iz razloga sto receiver ima brdo ekvilajzera, pa se to kao sve postela da zvuči bolje?

Kvalitetan zvuk nije jeftin, vec naprotiv, vrlo skup i kao takav nije bas dostupan svima, iz razloga sto zahtjeva adekvatan prostor i tretman te prostorije.

I dalje stojim iza varijante da u akustički solidnu prostoriju se stave odgovarajuci zvučnici i spoje na solidno hifi stereo pojačalo, da je zvuk jako jako dobar i da nema potrebe za kalibracijama i tonskim kontrolama.

Ali kako veci broj ljudi nema tu akustički solidnu prostroriju, vec hifi pokusavaju integrirat u dnevne/radne/spavaće sobe, tu im kalibracija i tonske kontrole mogu pomoć, ali tu se na kraju dobije ipak manje kvalitetan zvuk nego sto se dobije u prvoj varijanti.

Zaključak bi bio da ukoliko imamo situaciju, tj. akustični podobnu prostojiu, za kalibracijama/ton kontrolama nema potrebe, jer je rezultat jako dobar, uglavnom igramo se drugim stvarima da bi jos poboljsali zvuk.

Ako hifi sistem drzimo u akustični nepodobrnoj prostoriji, jedini način kako da dobijemo koliko toliko slušljiv je kalibracijom zvuka i prčkanjem po tonskim kontrolama. Ali naravno, nema tu puno hifija

Misljenja sam da se EQ moze djelomično popraviti nedostatci prostorije, ali ne u toj mjeri da se taj zvuk moze uspoređivat sa zvukom iz kvalitetne prostorije.

LP

Staro 01.04.2011., 02:12   #5030
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
....

Zadnje izmijenjeno od: McG. 12.01.2012. u 19:15.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2011., 11:21   #5031
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Cool

Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Meni je to sve isto

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Da , sve služi nečemu ali problem je u tome što sve to ne radi bez mana pa se zbog njih gura 'pure-fi'. Naravno , svatko za sebe odlučuje na što je spreman.
Ja osobno ...nema šanse da bih koristio sub bez ekvilizacije a isto tako nema šanse da bih koristio audisisu za muziku :-/

btw, tako mi iruda, ja ne kužim taj metal.
Za mene su to samo umaškarani ljudi koji proizvode dreku...dok imaju nekakvi grupni napadaj.
Staro 05.04.2011., 14:53   #5032
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
....

Zadnje izmijenjeno od: McG. 12.01.2012. u 19:15.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2011., 16:43   #5033
w0lfram_
Rasvjetno tijelo
Moj komp

w0lfram_'s Avatar

Pozdrav ljudovi

jel imate nekakvu preporuku za pojacalo do 1000kn, ima sam yamahu ax396 do sad, al sam dobija dobru ponudu za nju, pa sam je proda, sad trazim nesto u rangu do 1000kn da spojim mission m33i.

pretezno slusam stariji rock, izvor muzike je komp, al samo flac format

trazim vec neko vrime za kupit cambridge 340a, al ih skoro vise niko ziv ne prodaje (ima samo jedan lik na njusklu koji trazi za njega 1800kn)

cak sam razmislja, obzirom da slusam muzika s kompa, da uzmem neko pojacalo s optikom, pa da tako spojim komp ili da bjezim od toga?

ne znam pocetnik sam u tim svim vodama, poprilicni pocetnik, tako da ne znam ni na sta bi pazija, na sta ne...

u svakom slucaju hvala unaprijed

edit:
konkretno gledam ovaj denon avr 1705 od kolege goc_mails-a, valja/ne valja?
ima sta bolje polovno za te pare?

Zadnje izmijenjeno od: w0lfram_. 07.04.2011. u 18:10.
w0lfram_ je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2011., 22:29   #5034
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa ak ti treba stereo, gledaj stereo pojačalo, a ne mulitch risivere... 1000kn je tak-tak budžet, ali za parstokn više već možeš si pogledat neki rotel euro 01/02/04.
Staro 07.04.2011., 22:34   #5035
Flikoman
Guest
Moj komp

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
rotel euro 01/02/04.
Čuo RA-01 i niti najvećem protivniku ga nebi preporučio.
Staro 07.04.2011., 22:40   #5036
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

oke... čuo sam i ja jaču verziju tada (03 valjda) i zvučalo je skroz korektno u test sistemu i tretiranoj slušaoni.

pitanje je di si ti čuo i u kojem sistemu... sad još reci da 02 zvuči bolje

ako hoće pouzdan uređaj onda može se slobodno okrenuti rotelu koji će u bilo kojoj verziji gotovo sigurno nadsvirati yamahu, a cambridge staviti u 2., ako ne i 3. plan.
Staro 07.04.2011., 23:16   #5037
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Flikoman Pregled postova
Čuo RA-01 i niti najvećem protivniku ga nebi preporučio.
Problem je u zvucnicima koje si slusao, a ne u rotelu.
tech je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2011., 23:17   #5038
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

da su visoki na istim mjestima, bilo bi i rezultata
Staro 07.04.2011., 23:39   #5039
Flikoman
Guest
Moj komp

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
oke... čuo sam i ja jaču verziju tada (03 valjda) i zvučalo je skroz korektno u test sistemu i tretiranoj slušaoni.

pitanje je di si ti čuo i u kojem sistemu... sad još reci da 02 zvuči bolje

ako hoće pouzdan uređaj onda može se slobodno okrenuti rotelu koji će u bilo kojoj verziji gotovo sigurno nadsvirati yamahu, a cambridge staviti u 2., ako ne i 3. plan.
Rotel RA-01 + Mission M72 na original stalcima. Bože dragi, visoki ubijaju s tom kombinacijom. Čak i na niskim glasnoćama, nije za slušati. Toliko naporan zvuk da to nisu istine.

RA-02 niti 03 nisam čuo, pa ne bi komentirao u vezi njih.
Staro 07.04.2011., 23:43   #5040
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ja sam slušao 03, dali concepte 6, mf izvor... jako zadovoljan sa rezultatima u svim smjerovima, jako fini entry izuzev malo skupog izvora.

ruku na srce, dali košta ko 2-3 missiona, tak da ti je procjena onak li-la... koji izvor?

ra02 je 01 sa daljinskim i motoriziranim potom
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno