|
![]() |
#211 |
Why so serious
Datum registracije: Nov 2007
|
Skini si CPU-Z, tamo imaš sve podatke koje trebaš, neznam kak tvoja ploča ima al meni je u bios-u taj množitelj na memoriji ili kak se već zove 3.0, tj omjer je 2:3, i prema tome ti drito ispadne na 900MHz a latencije su ti 5,5,5,15 2T Zadnje izmijenjeno od: danc00. 24.11.2008. u 00:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Ako mogu podesiti 1:1, super, probat cu kad dodjem doma, jer inace me ti omjeri zahebavaju tj, nisam si nikad bio bas na ti s matematikom pa mi se neda zezat s tim, tj ne znam tocno ni sto bi to trebalo znaciti. nesto sam citao, ali nisam skuzio. mogao bih prokljuvati sam, ali neda mi se s tim zezat, pa onda eto, nadam se da imam 1:1 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Flaccitra
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#214 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#216 |
Premium
|
ah, ni meni... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Jesu svježi windowsi? Jesi provjerio na koliko memorija radi prilikom clockanja? Digni na ta 3 GHz pa provjeri na koliko je memorija. Nisam baš bio u kontaktu s pločama s nvidijinim čipsetom pa tapkam u mraku, ali nekako mi se čini da memorija blokira daljnje napredovanje. Vidim u manualu da u biosu pod 'chipset configuration' možeš mijenjati brzinu memorije pa je probaj smanjiti dok clockaš proc. Sretno Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: generic. 22.11.2008. u 12:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Premium
|
Hvala ljudi. Budem sve pogledao kad dodjem kuci. Nisam doma za vikend ![]() EDIT: I još nešto -pored svih onih opcija za isključivanje i ukljnučivanje (EIST i sl) ima i jedna CPU thermal throttling mislim da se zove, nesto tako - sta je s tim, jel to morma mozda iskljuciti? Jer mi je ukljuceno, a tko zna, mozda mi zbog toga nejde iznad 3GHz. Nemam pojma - Enhanced Halt State i sl opcije kuzim, ali ovo pojma nemam sta bi trebalo znaciti. P.S.I ako se nekome da, bilo bi zgodno neki "screenshot" gdje i sto da napravim sa namjestanjem memorije, za svaki slucaj, jer nju nisma nikada dirao na nijednom kompu ![]() Ako treba, ja kad dodjem doma cu fotkati BIOS, tj dio sa memorijom, pa mi kazete sto trebam iskljuciti a sto ukljuciti, jer ima i tamo nekih opcija koje ne kuzim sto rade Zadnje izmijenjeno od: ABuser. 22.11.2008. u 18:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Premium
|
Sta to znaci da moram fotkati? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Premium
|
A jesi provjerio na koliko ti memorija radi dok digneš proc na 3 GHz? Prema ovome ( http://www.asrock.com/manual/Penryn1600SLIX3-WiFi.pdf ) pod advanced -> chipset configuration ja bih DRAM frequency stavio na fiksnih 400 pa probao clockat proc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Nisam siguran, ali mislim da sam sa procom digao i memoriju. sad cu provjerit, ali nesto su mi bile cudne vrijednosti. mozda sam s memorijom stvarno pretjerao a ne sa procom. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Premium
|
Ma evo, namjestio sam i memoriju na 400, ali opet zeza cim odem iznad 3 bez obzira na voltazu. kolko-tolko radi na 1,4V ali onda mi temp pod loadom prelazi 60 stupnjeva, a to mi se bas i ne sviđa. ugl, sad ne stignem, ali kad cu moci, fotkat cu bios pa mozda netko primjeti neku opciju koju sam krivo postavio, ili ako ne, znat cu da imam losiji primjerak i necu se opterecivat s vecim brzinama nego cekat da skupim papre za nesto brze (8400 npr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Premium
|
Na tocno tolko sma i ja - 273x11 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Premium
|
Evo ga. Kupio E8400, i razlika u performansama je drastična. Evo smao primjer 3d marka kako se promjenio (06): 4500 @ 2.2 - no sli - 8905 4500 @ 2.2 - sli - 9315 --------------------------- 4500 @ 2.5 - no sli - 9232 4500 @ 2.5 - sli - 9797 --------------------------- 4500 @ 2.8 - no sli - 10673 4500 @ 2.8 - sli - 11103 --------------------------- 4500 @ 3.0 - no sli - 10418 4500 @ 3.0 - sli - 11956 --------------------------- --------------------------- --------------------------- 8400 @ 3.0 - no sli - 11444 8400 @ 3.0 - sli - 13457 --------------------------- 8400 @ 3.17 - sli - 14223 Čak mi se i onaj windows experience index promjenio (što je bilo za očekivat za CPU), ali ono što mi nije jasno - promjenio se rezultat za memoriju. CPU mi je bio 5,2 sa E4500 na defaultu, a na 3GHz je bio 5,6. E8400 na stocku, dakle 3GHz dobiva 5,7, ali ono što je uvijek bilo isto je bila memorija koja je imala skor od 4,7 , a sadam kada sma promjenio proc, skočila je na 5,2 što meni osobno nije jasno. Pa nije valjda E4500 kočio Kingmax? No dobro, sve je to lijepo i divno, no kao što se i zna, a i vidi iz rezultata 3D marka, ja bih volio otići dalje, tj kloknuti proc na barem 3,5..3,6... jer mislim da će SLI onda tek pokazati svoje zube ![]() Iz ne znam kojeg razloga - procesor mi nejde iznad 3,2GHz. TJ, nakon što dalje povećavam FSB (množitelj je uvijek 9), Windowsi mi se smrzavaju. Ili dok se dižu, dok ide ona crta se smrznu, ili dok se dignu u desktopu, ili nekad kada pokrenem 3d mark, nakon nekog vremena. I nije mi jasno, kako ni zašto. A pošto ja stvarno više ne znam što da radim, te ni inaće nisam neki klokerski ekspert (nije mi to hobi, smao način za izvući više snage za manje para, ako mogu), a sa ovim procom sam dobio još neke opcije u BIOS-u (npr nekakav Intel virtualization tech, što nemam pojma šta je, a nisma imao to sa starim procom), poslikao sam sve važnije ekrane u BIOS-u, i bio bih jako zahvalan kada bi netko pogledao skrinšotove te rekao "samo" što moram uključiti/isključiti odn promjeniti. Tko zna, možda je u nekoj opciji problem, te mi se zbog nje nešto ruši. A i ako nije, bilo bi dobro da podesim taj BIOS za najbolji rad, ali kao što rekoh, ne kužim tu neke fore, pogotovo ove nove). Evo i slike procesora, da se vide oznake tj o čemu se točno radi: procevi system overview CPU configuration Chipset settings 1 Chipset settings 2 Advanced chipset configuration ACPI settings P.S.Ne morate se gnjaviti sa banalnim opcijama te mi ih objašnjavati, niti nečim što nema veze sa OC-om. Zanimaju me isključivo stvari vezane za OC odn rad sa performansama (CPU i memorija) Ugl, ako netko ima savjete, sad je pravo vrijeme ![]() EDIT: Samo da kažem - palo mi na pamet da nije do ploče, tj FSB-a, ali čini se da nije jer ovdje sam zapeo na oko 350, a sa starim procom sam išao bez problema do 373, i iako ova ploča nije neki ludi overclocker, do 400 bi trebala ići bez problema Živjeli! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Premium
|
Slika chipset settings 1, ajd probaj DRAM frequency stavit na manual. edit: Ja se i dalje držim teorije da ti memorija ne radi na odgovarajućoj frekvi Što je možda pogrešno, al jbg Zadnje izmijenjeno od: generic. 03.12.2008. u 21:41. Razlog: me be sowry :D jedinica |
![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Premium
|
chipset settings 1 je, al ok ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Premium
|
Evo, i provjerio memoriju (stavio je na 800), i probao i latencije ručno, i isključio opcije koje mi je rekao jedan kolega forumaš u jednom drugom topicu. i opet ništa. opet se brejka kad dignem iznad 3,2. Još ću probat smao voltažu dić, i ako ni to ne radi, e jebiga onda... |
![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Premium
|
Citiraj:
edit: A mislio sam da već imaš najnoviji bios ![]() Zadnje izmijenjeno od: generic. 04.12.2008. u 00:14. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Premium
|
Probao sma i to. Ali bio si u pravu u nečemu - cijelo vrijeme sam bio u zabludi, još na starom procu. Ona je meni i radila na 533, a ja mislio 800 ![]() Zato mi je i skočilo tolko u Win XP index - dapače, otkako sma i latencije ručno podesio - popelo se na 5,9 onih bodova. Ali dakle, da, bila mi je na 533, pa ništa. Teorija Bullet1 iz druge teme je da bih trebao flashati BIOS, i mislim da će to jeidno biti rješenje (ako), jer i voltažu sma dirao, i opet ništa... Nejde više od 3,2 tj 360x9 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Premium
|
Evo baš čitam 2 reviewa i čini se da ploča ne ide preko 360 MHz. Jbg ![]() edit: Iako s nekim procesorima ide i više ![]() http://www.hardwarecanucks.com/forum...-review-9.html A spominju i FSB hole, pa probaj i viši FSB. Možda samo na manjem ne radi ![]() Zadnje izmijenjeno od: generic. 04.12.2008. u 08:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Premium
|
Jooooj, budale. Upravo sam shvatio nesto - ja cijelo vrijeme pricam kako sam dizao E4500 i za 600MHz bez voltaze, pa za 800 digao s voltazom, ovo-ono, ali nije mi palo na pamet da je taj E4500 po defaultu radio na 200x11, te sam ja kod njega FSB digao na oko 270-280, a ovdje se radi o 333x9, te idem prema 400, a ne prema 300. A tu ulazi prica da opcenito, iako izvrsno opremljena, ova ploca nije bas neki overclocker, te se po reviewima koje sma citao krece maximalna postignuta brzina FSB-a oko 400MHz. Nekima je islo do 450, a nekima ispod 400, ugl 400 je bio prosjek, a ja sam izgleda dobio onu losiju, ispod prosjeka, te mi se glavi nakon 360. Mislim da sam "rijesio" problem. Eto, nisam srece imao. Nije ni 400 nesto u usporedbi sa nekim drugim plocama, ali bilo bi sasvim dovoljno, a ja sam izgleda dobio najlosiji primjerak ove ploce, jer to je i bio najlosiji rezultat koji sma citao - oko 360. Ugl, moja greska, cijelo vrijeme sam si mislio da tezim vrijednosti od 300 kao sa strai procom, nisma uopce obracao paznju, a zapravo sam se priblizavao limitu ploce... ![]() P.S:Ovo sam napisao i kopirao upravo, prije nego sam vidio zadnje postove ovdje. Ugl, da, eto, to je problem ocito... EDIT @generic - probao sam i na 380, i 390, i 400, dakle nema rupe izgleda, nego samo nemam srece (da, gledao sma i ja taj review...kao i jos nekoliko, i rezultat je bio u vecini slucajeva oko 400, no nagdje i 450, a negdje kao i meni 360) |
![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
ma neznam podignem takt na 640 core clock i 1600 shader i sruši mi se 3dčmark nakon minute i moram resetirat komp stavio sam i riva tuner i stare i nove drivere ali mi ne prikazuje u rivi da mogu kontrolirat vrtnju ventilatora pa ako zna netko kako riješit to nek javi hvala EDIT: ma grafička je smijeh clockam na 610 jezgru i 3dčmark se zbloka hahah Zadnje izmijenjeno od: MarkoG. 06.12.2008. u 19:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|