|
![]() |
#181 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Fala majstore. Ma imao sam prije 9550 Ati a sad imam 7600gs i jednostavno mi je draža nVidia a i našo sam si matičnu koja je SLi Ready pa bi sad to sve morao mijenjati na Crossfire... Ali opet evo našao sam jednu 4850 koja je po cijeni dosta slična ovoj 9800: Gigabyte Radeon HD 4850 512MB DDR3 Zalman,256bit, DVI-I. E sad ako je ona stvarno isplativija spreman sam sve promijeniti i prebaciti se na ati. Jer ne kupujem kompjuter svaki dan. I koje je bolje Sli ili Crossfire? |
![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Ni sli ni crossfire nisu isplativi ( nvidijin chipset se grije ,2 grafe kostaju jako puno a razlike neke velike nemas naspram jedne grafe ,atijeve 2 grafe se griju ko mlazni motori ![]()
![]() |
#184 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
GeForce 9800 GT na P5LD2 matičnu?
Upravo mi je riknula moja 7900GT pa razmišljam o nabavi navedene grafulje. Sada me punta jedna stvar koju bi htio provjerit prije nego kupim. http://www.asus.com/products.aspx?l1...15&modelmenu=1 Matična je malo starijeg tipa na koju ide PCIe naravno, samo na grafičkoj piše nešto "PCIe 2.0" Sad me zanima dal bi to radilo na navedenoj matičnoj? Dal ima kakve veze ovih 2.0, a na matičnoj piše samo PCIe?? Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Nvidia GeForce 9800GT
Evo složio sam SLI koji sam planirao već dulje vrijeme, jer mi je bilo pogodno vrijeme za kupit kartu, i mislio eto, udvostručit performanse u igrama. Dobro, ne baš udvostručit, ali očekivao sam barem 50% porast, iako znam da ide i dosta više. Konfa je iz profila. Ali eto, problem je što mi dobici nisu neki. Porast mi je otprilike 20-30%, osim nekim čudom u najzahtjevnijem Crysisu, gdje je ćak 50%, iako mislim da bi trebao biti i veći po onome što sam čuo/čitao. OC-ao sam i procesor za to, i performanse su se povećale ćak više no što sam očekivao, evo recimo u 3Dmarku 06 prije umetanja druge kartice bih na 300MHz više na CPU dobio oko 300 bodova iše, a sa SLI-em na 300MHz proca, dobijem oko 1000 bodova više. Pa me to nagnalo da postavim pitanje - je li moguće da mi je proc usko grlo? Bih li dobio nekekav porast kupnjom drugog proca, i koji bih to trebao kupiti? Ili na kolko dići ovaj? Evo, vidi se iz "moj komp" da mi radi sada na 2,8 u odnosu na default 2,2. Tako radi već neko vrijeme, no bilo bi mi jeftinije ako bi njega trebao dići na neki takt do kojeg može ići (nisma ga još testirao dalje od ovoga, nisma imao potrebe), nego kupit novi, ali eto, ako moram, koji da kupim i na kolko bih njega trebao dići? Ili možda uopće nije problem u procu nego nečem drugom? I evo par zanimljivih činjenica: SLI mi je Crysis digao sa 20-ak FPS-a na max postavkama i 1680x1050 na kojih 30-ak, dok mi recimo slično zahtjevan Far Cry 2 i sa SLI-em ide u IDENTIČNOM broju FPS-a kao i bez njega, tj kao da se nije ništa ni dogodilo. GRiD se digao za kojih 5-10 sa 25-30, a DMC 4 ide skoro isto (sa 60-ak na 65). Pure mi recimo ide sa Crysisom najbrže - on mi ide osjetno glađe - nisma mjerio točno koliko, ali brutalno glatko ide. Ugl, ima li tko kakvih ideja? Što je pošlo po zlu da mi SLI daje u najboljem slučaju polovičan pomak, no većinom neznatan ili nikakav? |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Premium
|
I još nešto - ovaj sustav mi je sada dosta bučan, pa jel može preporuka nekog softvera samo za regulaciju brzine vrtnje ventova. da je što bolji u tome, no ne treba mi OC. Dakle isključivo bih želio podesiti da dok ne igram da mi se ventovi slabije vrte, no da se vrate na default dok igram. Stvar je u tome što mi riva tuner iz nekog čudnog razloga nema više nijednu od opcija za OC koje sam imao prije SLI-a, tj nema onog "gumbića" koji otključava to (ono customize) |
![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Premium
|
Citiraj:
single GPU - no OC - 9400 single GPU - 2,5GHz - 9700 dual GPU - 2,5GHz - 10600 dual GPU - 2,8GHz - 11600 ako se ne varam, jer sam si sastrane biljezio u notepad, no mislim da su ti skorovi @Gilbert - stavio drivere, sad cu probat s njima prvo, a onda cu i ostalo napravit. A sta mislite, ako dignem svoj prco na 3,2+, jel mi to dosta, ili bih trbao ipak kupiti neki iz npr 8xxx serije koji je stock preko 3 pa ga dici na 4+? Ili je to ipak nepotreban trosak tj moj moze posluziti? Ne treba mi 100% iskoristenje, ako bih zbog toga trebao kupovati, jer fakat sad nemam para, ali ono, da vecinu potencijala iskoristim. A sto je sa memorijom, jel mi ona preslaba? ILi je memorija OK? Jer ako je suditi po Visti, slaba je - dobivam u onom njenom kako-se-vec-zove-testu - onaj index nesto za memoriju rezultat od 4,7, dok za proc (OC-ani) 5,5, HDD 5,6, GPU 5,9 (no za GPU sam isti rezultat dobio i sa jednom karticom a i sa prethodnom 8800GTS 320, pa mozda ni ne racuna dalje (jos)). Jel s emogu uopce oslanjati na taj rezultat, jer vidim sa igrama nema veze - neke igre traze optimalno 5,5 pa lete ko lude, a neke npr 4,0, a znaju trzat na max. I jel to mjeri i brzinu meorije ili smao kolicinu? No dobro, postavio sma hrpetinu pitanja, ali ne treazim na sve odgovor, smao na onna bitna ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Premium
|
Evo, pokrenu sam Rivu 2,20, ali sam ostao zaprepasten: WTF? Slika A na drugoj (ili prvoj, ne znam vise ni sma koju je kako prepoznao je sve normalno: Slika2 Ugl na GPU0 (koji god to bio - u prvom slotu mi je Gigabyte, u drugom Club3D) su mi oooopasno smanjeni clockovi. Ne kuzim, kako zasto, otkad??? Mozda je tkad sam stavio nove drivere, no ne bih znao, jerbo nisma prije provjerio. I sta da sad radim? Lako za proc i ostalo, ali sto je s ovim? Jel to normalno kod SLI-a? I jos mi je kao niza temp na onoj kartici na kojoj su visi clockovi (ne vidi se iz SS-a) EDIT: I sad sam runao 3D mark, i dobio 9700 bodova??? A jedino sto sma napravio u odnosu na onih 11k je bilo instalacija rive 2,20, instalacija 180.48 drivera, i physx drivera. i da, ukljucen mi je sli i physx u nvidia control panelu EDIT 2: I još mi kaže da mi na GPU0 fan ne puše, a otvorio kučište, i oba pušu. A za GPU1 ne piše ništa, tj nema infa o njegovoj vrtnji |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Jesi ti čuo za 2D i 3D taktove..digni procesor barem na 3.2Ghz pa onda izvrti 3dmark. Inače ak još nisi čuo za sli ili cf bi bilo poželjno imati neki 4-jezgreni proc na 3ghz ili 2-jezgreni na 3.6 ili više ghz.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() No svejedno ni 2D taktovi ni proc ne objašnjavaju zašto mi je rezultat u 3d marku sada tako drastično pao |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Meni se desilo da grafa ne diže taktove kad upalim igru, pa sam se čudio što se NFS:PS vuče na 15 fps ![]() Probaj ručno stavit taktove na default pa probaj. I da, proc ti je usko grlo, barem za čmark. Za taj SLI je dobrodošlo nekih 3.5ghz
![]() |
#195 |
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Meni se isto događalo na starim driverima (~178 beta kad su izašli) da upalim igru, i grafička se ne prebaci na 3D takt, ili nekad digne takt, ali usred recimo CODa 4 zašteka sve, i vrati se u 2D mod dok je još u igri ![]() Drugi driveri to brzo riješe
![]() |
#197 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Banned
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
tak kak imaš sad na 2.8ghz nije dosta ni da jednu grafu iskoristi do kraja ,a kamoli dvije. ili kupi novi proc ili kloukaj.... za optimalne reze bi preporučio barem 3.6ghz. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Premium
|
Zadnjih sat vremena i nesto vise sam se bavio OC-om, i dalje od 2.8GHz mi nejde bez mijenjanja voltaze, dok mi je na 3GHz stabilno radio tek sa 1.3V. Idem sada probati dici dalje na 3,2 ili 3,3. Procitao sam negdje da nekome radi na 3,3 na 1,4V stabilno, ali da je maksimalno sto je dogurao ovaj proc bilo 3,5GHz. No mene zanima nesto drugo, a to je recimo da ja i dignem proc na 3,3, i da mi recimo radi stabilno, jel bi mi to bilo isto (kod igranja) kao i recimo 8600 koji ako se ne varam radi tu negdje po defaultu, ili bi mi kolicina cachea, te drugi faktori (tehnologija) igrali ulogu te bi mi ipak proc bio slabiji, te ako da, kolko - puno ili neznatno? EDIT: Zaboravio sam reci - nakon samo pomaka sa 2,8 na 3GHz sam dobio skoro 1000 bodova vise u 3D marku, te se cini da stvarno je do procesora, jer sve manji pomaci mi donose sve vise bodova. Jos me zanima jedino kad cu igre testirat, no to necu dok ne vidim dokle ide proc. A memorija, nije mi nitko rekao, jel mi ona smeta, tj koci konfu? Ili je ona zadovoljavajuca. Meni nije cilj izvuci maksimum maksimuma, ali eto, da radi posteno, tj ajmo reci barem 70% potencijala. Bi li trebao i memoriju dici? I da, obje rade na 16x, sad sam pogledao EDIT2: Evo ništa. Do maloprije sma muku mučio sa OC-om proca, ali nejde dalje od 3GHz. Do 2,8 ide bez mijenjanja voltaže, Do 3 ide sa voltažom koja mi piše u konfi, ali dalje od 3GHz su samo muke i zafrkancija i nikako da nađem zlatnu sredinu. Kolko god da mu dignem napon, uvijek nešto zeza. Nekad se crasha, nekad "samo" ne prođe neke testove, ali ne ruše se cijeli Winsi... Ugl, izgleda da mi treba bolji proc. A ka smo kod toga, jel ima netko možda neki brži za zamjenu ili prodaju? ![]() Zadnje izmijenjeno od: ABuser. 20.11.2008. u 19:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
A čuj, normalno da cache igra ulogu i da nisu isti na istoj frekvenciji, ali nije to drastična razlika - nekoliko postotaka u praksi. Nemoj još odustat od overclockanja iznad 3 GHz, polako, igraj se s postavkama, čitaj savjete za klokanje itd. Memorija je OK sama po sebi, ali trebaš voditi računa i o njoj dok dižeš FSB. Sretno |
![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Banned
Datum registracije: Nov 2007
|
Iako ti je najsretnije rijesenje to sve prodat i kupit 260GTX ![]() Ovisi do puno stvar,igri,driverima,procu,koji je najvjerovatnije usko grlo,trebao bi ti neki e8x00 na 3.6ghz+,osjetio bi veliki pomak. Probaj malo experimentirat s driverima,piknut novi proc,a kad ti sve to dopizdi kupi drugu grafu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Premium
|
Ne znam sada na koji dio mog teksta točno misliš, ali ja sam rekao da dalje od 3 ni sa naponom neće kako spada. Na 3GHz i 1,33V mi radi sad, a čim dignem sa 3 na 3,1 neće ni sa 1,4V raditi. MOžda bi sa više, ali nije mi se dalo zezati ako mu za 100MHz nije dovoljno 0,67V... |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Why so serious
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
sad vidim da imaš isto kingmax- na njih stavi 2.10V i narihtaj tak da ti ispadne 900MHz, to mora radi, znam da nije kod svih isto al nemre biti ni puno različito...probaj ovako! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
|
Citiraj:
![]() Mislio sam da nisi želio dizati napon više (ni sam ne znam zbog čega) MOguće da je loš primjerak procesora, ili te memorija koči, al da ga yebeš on mora na bar 3.5 GHz na nekih 1.4V Probaj posuditi od nekog frenda ak ima kakvog dualca, pa sa njim probati, tek toliko da vidiš jeli do tvog procesora ili do nečeg drugog.
![]() |
![]() |
#206 |
Premium
|
@Hammer of Thor - hvala na savjetu, ali to mi je ipak previse zezancije ![]() @danc00 - ajde budme probao bas kako i ti imas namjesteno cim nadjem vremena pa javim jel uspjelo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Banned
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
proc je definitivno prespor za SLI te 2 kartice... meni je moj E5200 na 3.5GHz prespor za HD3870X2, a to je tu negdje sto se kartica tice |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
|
Pretpostavljam, budući da neki još i stariji procesori idu toliko, ili nešto sitno manje. Ja sam svoju grafičku tek ono full oslobodio kupnjom nove matične. Prije je E2160 mogao na max 2,6 GHz, zbog loše 945 ploče. Sad ga teram na 3,2 i tek sad osjetim da sam sa tih 600-700 MHz bome dosta dobio u performansama grafičke.
![]() |
#209 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|