|
![]() |
#1111 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
nabavna cijena + PDV + neke druge trošarine (dobro neznam što ima na informatičku robu) + zarada i eto ti cijene. Ne zarađuje se baš puno na hardveru, zato su vemil i hgspot prešli na bijelu tehniku i slično. ne možeš gledati prodajnu cijenu koju deklarira npr. Intel, nego moraš dodati neke stvari itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1113 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Nema tu nekih pizdarija za trgovine, s nametima se kolju uvoznici. nabavna+porez+marza=cijena. sad, ocito je da ovo zadnje varira od trgovine do trgovine kao i da nije isto za sve arktikle (ovo posebno vrijedi za ove "velike" trgovine hardverom) jer se cesto pumpaju cijene onoga sto je in ili oni misle da ce biti trazeno zato sto je fancy i ima neonku na sebi ![]() Marze su proprilicne (ili barem nista manje nego u trgovini bilo cime drugim) i ne vidim kako nemaju zarade, pogotovo ovi veliki. Jedino ako ih hladni pogon zbog velicine ne kosta previse ali jebemu nisam im ja kriv sto su nesposobni pametnije poslovati. Iako ne treba pljuvati samo po velikima, i mali su govna. Od hardveraja sam nesto recimo ocekivao ali nakon sto sam neki dan procitao onaj dio na webu vezan uz povrat love u slucaju da ne moze zamjeniti reklamiranu komponentu samo sam zatvorio browser i odlucio stvar kupiti tamo gdje me nece jebati s "pravilom jamstvene amortizacije". |
![]() |
![]() |
![]() |
#1114 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
Da al brijem da je i Beshtija ocekivao nešto bolje pa kad je ušo u to sve mislim da je promijenio mišljenje. I ja iskreno smatram da je u tome poslu 10%-15% max. sve preko se smatra napuhavanjem cijena. Al nije ni to loše da se razumijemo od 10%-15% na sve to mislim da "veliki" finu lovicu spreme..sam kod protisa,adm-a i ekipe onda mi nije jasno pa šta oni onda rade s 5%? katastrofa branša. Jer ako pogledaš na nabavi razlika od "velikih" do najjeftinijih je nekih 5-10% tak da se ćini da tu nema puno lufta za igru s cijenom...jer da ima neki indijanac bi kad tad uletio i poroko sve trenutne...recimo(karikiram) 30% roka vemil 20% protis i dođe indijaner i spusti na 10 % to znači da dosadašnja toshiba nije više 5000 kn neg je odjednom 4500 kod ovoga a on i dalje uzima 450 kn po jednoj..kaj nije logično? Meni je to prvo postalo čudno kad sam pratio hardveraj od pajdaša s foruma, očekivao sam da će on sada kad je na našoj stani isfurati sve po nekim super cijenama a nije uspio niš tak...a čisto sumnjam da je to zato kaj mu se napuhavaju cijene jer "taj artikl ide"...ili? Kada zbrojiš dva i dva ovo je jedino logično objašnjenje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1115 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Presli su na to jer su morali, a ne jer su htjeli... Kod nas ima samo par dobavljaca i trgovine kao vemil i hgspot su osudjene uzimati robu od njih... e sad, neki od dobavljaca se sjeti uvoziti i bijelu tehniku lose kvalitete... kao npr msan sa vivaxom.... trgovina hardverom od dobavljaca naruci hardver, ali sada dobavljac kaze "cuj, evo ti roba, ali moras u ducan uzeti ove pegle i usisavace, inace nema ni hardvera.." i eto ti u hgspotu i vemilu pegli i usisavaca.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1116 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
To i nije loše ak imaš ženu a ideš s njom kupovat npr grafu ![]() Ostaviš je tamo kod svih tih uređaja i miran si, nešto slično kao kad ostave klinca da se igra u onim parkičima u sklopu velikih trgovačkih centara ^^
![]() |
#1117 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Genijalno. Saljem nekakav upit Mikronisu na info(at)mikronis(dot)hr vis a vis konfiguriranja nekih HP masina, bla bla bla... Code:
The message you sent to mikronis.hr/miroslav.dukaric was rejected because it would exceed the quota for the mailbox. The subject of the message follows: Subject: Mogucnost konfiguriranja HP stolnih racunala ![]()
![]() |
![]() |
#1118 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
vjerovali ili ne marza je 2-3 posto, max 5-6 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1119 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako netko želi izračunati maržu u trgovini mislim da mora prvo odlučiti kakvu maržu gleda. Maloprodajne ukupne (NPM, neto profitne) marže u HR se kreću oko 10 % u velikim trgovačkim lancima, dok manje trgovine imaju manje marže. Međutim, treba uzeti i to da što je roba luksuznija, to je marža veća. Tako je marža na kruhu i mlijeku negativna, na wc papiru je 2% dok je prodajna neto marža na tepisima 80 %. Ovdje nije toliko pošteno cijene uspoređivati s vanjskim cijenama jer različite firme imaju različite politike odnosa sa distributerima. Neki imaju monopol. Također, problem kod marži je što firme rade različito. Uzmimo firmu a i b. Firma a je mali_dućan. Gazda super dobro posluje pa napravi radnicima nogometni teren na krovu zgrade i firma kupi helikopter da on može otić kod ljubavnice kad mu šune. Neto profitna marža te firme je 1 %. Uzmimo firmu b koja lošije posluje. Imate dojam da manje robe prodaje, logistički gubici su veliki itd. No, ta firma manje iskazuje amortizaciju, ima veće financijske troškove jer radi u iznajmljenim poslovnim prostorima bla truć... Na kraju ta firma ima profitnu maržu 5 %. Marža je iluzorna kategorija. Opet, smiješno je pričati o maržama kad možeš distributera natjerati da ti da 20 % rabata (nekako je trend u trgovini u svijetu u zadnje vrijeme da ima više vrsta rabata nego artikala na policama). Sve u svemu mislim da trgovine ne bi radile to da im je marža ispod 5 %. Uostalom, kad se to dogodi uglavnom se one koje loše posluju zatvore pa ostalima porastu marže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1120 | |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
sto se tice msana on je uspio jer je poceo uvoziti samsung jer se vlasniku jedne druge firme to nije dalo raditi a msanu je to bio uzlet u nebo. inace ovo sta kaze protis je istina max 5-6% je marza ovim malim trgovinama, vjerovali ili ne ![]() radio sam u par drugih trgovina i istina je.
![]() |
![]() |
#1121 | |
Premium
|
Citiraj:
Je uvoznici su.. ali za maleni dio asortimana... Danas trgovine najvise zaradjuju na prodaji TVa, laptopa, fotica, mobitela, printera.... a ni za jednu od tih stvari ni hgspot ni vemil nisu zastupnici i u tom podrucju moraju lizati dupe uvoznicima.... A sto se tice Msana.... Msan je uspio zbog sasvim nekih drugih stvari, a ne zbog samsunga, mislim da to svi znamo... no necemo sad tu o tome... ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1122 |
kenova?
Datum registracije: Aug 2007
|
Jeli u Hg Spotu znaju čemu služi telefon ? Neki dan sam reklamirao i dali su mi neki novi broj servisa (563-1496) na koji se, nakon gro poziva nitko ne javlja...Stari broj servisa (6611555 pa preusmjeravanje) je već godinama zauzet ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1123 |
You'll never walk alone
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1124 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1125 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Mislim da je ova tema debelo promasena u zadnje vrijeme i da se previse raspravlja o postocima i slicnom. Da ne prodje ko M&D.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#1126 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#1127 |
Banned
Datum registracije: Oct 2007
|
Ovak ekiša,trebam kupit fotoaparat Canon IXUS 80 IS dal mi je bolje uzet ga u M-Computers ili Optimum računala tamo su mi 1300kn, a u HG-SPOTU 1400...il da ipak dam 100kn vise i uzmem u Spotu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1128 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1130 |
Bill Gates
|
Ne nego su ovo provale, smijesne. To ti je isto ko da ima vic u temi vicevi Zasto plavusa baca lijekove u vodu? Zato sto pise pliva. I sad ti pitas u kojoj ljekarni da kupim lijekove. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1131 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1132 | |
Banned
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Sry zbog offa,al kaj je tak jebeno tesko napisat odgovor? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
RPG player
Datum registracije: Sep 2006
|
http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=6179 besplatni zvučnici ![]() nisu logitech, ali kada su već besplatni...
![]() |
#1136 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Nitel Ovako, krepala mi graficka prosli ponedjeljak, i u utorak ju ja odnio na servis. Tip bio neki stariji, skroz ljubazan, i nimalo nije davio glupim pitanjima - pitao samo sto se dogodilo, tj kakav je kvar, trazio me da mu dam racun (jamstveni list), j mu ga dao, i rekao je da je sve u redu, grafa pod garancijom, da ju ostavim, a on ce ju poslati na servis a oni ce me nazvati kada provjere da zaista ne radi, i onda naruce drugu. Covjek me cak pitao jel mi treba nesto iz kutije (donio sve, bundle, upute i sl.), pa ako treba da si uzmem, da njima smao karticu ostavim jer ako ne radi ionako da cu novu dobit. I to je sve bilo super. Ali sada ono malo manje super. Proslo gotovo tjedan dana i ja sad ovaj ponedjeljak zvao servis da vidim u kojem je to stadiju. Javio se neki mladi tip (barem je zvucao mlado), i ja mu rekao da me zanima sto je sa karticom Point of View 8800GT koja glasi na moje ime (tj ime tipa od kojeg sma ju kupio prije nesto vise od pola godine). On se poceo nesto izmotavati, nesto kao "Mmmmm, neeee znaaam. Ajde ja cu vas nazvati sutra kada saznam sto ej s njom, sada ne mogu, guzva je". Ja ponudio covjeku da mu kazem na koji broj me moze dobiti, u slucaju da su mozda i krivo zapisali, i da ne mora traziti ga. On: "Maaaaa, ovaaaaj, ne treba. Naci cu ja to. Imamo ga mi tu negdje, daaaaa, mislim da ne reba". I sve mi bilo jasno. Naravno, nije nazvao. E sad, ono sto je poanta svega ovoga, nije da ovdje pokazujem neki biser, jer vidio sam ih i vecih, nego zanima me ima li netko iskustva sa Nitelom, po mogucnosti sa istom stvari (reklamacijom pokvarenog proizvoda), jer zelim znati za koliko mogu ocekivati da cu ja dobiti graficku karticu nazad. Pa molim vas, ako netko zna nesto ili ima predodzbu, vazno mi je dosta (ocito, jer sad pisem sa sestrinog kompa) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1138 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Radio, nije točno. Nitko nikoga ne prisiljava na kupnju ničega. Dobavljač uvede u prodaju bijelu tehniku i trgovci počnu prodavati da bi zaradili tj. imali veći izbor. Čisto to.
![]() |
#1140 |
Premium
|
![]() |
|
|