|
![]() |
#1 |
64VT klon
Datum registracije: Dec 2007
|
Modificiranje hlađenja 400PNF- pitanje
Što mislite koliko bi utjecalo na temp kad bi fixiro vent na 5v u fortronu 400pnf bi li to bilo opasno po njegov život i komponente unutra? on je jedini izvor buke(ako zanemarimo hardove koji ponekad cvrče) i stvarno probija, bez njega je prava tišina |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Ukoliko se napajanje ne grije pretjerano, mozes probati. Mozda da razmislis o ugradnji tiseg ventilatora, a jednako ucinkovitog? Pitanje je sta bi bilo po ljeti, vjerojatno mu nebi bilo bas najugodnije ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
64VT klon
|
Ha, toga se bojim, jer nemam s čim testirati, dok radi radi, a kad se pregrije saznat ću to na grub način ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Pa sto topliji zrak izlazi iz napajanja, to su heatsinkovi regulatora topliji, mislim logicno ne ![]() Drugo rjesenje (mozda i najucinkovitije) bi bilo da izrezes rupu velicine 12cm ventilatora na vrhu kucista, pa okrenes napajanje naopako tako da moze vuci svjezi zrak iz vana. U tom slucaju bi i puno tisi ventilator trebao solidno obavljati posao, bez straha od crknuca... pitanje je samo koliko imas volje za to ![]() Treca, naravno najskuplja, varijanta bi bilo novo (tise) napajanje. Mozda da probas za pocetak skinuti grill sa tog napajanja (ako nije sastavni dio pleha kucista, kao ovo npr), i grill pridonosi buci, nazalost...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
64VT klon
|
ne grill je baš onak full ljepi zaobljeni tako da bi reko da to ne pridonosi buci, rezanje ne dolazi u obzir(relativno nove komponente) i kućište i psu, tako da ću vjerojatno samo probat za početak fixirat na 5v i molit boga da ne krepa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Moj se ne grije u radu, no moj troši 50-100W ukupno, stoga i gubitci nisu veliki. No uvijek možeš probati, mada 5V nije puno, vjerojatno će raditi na granici, pošto originalni vent unutra može postići i 2000 rpm-a. Što nema svako napajanje zaštitu od pregrijavanja ?
![]() |
#8 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Imao sam slicne eksperimente s jednim 300W primjerkom (untra je bio Coolermaster 120mm LED vent na 5V a ne originalni), napajanje je crklo nakon par dana. Dotad je vent radio na 12V (1200rpm) i napajanje je radilo savrseno. Napajao sam Venice 3000, x550, jedan disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Ja sam slicno napravio sa chieftecom 400W, vent radi na 5V vec duze vrijeme i ne zagrijava se nest pretjerano.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Hm, smanjivanje voltaže na ventilatoru napajanja ti nebih bas preporucio... Moju pilu napaja FORTRON 350PNF. Na njemu sam zamjenio njegov ventilator i stavio drugi od 120mm (naravno na 12V). Tako radi od kraja ljeta otprilike... I sve je okej. Malo kučište napajanja bude vruće, ali tako je bilo i sa njegovim ventom. A što se tiče rezanja kučišta i okretanja venta i to sam probao na starom kučištu. Po mom mišljenju, to je najlošije rješenje... uopče ne pomaže pri smanjenju buke, prašine kolko hoces, estetski mi ne odgovara i tako dalje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Vantec 520W izvadio 3 80mm turbine i zamjenio sa 1x 140mm@600rpm & 1x 80mm silent eagle@600 rpm sve radi savrseno vec dvije godine skoro. radio mi je pasivno 2 dana, mojom greskom. 140mm slucajno iskljucio a u 80mm upao kabel i blokirao ga ![]() uglavnom, ja pratim temperaturu u napajanju termalnom sondom, pa ako imas mogucnosti nekako zabiljezit temp prije promjene i poslije pa da se znas ravnati |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
Datum registracije: Nov 2007
|
Hmmm da se oblozi fortron onom spuzvom za izolaciju,mislim na cijelog sam bi vent ostao netaknut te da onda oblozim cijelo kuciste mislim da bi pomoglo Imam isto fortrona 400w i lagano zuji al kad zatvorim kuciste i stavim spuzvu bit ce tiho |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Da ne otvaram sad novu temu buduci da se upustam u isti projekt, htio bih samo par savjeta oko ventilatora 120mm, dakle koji je best buy... Malo sam se sluzio trazilicom, ali i nije rezultiralo nekim bajnim rezultatima jer jednima je neki vent tih, drugima isti takav bucan i neznam kome vjerovati... Konkretno sam pomislio kupiti Xilence vent dok nisam vidio da ima svakakvih primjeraka, onda sam poceo razmisljati o SCYTHE Slip Stream a sad vise ni sam neznam, znam da je tema o 120mm ventu prozvakana ali nemojte zamjeriti,eto molim sad one koji su upuceni u to da napisu koji bi vent bio najkvalitetniji i najtisi i da je dostupan u RH... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ja u Chieftecu 550W imam xilence, u početku na 7V pa kasnije stavljen na 12V, ali se i na 12V napajanje dosta grije ako se grafička žešće upogoni. Kada neigram igre, xilence je taman, ali ipak je on malo glasan pa ću staviti Chiefteca AF-1225S (renchi pogledaj malo ovaj vent i topike na forumu o njemu) izvan napajanja, maknuti gril i taj vent spojiti na 3 pin na ploči te preko speedfana po potrebi regulirati broj okretaja. Navedeni vent je rebrandirani yate loon i na 12V ima jako dobar ispuh, a usto je tih (samo se čuje strujanje zraka) |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Ali su skupi i čim nešto košta 3-4 puta više neg ostali, znaš da je precijenjen (barem u ovom slučaju, gdje govorimo o ventilatorima).
![]() |
![]() |
#19 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Scythe S-Flex su najtiši ventovi kod nas. Cijena je visoka, ali ako tražiš tišinu, S-Flex je ono što trebaš. Imam jednog u serveru i jako sam zadovoljan. Scythe ima još ventilatore koji imaju Panasonicove ležajeve (S-Flex koristi Sonyevu tehnologiju) no ti su bučniji od S-Flexa, ali imaju veći MTBF (180k h vs. 150k h koliko imaju S-Flexi). Ali kako je MTBF kod oba velik, to ti ne igra ulogu ![]() Ukratko - S-Flex je the way to go.
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|