PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Modificiranje hlađenja 400PNF- pitanje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=101702)

MP950 17.03.2008. 20:18

Modificiranje hlađenja 400PNF- pitanje

Što mislite koliko bi utjecalo na temp kad bi fixiro vent na 5v u fortronu 400pnf bi li to bilo opasno po njegov život i komponente unutra? on je jedini izvor buke(ako zanemarimo hardove koji ponekad cvrče) i stvarno probija, bez njega je prava tišina

^SuperUnknown^ 17.03.2008. 20:25

Ukoliko se napajanje ne grije pretjerano, mozes probati. Mozda da razmislis o ugradnji tiseg ventilatora, a jednako ucinkovitog? Pitanje je sta bi bilo po ljeti, vjerojatno mu nebi bilo bas najugodnije :)

MP950 17.03.2008. 21:17

Ha, toga se bojim, jer nemam s čim testirati, dok radi radi, a kad se pregrije saznat ću to na grub način :D vidit ćemo, ja mislim da nije problem u ventu samom po sebi nego u strujanju zraka, jer baš tak nekak to puše u to nutra, elektroniku a velik je otpor i onda to ide fijuu, a ne čini mi se izvana na kućištu vruće, je li to dovoljan faktor za testiranje topline?

^SuperUnknown^ 17.03.2008. 22:28

Pa sto topliji zrak izlazi iz napajanja, to su heatsinkovi regulatora topliji, mislim logicno ne :) Ako vec mislis prckati po regulaciji ventilatora, pretpostavljam da ga mislis i otvoriti, pa eto zamijeni ventilator i moli se da ce raditi sve. Cuo sam za slucajeve u kojima su ljudi mijenjali ventilatore i nisu imali problema, pa pretpostavljam da ni sa ovim nebi trebalo biti problema.

Drugo rjesenje (mozda i najucinkovitije) bi bilo da izrezes rupu velicine 12cm ventilatora na vrhu kucista, pa okrenes napajanje naopako tako da moze vuci svjezi zrak iz vana. U tom slucaju bi i puno tisi ventilator trebao solidno obavljati posao, bez straha od crknuca... pitanje je samo koliko imas volje za to :)

Treca, naravno najskuplja, varijanta bi bilo novo (tise) napajanje. Mozda da probas za pocetak skinuti grill sa tog napajanja (ako nije sastavni dio pleha kucista, kao ovo npr), i grill pridonosi buci, nazalost...

MP950 17.03.2008. 23:13

ne grill je baš onak full ljepi zaobljeni tako da bi reko da to ne pridonosi buci, rezanje ne dolazi u obzir(relativno nove komponente) i kućište i psu, tako da ću vjerojatno samo probat za početak fixirat na 5v i molit boga da ne krepa ;) fala na odgovaranju

Vuco 17.03.2008. 23:17

Moj se ne grije u radu, no moj troši 50-100W ukupno, stoga i gubitci nisu veliki. No uvijek možeš probati, mada 5V nije puno, vjerojatno će raditi na granici, pošto originalni vent unutra može postići i 2000 rpm-a.

Što nema svako napajanje zaštitu od pregrijavanja ?

MP950 17.03.2008. 23:31

Misliš PFC?
Nema svako, a i da kod tebe se ne grije jer ti je potrošnja skoro 0,
treba nahranit ovo moje, u loudu ga zna zavrtit da je to strava

Funkenstein 17.03.2008. 23:35

Citiraj:

Autor MP950 (Post 977834)
Misliš PFC?
Nema svako, a i da kod tebe se ne grije jer ti je potrošnja skoro 0,
treba nahranit ovo moje, u loudu ga zna zavrtit da je to strava

Ne, ne misli. Imaju zaštitu od kratkog spoja, previsokog napona, propterećenja, ... a za temp ne znan baš.

Matesonik 18.03.2008. 08:28

Imao sam slicne eksperimente s jednim 300W primjerkom (untra je bio Coolermaster 120mm LED vent na 5V a ne originalni), napajanje je crklo nakon par dana. Dotad je vent radio na 12V (1200rpm) i napajanje je radilo savrseno. Napajao sam Venice 3000, x550, jedan disk.

Panzer 18.03.2008. 09:34

Ja sam slicno napravio sa chieftecom 400W, vent radi na 5V vec duze vrijeme i ne zagrijava se nest pretjerano.

MP950 18.03.2008. 09:58

:D kome sad vjerovati, ajde ako se niko ne javi za zamjenu par dana napravim to

White 18.03.2008. 10:44

Hm, smanjivanje voltaže na ventilatoru napajanja ti nebih bas preporucio...
Moju pilu napaja FORTRON 350PNF. Na njemu sam zamjenio njegov ventilator i stavio drugi od 120mm (naravno na 12V). Tako radi od kraja ljeta otprilike... I sve je okej. Malo kučište napajanja bude vruće, ali tako je bilo i sa njegovim ventom.
A što se tiče rezanja kučišta i okretanja venta i to sam probao na starom kučištu. Po mom mišljenju, to je najlošije rješenje... uopče ne pomaže pri smanjenju buke, prašine kolko hoces, estetski mi ne odgovara i tako dalje...

Omega 18.03.2008. 11:34

Vantec 520W

izvadio 3 80mm turbine i zamjenio sa 1x 140mm@600rpm & 1x 80mm silent eagle@600 rpm

sve radi savrseno vec dvije godine skoro.
radio mi je pasivno 2 dana, mojom greskom. 140mm slucajno iskljucio a u 80mm upao kabel i blokirao ga :D nikakvih posljedica nema srecom

uglavnom, ja pratim temperaturu u napajanju termalnom sondom, pa ako imas mogucnosti nekako zabiljezit temp prije promjene i poslije pa da se znas ravnati

Majo 18.03.2008. 12:58

Hmmm da se oblozi fortron onom spuzvom za izolaciju,mislim na cijelog sam bi vent ostao netaknut te da onda oblozim cijelo kuciste mislim da bi pomoglo
Imam isto fortrona 400w i lagano zuji al kad zatvorim kuciste i stavim spuzvu bit ce tiho

mbed 18.03.2008. 15:43

a zašto ga ne staviš na 7V? malo će bolje hladit a neće biti puno glasnije.

Renci 21.03.2008. 11:09

Da ne otvaram sad novu temu buduci da se upustam u isti projekt, htio bih samo par savjeta oko ventilatora 120mm, dakle koji je best buy...
Malo sam se sluzio trazilicom, ali i nije rezultiralo nekim bajnim rezultatima jer jednima je neki vent tih, drugima isti takav bucan i neznam kome vjerovati...
Konkretno sam pomislio kupiti Xilence vent dok nisam vidio da ima svakakvih primjeraka, onda sam poceo razmisljati o SCYTHE Slip Stream a sad vise ni sam neznam, znam da je tema o 120mm ventu prozvakana ali nemojte zamjeriti,eto molim sad one koji su upuceni u to da napisu koji bi vent bio najkvalitetniji i najtisi i da je dostupan u RH...

Buger 21.03.2008. 11:44

Ja u Chieftecu 550W imam xilence, u početku na 7V pa kasnije stavljen na 12V, ali se i na 12V napajanje dosta grije ako se grafička žešće upogoni. Kada neigram igre, xilence je taman, ali ipak je on malo glasan pa ću staviti Chiefteca AF-1225S (renchi pogledaj malo ovaj vent i topike na forumu o njemu) izvan napajanja, maknuti gril i taj vent spojiti na 3 pin na ploči te preko speedfana po potrebi regulirati broj okretaja.

Navedeni vent je rebrandirani yate loon i na 12V ima jako dobar ispuh, a usto je tih (samo se čuje strujanje zraka)

Vuco 21.03.2008. 13:34

Citiraj:

Autor Renci (Post 980867)
Da ne otvaram sad novu temu buduci da se upustam u isti projekt, htio bih samo par savjeta oko ventilatora 120mm, dakle koji je best buy...
Malo sam se sluzio trazilicom, ali i nije rezultiralo nekim bajnim rezultatima jer jednima je neki vent tih, drugima isti takav bucan i neznam kome vjerovati...
Konkretno sam pomislio kupiti Xilence vent dok nisam vidio da ima svakakvih primjeraka, onda sam poceo razmisljati o SCYTHE Slip Stream a sad vise ni sam neznam, znam da je tema o 120mm ventu prozvakana ali nemojte zamjeriti,eto molim sad one koji su upuceni u to da napisu koji bi vent bio najkvalitetniji i najtisi i da je dostupan u RH...

Scythe-ovi su kao najbolji. Barem znaš znaš da nema tri različite verzije istog venta od kojeg jedan bruji, treći vibrira, a drugi nit ne radi...

Ali su skupi i čim nešto košta 3-4 puta više neg ostali, znaš da je precijenjen (barem u ovom slučaju, gdje govorimo o ventilatorima).

Swarm dude 21.03.2008. 13:48

Scythe S-Flex su najtiši ventovi kod nas.
Cijena je visoka, ali ako tražiš tišinu, S-Flex je ono što trebaš. Imam jednog u serveru i jako sam zadovoljan.
Scythe ima još ventilatore koji imaju Panasonicove ležajeve (S-Flex koristi Sonyevu tehnologiju) no ti su bučniji od S-Flexa, ali imaju veći MTBF (180k h vs. 150k h koliko imaju S-Flexi). Ali kako je MTBF kod oba velik, to ti ne igra ulogu :D
Ukratko - S-Flex je the way to go.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:50.