Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.03.2004., 13:12   #1
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
WiFi i muke po PAskeu :D

Etvas .... došlo vrijeme da se lokalna ekipa spoji preko WLAN-a, pa lagano na ADSL

Sad ... kako spojiti i takove informacije sam našao na netu .... probljem je slijedeći: koju opremu kupiti :confused:

Krug korisnika je cca 1,5 Km, daklem nije nekaj strašnog. Optička vidljivost - postoji.

Daklem AP - koji da se uzme, a da nam ne spali džep.

Omni antena - većina koje sam gledal su cca 900 Kn. Obzirom da sam mulac po pitanju snage, decibela isl. Koliko mora imati dB-a i koja se toplo preporuča. Razmišljam i o Slotted-Waveguide anteni iz kučne radinosti link

Usmjerenu antenu namjeravamo napraviti modifikacijom satelitskog tanjura link

Treba mi i jedan AP isklučivo ka bride do mog compa u zgradi - znaći ništa skupo. Na njega bi se kačila usmjerena antena. Ponovo - koji bi AP za ovo bil optimalan.

Ima nas petorica koji bi ovo radili, pa bi se troškovi razbili za nabavljanje osnovne opreme, a svatko kod sebe doma slaže za svoju paru.

Recite - vi koji znate
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2004., 13:39   #2
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Pogledaj na ZGWireless
Costa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.03.2004., 00:30   #3
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Uglavnom traži antenu koja ima što veći downtilt, nemoj pušit fore ova je 12 dB i to je zakon i tome slično, traži neku sa velikim downtiltom ... naša je 9 dB i ima 7° downa. Tabanamo sa LinkSYS WRT54G koji na sebi ima 4 portni 10/100 switch, mjesto za dve antene i pazi sada, ima već gotov konektor za x/DSL uzmi si neku parabolnu za klijente i to je to ... naš trenutno radi sa 11 mbps sa WDSom, znam da neki unutar naše mreže nisu zadovoljni jer su prije WDS ima 22 mbps ali ova omptimizacija osigurava kakvu takvu sigurnost i stabilnu vezu ... znam da sam oprao EL-MA zato što sam bio LUUUUUUUUD koliko su me vozali ali eto imaju antene koje su OK, ona 9 dB Omnica ali pazi da na njoj piše D7 zadnji broj ... mada mi ljudi kažu da je ona 8 ili 8,5 dB u BOA bolja jer kao ima 15° downa ... LinkSYSa si OBAVEZNO uzmi, ostatak je dobar TrendNET, D-Link, ... ali nemaju mogučnosti i opcije kao LinkSYS i nemaju toliko "pametni" comunity (ipak je ovo dio CISCA) ... Eto da ne bi rekli da samo bacam drvlje i kamenje na ELMU, ljudi znaju, kada ne znaju to priznaju (to cijenim), imaju opremu (kada je imaju ) ali im poslovnost nije baš ... valjda će se uozbiljiti ... idi tamo i traži Karla (on zna) ovi ostali se busaju u prsa ali su im nešto čelava i šuplja , ako ne onda i BOA i traži Aninu, ona isto zna ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2004., 01:10   #4
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
Wlan

1,5km mala stvar?

gledaj ako mislis na tih 1,5km barem pingati clienta onda kupi gotove antene, home made antene su za entuzijaste sa dosta slobodnog vremena, racunaj na slabiji singal i visu razinu suma...

kao sto je Black Dragon rekao obrati paznju na downtilt na OMNI anteni koja je na glavnom APu

ostali neka uzmi client antene, moze panel, moze parabolne, vagi, yagi itd... mi konkretno imamo kobinaciju OMNI i client parabolne, i radi odlicno, cak ni opticka vidljivost nije dobra (ne vidimo OMNI antenu) ali hvatamo signal...

sto se opreme tice za tebe imam samo jednu rijec: LINKSYS

slozio sam to i radi kako treba, ali sa originalnim firmware-om na napredne opcije ZABORAVI...

zadnji sveasoft firmware je 20$, ja sam ga nabavio "na crno"

mali problem sa LINKSYSom je taj sto koristi RP-TNC konektore na samom AP(routeru) tako da klasicni pigtailovi (n male na RP-SMA) ovdje ne pale...

btw imam glanc nova 3 pigtaila Nmale na RP-SMA koja nisam koristio... (ako uzmes Dlink ili Trendnet javi se)

bilo bi dobro da napravis JAKO JAKO DOBAR PLAN (POPIS SVEGA STO TI TREBA) jer kada krenes slagati Wlan sa 3000kn probudices se na 6000kn i shvatices da ti jos fale neke stvari... oprema je (relativno) skupa...

slobodno pitaj za bilo koja dodatna pitanja, evo ovo je ono sto ti mogu reci iz prve ruke...

i nezaboravi WDS kika a$$, signal je siguran i stabilan (vjerojatno zelis bridge za ethernet) tako da imas mrezu sa prijateljima a da se ni ne sjetis da je izmedju vas wlan...

nije brzo kao 100mbit lan, ali 10mbit wlan nije los za pocetak...
pitanje je samo vremena kada ce brzi standardi zamjeniti zice zauvjek...

pozdrav :burn:
MasterX je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2004., 08:46   #5
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Trenutno smo u dubokoj fazi gruntanja i izračuna troškova ...

Frka je u tome kaj je oprema stvarno relativno skupa.

Promjera radi, meni u stanu je neophodan jedan AP kao bridge ( preko 20 m kabla ). Znači 500+ Kn min. za jeftini AP i cca 800 Kn za dobru usmjerenu antenu. Čini se kao trunkicu mnogo.

Doduše - ja spadam u klasu entuzijast/bolesnik, dok ostali spadaju u klasu - zašto kupovati Mercedesa, kad te i Fićo dopelja tamo gdje želiš

Ekipa THX na pomoći ..... sad se kreće u izraćune, zaraćune i zazivanje Boga za dobitak na Lottu
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2004., 01:10   #6
Anorgan
Registered User

Datum registracije: Jan 2004
Linksys AP koji svi hvale na sva usta ti je oko 800-900 kn u Info gami, preporucam ti da ne šparaš kod ap-a. Još si ubodi kvalitetnu omnicu, a klijent antene možeš napraviti i u kučnoj radinosti, ako znaš s čime imaš posla( na zgwirelessu imaš linkove na diy antene).
Pitanje: da li vi koji imate WLAN i igrate igre imate LAG-a recimo u Americas army ili bilo kojoj drugoj? Mene zanima zato što smo jednom ja i ekipa napravili lan sa 10mbita karticama i hubom i lagalo je, sa 100mb funkcionira super.
Anorgan je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2004., 11:01   #7
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
wlan settings

sve ovisi kako slozis Wlan...

ako slozis AP -> client (client opcija u routeru) znaci da router glumi wlan karticu, onda se samo jedan covjek moze spojiti na neki game server, jer kad drugi pokusa, wlan mac adresa je zauzeta zbog prvog usera...

zato je WDS bridging opcija vrijedna suhog zlata...

ping do APa imamo 2ms a do usera oko 3ms...
(ovo su vrijednosti koje pokazuje router kada se na njega spojim telnet-om, ping naredba iz command prompta malo fake-a, pokazuje malo manju vrijednost)

LAG=0 zato sto nam je packet loss=0%

treba znati sloziti wlan, izgubio sam noci i noci citajuci o wlanu o routingu, izgubio sam zivaca kod konfiguracije, jedno tjedan dana sam se mucio, ali sad sam sve slozio, i da opet trebam sve sloziti treba mi 5 minuta...

realno imamo nekih 11mbita do APa (to je zato sto koristimo WDS) koji prepolovi bandwith sa 22mbita na 11upload 11 download (od 54mbitne opreme ocekujte oko 22mbita realno)

sa 11mbita i nekih 1MB/sec, sa 0% packet lossa i stvarno niskim pingom sretan sam i zadovoljan...

jedva cekam 108mbitne linksys wlan routere :burn:
MasterX je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno