|
![]() |
#1 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
![]() Ljudi, ja imam velike havarije doma sa diskovima. Jucer sam izgubio Maxtor Diamondmaxa 9 od 120 GB, a prije mjesec dana WD Caviar od 40 GB koji je bio postavljen na isto mjesto kao i ovaj maxtor. Oba diska su otisla u vjecna lovista na potpuno jednak nacin, radili su kako treba da bi u jednom trenutku za vrijeme rada u Paintshop Pro-u 8 počeli radit čudne zvukove, kao da im elektromotor trokira. WD je resetirao računalo pri određenoj fazi scandiska (data integrity check), a maxtor je samo sve zaledio na trenutke te je danaas ujutro i finalno poginuo - ne prijavljuje se BIOS-u. Ja sad imam totalni cirkus, kemijam kako napravit data recovery sto ce me doc ko suho zlato, a istovremeno me prpa stavljat novi disk jer ne znam sto uzrokuje crkavanje diskova. Oba su pokvarena diska inace bila spojena na isti IDE kabel, Coolermasterov oklopljeni sa uzemljenjem, + kaj je svaki od diskova bio master buduci da je na istom ide kabelu bio i stari maxtorov disk od 40 GB koji na moje veliko čuđenje i dalje radi ko švajcarski sat. Jel mozda problem u napajanju (Aopen 350W)? Jel moze IDE kabel sjebat nesto ili sama ploca? Bilo kakva informacija je dobrodosla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Tesko je bit pametan.Da IDE moze skurit disk nisam do sad cuo i malo mi je vjerojatno.Opet koincidencija da 2 relativno nova harda prdnu sa slicnim simptomima, nije nemoguce al je grda koencidencija. O tvojoj sumnji na AOPEN se ne usudim nista reci ![]() Ali mislim da napajanje to ne bi mogloo napravit osim da umjesto 12 V daje puno veci napon sto je mislim konstrukcijski nemoguce. Znam da sam puno napisal a da nisam nista rekao, ali problem je fakat specifican, mozda je cak najlogicnije da si bil fakat baksuz sa diskovima Da rijesis Dilemu oko kontrolera, probaj spojit onaj kojeg bios ne vidi na neku drugu plocu..Mozda su diskovi OK a kontroler je riknuo?
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
"Da rijesis Dilemu oko kontrolera, probaj spojit onaj kojeg bios ne vidi na neku drugu plocu..Mozda su diskovi OK a kontroler je riknuo?" I to, i uzmi novi IDE, spoji na drugi kanal, eliminiraj sve stvari koje možeš...Nemaš sreče, što god da je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Brainstorm..A IDE KABEL?? KORISTIS ISTI STALNO? Moglo bi biti i to, i to cini mi se sa velikom sansom
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PC Ekspert šerif
|
Ljudi, kao sto rekoh, disk od 120 gigi je papa. Danas ujutro se vise nije prijavljivao BIOS-u te se usto neprekidno zaspinavo i zaustavljo. Slave disk na istom kanalu, na istom kabelu, radi normalno i BIOS ga vidi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ne radi na masteru, a radi na slaveu... ako je to isti disk, zgleda da te jebe kontroler... ako nije, probaj negdje drugdje vidit... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
PC Ekspert šerif
|
Ne, shema je u tome da su u igri tri diska - maxtor od 40 GB koji je stalno slave i koji je preživio crkavanje oba nova diska (WD 40 GB, Maxtor 120 GB) koji su bili master. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Nosi to Dr.RAKu, baš me zanima jel napajanje krivo... Jesi pogledao molex konektor da nije oštećen ili da mu nisu pin-ovi iskrivljeni/zabijeni? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|