|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Kakvo hlađenje???
Pozdrav! E ovako dragi moji i drage moje. moja konfiguracija je navedena dole u potpisu. Sve je zo ko zmaj ali se previše grije. Počeću od samog početka-hehe. Kućište mi je prvo bilo na radnom stolu (do monitora - na radnom stolu od regala) i pozadina kućićta je svega 10 - 15 cm bila udaljena od zida regala.tada mi je tempretatura sistema bila max 45 i tu se prpsječno i zadrćavala (nije prelazila 45 stepeni ) a procesor je radio i na 60 C max(nije prelazio 60). to mi je itekako bilo previše. Kontam ja što je pa skontah da je do toga što je bilo prevlizu zidu a budući da ventilator od napojne izbacuje (vruć) zrak iz kućišta on se tu i zadržavao jer nije bilo prostora da bježi al naravno budući da nakon izbacivanja zraka mora i da ulazi zrak,najviše je ulazio sa zadnje strane kroz rupu koja je namjenjena dodatnom ventilatoru i koji je zaprvao uvlačio onaj vrući zrak koji se tu zadržavao. tako da ja odlučim spustiti kućište dole na pod i dati mu mnogo prostora,ali je to ipak estetski bilo neprigladno. tada je kroz otvor ulazio malo hladniji-slobodniji zrak tako da je temp msistema znatno spala (na 38-39)a temp procesora na nekih 50-ak. Ali ni time nisam bio zadovoljan te odlučim kupiti i taj dodatni ventilator. I tako ja i kupim dodatni ventilator za kućište , utaknem ga u ono mjesto namjeneno baš tome (odmah ispod napojne)i stavim ga da takođe izvlači vruć zrak iz kučišta i da fa baca vani. Tada se temperatura extra spustila.sistem je bio max oko 34-35 a procesor nije prelazio 46 stepeni . To mi se jako sviđalo i odgovaralo ali se ipak i nakon toga pojavio još jedan veći problem. dodatni ventilator je bio veoma bučan.čuo se i kad odeš u drugu sobu i zatvoriš vrata a rad na računaru je bio pakao. ja sam bio primoran da isključim taj ventilator. E sad mene interesuje moji mi ventilator (koje marke-proizvođača-seriju-model-bilo šta ) preporučujete a da nije bučan , poželjno da se nikako ne čuje a da nije skup.znači oko 10 Eura. max. a drugo me interesuje: na matičnoj imam ona tri pimpeka gdje se utakne ventilator.jedan je zauzeo ventilator od cooler-a i ostala su dva slobodna. sada planiram uzeti ta dva dodatna i sa napojnom imaću ih ukupono tri. gdje da smjestim ova dva.šta vi mislite.gdje bi bilo najefikasnije. ja sam planirao ovaj jedan staviti ponovo ispod napojne koji bi ispuhivao zrak , a drugi na lijevu stranicu kućišta (probio bi na sredini) koji bi upuhavao zrak. šta vi mislite jel može tako.imal št bolje.i navedite koji bi izvlačio a koji bi puhao zrak unutra. Jedino ne dolazi u obzir da ga stavim naprijed jer nemam gdje probit naprijed. znači mogu sa strana , od zada i odozgor. pardon na ovolikom postu i hvala.
![]() |
#2 |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
jedan vent iza da ispuhuje, jedan vent naprijed da upuhuje. enermax nije previse skup a dobar je vent, mozes i namjestat brzinu vrtnje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Stane
Datum registracije: Jul 2003
|
evo probaj ovako namjestiti... ispod napajanja neka ispuhuje topli zrak van, sa strane (lijeve sa sprijeda) neka upuhuje! i mislim da bi trebalo biti to! ali ako hoces jos stavi jedan sa sprijeda neka piri (u kucistu) prema onome ispod napajanja! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Vent definitivno stavi na ona tri pimpeka na pliči jer u suprotnom ti vuku struju s napajanja ak ih staviš na molex. Pa ga staviš na istu lajnu s HDD i evo problema. A vent izabereš tak da pogledaš na koliko se vrte i nemoj preko 2500 okr/min i nečeš ga čuti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
ROFLMAO ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Administrator
|
Citiraj:
![]() ![]() Just ROLF, cjenim moje dupe ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stane
|
decki... JA IMADEM 2 komada smart fun ventilatora (TT), ali kada ga spojim na plocu ili na napajanje NEKAKO NE MOGU ZNATI KOLIKO IMA OKRETAJA/MIN? Kako da znam koliko ima okretaja ili mozda taj ventilator nema mogucnost ada se zna koliko ima okretaja |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Administrator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stane
|
ma muce me ti ventilatori vec dugo, nikako da zanm na koliko se okretaja vrti ventilator! ploca je Epox 8K5A3+ |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
smartfan 1 ima odvojeno zice, spoji crvenu i crnu na molex a zutu na maticnu i trebalo bi ocitavat
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Stane
|
Gle ovako Radi se o Case Smart Fun 2 (a ne jedinica)! sto se tice zica ima crvena,crna i zuta u jednom pakovanju i to ide na maticnu ili na napajanje (mislio sam na spajanje) i druga dva izlaza za temp. sondu ili potenciomnetar (rucna regulacija vrtnje)! Kako da ga god spojim nema ocitanja vrtnje (ni u biosu) ili koje kakvim drugim programima! sta sada da radim ! molom te reci mi sta je molex, ja ne kuzim sta je to ? Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Administrator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stane
|
e ovako ja imam Molex sa 3 zice (znas i sam, sa ventilatora) i njega spojim na maticnu, drugi je spojen preko dvd-a (znas izlazi iz dvd, napajanje) i nikako da dobijem ocitanje! ajd probati cu ponovno! Hvala na odgovoru |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
Hvala ti Tor na toj poduci, asad vratimo se Toru i njegovoj opsesiji s pimpekima i jeltem govnima ![]() Reci Tor - kakvo ti je/bilo djetinstvo ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Tor = pimpekmajstor! ![]() Ma samo se šalim, Tor nemoj shvatit to ozbiljno! ![]()
![]() |
#19 | |
Administrator
|
Citiraj:
Kud na me majku vam ![]() ![]() A djetinjstvo kao djetinjstvo: golo i boso, puno alkohola i žena ![]() Kud name svi, ja ovih dana na tapeti a?!!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Administrator
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Dođi u karlovac i imaš pive kolik oćeš, ja častim! ![]()
![]() |
#22 | |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E ljudi nevjerojatni ste! ![]() LOL, ROFLMAO
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
![]() ![]()
|
|
Oglas