PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Kakvo hlađenje??? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6555)

Breath 10.11.2003. 21:30

Kakvo hlađenje???

Pozdrav!

E ovako dragi moji i drage moje.
moja konfiguracija je navedena dole u potpisu.
Sve je zo ko zmaj ali se previše grije.
Počeću od samog početka-hehe.

Kućište mi je prvo bilo na radnom stolu (do monitora - na radnom stolu od regala) i pozadina kućićta je svega 10 - 15 cm bila udaljena od zida regala.tada mi je tempretatura sistema bila max 45 i tu se prpsječno i zadrćavala (nije prelazila 45 stepeni ) a procesor je radio i na 60 C max(nije prelazio 60).

to mi je itekako bilo previše.

Kontam ja što je pa skontah da je do toga što je bilo prevlizu zidu a budući da ventilator od napojne izbacuje (vruć) zrak iz kućišta on se tu i zadržavao jer nije bilo prostora da bježi al naravno budući da nakon izbacivanja zraka mora i da ulazi zrak,najviše je ulazio sa zadnje strane kroz rupu koja je namjenjena dodatnom ventilatoru i koji je zaprvao uvlačio onaj vrući zrak koji se tu zadržavao.

tako da ja odlučim spustiti kućište dole na pod i dati mu mnogo prostora,ali je to ipak estetski bilo neprigladno.
tada je kroz otvor ulazio malo hladniji-slobodniji zrak tako da je temp msistema znatno spala (na 38-39)a temp procesora na nekih 50-ak.

Ali ni time nisam bio zadovoljan te odlučim kupiti i taj dodatni ventilator.
I tako ja i kupim dodatni ventilator za kućište , utaknem ga u ono mjesto namjeneno baš tome (odmah ispod napojne)i stavim ga da takođe izvlači vruć zrak iz kučišta i da fa baca vani.
Tada se temperatura extra spustila.sistem je bio max oko 34-35 a procesor nije prelazio 46 stepeni .
To mi se jako sviđalo i odgovaralo ali se ipak i nakon toga pojavio još jedan veći problem.

dodatni ventilator je bio veoma bučan.čuo se i kad odeš u drugu sobu i zatvoriš vrata a rad na računaru je bio pakao.

ja sam bio primoran da isključim taj ventilator.

E sad mene interesuje moji mi ventilator (koje marke-proizvođača-seriju-model-bilo šta ) preporučujete a da nije bučan , poželjno da se nikako ne čuje a da nije skup.znači oko 10 Eura. max.

a drugo me interesuje: na matičnoj imam ona tri pimpeka gdje se utakne ventilator.jedan je zauzeo ventilator od cooler-a i ostala su dva slobodna.

sada planiram uzeti ta dva dodatna i sa napojnom imaću ih ukupono tri.
gdje da smjestim ova dva.šta vi mislite.gdje bi bilo najefikasnije.
ja sam planirao ovaj jedan staviti ponovo ispod napojne koji bi ispuhivao zrak , a drugi na lijevu stranicu kućišta (probio bi na sredini) koji bi upuhavao zrak.

šta vi mislite jel može tako.imal št bolje.i navedite koji bi izvlačio a koji bi puhao zrak unutra.
Jedino ne dolazi u obzir da ga stavim naprijed jer nemam gdje probit naprijed.
znači mogu sa strana , od zada i odozgor.

pardon na ovolikom postu i hvala.

Veky 10.11.2003. 23:08

jedan vent iza da ispuhuje, jedan vent naprijed da upuhuje.

enermax nije previse skup a dobar je vent, mozes i namjestat brzinu vrtnje.

Master Neo 11.11.2003. 00:15

evo probaj ovako namjestiti... ispod napajanja neka ispuhuje topli zrak van, sa strane (lijeve sa sprijeda) neka upuhuje! i mislim da bi trebalo biti to! ali ako hoces jos stavi jedan sa sprijeda neka piri (u kucistu) prema onome ispod napajanja! :D

tor 11.11.2003. 09:30

Vent definitivno stavi na ona tri pimpeka na pliči jer u suprotnom ti vuku struju s napajanja ak ih staviš na molex. Pa ga staviš na istu lajnu s HDD i evo problema. A vent izabereš tak da pogledaš na koliko se vrte i nemoj preko 2500 okr/min i nečeš ga čuti.

Paske 11.11.2003. 10:35

Citiraj:

Originally posted by tor
Vent definitivno stavi na ona tri pimpeka na pliči ...
Definitivno visoko sofisticiran odgovor nekoga tko godinama perfekcionistički pristupa problemima u informatici.

ROFLMAO :D :clap: :clap:

tor 11.11.2003. 10:57

Citiraj:

Originally posted by Paske
Definitivno visoko sofisticiran odgovor nekoga tko godinama perfekcionistički pristupa problemima u informatici.

ROFLMAO :D :clap: :clap:

Gade samo sam citirao čoeka da bolje razme, ne:D A plići se omaklo malo, previše :beer: last night. Slago frendu neki glupi modem pa...
Just ROLF, cjenim moje dupe:D

Master Neo 11.11.2003. 15:30

decki... JA IMADEM 2 komada smart fun ventilatora (TT), ali kada ga spojim na plocu ili na napajanje NEKAKO NE MOGU ZNATI KOLIKO IMA OKRETAJA/MIN? Kako da znam koliko ima okretaja ili mozda taj ventilator nema mogucnost ada se zna koliko ima okretaja

tor 11.11.2003. 16:44

Citiraj:

Originally posted by Master Neo
decki... JA IMADEM 2 komada smart fun ventilatora (TT), ali kada ga spojim na plocu ili na napajanje NEKAKO NE MOGU ZNATI KOLIKO IMA OKRETAJA/MIN? Kako da znam koliko ima okretaja ili mozda taj ventilator nema mogucnost ada se zna koliko ima okretaja
Meni je normalno očitavao brzinu i na ovj MBO i na Epoxu.:confused: Koju ploču imaš, možda je bad u njoj? Svaki fan s tri žice bi morao prikazivati brzinu ako se dobro prikopča na ploču...

Master Neo 11.11.2003. 18:25

ma muce me ti ventilatori vec dugo, nikako da zanm na koliko se okretaja vrti ventilator! ploca je Epox 8K5A3+

Veky 11.11.2003. 19:50

smartfan 1 ima odvojeno zice, spoji crvenu i crnu na molex a zutu na maticnu i trebalo bi ocitavat

LordNitro 11.11.2003. 20:29

Citiraj:

Originally posted by tor
Gade samo sam citirao čoeka da bolje razme, ne:D A plići se omaklo malo, previše :beer: last night. Slago frendu neki glupi modem pa...
Just ROLF, cjenim moje dupe:D

Bože, baš vi volite citirat kad ljudi nešto takvo kažu!:D

Master Neo 11.11.2003. 23:38

Gle ovako Radi se o Case Smart Fun 2 (a ne jedinica)! sto se tice zica ima crvena,crna i zuta u jednom pakovanju i to ide na maticnu ili na napajanje (mislio sam na spajanje) i druga dva izlaza za temp. sondu ili potenciomnetar (rucna regulacija vrtnje)!
Kako da ga god spojim nema ocitanja vrtnje (ni u biosu) ili koje kakvim drugim programima! sta sada da radim ! molom te reci mi sta je molex, ja ne kuzim sta je to ? Hvala

tor 12.11.2003. 08:35

Citiraj:

Originally posted by Master Neo
Gle ovako Radi se o Case Smart Fun 2 (a ne jedinica)! sto se tice zica ima crvena,crna i zuta u jednom pakovanju i to ide na maticnu ili na napajanje (mislio sam na spajanje) i druga dva izlaza za temp. sondu ili potenciomnetar (rucna regulacija vrtnje)!
Kako da ga god spojim nema ocitanja vrtnje (ni u biosu) ili koje kakvim drugim programima! sta sada da radim ! molom te reci mi sta je molex, ja ne kuzim sta je to ? Hvala

Molex ti je ono plastično govno od napajanja što ide u HDD, CD itd. Pa ja kako god spojim imam očitanje i u BIOSU i svakako! Pukni ga na ručno i prošetaj ga po par priključaka za ventove na ploči, možda ti taj jedan ne radi kak treba. Žuta žica radi očitanje vrtnje, bez obzira jel 1 ili dvojka. Imam isti potpunoi i radi.

Master Neo 12.11.2003. 12:44

e ovako ja imam Molex sa 3 zice (znas i sam, sa ventilatora) i njega spojim na maticnu, drugi je spojen preko dvd-a (znas izlazi iz dvd, napajanje) i nikako da dobijem ocitanje! ajd probati cu ponovno! Hvala na odgovoru

Paske 12.11.2003. 12:55

Citiraj:

Originally posted by tor
Molex ti je ono plastično govno od napajanja ....
Da djeco, Tor zna svašta o compovima, pa tako i da se daju simpatićni nadimci pojedinim komponentama - recimo molex = govno.

Hvala ti Tor na toj poduci, asad vratimo se Toru i njegovoj opsesiji s pimpekima i jeltem govnima :D

Reci Tor - kakvo ti je/bilo djetinstvo :D :beer:

Rivi 12.11.2003. 13:06

Vidim ja da smo se naoštrili. Nezgodna situacija. :argue: :gringo:

LordNitro 12.11.2003. 14:08

Tor = pimpekmajstor!:D
Ma samo se šalim, Tor nemoj shvatit to ozbiljno!:beer:

Rivi 12.11.2003. 14:23

Neće on shvatit osobno. Čekaj da ti odgovori. :D :grrr: :gringo:

tor 12.11.2003. 14:39

Citiraj:

Da djeco, Tor zna svašta o compovima, pa tako i da se daju simpatićni nadimci pojedinim komponentama - recimo molex = govno.

Hvala ti Tor na toj poduci, asad vratimo se Toru i njegovoj opsesiji s pimpekima i jeltem govnima :D

a SUNCE &%#%$%$#...
Kud na me majku vam:D TO vam je samo slikovno vizualno predočenje činjenica s narodnim izričajem iz ovih krajeva a sve radi poboljšanja kvalitete komunikacije između pojedinih komponenti ovog foruma, uz opče oduševljenje i ovacije pojednih članova duboko, duboku zagrezli u -molexe:D
A djetinjstvo kao djetinjstvo: golo i boso, puno alkohola i žena:D
Kud name svi, ja ovih dana na tapeti a?!!!!

tor 12.11.2003. 14:41

Citiraj:

Originally posted by nitro
Tor = pimpekmajstor!:D
Ma samo se šalim, Tor nemoj shvatit to ozbiljno!:beer:

Ne vuci za jezik, bu ti prisjelo:D Ne da mi duguješ pivu neg mi buš darovao dionice od pivovare:D

LordNitro 12.11.2003. 21:27

Dođi u karlovac i imaš pive kolik oćeš, ja častim!:beer:

Isus 12.11.2003. 23:14

Citiraj:

:D :D ROFLMAO!!! :beer: :beer: :beer:
E ljudi nevjerojatni ste!:D
LOL, ROFLMAO

tor 13.11.2003. 08:34

:burn:

LordNitro 13.11.2003. 21:40

:rambo: :burn: :mad: :fuming:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:58.