|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2010
|
(riješeno) Hard disk lag
Pozdrav, Imam relativno nov laptop, međutim unazad mjesec dva, poceo mi je izuzetno lagirat. Pregeldo ga na viruse etc. i nisam niš riješio, lagiranje postajalo sve gore. Onda sam snimio nove windowse brisajući samo C: particiju, i s novim OS i dalje je lagalo. zatim sam ponovno rušio windowse, formatiro cijeli hd i radilo je jedno vrijeme dok se lagovi nisu vratili opet. Pretpostavljam poclelo je ponovno kad je HD dosegao prijašnju "popunjenost". Upravo zbog toga sumnjam da bi mogo bit problem u hardu. Šta vi mislite, jel to prblem? Ima li lijeka jer ne bih htio slat na garanciju i da mi oni obrišu windowse (kao ja ) i da radi opet mjesec dana... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Pa prva stvar koju možeš napravit: 1. Skini Hiren boot cd 2. na njemu pronađi odgovarajući tvornički program za tvoj hard 3. testiraj hard sa short i long testom 4. nakon toga izvrtit iz windowsa error test sa HdTunom te pogledati speed map Objašnjenje: Hiren's boot cd/dvd je bootabilan medij koji sadrži puno korisnih alata na sebi. Među ostalim i razne alate za testiranje hardova, što nezavisne što one od proizvođača. E sad tebe zanimaju ovi od proizvođača. Radi se o tom da svaki proizvođač (Seagate, Maxtor, WD) ima svoj alat za testiranje diska. Naravno prije moraš saznat tko je proizvođač diska, a to možeš recimo HDTunom. Kada prođeš oba testa i ako oba prođu, onda skini trial verziju HDTune Pro te s njom napravi error scan i pogledaj Speed map. U HdTunu također možeš pogledati smart parametre. Ovo gore bi ti trebalo dati uvid u zdravlje diska i da li on radi probleme. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
igrom slučaja sm vidio svoj HD i zapamtio sam da na njemu piše toshiba? Jel to proizvođač? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Hiren boot cd kaže: M.G. device defective The HDD under test is defective. i ogromnim slovima FAIL :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Da.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |