![]() |
(riješeno) Hard disk lag
Pozdrav,
Imam relativno nov laptop, međutim unazad mjesec dva, poceo mi je izuzetno lagirat. Pregeldo ga na viruse etc. i nisam niš riješio, lagiranje postajalo sve gore. Onda sam snimio nove windowse brisajući samo C: particiju, i s novim OS i dalje je lagalo. zatim sam ponovno rušio windowse, formatiro cijeli hd i radilo je jedno vrijeme dok se lagovi nisu vratili opet. Pretpostavljam poclelo je ponovno kad je HD dosegao prijašnju "popunjenost". Upravo zbog toga sumnjam da bi mogo bit problem u hardu. Šta vi mislite, jel to prblem? Ima li lijeka jer ne bih htio slat na garanciju i da mi oni obrišu windowse (kao ja ) i da radi opet mjesec dana... |
Pa prva stvar koju možeš napravit:
1. Skini Hiren boot cd 2. na njemu pronađi odgovarajući tvornički program za tvoj hard 3. testiraj hard sa short i long testom 4. nakon toga izvrtit iz windowsa error test sa HdTunom te pogledati speed map Objašnjenje: Hiren's boot cd/dvd je bootabilan medij koji sadrži puno korisnih alata na sebi. Među ostalim i razne alate za testiranje hardova, što nezavisne što one od proizvođača. E sad tebe zanimaju ovi od proizvođača. Radi se o tom da svaki proizvođač (Seagate, Maxtor, WD) ima svoj alat za testiranje diska. Naravno prije moraš saznat tko je proizvođač diska, a to možeš recimo HDTunom. Kada prođeš oba testa i ako oba prođu, onda skini trial verziju HDTune Pro te s njom napravi error scan i pogledaj Speed map. U HdTunu također možeš pogledati smart parametre. Ovo gore bi ti trebalo dati uvid u zdravlje diska i da li on radi probleme. |
igrom slučaja sm vidio svoj HD i zapamtio sam da na njemu piše toshiba? Jel to proizvođač?
|
Da si napisal o kojem laptopu se radi, vjerojatno bi i znali nekaj više.
Toshiba je proizvođač, da, a moguće je da se radi o njoj. |
Hiren boot cd kaže:
M.G. device defective The HDD under test is defective. i ogromnim slovima FAIL :S |
Ček, ček ... botaš hirena odeš u toshibin tool i on ti to napiše ili?
Botaj se u windowse, skini hdtune i daj stavi skrinshoot Health taba (to su inače SMART atributi diska). |
|
HDD ima bad sectore, šalji na garanciju, nema druge.
|
Ok hvala vam puno. :)
Može lock? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:02. |