Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.02.2011., 14:28   #1
vbr666
Registered User

Datum registracije: Feb 2011
edimax 7206APg kao universal repeater

imam taj ap i ne mogu ga nikako podesiti da radi.

prvi i osnovni problem je da upute zahtijevaju da bude na istom kanalu kao glavni ruter, a kad to napravim, kolju se međusobno do te mjere da je neupotrebljiv, ne mogu se na njega spojiti onda nikako i ne radi.

probao sam ga micati po sobi ali ne ide pa ne ide.

ali sve da ga i spojim tako, zanima me par stvar:

1) što je to Root AP ssid i kako ga pronaći? je li to ssid mreže ili neka druga stvar? nek se wireless kućni lan zove 'vbr666', da li sada u taj textbox upisujem vbr666 ili nešto treće? što? gdje to pronaći?
gledao sam u postavkama rutera ali tamo nigdje nema neka takva oznaka rutera, samo mac adresa njegova, a nju također moram prepisati u drugi textbox i to mi je jasno. samo taj root ap ssid nemam pojma što je.

2) u jednim uputama piše da se ap mora spojiti sa glavnim ruterom lan kabelom tijekom postupka konfiguriranja(korak 19)! zašto, čemu to, koja debilana ako je tako?

u drugim uputama to ne piše. koje su u pravu?
vbr666 je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2011., 14:52   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Upodrebi malo zdrave pameti:
1 - Root AP SSID = SSID osnovnog (1.) AP / Routera na kojeg će se spajat Edimax
2 - Nespretno / krivo napisano, treba pisati da konfig Edimax - a radiš sa kompa / lapa koji je žično (Lan) spojen a ne preko wireless - a
Ono šta u tim uputama nije navedeno a treba napraviti:
- ugasi DHCP Server u Edimaxu, zapravo je ali samo na slici
- ostalo napravi kako je opisno u ovoj temi, da sad ne prepisujem, slično kao kod slaganja WPS - a
- kasnije zaštitu wireless mreže radi samo sa WEP tipom
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.02.2011., 15:06   #3
vbr666
Registered User

pa ne znam šta je taj ssid osnovnog rutera na kojeg će se spajat edimax!!! gdje da pronađem tu vrijednost?! u ruteru mi piše jedino mac adresa njegova i ssid mreže, tj wlana, ne piše nikakva "router ssid" vrijednost. imam dlink 2640b.http://www.madasafish.com/support/in...ink2640b.shtml

sad da se vratim, problem klanja sam riješio prebacivanjem oba uređaja na kanal 1 sa kanala 13 i sad je to ok.

ja sam sada isključio wireless security i na ruteru i na ap-u i opet je ista priča. vjerojatno zbog tog root ap ssida kojeg ne znam gdje pronaći...

dhcp server mi je ugašen i u ruteru i u edimaxu.
Staro 16.02.2011., 15:13   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pročitaj ponovo 1, Root AP SSID = SSID osnovnog (1.) AP / Routera = SSID D-Linka,
sa lapom provjeri MAC adresu wirelessa D-Linka, nju upisuješ u odg. polje u Edimaxu.
Staro 16.02.2011., 15:29   #5
vbr666
Registered User

a gdje piše ssid dlinka? u dlinku ne piše...
Staro 16.02.2011., 15:55   #6
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
SSID = ime mreže. Onaj tvoj "vbr666".
Staro 16.02.2011., 17:03   #7
vbr666
Registered User

a šta sam ja napisao u prvom postu?

i uglavnom, tako mi ne radi.
znači, upisao sam taj ssid (ime mreže) koji piše u ruteru, dakle ono ime koje sam ja zadao kad sam u ruteru podešavao wlan.

upisao sam wlan mac adresu od rutera.

prebacio sam ih na isti kanal.

isključio sam security i na ruteru i na ap-u.

oba su mi uređaja u istom rangu ip adresa, kao i laptop.
oba tri imaju isti subnet.

u wlan konekciji na lapu sam stavio za default gateway i dns istu adresu tog AP-a (ne više rutera kao što je bilo).

u ap-u sam podesio da mu gateway bude ip adresa od rutera...

nemam više što podešavati, a ovako ne radi.

ima li itko ideju zašto i kako?
Staro 16.02.2011., 20:01   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Prvo stavi na oba uređaja wireless bez zaštite dok veza proradi, kasnije ćeš odabrati WEP tip, stavit isti pass.
Spoji lap žicom na Edimax, NE preko wirelessa, otvori njegov konfig i tamo imaš opciju da ti prikazuje dostupne mreže, tu mora biti vidljiv tvoj "vbr666" sa D-Linka i ta veza mora biti aktivna.
U Edimaxu stavi Primary DNS = IP D-Linka a Secondary = DNS tvog ISP - a.
U D-Linku upali WDS ako ima opciju.
Staro 16.02.2011., 21:53   #9
vbr666
Registered User

hvala na odgovoru.

ne znam, nije mi jasno zašto, možda zato što se i dalje kolju, jer mi se veza sa 54mbs spušta do 5,5mbps ili čak 2.0mbps, ali uglavnom, ne pojavljuje mi se moj kućni wlan u site surveyu.

a znam da site survey normalno radi jer prikazuje druge mreže, susjedove itd..

znači ugasio sam security, spojio se žicom i otišao na site survey, nema moje mreže.

mislio sam, problem je u tome što sam u postavkama rutera stavio da mi ne broadcasta ssid, pa sam maknuo kvačicu s toga da se pojavljuje, ali opet ništa.

probao sam mijenjati kanale sa 13 na 1 pa na 6, ništa ništa i veliko ništa....

i čak i tada su se klale mreže, ova s rutera i ova s edimaxa... jer i na različitim kanalima mi je i dalje na laptopu veza s kućnim wlanom 5.5mbps.

a čim ugasim edimaxa iz struje, vrati se na 54mbps i sve je opet ok...

ne kužim jednostavno što se događa.
Staro 17.02.2011., 09:08   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Vrati se na početak:
- napravi factory reset, kroz web konfig ili drži reset botun 20 sec. (AP će se vratit na default IP=192.168.2.1)
- kad "dođe sebi" vidi koja je FW verzija (Run time code) sada u uređaju, ako je starija od v1.32 onda napravi update:
a) ovdje imaš zadnju FW verziju (v1.32)
b) dobivenu arhivu raspakiraj
c) na mrežnoj lapa postavi IP=192.168.2.2, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.2.1
d) otvori web konfig i napravi Upgrade > Next > Browse > Nađi .bin file > Apply započinje upgrade proces.
Kada započne ne smiješ ga prekidati jer ćeš uređaj pretvoriti u ciglu. Sačekaj da odradi i bude ponovo dostupan.
e) ugasi > sačekaj malo > upali > za svaki slućaj
kad "dođe sebi" odradi factory reset
- konfiguriraj iz početka

Ako ovo ne da rezultata posudi / trampi za WL-5470AP.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2011., 16:09   #11
mali david
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Pogledaj i ovaj post
mali david je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2011., 03:46   #12
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Uđi u Edimaxov web config; u lijevom izborniku odaberi System Utility.

IP Adress: 192.168.1.2 (IP adresa Edimaxa, prvi, drugi i pretposljednji broj mora biti isti kao i kod IP adrese glavnog routera - najvjerojatnije je to 192.168.1.1)
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway Adress: 192.168.1.1 (IP adresa glavnog routera/ADSL modema - uoči znamenke)
DHCP: Disabled

Resetiraj Edimaxa. "Spoji se" ponovno na njega, sada mu pristupaš preko nove adrese: 192.168.1.2. Odaberi Basic Setting.

Mode: Universal repeater
Band: 2.4 (B+G)
ESSID: stavi neko ime za Edimaxa (ja sam kod sebe postavio: ime_routera_Edimax da ih znam razlikovat, recimo kod tebe vbr666_Edimax)
Channel number: broj kanala (stavi isti kao i kod glavnog routera, kod mene je 8)

Broj kanala najbolje postaviš onaj koji nijedna ili najmanji broj mreža koristi u susjedstvu. To možeš provjeriti pomoću inSSIDer programa.

WLAN MAC: ostavi kako je, meni su sve nule tu (000000000000), nemoj upisivati slučajno MAC adresu routera jer jednostavno napravi haos. Mislim da je to kod tebe problem, istu grešku sam i ja napravio .
Root AP SSID: stavi ime_routera (vbr666)

Stisni Apply. Ponovno uđi u Edimaxov web config i uđi u Basic Setting meni i klikni na Select Site Survey. Tamo bi trebao vidjeti svoj glavni router. Klikni na kružić pokraj imena tvoje mreže i Done. To bi trebalo biti to. Spajaš se normalno bežično na Edimaxa, ne trebaju ti nikakve statične adrese. Zaštitu možeš postavit i na WPA2 (AES), bez problema radi (Security meni s lijeve strane).

Zadnje izmijenjeno od: tutix. 18.02.2011. u 03:58.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2011., 21:58   #13
vbr666
Registered User

hahahaha, hvala ti tutix care, a hvala i tebi nikky,
proradilo je, ključ svega, tj ključ uspjeha je bio u ovome:
WLAN MAC: ostavi kako je, meni su sve nule tu (000000000000), nemoj upisivati slučajno MAC adresu routera jer jednostavno napravi haos. Mislim da je to kod tebe problem, istu grešku sam i ja napravio .

znači ja sam cijelo vrijeme tu upisivao mac adresu routera, tj svoje kućne wlan mreže.

updateao sam firmware po nikkyjevim uputama, podesio ap po tvojim uputama i dodao tračak svoje konfiguracije time što sam u wireless network connectionu u tcp ip postavkama morao dodati "Default gatway: IP SVOG RUTERA (NE AP-A EDIMAX!!!)" i "Primary DNS: IP SVOG RUTERA opet".

onda je proradio i internet, a ako to ne upišem, onda mi u postavkama ap-a piše da je spojen na moju kućnu mrežu, ali na internet ne mogu, tj pojavi mi se ona greška u firefoxu da nemre otvorit stranicu...

uglavnom hvala još jednom svima na ovoj temi, posebno nikkyju na trudu i više dugih postova s objašnjenjima i naravno hvala mom spasiocu tutixu što mi je spasio ap od prodaje.

pozzdrav veliki
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno