Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 06.07.2010., 10:17   #1
Roby-V
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
nVidia 680 LT SLI i Intel Pentium 4 ne rade

Pozdrav imam jedan problemčić : prije negdje 2 godine bio sam kupio 680 lt sli matičnu i na njoj nije radio e8500 . stavio sam intel d805 i sve je bilo normalno zatim sam ubacio najnoviji bios u matičnu i presto je raditi d805 a proradio e8500.. sada imam matičnu iz potpisa . a 680 lt sli sam dao bratu. sad je on nabavio neki penium 4 3.0 ghz i neradi mu na toj matičnoj , sve se upali ali slika mu je crna .. e sad dali trebam stavljat opet svoj proc u tu matičnu i vratiti bios natrag ili može li se nakak drukčije
Roby-V je offline  
Staro 06.07.2010., 10:20   #2
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
to je XFX?

inace resetiras bios nakon promjene procesora? ako ne sljaka sa resetirajem - da, probaj sa starijim biosom. iako sve novije verzije biosa sadrzavaju ono sto su sadrzavale starije, pa mi je malo cudno kako noviji cpu sljaka, a stariji ne zele......

Zadnje izmijenjeno od: Burko. 06.07.2010. u 10:29.
Burko je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.07.2010., 10:31   #3
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Kratko receno da! ako je bios u socketu a ne direkt na ploči naljemljen.

Da to je čudno da ne rade stari procevi sa novim biosima ali imal se i ja toga na ASUS-ici.... :-( pa sem moral downgredati boios kako bi uopče radio... )

2 opcije...
1° stavi na ploču proc s kojim radi i prefleshaj...
2°preseli bios chip i forsano ga prefleshaj....

eto.. sada je samo upitno.. dal ti se da par minuta listati po manualu, da skužiš naredbu za forsano fleshanje i na živo seliti bios EEPROM, ili ti je jednostavnije seliti procesor.

Poz!
asdf123 je offline  
Staro 06.07.2010., 10:52   #4
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
to je XFX?

inace resetiras bios nakon promjene procesora? ako ne sljaka sa resetirajem - da, probaj sa starijim biosom. iako sve novije verzije biosa sadrzavaju ono sto su sadrzavale starije, pa mi je malo cudno kako noviji cpu sljaka, a stariji ne zele......
U tome i je fora - novije verzije gotovo uvijek izbacuju starije EOL verzije procesora, pogotovo kad se radi o Prescott/CedarMill/Smithfield procesorima....dao bih ruku u vatru da bi s prvom ili drugom revizijom biosa ploča normalno radila

To je nažalost današnja stvarnost proizvođača ploča - na sve načine se dodvoravaju klokerima kako bi imali što veću masu opcija u biosu i sve im nacrtati u dotičnome, a podrška za procesore saka big tajm.
Dizel je offline  
Staro 06.07.2010., 10:59   #5
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Da, kad bolje razmislim.. onda to ima savršenog smisla....

Jeftinije im je da koriste platforumu koja je tu i nije se puno mjenjala.. od kako se uveo AWARD / AMI & CO. i koja je razvijena. što se hardverskog pitanja tiče. e a bios je samo tam fajl na koji imaju limitaciju ( valjda pol megabajta) i kaj strpaju nutra strpaju...

i baš kak Dizel kaže.. nekaj mora van.. da stane podrška za nove procesore i proširene opcije...

Istiina da je EEprom velik 4 MB , ( valjda, to sad ko i uvjek napamet lupetam ) ali čipset ( koj omoguči procesoru da upiše to u ram) na matičnoj je taj koj čita bios.. i na tu početnu sekvencu mislim pod argitektura koja se ne mjenja... a sada.. da moraju raditi potpuno novu arhitekturu.. pa ju razvijati... bit će.. samo je pitanje vremena.. a do tad, imamo kaj imamo!

....
asdf123 je offline  
Staro 06.07.2010., 11:13   #6
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Luetaš bezveze, imaš pravo Bios .bin file za abitice nerijetko prelazi 1MB.
Dizel je offline  
Staro 06.07.2010., 18:08   #7
Roby-V
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
to je XFX?
matiča je od Nvidie

Zadnje izmijenjeno od: Roby-V. 18.07.2010. u 16:21.
Roby-V je offline  
Staro 06.07.2010., 19:20   #8
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

I?
Dizel je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas