![]() |
nVidia 680 LT SLI i Intel Pentium 4 ne rade
Pozdrav imam jedan problemčić : prije negdje 2 godine bio sam kupio 680 lt sli matičnu i na njoj nije radio e8500 . stavio sam intel d805 i sve je bilo normalno zatim sam ubacio najnoviji bios u matičnu i presto je raditi d805 a proradio e8500.. sada imam matičnu iz potpisa . a 680 lt sli sam dao bratu. sad je on nabavio neki penium 4 3.0 ghz i neradi mu na toj matičnoj , sve se upali ali slika mu je crna .. e sad dali trebam stavljat opet svoj proc u tu matičnu i vratiti bios natrag ili može li se nakak drukčije :chears:
|
to je XFX?
inace resetiras bios nakon promjene procesora? ako ne sljaka sa resetirajem - da, probaj sa starijim biosom. iako sve novije verzije biosa sadrzavaju ono sto su sadrzavale starije, pa mi je malo cudno kako noviji cpu sljaka, a stariji ne zele...... |
Kratko receno da! ako je bios u socketu a ne direkt na ploči naljemljen.
Da to je čudno da ne rade stari procevi sa novim biosima ali imal se i ja toga na ASUS-ici.... :-( pa sem moral downgredati boios kako bi uopče radio... ) 2 opcije... 1° stavi na ploču proc s kojim radi i prefleshaj... 2°preseli bios chip i forsano ga prefleshaj.... eto.. sada je samo upitno.. dal ti se da par minuta listati po manualu, da skužiš naredbu za forsano fleshanje i na živo seliti bios EEPROM, ili ti je jednostavnije seliti procesor. Poz! |
Citiraj:
To je nažalost današnja stvarnost proizvođača ploča - na sve načine se dodvoravaju klokerima kako bi imali što veću masu opcija u biosu i sve im nacrtati u dotičnome, a podrška za procesore saka big tajm. |
Da, kad bolje razmislim.. onda to ima savršenog smisla....
Jeftinije im je da koriste platforumu koja je tu i nije se puno mjenjala.. od kako se uveo AWARD / AMI & CO. i koja je razvijena. što se hardverskog pitanja tiče. e a bios je samo tam fajl na koji imaju limitaciju ( valjda pol megabajta) i kaj strpaju nutra strpaju... i baš kak Dizel kaže.. nekaj mora van.. da stane podrška za nove procesore i proširene opcije... Istiina da je EEprom velik 4 MB , ( valjda, to sad ko i uvjek napamet lupetam ) ali čipset ( koj omoguči procesoru da upiše to u ram) na matičnoj je taj koj čita bios.. i na tu početnu sekvencu mislim pod argitektura koja se ne mjenja... a sada.. da moraju raditi potpuno novu arhitekturu.. pa ju razvijati... bit će.. samo je pitanje vremena.. a do tad, imamo kaj imamo! .... :D |
Luetaš bezveze, imaš pravo:) Bios .bin file za abitice nerijetko prelazi 1MB.
|
Citiraj:
|
I? :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:15. |