|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Koji kabel (newbie pitanje)
Dakle, trebao bih popodne spojiti Amis TV, u paketiću sam dobio kabel od metra a meni treba cca 12m. Pošto nemam blage veze o tome malo sam gledao cjenike i nađem ovo Patch kabel UTP sivi, 15m 44,59KN a u drugom dućanu Patch kabel BANDRIDGE CAT5 UTP, 15m 123KN. Može mala pomoć u čemu je razlika, u kvaliteti ili, jel meni odgovara onaj za 45KN? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
bit ce sasvim oke. samo mora biti CAT5 ili CAT5E. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Tebi treba najobičniji UTP Cat5 kabel. U nekim prodavaonicama ti ga režu na metre koliko ti treba, stave konektore (krimpaju) i vozi. Cijena je cca. 2-3kn/m tako da onaj od 45kn ima realnu cijenu. Bandridge je uobičajeno skup, ali ovo je ipak malo previše.
![]() |
#4 |
Premium
|
Tnx, može sad i koji savjet kako da to spojim, nacrto sam malu shemu, šta bi bilo bolje, da preselim ADSL modem u drugu sobu pa da vučem žicu od telefona u dva smjera ili iz prve sobe dva UTP kabla prema drugoj sobi, jer ja nemam ideje kako da to izvedem a da nemam dva kabla razvučena. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Bolje bi bilo premjestiti modem jer u protivnom moraš vući 2 utp linije od modema - jednu do kompa, a drugu do tv-a tj. Set Top Boxa kojeg spajaš na tv. Znači, tamo gdje ti je sada modem staviš splitter. Jednu tf liniju iz njega vučeš u telefon, a drugu liniju u sobu gdje su ti komp i tv.
![]() |
#6 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
ovdje se radi o usluyi kod koje se telefoni spajaju u uredaj... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ne kužim baš, kako da stavim spliter ako mi žica iz utičnice prvo mora ući u modem pa tek onda u telefon, ili si mislio onu moju drugu varijantu da vučem žicu od telefona u dva smjera. Naime, ja to pitam sve iz razloga jel me zanima kdje se gubi manje signala, ako petljam sa telefonskom žicom ili UTP kablovima |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
pa zašto ne bi po jednom 4žilnom tel kabelu(ništa posebno dakle) dovukao signal do rutera, kojeg premjesti pored kompa, i onda fino ušteka i komp i maxtv sa kabelima od metar u ruter i tu nema problema, a onim istim kabelom koji je doveo liniju, vrati telefonsku liniju do telefona. jer se koriste samo 2 voda, a u kabelu su 4. ![]() tako je meni u Opatiji složeno, da sam sada tamo poslikao bih ti, no nema nauke, imaš telefonski kabel, razdijeliš vodove u njemu, i zakrimpaš 2 konektora na svaki kraj. ako nemaš alat, pozovi nekog majstora, to ti napravi za doslovce 5 minuta i 50kn (krimpanje, ti sam uguraš kabel pod lajsnu, bar je tanji nego LAN)
![]() |
#9 |
Premium
|
Znači, splittera nema. Kako god okreneš, morat ćeš vući 2 kabela. Ako modem ostaviš gdje je, moraš u drugu sobu vući 2 utp kabela (jedan za komp, a drugi za tv). Ako modem premjestiš u drugu sobu, moraš vući 2 telefonska kabela - jednog od utičnice do modema, a drugi od modema do telefona (znači nazad u prvu sobu). Po meni, bolje vući 2 tf kabela jer su tanji. EDIT: TomRi je ponudio zanimljivo rješenje koje je izvedivo, samo treba malo strpljenja i volje da se to napravi
![]() |
#10 |
Premium
|
tnx TomRi a i ostali, nisam imao pojma da ima takvih telefonskih kabela, to bude najbolje rješenje |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
o da, ima ih već dugo, samo ljudima je dovoljan i onaj sa 2 voda, pa se ne koristi puno. uzmi neki ovakav(baš takav je kod mene proveden): ima dobru izolaciju na vodovima, svaki svoju, pa fino kada razdijeliš kabel nema brige oko kratkog spoja, dok neki oni prozirni kabeli ju ni nemaju, samo su zalivene žice u to prozirno. ![]()
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
TomRi je dao optimalno rješenje. Za kabel možeš koristit predloženi ili sličan tome samo još ima zaštitnu foliju pod vanjskim bužirom (cijena cca 1.5 Kn/M) ili čak UTP/FTP kabel (ti ćeš koristit 2 parice / 4 žice od ukupnih 4 parice / 8 žica). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|