|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
ozicenje kuce
Odlučio sam doma krenut u postavljanje Enthernet kabolova kako bi ubrzao rad mreže... I sad čitam po netu dosta o tipovima kabela koji se koriste, pa sam se izgubio u svoj sili standarda itd... Koju vrstu žice mi je najbolje provest za 1GLAN (udaljenost je nekih 20m žičanim putem). Putem nema baš nekih veliki EM smetnji po meni... možda koja utičnica i žice od struje u zidovima... Jel za to bolje cat 5e ili cat6 (UTP ili STP)??? I još jedno switch pitanje... Jel trebam pazit na nešto kod kupovine 1gbps switcha sa jedno 5x portova?? (izbjegavat neke proizvođaće ili nešto)! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa ako se kuća gradi (da parafraziram reklamu od jedne firme), nabavi kabel vulgaris potrebne dužine. Razmisli gdje ti je jedno centralno mjesto (tu će biti router ili switch) i odatle do svih željenih mjesta provuci kabele. Po završetku grubih radova zakrimpaš konektore ili koristi zidne utičnice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Provuces, krimpas ili stavis uticnice i gotovo. BTW, provuci svuda gdje mozes, uzmi kolut koji im je ostao od neke instalacije s par desetina metara i to je to. Mozda ti daju besplatno. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Moja preporuka je da u svaku sobu provučeš barem dva kabela jer ćeš imati dvostruku korist: 1. u slučaju prekida jednog, ostaje drugi kabel; 2. jedan može služiti za ethernet, a drugi za telefon. Stavi zidne UTP utičnice da to na nešto liči i odredi neku prostoriju gdje će biti switch, router i ostalo. Tu stavi patch panel na koji su spojene sve prostorije u kući i kasnije lako prespajaš ovisno o tome što želiš, mrežu, telefon ili nešto drugo. Te stvarčice možeš staviti i u neki ormarić da malo urednije izgleda. Ukoliko planiraš raditi neki server, možeš i njega strpati u ormarić. To mi ovako u početku pada na pamet, ako se još nečega sjetim, javim.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
@Iggy - velish svejedno je koji switch kupim? vazan je samo broj portova i deklarirana brzina? realna brzina kod svih switcheva koji imaju istu deklariranu brzinu bi trebala biti ista? razumijem da se radi o dumbass uredjajima, ali samo da priupitam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Edit: a i njihovo trajanje je lutrija. ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A čuj, ako ti treba više VLAN-ova, naravno da ćeš uzeti bolji i malo pametniji... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
po meni se isplati uvest gigabitni ako imaš doma više umreženih uređaja... evo meni će taj gigabitni lan skratiti dosta muka jer do sad mi je htpc bio wlan-u dok mi je server na 100mbitnoj mreži... Tako da je prebacivanje multimedijalnog sadržaja na htpc trajalo cijelu vječnost... a i stream je bio dosata nepouzdan... sad se nadam da uvođenjem gigabitnog sustava ću moć i strimat ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Ne budes valjda dizao parkete da provuces UTP? Pa to se dela ispod lajsni (ako bas ne zelis kanalice)...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
![]() |
#13 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ja sam provlacio STP kabel, iako bi mogao vjerovatno i UTP, bolje ne riskirati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Ma parket cijeli dizat neću samo 1 ili 2 pločice da prođe ispod vrata gdje nema lajsni. E htjedoh još pitat hoće li mi nakon što stavim switch u mrežu normalno radit QOS koji sad imam konfiguriran na routeru?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ili ako imas pametnog starog, imas punu kucu cijevi za kabele pa nije problem provuc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
ima li netko prijedlog za switch EDIT: 0. sto jeftiniji ![]() 1. Gbit 2. 16 portova 3. 802.3ad (aggregating) 4. IGMP snooping 5. jumbo frames (9k) nadam se da sam sve pohvatao. naime razmisljam o racunalu koje bi bilo spojeno s dva Gbit linka na mrezu, sluzilo bi kao NAS (NFS), multicast dostupnih DVB-T programa (mumudvb) .... zna li netko koliki je bitrate na DVB-Tu? (ne teoretski nego bash koliko BW trebaju tih 4-5 programa koji su trenutno dostupni) kakve performanse mogu ocekivati od software raid5 s 4x1TB WD Greena (za pocetak) na ploci s AMD SB700/710/750 u cistom sw raidu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Code:
/dev/md0: Timing cached reads: 3632 MB in 2.00 seconds = 1815.23 MB/sec Timing buffered disk reads: 568 MB in 3.01 seconds = 188.71 MB/sec
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Premium
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
da li bi predlozio RAID6 zbog rebuild time-a? (da li bi on uopce bio manji u slucaju RAID6? ) da li ima smisla ici na HW RAID rijeshenje u ovakvom slucaju? svi savjeti su dobrodoshli Zadnje izmijenjeno od: danij3l. 12.04.2009. u 19:26. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Kod tzv. SW RAID 5-ice racunaj na relativno los Write (s obzirom na Read), a upravo tu dedicated kontroleri dolaze na svoje (cak ni lvm2 u AID-u im nije ravan). BTW ako imas ozbiljne namjere napravit posteno polje, 4320 je trenutacno vrh ponude sa 348 cipom ... i da, razlika u performansama je ogromna s obzirom na OB RAID 5 performanse. Sto se mreze tice, nekako mi se cini da je i 1 Gbit link sasvim dovoljan (za video stream/record jest). Probaj sa jeftinijim Gb switchom pa ako ne bude dobar uvijek mozes nabavit bolji. EDIT: >1000$ :S
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 12.04.2009. u 22:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() ajde Iggy, Bubba sto ste se stisli. podjelite znanje ![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
RAID 6 zaboravi u potpunosti. Osim sto ces pusiti gadne i nepotrebne write penale naspram RAID 5/10 (pogotovo kod random small writea), RAID 6 rebuild sa dovoljnim brojem diskova (obicno 10+2<) zna potrajati i 200% duze nego RAID 5. Pitanje je kako si zelis osigurati redundanciju. Po meni, RAID 5 ti je najjeftinije rjesenje, pogotovo ako si mozes priustiti hot spare. Novac na dodatne kontrolere nemoj bacati, jer ti nece nicemu sluziti. Kakvo uopce racunalo planiras sloziti i o koliko se kolicinski podataka radi?
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
4 x CM 3x5.25">>4x3.5" Phenom x4 790FX(zbog PCI-E slotova)+SB750 ploca 4 ili 8 GB rama vjerojatno WD Green 1TB diskovlje (za pocetak 4-5 diskova) ..... kao sto vidish sve su to consumer komponente. uglavnom vec imam nesto malo vishe od 3 TB podataka tako da me je prilicno mucilo samo tih 6 SATA portova koji dolaze na danashnjim plocama. svaki prijedlog je dobrodoshao |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Iako nema veze s naslovom teme, ali ipak zbog boljeg razumijevanja Citiraj:
Available bitrates (Mbit/s) for a DVB-T system in 8 MHz channels |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#26 | ||||
E Pluribus UNIX
|
Ja bih "uzeo" ~20 za svaki slucaju. HRT1, HRT2, Nova i RTL; s time da, kao sto rekoh, sve ti je to li la. Svojedobno je Croatel forsirao Discovery na ~10MB/s, dok su ostali programi tu pusili i vrtili se na ~2.5Mbita... Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Ili naravno, uzet neki kontroler s Ebaya (iznimno kvalitetni PCI-E 8 portni SATA kontroleri se daju izbidati vec za ~$150 + $20-$30 za shipping i onda trpati odgovarajuci broj istih po zelji (tj. mogucnosti prosirenja na ploci).
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|