Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.10.2008., 15:41   #1
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Com Port čudno radi?

Ispričavam se odmah na početku zbog malo dužeg posta.
Evo ovako, matična iz siga, na kojoj s nalazi jedan Com Port, koji je stalno spojen serijskim 9 pinskim kabelom, sa mojim resiverom(Victory stara verzija).
Komunikacija sa mojim recom preko tog serijskog kabela je OK, ali u zadnje vrijeme imam situaciju da prilikom spajanja null modem kabela (2-3,3-2,5-5) na isti com port na matičnoj ploči, nekoliko različitih resivera(Digimax 9010, Digimax 9040, TV Max IQ+ mini, TV Max 5500FTA) ne mogu ostvariti nikakvu komunikaciju između kompa i navedenih resivera. Najprije sam mislio da je greška do resivera, ali poslije promjene nekoliko recova pomislio sam da je možda null modem kabel u banani, pa sam promijenio drugi kabel i opet ista priča.
Probao sam na drugom kompu sa istim resiverima i kabelom, i sve šljaka.
E sada postavlja se pitanje da li je moguće da je riknuo com port na matičnoj, i da može komunicirati preko serijskog 9 pinskog kabela, a preko null modema ne??
Jablan je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2008., 13:11   #2
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Jablan Pregled postova
Ispričavam se odmah na početku zbog malo dužeg posta.
Evo ovako, matična iz siga, na kojoj s nalazi jedan Com Port, koji je stalno spojen serijskim 9 pinskim kabelom, sa mojim resiverom(Victory stara verzija).
Komunikacija sa mojim recom preko tog serijskog kabela je OK, ali u zadnje vrijeme imam situaciju da prilikom spajanja null modem kabela (2-3,3-2,5-5) na isti com port na matičnoj ploči, nekoliko različitih resivera(Digimax 9010, Digimax 9040, TV Max IQ+ mini, TV Max 5500FTA) ne mogu ostvariti nikakvu komunikaciju između kompa i navedenih resivera. Najprije sam mislio da je greška do resivera, ali poslije promjene nekoliko recova pomislio sam da je možda null modem kabel u banani, pa sam promijenio drugi kabel i opet ista priča.
Probao sam na drugom kompu sa istim resiverima i kabelom, i sve šljaka.
E sada postavlja se pitanje da li je moguće da je riknuo com port na matičnoj, i da može komunicirati preko serijskog 9 pinskog kabela, a preko null modema ne??
Jesi siguran da je isti setup komunikacijskog SW-a?

Napravi full null-modem kabel, kao i serijski.
Oglas

Oglas
Staro 15.10.2008., 07:37   #3
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Ne znam što točno misliš pod isti setup komunikacijskog SW-a? Probao sam sa istim softom koji koristim za moj rec, a isto tako pokušao sam i sa drugim softowima za različite resivere, a što se tiče izrade full null-modem kabela, kao i serijski nije mi jasna potuno shema? Da li tu idu pinovi 2-3, 3-2, 5-5 kao na null modem kabelu, a ostatak pin na pin, kao na serijskom?
Staro 15.10.2008., 09:56   #4
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Jesi li instalirao npr. bluetooth koji instalira brdo com portova pa vise neznas koji je tvoj? Pogledaj pod Device manager sto se dogada.
Staro 15.10.2008., 10:42   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2008., 12:18   #6
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ne znam što točno misliš pod isti setup komunikacijskog SW-a? Probao sam sa istim softom koji koristim za moj rec, a isto tako pokušao sam i sa drugim softowima za različite resivere, a što se tiče izrade full null-modem kabela, kao i serijski nije mi jasna potuno shema? Da li tu idu pinovi 2-3, 3-2, 5-5 kao na null modem kabelu, a ostatak pin na pin, kao na serijskom?
Uredjaji koji koriste serijsku komunikaciju dijele se, ugrubo, u dvije grupe: DTE i DCE. Isti tip uredjaja treba null-modem kabel, razliciti modem kabel. Nesto "slicno" mreznim kabelima, recimo (jako ugrubo).

No, za razliku od etherneta gdje se uredjaji sami "dogovore" o brzini i tipu komunikacije, kod serijske veze je kljucno postaviti u SW-u pravi setup veze - brzinu, broj bitova, paritet, itd.
Staro 15.10.2008., 13:46   #7
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Citiraj:
Autor pipe Pregled postova
Jesi li instalirao npr. bluetooth koji instalira brdo com portova pa vise neznas koji je tvoj? Pogledaj pod Device manager sto se dogada.
Imam instaliran Bluetooth uređaj na kompu, ali oni su Com3 i Com4, u device menageru sve izgleda ok. Možda da probam napraviti uninstall bluetootha, pa onda pokušam sa null modem kabelom nešto prebaciti. Hebi ga i prije mi je bio instaliran bluetooth, pa je sve šljakalo.
Staro 15.10.2008., 14:17   #8
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Imam instaliran Bluetooth uređaj na kompu, ali oni su Com3 i Com4, u device menageru sve izgleda ok. Možda da probam napraviti uninstall bluetootha, pa onda pokušam sa null modem kabelom nešto prebaciti. Hebi ga i prije mi je bio instaliran bluetooth, pa je sve šljakalo.
BT ne bi smio s tim imati nikakve veze, osim, opet, ako SW nije diran.
Staro 15.10.2008., 14:47   #9
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
BT ne bi smio s tim imati nikakve veze, osim, opet, ako SW nije diran.
SW nije diran, a u postavkama sam samo mijenjao brzinu sa 9600 na 115200 bits per seconds. Ne radi ni kada sve stavim na default postavke.
Staro 15.10.2008., 15:04   #10
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
SW nije diran, a u postavkama sam samo mijenjao brzinu sa 9600 na 115200 bits per seconds. Ne radi ni kada sve stavim na default postavke.
To "samo" mijenjanje brzine dovodi do potpunog prestanka komunikacije. Provjeri da ti uredjaj i SW imaju apsolutno isti setup.
Oglas

Oglas
Staro 15.10.2008., 19:15   #11
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Evo baš gledam postavke, i potpuno su identične, tako da ta kombinacija kao uzročnik otpada. Vidjet ću sutra kada uhvatim vremena napravit ću full null modem kabel, po uputama sa linka koji je Nikky postavio, pa se onda javim.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno