Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.06.2008., 09:24   #1
naram-sin
The Last Akkadian
Moj komp

naram-sin's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Unhappy HDD bez spin-upa

Bok,

Imam jedan fileserverchich ander konstraksn, trenutno na zamjenskim komponentama, dok ne nadjem nes bolje, aka: pouzdanije.
Od bitnih stvari tu su:
- ASUS A8R-MVP MoBo (Uli SATA raid)
- Opteron 146
- 2*1 GB Samsung
- ATI X550 PCIe
- HITACHI 320GB SATAII (sistemac)
- WD 500GB SATAII (data)
- Hiper 580W PSU
- Win Vista Ulti.

WD je onaj koji mi je jucer i danas iskidao zifce. Temeljito. Radio je ok danima, a od jucer nista. Dogadja se da ga osjetim, cujem kak vrlo tiho zuji cim dobije struju, i prilikom boota. Ali nema spin-upa. Nema onog glasnog preslatkog brundanja koje bi me spasilo, a time i podatke koji su gore.

BIOS skuzi sistemca, onda zapne kod WDa, skuzi ga i javi da ima gresku, F1, ulazim u bios, skuzim da je disk vidljiv (bar fw), stoji oznaka modela, ali za sve ostale opcije: DMA (da, ploca ima emulated pata), 32bit transfer i slicno stoji NOT SUPPORTED, ili available, nisam vise siguran kroz suzne oci.

Izadjem van, opet ista prica sa prepoznavanjem IDE i kakti-SATA (emul. PATA) uredjaja i ide, polako, ali ide. Windoze se podignu, naravno, sporo, ali tu su i rade. E sada, s obzirom da sam Windoze instalirao na Uli kontroler, nije mi podrzan SPEEDFAN, ni S.M.A.R.T. kojem sam se ponadao. Nisam uspio doci ni do cega.

Nadam se da sam sve rekao. Eh, da... izvukao sam WDa van i stavio ga u ext. kuciste sa USB2.0 i eSATA interfaceom. Power led radi, a activity led blinka pravilno, recimo svakih nesto vise od pol seknude. I jednako ga ne kuzi ni preko USBa niti SATA.

Ono sto me muci, a nadam se da cete znati bar koji odgovor, ili ga naslucivati:
- sto bi mogao biti uzrok kvara?
- je li integritet podataka vec nepovratno narusen?
- je li kvar popravljiv uz ocuvanje integriteta podataka?
- zna li itko hocu li ja dobiti svoje podatke natrag?Disk je pod garancijom jos malo manje od 3 godine, ali nije disk ono sto me muci, vec podaci..

Google wasn't helpful
. Data recovery nije bed, nije niti servis, ali ne zelim da mi sje... par stoja GB podatka, jer su nezamijenjivi. Pls, pomoc, da se zivci smire.

Puno hvala svima.

naram-sin je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2008., 10:48   #2
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Disk je izgleda poceo crkavati. Spasavaj podatke sto prije mozes.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.06.2008., 10:59   #3
naram-sin
The Last Akkadian
Moj komp

naram-sin's Avatar

Citiraj:
Autor pipe Pregled postova
Disk je izgleda poceo crkavati. Spasavaj podatke sto prije mozes.
Mislis svakako na data recovery, ili da probam u servisu prodavaca? Ako ce oni moci, s obzirom na garanciju. Sto je bolja opcija?

Hvala.

Staro 26.06.2008., 11:03   #4
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
U servisu ti nece nista napraviti sto se tice podataka, eventualno ce ti dati novi hdd.

Za recovery podataka imas firme koje se bave sa time i jako su skupe. Preporuka kontaktiraj korisnika RAK-a ako ce ti netko rijesiti hdd onda je to on.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2008., 11:23   #5
naram-sin
The Last Akkadian
Moj komp

naram-sin's Avatar

Citiraj:
Autor Crash009 Pregled postova
U servisu ti nece nista napraviti sto se tice podataka, eventualno ce ti dati novi hdd.

Za recovery podataka imas firme koje se bave sa time i jako su skupe. Preporuka kontaktiraj korisnika RAK-a ako ce ti netko rijesiti hdd onda je to on.
Puno hvala svima. Vidjet cemo kaj gospon RAK veli.
Bitni su samo podaci. Za HDD mi se zivo je... Mada je ovo (u ovoj fazi) paradoks.
(S obzirom da je HDD prakticki paraliziran, slijedeci korak mi je svakako bio, npr. nesto tipa InfoLab. Da, toliko su bitni podaci da cu iskesirati [BDP Eritreje]/GB ako bude trebalo. Hvala za sada.)

Staro 26.06.2008., 18:28   #6
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Autor naram-sin Pregled postova
Bok,

Ono sto me muci, a nadam se da cete znati bar koji odgovor, ili ga naslucivati:
- sto bi mogao biti uzrok kvara?
- je li integritet podataka vec nepovratno narusen?
- je li kvar popravljiv uz ocuvanje integriteta podataka?
- zna li itko hocu li ja dobiti svoje podatke natrag?Disk je pod garancijom jos malo manje od 3 godine, ali nije disk ono sto me muci, vec podaci..
1. Motor je crkao ili glave zapele za ploču.
2. Najvjerojatnije nije
3. Zaboravi HDD u svakom slučaju
4. Moguće je da dobiješ podatke isključivo ako odeš u data recovery seris.

Nemaš niti najmanje šanse spasiti podatke sam u kućnoj radinosti. U oba pretpostavljena sluća se radi o ozbiljnom kvaru koji zahtjeva stručno znanje i, još važnije, poseban alat.

Pogledaj www.helpdisc.hr Pogledaj cjenik i to je to. Sve piše. Vidi da li ti toliko vrijede podaci i odnesi im disk. Ako misliš da je to BDP Eritreje nosi disk na garanciju i zaboravi podatke jer nećeš nigdje jeftinije proći.

Osobno ti teško mogu pomoći jer sam vezan ugovorom i ne smijem raditi to. Zato ti i savjetujem što ti je činiti. To mogu. Nadam se da je to dovoljno.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2008., 18:53   #7
naram-sin
The Last Akkadian
Moj komp

naram-sin's Avatar

Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
1. Motor je crkao ili glave zapele za ploču.
2. Najvjerojatnije nije
3. Zaboravi HDD u svakom slučaju
4. Moguće je da dobiješ podatke isključivo ako odeš u data recovery seris.
HDD je najmanji problem (opet paradoks). Steta je samo kaj je 4-5 mjeseci star.

Citiraj:
Nemaš niti najmanje šanse spasiti podatke sam u kućnoj radinosti. U oba pretpostavljena sluća se radi o ozbiljnom kvaru koji zahtjeva stručno znanje i, još važnije, poseban alat.
U ovo se ne bi upustao niti da imam alat. Jer, ocito, znanje nemam.

Citiraj:
Pogledaj www.helpdisc.hr Pogledaj cjenik i to je to. Sve piše. Vidi da li ti toliko vrijede podaci i odnesi im disk. Ako misliš da je to BDP Eritreje nosi disk na garanciju i zaboravi podatke jer nećeš nigdje jeftinije proći.

Osobno ti teško mogu pomoći jer sam vezan ugovorom i ne smijem raditi to. Zato ti i savjetujem što ti je činiti. To mogu. Nadam se da je to dovoljno.
Vec sam vidio. Razmislit cu jos. Hvala na svoj pomoci i savjetima. Jasna mi je situacija.
Nadam se samo da primaju kartice.

Noch enkrat, hvala.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke