Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.04.2007., 16:23   #31
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor hash Pregled postova

kaj nije to onaj korjen iz 2, sad si me natjerao da idem kopat po knjigama...
ma nebitno ustvari, sam nek vidi jel napon pada il ne dok je komp pod opterecenjem...
ne, to ti je efektivna vrijednost mjerenih veličina, npr. Uef=Umax/korijen iz 2, dakle napon ide u obliku sinusoide(ovaj koji je u utičnici) i postiže maksimalne i minimalne vrijednosti, a efektivnu vrijednost dobivamo po gore navedenoj formuli
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 17:19   #32
wiseman
Premium
Moj komp

wiseman's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:

kaj nije to onaj korjen iz 2, sad si me natjerao da idem kopat po knjigama...
ma nebitno ustvari, sam nek vidi jel napon pada il ne dok je komp pod opterecenjem...
Evo Bugger ti je odgovorio za korijen iz 2. A faktor snage ili cos(fi) ovisi o faznom kutu fi između struje i napona, koji može biti veličine -90° do 90°, tj cos(fi) se može kretati između 0 i 1.
Ako si išao u neku tehničku školu sjeti se trokuta snage pa će ti sve bit jasno.
wiseman je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.04.2007., 19:04   #33
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
spoji voltmetar u praznu uticnicu na produznom, to bi moralo funkcionirat
Napravio sam tako i napon je OK.
Citiraj:
Autor horza Pregled postova
problem je po meni totalno nevezan za napajanje, a BSOD može biti totalno nevezan za probleme sa strujom, ili je čisto posljedica žešćeg pada napona koji ti napajanje nije uspjelo kompenzirat. uglafnom, pitaj ukućane jesu možda kupili kakvu novu noćnu lampu ili nekaj kaj bi moglo uzrokovati kratki spoj (ili imati tendenciju kratkog spoja).
BSOD je bila posljedica žešćeg pada napona. Dok još nisam znao da je stvar u struji radio sam i memtest koji se rušio nakon 15ak min (Chieftec) s neidentificiranom greškom. Sad je sve OK. Pod win su se javljali BSOD-ovi dok se Ubuntu smrzavao.
Citiraj:
ako nisu probaj otšarafit prekidače i utičnice i vidjeti da li su negdje olabavili kontakti... brijem da je stvar nevezana za komp.
Nevezano je uz komp.. produžni strujni kabel iz kuće do štale se unakazio

Trenutno je uptime 7h. Biti će da je problem riješen

Uspio sam i upaliti napajanja spajanjem zelene i crne žice. Tutlek nisam ni skužio da sam ga uspio upaliti jer je jako tih (Chieftec) a nakon odspajanja se gasi tako da ljudi poput mene trebaju napomenu da se žice treba držati spojeno

Ovo su rezultati mjerenja bez opterećenja napajanja (nijedan uređaj nije bio spojen na njih) pa ako mi netko može prokomentirati da li su vrijednosti OK. Ono MS napajanje je ipak Maxpower. Sve sam mjerio na glavnom vodu (onaj gdje sam i palio napajanje):

Fortron 350PNF
ž 12.66
c 5
n 3.39

Chieftec HPC-360-202 (PFC)
ž = 12.31
c = 5.19
n = 3.44

Maxpower PL-400
ž 11.15
c 5.32
n 3.35
Costa je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 21:35   #34
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
+5 V i +3.3 V railovi su na svima OK, Fortron malo overvolta +12 V rail, kod Chiefteca je OK dok kod MS-a je koma, to nemoj ni spajati više jer pitanje koliko još padne kad se napajanje malo više optereti.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 23:00   #35
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Da li je to overvoltanje kod Fortrona u granici normale ili bi se trebao zabrinuti? Ipak je pod garancijom.
Staro 20.04.2007., 23:13   #36
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
ATX specifikacija dozvolajva +-5%, dakle +-0.6V. Mrvicu je preko, no to ti taman padne kad opteretis komp... Izmjeri na isti nacin i prikljuceno napajanje kad komp radi...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 23:15   #37
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor Costa Pregled postova
Da li je to overvoltanje kod Fortrona u granici normale ili bi se trebao zabrinuti? Ipak je pod garancijom.
ne, granica ti je 5%, dakle iznad 12,6 ne bi smio ici. ovakvog ga mozes reklamirati
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 23:25   #38
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Po everestu mi je sve OK:
http://www.imagesforme.com/images/5210everest.png

Ne da mi se sad opet u ZG pa cijeli grad preć do njih.
Staro 20.04.2007., 23:37   #39
rendula
Registered User

ah, everest kenja, to nije precizno. probaj izmjerti kolko je 12V kada ti Fortron napaja komp, vjerojatno je blize optimumu.
Staro 20.04.2007., 23:47   #40
Costa
Moderator

Costa's Avatar

Nemam više multimetar kod sebe ali ako me pamćenje služi izmjerio sam oko 12.2 dok je komp radio, ali sam mjerio na utikaču od harda/optike.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.04.2007., 23:48   #41
rendula
Registered User

to je onda ok, ostavi fino fortona u kompu
Staro 21.04.2007., 04:25   #42
Lesa
Premium

Lesa's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Darth Vader Pregled postova
tog sam i ja gledao, nekako mi se činila ok kupnja, tako da ću kontam odriskirati s njim. Nije mi toliko bitno da mi izdrži pet miniuta, neka idrži 2 tek toliko da odem na shutdown.

Jel ima netko iskustva, dali se komp može sam preko upsa ugasiti akda nestane struje recimo nekim automatizmom ako ja nisam pri kompu ili spavam?

EDIT: ja recimo pratim svoje napone kako sam preselio u novu kuću i onako nisam nimalo sretan. Trenutno imam monofaznu struju snage 7.04 kW. Napon oscilira od 210 - 230 V. 210 jako jako rijetko i to kada nam je sve popaljeno. Obično se kreće između 215 - 225 V. Navečer sam izmjerio 230 V ali ne i preko. SAda ću staviti trofaznu struju, tj. uskorro jer trebam riknut 6000 kn još da dokupim do 11 kW jer je to minimum za trofaznu.
uzmi bolje nešto kao ovo:
http://tinyurl.com/ywngt7
http://www.cyberpower-eu.com/product...tive_value.htm

nešto skuplji, no imaš dvije godine garancije. Za Mustek sam i ja čuo da ima najveći postotak kvarenja od ovih jeftinijih brandova

autoshutdown ti najbolje radi koliko znam ako je UPS sa računalom spojen prek serijskog porta. Ove oscilacije napona koje imaš i nisu toliko strašne, AVR ima Boost da diže napon ako padne i do 180V tako da će sve funkcionirati..
Staro 23.04.2007., 17:52   #43
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
ne, granica ti je 5%, dakle iznad 12,6 ne bi smio ici. ovakvog ga mozes reklamirati
Molio bih da kažete kako točno se mjeri napon na 12V u idleu i kad je pod opterećenjem. Nisam točno skužio što napraviti i kako mjeriti.

Jel sam dobro shvatio samo uštekam napajanje u struju pa multimetrom spojim zelenu i crnu žicu na 20-pinskom i očitam što piše, ili očitavam napon na sklopki?

Kako pod opterećenjem? Ako ga hoću spojit na uređaje onda moram upiknut u matičnu, kako ću onda spojit zelenu i crnu žicu ako je upiknuto u matičnu?

Fortron 350PNF, napon u everestu i u biosu je 12.48 u idleu, kad je pod opterećenjem onda dolazi i do 12.7, dok u speedfanu očitava 12.02. Ovo me sad zainteresiralo jer mi nije došlo u glavu da bi overvoltanje moglo biti dosta za reklamaciju. (ima garanciju)

Ako overvolta, jel to može biti zato što na matičnoj imam samo 20-pinski utor a nemam dodatna 4?

Hvala.
Grofaz je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2007., 18:29   #44
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pa kad je uštekan na matičnu onda ga pališ na matičnoj... Najbolje opterećenje ćeš dobiti, kad već nemaš prave testere, ako stabilno klokneš proc, grafu, pokreneš neki disk scan, DVD scan, 1-2 Primea95 (ovisno je li imaš single ili dual core proc) i još staviš da ti loopa 3DMark05 ili 06. Zatim fino uzmeš molex i mjeriš napone. Žuta ti je +12 V rail, a crvena +5 V. Pazi da ne napraviš kratki spoj preko pinova instrumenta.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2007., 20:00   #45
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Thanx domy .

A sad mi dajte savjet što da napravim. Everest je taj koji mi pokazuje napone točno. Nisam čak ni pokrenuo ovu svu silu programa, nego samo everest torture test i mjerio multimetrom na slobodnom molexu. Napon pod opterećenjem je 12.71V - 12.73V. U ve-mulju, fakat su mulj, sam ga uzeo.
Da nosim na reklamaciju ili da prvo možda probam na nekoj drugoj matičnoj, po mogućnosti nekoj koja ima 24pin?
Grofaz je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2007., 01:42   #46
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Nosi na reklamaciju. Sto je previse je previse.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno