![]() |
Brand napajanja ruše komp i glavnu sklopku dok MS radi OK?
Čudniji problem nisam imao. Komp mi je isti već duže vrijeme i sve je radilo bez ikakvih problema. BSOD nisam vidio mjesecima.
Prije par dobijem jedan komp da ga pregledam. Uštekao sam ga i spojio na monitor preko BNC-a kao i sa svakim kompom koji sam sređivao do sada. Za vrijeme dok sam gledao što nije u redu s njim na mom kompu (u isto vrijeme radi) sam pržio CD s driverima i ostalim stvarima koje će mi zatrebati. U trenutku prženja mi se dogodio BSOD. Restartao sam komp i opet stavio pržiti... BSOD još jedan. Probao sam izvaditi jedan modul memorije i to je pomoglo ali na par sati.. opet BSOD. Zamjenim module i opet radi neko vrijeme pa BSOD. Nakon nekog vremena se više nije htio ni upaliti. U ovom trenutku pomislim da je napajanje otišlo (Chieftec 360W) i stavim MS 400W. Tako je sve radilo bez ikakvih problema nekoliko dana. Otkrivši problem odem u zagreb po Fortrona 350W (ATX-350PNF). Stavim ga i sve radi kako spada ali nakon nekoliko sati izbaci glavna sklopka u kući. Pomislim da je nešto do groma jer je sinoć lagano grmilo ali susjedima gori svjetlo. Vratim sklopku, opet upalim komp kad opet ista stvar za nekoliko sati. U ovom trenutku sam se sjetio da bi problem mogao biti u utičnici jer koristim stari razdjelnik na 5 utikača. Zamjenim ga s novim od 3 utičnice i ostavim komp preko noći na testu. Ujutro nije radio. Što mi je činiti? Mrzim ovakve dosje x stvari. Ukratko Chieftec 360W mi ruši komp dok Fortron 350W ruši glavnu sklopku. MS 400W radi bez problema. |
Imaš li možda instrument da istestiraš struju u kući, samostalno oba napajanja,...? Problem je baš čudan.
|
jesi probao uštekati komp u neku drugu utičnicu u kući?
može biti da je negdje olabavio spoj žica u instalaciji i onda ti nema dovoljno snage za napajati ova jača napajanja s 'pravih' 350W, jer dodje do pada napona. a kad imaš pad napona, onda se mora pojacati jakost struje(A) da bi ostalo isto Watta, žice se jače griju i sklopka izbaci da se neš ne zapali.... dok MS šiša bez beda, pošto on ne guta toliko... |
Imas li ti uzemljenje u kuci? Ako nemas, fortron vjerojatno zato izbacuje (znam iz iskustva, nemam uzemljenje na vikendici).
Imao sam slican problem sa starom intelicom: crko Task International, stavim fortrona, nece. Stavim enermax 465W, oce. Kupim codegen 300w, radi :D. kao da maticna bira s kojim napajanjem radi. Zasto i kako otkloniti-pojma nemam. Nego, ako ti bude fortron ili chieftec viska, ja bi kupio :D |
Citiraj:
@TomRi: Nisam probao druge utičnice. Idem odmah sad. @Matesonik: Javit ću ti ako će koji biti viška. |
Napajanje prikljucis na stolu, kratko spojis crnu i zelenu da se upali, na zutim vodovima mora biti 12v, na crvenim 5, na narancastim 3.3. Ostali nisu tak bitni. Onu drugu zicu iz multimetra spojis na crnu...
|
A za testiranje u utičnici, kolut na instrumentu prebaciš na izmjenični napon (V) i prvo veće mjerno područje poslije 230 V. Polaritet nije bitan jer se radi o izmjeničnom naponu.
|
Posudio sam multimetar i za utičnicu mi kaže napon od 234-237. Tako mi je u svim utičnicama u kući.
Može mi netko malo detaljnije pojasniti ovo što je Matesonik napisao za testiranje napajanja? Zelenu žicu imam samo jednu ali crnih ima više. Probao sam običnom žicom spojiti zelenu i neku od tih crnih ali se ne pali. Na koju postavku trebam staviti multimetar za to mjerenje? Imam DT830D. Probao sam spojiti komp u drugoj sobi i uspio je izdržati skoro 5 sati a onda je opet iskočila sklopka. |
napon je ok, ali potrošnja struje na tom osiguracu kolika je?
Koliko potrošaca imaš na tom vodu? Jer ako previse snage vuku potrosaci na vodu sklopka izbaci. To bi bila neka moja logika. MS ne vucee puno snage, Chif nema dovoljno pa se komp zdebilira a fortron povuce previse i onda izbaci sklopka jer to ne moze izdrzati... Pokušaj poištekavat potrošace na tom zidu / u toj sobi pa vidi oce li se situacija promijeniti... |
U cijeloj sobi imam jednu utičnicu na kojoj je spojen produžni s 5 utičnica. Cijelo vrijeme se koriste 3 (komp, monitor i zvučnici) dok u četvrtu spojim punjač za mob kad zatreba.
Problemi su počeli od kad sm tu četvrtu koristio za dodatni komp (uz aktivne one ostale nabrojane stvari). Kako vidim kolika je potrošnja? |
Vjerojatno je i neka susjedna soba na istom osiguracu (kod mene je npr moja i od buraza). Je li u neku drugu sobu stigo neki novi potrosac (nova skrinja, frizider, pecnica, vesmasina..)? Snagu ne znam cime izmjeriti no vjerojatno nekim unimerom no ne znam kako tocno :(. Taj drugi komp koji spominjes jel upaljen kad se desavaju problemi ili nije?
|
Nismo nabavljali nove uređaje, a onaj komp više nisam spajao. Sve mi je isto kao i zadnjih više mjeseci. Mislim da ću morat zvat nekog električara da malo pogleda instalacije.
|
snagu izmjeris tak da mjeris u isto vrijeme napon i struju pa to dvoje pomnozis;
snage = napon[V] x jakost struje [A] ak imas samo jedan voltmetar onda napravi ovak (ako ti se da, jer neznam sta ces s tim dobit osim potrosnju kompa :D ): upali komp, monitor i zvucnike i onda nekak probaj spojit voltmetar paralelno na uticnicu ali ispred svih potrosaca i izmjeri napon, pod opterecenim kompom i dok je u idle, ak je napon opet oko 235V onda je to ok e sad, da bi izmjerio jakost struje multimetar spoji serijski u krug, ali opet ispred svih potrosaca, da bi ovo napravio morat ces prvo iskljucit sve, spojit multimetar pa sve ukljucit :D i onda kad izmjeris kolko ima ampera pomnozis sa naponom koji si dobio i dobijes kolko watta ti gutaju potrosaci koji su na toj uticnici Znas kaj je serijski i paralelno? Za svaki slucaj, a i mozda netko nadje ovo sve poucno :D serijski: POL+___________-AMPERMETAR-_____-KOMP-____POL- paralelno: POL+_____________________-KOMP-________________POL- .............................|....................................|........................ .............................|....................................|........................ .............................|___-VOLTMETAR-_____|...................... __________ ovo i | ovo su zice .......... ovo je prazan prostor, al ak stavim razmak sa spaceom zezne sliku pa sam stavio tocke inace. nema pada napona dok opteretis komp? ili si samo gledao napon dok je komp u idleu? ak si samo to probaj ga opteretit pa gledat kak se napon ponasa a kaj se tice spajanja zelene i crne zice ja isto nikad nisam uspio tak upalit napajanje, nemam pojma zas nije htjelo, al bilo je neko staro napajanje pa mozda ono nije uopce ni radilo :D |
Što ne bi po nekoj analogiji MS trebao povući čak i više jer ima manju efikasnost dok recimo taj Fortron i Chief imaju veću efikasnost pa manje troše? A napajanje ne vuče svih 360W ili koliko već ima, već onoliko koliko njemu treba da bi dalo dovoljno snage kompu? :stoopid:
|
Hash, otkad + i - pol postoje na izmjeničnoj struji? :)
Citiraj:
Instrument prebaci na DCV 20. DCV > oznaka za mjerenje istosmjernog napona 20 > mjerno područje |
UPS any1?
|
Jesi provjerio jel imas uzemljenje u kuci? Odsarafi uticnicu, ako imas, imas 3 zice. Ako ne, imas 2. Meni fortron zeza bez uzemljenja, dok je maxpower radio, no kuciste je bilo pod naponom :D
I kupi UPS. |
Provjerit ću i to za uzemljenje mada ne znam zašto bi se problem odjednom javio nakon godinu dana. Sutra me čeka još posla :)
@hash: Kako da izmjerim napon dok je komp upaljen? Ako si mislio na produžni, na njemu ostale utičnice daju normalan napon. O UPS-u razmišljam već duže vrijeme ali nikako izdvojit za njega. Problem bi, naravno, htio riješiti bez obzira na UPS. Drži li ovo stvar ili moram ciljati na skupa APC-ova: http://www.mustek.de/eng_/html/produkte/ups600usb.htm |
Citiraj:
Citiraj:
|
nije li uvijek bila zelena i siva? barem tako ja palim napajanja vec godinama :)
|
Ako imas pad napona u kuci kad koristis nesto jace,onda ce te UPS doslovno UBITI pistajuci svakih 5 minuta. Bolje rijesi slucaj struje nego UPS. Posto imas 235V to je dobro iako bi 240 bilo bolje. Ali meni je sve to sumnjivo. MS ne vuce vise struje od Fortrona ili Chiefteca. Ova 2 potonja mogu izdrzati vise watta i stabilniji su ali ne vuku vise struje. Zato je meni cudno. Mozda ovi brand imaju neku zastitu od slabijeg napona ba bacaju greske?
|
Nece te ubiti. UPS u nekim granicama (nadolje mislim do 150V) stabilizira napon i ne ispusta zvuka pritom. E sad, ako padne ispod 150V, onda ide na bateriju. A nekako sumnjam da bi imao u sobi nesto sto bi izazivalo takav pad napona.
|
Kad je već tema o struji i ja razmišljam o nekom ups-u čista da malo filtrira i držim stabilnijim taj napon pa ako netko ima neki pametan a jeftin prijedlog neka napiše.
|
Mislim da je riješen problem. Ostavit ću danas komp da radi cijeli dan pa ću znati sa sigurnošću.
Kraj kuće imamo jednu malu štalu do koje vodi kabel iz kuće i na njemu je spojena jedna žarulja. Ona stalno radi jer je stara uzela piliće pa ih grije. Kako smo nedavno imali radove izgleda da se taj kabel lagano oštetio. Sad sam išao mjeriti napon gdje je žarulja spojena i ispada da je normalan ali svakih 10ak sec skoči duplo pa se opet stabilizira. Tko bi rekao :D |
LOL aj puno srece danas... Fakat glupi kvar.
PSU viska? :nuts: :D |
Citiraj:
Kupio ga u kvarku pred nekih 8 mjeseci (600VA)...kad nestane struje, moju konfu ne može držati upaljenom ni minutu. Cirka 20 sekundi i samo umre...smeće jeftino! Prije mi se, prilikom nestanka struje, pojavilo ono odbrojavanje koje kaže da će se komp ugasiti za 6 minuta...sada toga više nema. Navodno ima godinu dana jamstva i sad bi trebao tegliti to teško govno u Kvark na reklamaciju i za***avati se... Ma ko ga ševi, nek crkne smeće! Drugi put odriješim kesu i kupim APC. |
Moj trust 600VA izdrzi s provm konfom iz siga taman da sejvam, ev. prebacim na USB stick i ugasim. Nekih 5min. Napone dobro stabilizira i nemam nekih prigovora.
|
Citiraj:
ali ako idemo u srz onda zaista ne postoji jer se napon na izvoru stvara magnetskom indukcijom ili kako se vec to zove, nisu mi ti nazivi jaca strana :D Citiraj:
Citiraj:
kaj nije to onaj korjen iz 2, sad si me natjerao da idem kopat po knjigama... ma nebitno ustvari, sam nek vidi jel napon pada il ne dok je komp pod opterecenjem... Citiraj:
Citiraj:
jesam se iskvoto danas :kafa: ps. jel postoji nacin kako aktivirat alt+s u firefoxu2? |
kolko sam skužio izbacuje samo fidovka, dok osigurači ostaju okej. to znači da postoji tendencija kratkog spoja.
promijenio si razvodni kabel - super, dakle nije zbog toga. pošto si prilično pedantan, pretpostavit ću da si provjerio da ti neki od kabela nije napola ukopčan (npr. meni se dešavalo da mi je kabel na pola ukopčan u monitor pa je znalo zaiskrit :) ) uglafnom, ak je to okej, riješio si svoj brlog. problem je po meni totalno nevezan za napajanje, a BSOD može biti totalno nevezan za probleme sa strujom, ili je čisto posljedica žešćeg pada napona koji ti napajanje nije uspjelo kompenzirat. uglafnom, pitaj ukućane jesu možda kupili kakvu novu noćnu lampu ili nekaj kaj bi moglo uzrokovati kratki spoj (ili imati tendenciju kratkog spoja). ako nisu probaj otšarafit prekidače i utičnice i vidjeti da li su negdje olabavili kontakti... brijem da je stvar nevezana za komp. |
Citiraj:
Jel ima netko iskustva, dali se komp može sam preko upsa ugasiti akda nestane struje recimo nekim automatizmom ako ja nisam pri kompu ili spavam? EDIT: ja recimo pratim svoje napone kako sam preselio u novu kuću i onako nisam nimalo sretan. Trenutno imam monofaznu struju snage 7.04 kW. Napon oscilira od 210 - 230 V. 210 jako jako rijetko i to kada nam je sve popaljeno. Obično se kreće između 215 - 225 V. Navečer sam izmjerio 230 V ali ne i preko. SAda ću staviti trofaznu struju, tj. uskorro jer trebam riknut 6000 kn još da dokupim do 11 kW jer je to minimum za trofaznu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:06. |